Public Holiday (2)
Η μέρα προσφέρεται για διάφορα exciting activities όπως παρακολούθηση του τηλεοπτικού προγράμματος του ΡΙΚ1 όπου ξεχωρίζουν all time classic επιτυχίες (με σειρά προβολής) όπως:
ΕΟΚΑ (άλλως, «ΕΟΚΑ λεν την Παναγιά, ΕΟΚΑ λεν και σένα». Όσες ανακρίβειες μπορούν να χωρέσουν σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 2 ωρών και 20 λεπτών.)
Τραγούδια της ΕΟΚΑ (άλλως, «Slow Chinese Torture»)
«Κυριάκος Μάτσης» (Να και ένας τίτλος που δεν παραπέμπει σε κάτι άλλο)
Πατρίδα: Στον αιθέρα και στη θάλασσα μόνη (άλλως «Αχταρμάς που προσπαθεί να πείσει για την ταυτότητα των Ελλήνων με ποιητικό τίτλο της πλάκας»)
Στιγμές μεγαλείου (άλλως, «Ευλογούμε τα γένια μας»)
Αν βαριέστε να δείτε τηλεόραση, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα mind altering activities:
- επίσκεψη στα φυλακισμένα μνήματα «Έχουν συντηρηθεί όλοι οι χώροι που σχετίζονται με τον Αγώνα: κελλιά καταδίκων/μελλοθανάτων, αγχόνη, και δημιουργήθηκε εκθεσιακός χώρος με δημοσιεύματα, φωτογραφίες κ.α. που σχετίζονται με το χώρο. Με σκοπό την διαφύλαξη της ιερότητας του χώρου των Μνημάτων, στήθηκε Μνημείο στην αυλή, για την κατάθεση στεφάνων.»
- επίσκεψη στο Μουσείο Αγώνος: «Συγκλονιστική παρουσίαση του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959 μέσα από αυθεντικά κείμενα, φωτογραφίες από τις μάχες με τους Άγγλους, φωτογραφίες αγωνιστών και όλων σχεδόν των συλληφθέντων.
Μην παραλείψετε να δείτε το ομοίωμα της αγχόνης στην οποία οδηγούνταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ καθώς και τα αντικείμενα που ανήκαν στους πρωταγωνιστές του αγώνα κατά της Αγγλίκής αποικιοκρατίας.» (guaranteed να δημιουργήσει εφιάλτες στα παιδιά σας)
(φέρτε μαζί το δικό σας ξεσκονόπανο)
Και για τους αθεράπευτα περιπετειώδεις τύπους, προτείνουμε επίσκεψη στο Ηρώον Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959
«Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο μνημειακό έργο που ανεγέρθηκε από το ΣΙΜΑΕ (Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Απελευθερωτικού Αγώνα) σε κρατική δασική γη στην κορυφή «Έγκλιση», ανάμεσα στον Κ. Αμίαντο και το Πελέντρι, σε μνήμη και τιμή των 108 ηρωομαρτύρων, αυτών, που σκοτώθηκαν κατά τον αγώνα ή έπεσαν της τουρκικής θηριωδίας.
- Ο επισκέπτης οδηγείται από ασφαλτωμένο δρόμο – μήκους περίπου 1700μ. στα Προπύλαια. Λίγα μέτρα πιο κάτω κτίστηκε κατάλληλη αίθουσα, η οποία εγκαινιάστηκε στις 11/11/01 και λειτουργεί ως Μουσειακός – Εκθεσιακός χώρος. Στο ισόγειο, μέσω μιας μεγαλοοθόνης γίνεται προβολή CD-ROM για τον Αγώνα. Στο υπόγειο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει το ιστορικό – εικαστικό έργο του Α. Μακαρίου «Ύμνος Ελευθερίας», με τους πιο σημαντικούς σταθμούς του Αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και κατ’ εξοχήν της περιόδου 1950-59.
- Ακολουθεί ο ανηφορικός δρόμος με «108 σκαλοπάτια της Λευτεριάς», που αντιστοιχούν στους ισάριθμους ηρωομάρτυρες του Αγώνα. Στην αριστερή πλευρά των σκαλοπατιών σε πέτρινα τοιχαράκια είναι τοποθετημένες μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των ηρωομαρτύρων κατά ημερομηνία θυσίας.
- Τα σκαλοπάτια οδηγούν σ’ ένα πλάτωμα που συμβολίζει τα «Μαρμαρένια Αλώνια» του Ελληνισμού, όπου είναι τοποθετημένο το Μνημείο, έργο του αρχιτ. Χ. Φεραίου.
- Αριστερά του Μνημείου κτίστηκε ένα μικρό παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ελευθερώτρια.
Το Μνημείο εμπλουτίστηκε με δύο ανάγλυφες παραστάσεις σε λευκό μάρμαρο (έργο του Ελλαδίτη γλύπτη Ευ. Μουστάκα) και τον Όρκο της ΕΟΚΑ γραμμένος σε αρχαϊκή γραφή. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ουράνιος Ιωαννίδης στις 22/10/2000.»
Το Ηρώον Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 θα το βρείτε σε όλα τα καλά ερμηνευτικά λεξικά, κάτω από το definition της λέξης «κιτς».
Επίσης, όταν οι επίσημες στατιστικές γράφουν ότι η Κύπρος ξοδεύει 6.7% του GDP της στην εκπαίδευση (αρκετά ψηλό για Ευρώπη, μας ξεπερνά μόνο η Δανία και η Σουηδία), μάλλον εννοούν τη χρηματοδότιδη αυτών των μνημείων…