Διαβάζετε βράσην το πόρισμα? Ούτε το τελευταίο βιβλίο του Harry Potter να ήταν δεν θα είχε τόση επιτυχία! J
Στις 25 Μαΐου 2011, αθόρυβα και μέσα στα πλαίσια των συνηθισμένων εργασιών του Δικαστηρίου, εκδόθηκε μια απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση αυτή αφορούσε το διορισμό του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, συγκεκριμένα τον ακύρωνε, διότι στο διορισμό του δεν υπήρχε καμία αναφορά στην πείρα, σταδιοδρομία ή γνώσεις που κατείχε ο συγκεκριμένος για το αντικείμενο της ΕΠΑ, επομένως δεν ικανοποιούσε τα προσόντα που καθόριζε ο Νόμος ότι πρέπει να κατέχει το πρόσωπο που διορίζεται στη θέση αυτή.
Ο διορισμός του προσώπου αυτού, έγινε όπως γίνονταν διαχρονικά οι διορισμοί από το Υπουργικό Συμβούλιο (in fact όλα τα προηγούμενα υπουργικά συμβούλια). Με εισήγηση του σχετικού Υπουργού, διορίζεται ο τάδε στο Συμβούλιο του τάδε οργανισμού. Ποιος είναι ο τάδε, τι προσόντα κατέχει, γιατί πρέπει να διοριστεί στη θέση αυτή, ουδέποτε αναφερόταν οπουδήποτε.
Στα παλιά χρόνια που οι οργανισμοί ήταν λίγοι και τα προσόντα vague and elusive, δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα. Σήμερα που έχουμε πολυάριθμους οργανισμούς με εξειδικευμένες αρμοδιότητες, η ύπαρξη ειδικών, είναι επιβεβλημένη. Με απλά λόγια, σήμερα δεν θα μπορούσες να διοριστείς υπουργός/πρόεδρος οργανισμού κτλ, με μοναδικό προσόν ότι έλαβες μέρος στον αγώνα (το παλιό αγαπημένο) ή ότι ανήκεις σε ένα κόμμα ή έχεις φίλους σε κόμμα. Πρέπει τα γέρημα να έχεις και σχετικά προσόντα.
Η πιο πάνω απόφαση του Δικαστηρίου έλαβε μεν κάποια δημοσιότητα (κυρίως για να trashάρουν τον Πρόεδρο που διόρισε το συγκεκριμένο άτομο στη θέση αυτή) αλλά κανένας δεν σχολίασε τις πραγματικές προεκτάσεις της. Ότι οι λίστες που κυκλοφορούν κάθε φορά που θα διοριστούν μέλη επιτροπών και οργανισμών, προέρχονται αποκλειστικά από τα κόμματα και εξυπηρετούν μόνο τους δικούς τους σκοπούς (ούτε καν τα basic προσόντα δεν έχουν όλοι αυτοί). Μια φορά να διορίσεις άσχετους οκ. Δύο φορές οκ. Για δεκαετίες όμως να διορίζονται άσχετοι, μας φέρνει στη σημερινή κατάσταση απαξίωσης κτλ άλλες κλισέ φράσεις συμπληρώστε τα κενά που θυμήθηκαν όλοι και χρησιμοποιούν.
Η απόφαση αυτή επηρέασε και άλλους διορισμούς που έγιναν με αυτό τον τρόπο, σε άλλους οργανισμούς και επιτροπές. Αν είσαι από αυτούς που ξεκοκαλίζουν την εφημερίδα κάθε μέρα, πιθανόν να το πήρες είδηση. Μπορεί και όχι.
Fast forward μερικούς μήνες αργότερα και έχουμε το πόρισμα του κ. Πολυβίου για την έκρηξη στο Μαρί. Όλοι έχουν επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Προέδρου και πόσο φταίει και δυστυχώς πάλι αποφεύγουν να παρατηρήσουν ότι το πόρισμα λέει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα άξια σχολιασμού. Πράγματα που συνάδουν με την πιο πάνω απόφαση του Δικαστηρίου.
Αντιγράφω από τις σελίδες 590, 591 και 592 του πορίσματος:
«Υπάρχει η αίσθηση μεταξύ μεγάλου μέρους των πολιτών ότι η επίσημη Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για το κοινό καλό, ότι τα περισσότερα αξιώματα κατέχονται από άτομα όχι με βάση την αξία αλλά κομματικά κριτήρια, και ότι συνήθως η ολιγωρία, η αμέλεια και η ανεπάρκεια δεν συνεπάγονται τη σωστή απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε κύρωση. Αντί ευθύνης – τόσο με τη μορφή ανάληψής όσο και απόδοσής της – υπάρχει στα μάτια του μεγάλου μέρους των πολιτών συγκάλυψη και ατιμωρησία.»
…….
…….
«…Ο φαύλος αυτός κύκλος συνίσταται, σε μεγάλο βαθμό, στην αδιαφορία των εκάστοτε κρατούντων και σε κακοδιοίκηση, σε πολιτική ανευθυνότητα, στο ακατάπαυστο και εκνευριστικό φαινόμενο των συνεχών δηλώσεων, μονόπλευρων αντιλήψεων και απλουστευμένων πολιτικών αντιμετωπίσεων και φωνασκιών κυρίως των πολιτικών και κομματικών παραγόντων επί κάθε θέματος, σε αυξανόμενη απόσταση μεταξύ λόγων και έργων, στη σχεδόν αγεφύρωτη πλέον απόσταση μεταξύ λόγων και δηλώσεων αφενός και της κοινής λογικής και πραγματικότητας αφετέρου, σε μειωμένη αντίληψη του καθήκοντος και επιλεκτική τήρηση της ηθικής και της νομιμότητας, σε συνεχή και ακατάπαυστη ενασχόληση των πλείστων παραγόντων του πολιτικού συστήματος με επικοινωνιακά τεχνάσματα, και στην επικέντρωση σχεδόν όλων όχι στην ουσία αλλά σε τακτικούς ελιγμούς που θα διατηρήσουν αλώβητα προνόμια και ωφελήματα…»
…..
….
«…Τα τελευταία χρόνια τα κόμματα έχουν μονοπωλήσει τόσο την εξουσία όσο και το δημόσιο διάλογο (public discourse). Υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι κομματικά κριτήρια διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην κατάληψη δημοσίων αξιωμάτων και στη διαχείριση κρατικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών (όπως νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου) όπου θα έπρεπε να αποδίδεται ιδιαίτερη εάν όχι αποκλειστική σημασία σε ανεξαρτησία σκέψης και σε εμπειρογνωμοσύνη, αντί σε κομματικές ή πολιτειακές σχέσεις…»
(αυτή ήταν καρασποντάρα για όλα τα κόμματα αλλά ποιος θα βρεθεί να το σχολιάσει?)
Το πόρισμα αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες αλλά εμμέσως λέει ότι η έκρηξη στο Μαρί θα γινόταν ανεξάρτητα του ποιος ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. It was an accident waiting to happen, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει στη σελίδα 595. Διότι τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό, δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία 3-4 χρόνια μόνο, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες. Απλώς έτυχε να φάει τη «φατσιά» το κόμμα που είναι τώρα στην Κυβέρνηση. Το οποίο (κατά την άποψη μου), αν είναι ένοχο για κάτι, είναι ότι αντί να διορθώσει αυτή τη διαχρονικά απαράδεκτη κατάσταση και να φέρει την αλλαγή, δεν έκανε τίποτα, αντίθετα έδειξε ότι τόσο χρόνια περίμενε απλώς τη «σειρά του» για να καταλάβει την εξουσία.
Το πόρισμα βέβαια αποτελείται από 643 σελίδες. Αν θέλεις να επικεντρωθείς σε ένα σημείο του και να κολλήσεις σε αυτό, μπορείς πολύ εύκολα να το κάνεις. Ήδη γίνεται. Εκτός από το αν πρέπει ή όχι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος, βγήκε κανένας να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο? Don’t hold your breath ότι θα το κάνουν.
PS: For the record, ο κ. Πολυβίου ήταν ένας από τους δικηγόρους των αιτητών στην απόφαση του Δικαστηρίου για την ΕΠΑ.