Monday, February 15, 2016

Της Τσεχοσλοβακίας το κάγκελο

Ήταν ο Λιλλήκας σήμερα το πρωί στο ράδιο του Πολίτη και εξήγησε μεταξύ άλλων ότι ομοσπονδία με μια κυριαρχία, δεν σημαίνει απαραίτητα ένα κράτος και έφερε ως παράδειγμα την πρώην Τσεχοσλοβακία που το 1993 χωρίστηκε και έγινε 2 ξεχωριστά κράτη, τη Τσεχία και τη Σλοβακία. Αφού χωρίστηκαν αυτοί, μπορεί και η Κύπρος να χωριστεί.

Εγώ, δεν υπήρξα υπουργός Εμπορίου και υπουργός Εξωτερικών και μαϊντανός όλων των κυβερνήσεων και προσφάτως cheerleader των Ρώσων, αλλά τρία πράγματα ιστορίας ξέρω. Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν ούτως ή άλλως ξεκινήσει την καριέρα τους ως 2 ξεχωριστά κράτη.

Η Τσεχοσλοβακία δημιουργήθηκε αρχικά το 1918, όταν αποσχίστηκε από την πρώην Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία. Οι Σλοβάκοι προσπάθησαν να ανεξαρτητοποιηθούν το 1938 αλλά μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο παρέμειναν μαζί στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές περιοχές, με δύο διαφορετικούς πληθυσμούς, με παρόμοια αλλά διαφορετική γλώσσα. Έγιναν προσπάθειες δημιουργίας μιας εθνικής συνείδησης αλλά αυτές απέτυχαν, επομένως με την πρώτη ευκαιρία το 1992, οι Σλοβάκοι ζήτησαν να ανεξαρτητοποιηθούν (η Τσεχοσλοβακία λειτουργούσε ούτως ή άλλως ως μια loose ομοσπονδία. Όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες, συζητούσαν είτε να κάνουν μια πιο δυνατή ομοσπονδία, είτε να χωρίσουν εντελώς).

Ούτε οι Τσέχοι, ούτε οι Σλοβάκοι ενδιαφέρθηκαν να ονομαστούν η συνέχεια της Τσεχοσλοβακίας. Ως αποτέλεσμα αυτού, η Τσεχοσλοβακία έπαψε να είναι μέλος του ΟΗΕ και τα δύο ξεχωριστά κράτη υπέβαλαν αίτηση και έγιναν μέλη από μόνα τους. Οι Τσεχοσλοβάκοι ανέκαθεν, είχαν είτε Τσέχικη ιθαγένεια, είτε Σλοβάκικη ιθαγένεια. Η Τσεχοσλοβακία υπήρχε μόνο στο όνομα, στην πραγματικότητα, οι δύο περιοχές λειτουργούσαν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα η μια από την άλλη. Γι’ αυτό και αποδείχτηκε τρομερά εύκολο στη συνέχεια να χωρίσουν. Ούτε περιουσιακό είχαν, ούτε εδαφικό είχαν.

Εμείς είμαστε το ακριβώς αντίθετο από τη Τσεχία και τη Σλοβακία. Τ/Κ και Ε/Κ κατοικούσαμε το νησί μας σε mixed grill formation (δεν υπήρχαν ποτέ περιοχές αμιγώς Ε/Κ ή αμιγώς Τ/Κ, μέχρις ότου τα σαΐνια μας χώρισαν με την πράσινη γραμμή και επιμένουν μερικοί να τη διατηρήσουμε) και παρά το ότι έγιναν (και γίνονται) οργανωμένες προσπάθειες να μας πείσουν ότι είμαστε δύο ξεχωριστά έθνη, έχουν ψιλο-αποτύχει (πιο μεζεκλήδες που τους Τ/Κ δεν υπάρχουν. Θέλεις και άλλη απόδειξη έθνος της μάσας?)  Επιπλέον, καμία νέα αίτηση δεν θα γίνει σε διεθνείς οργανισμούς και όλοι θα έχουμε 1 μοναδική ιθαγένεια για σκοπούς διεθνές δικαίου.

Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι είναι δύο έθνη που λόγω διεθνών συμφερόντων σε κάποια φάση της ιστορίας τους έπρεπε να γίνουν ένα. Εμείς, που ξεκινήσαμε την καριέρα μας ως ένα, επιμένουν τα τελευταία 70 χρόνια να μας πείσουν ότι είμαστε και πρέπει να μείνουμε δύο.

Αν έπρεπε να μας συγκρίνει με κάτι, αφού υπήρξε και Υπουργός Εξωτερικών, ας μας σύγκρινε με τα νησιά Κομόρες. Πιο πολλά κοινά θα έβρισκε.

Thursday, February 11, 2016

Παππού, ποιο κτήνος κρύβεις μέσα σου?

Ο 94χρονος Reinhold Hanning, πρώην SS και φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς θα βρεθεί σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου στη Γερμανία για να δικαστεί για το φόνο 170,000 ανθρώπων. Εκτός από τον Reinhold, κατηγορούμενοι σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις θα είναι άλλα τρία άτομα στους επόμενους μήνες (χούφταλα προφανώς και αυτά). Η Γερμανία, αν και έχουν περάσει 70 χρόνια από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμα εντοπίζει και δικάζει πρώην Ναζί.

Τον προηγούμενο Απρίλιο, δικάστηκε και καταδικάστηκε ο Oscar Groening, λογιστής του Άουσβιτς. Αυτό το χούφταλο δεν σκότωσε κανένα απευθείας, ήταν υπεύθυνος να λαμβάνει τα χρήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα των κατάδικων. Δικάστηκε όμως διότι ως μέλος του προσωπικού θεωρείται συνεργός στο θάνατο τουλάχιστον 300,000 προσώπων.    

Μέχρι πρόσφατα, η Γερμανία δίκαζε μόνο όσους εναντίον των οποίων υπήρχε μαρτυρία ότι σκότωσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Το 2011, με την καταδίκη του John Demjanjuk (άλλο χούφταλο που δούλευε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης) ο δρόμος άνοιξε για την καταδίκη και των συνεργών.

Η Γερμανία, αν και έχουν περάσει 70 χρόνια από τα εγκλήματα αυτά, συνεχίζει την πολιτική της τιμωρίας και κάθαρσης. Μόνο όταν και ο τελευταίος Ναζί πεθάνει στη φυλακή, μόνο όταν όλα αυτά τα χούφταλα ταλαιπωρηθούν με δίκες και φυλάκιση θα μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος αυτής της μαύρης ιστορίας.

Πριν λίγο καιρό παρακολούθησα μια συζήτηση που οργανώθηκε από το The Cyprus Puzzle, με θέμα «A Truth Commission Investigating the 1963-1974 Atrocities, will Help or Hinder Current Solution Attempts of the Cyprus Problem?»

Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε και εμείς να κάνουμε ένα truth commission και γιατί όχι να δικαστούν όλοι αυτοί που τις δεκαετίες του 60 και 70 μετέτρεψαν την Κύπρο σε άγρια δύση. Αν οι Γερμανοί μπορούν να δικάζουν τους 90χρονους πρώην Ναζί, μπορούμε και εμείς να δικάσουμε τους 80χρονους εγκληματίες μας. Διότι εγκληματίες είναι. Εγκληματίες που διαφεύγουν τη σύλληψη.

Η Γερμανία είναι μια τεράστια χώρα με εκατομμύρια κατοίκους. Οι πρώην Ναζί σκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο αλλά εντοπίζονται και εκδίδονται για να δικαστούν στη Γερμανία. Εμείς  που είμαστε μια χούφτα άνθρωποι, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τα 200-300 άτομα που σκότωσαν? Φυσικά και μπορούμε.

Κάποιοι από τους ομιλητές εισηγήθηκαν ότι δεν θα πρέπει να επιμένουμε με καταδίκη όλων αυτών των προσώπων διότι μετά κανένας δεν θα μιλά στην επιτροπή αγνοουμένων και μπορεί να χαλάσει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις δύο πλευρές. Πρέπει να συγχωρέσουμε και να πάμε μπροστά, να δούμε το μέλλον. Συμφωνώ ότι πρέπει να δούμε το μέλλον αλλά χωρίς κάθαρση, αυτή η σελίδα της ιστορίας μας δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.

Το attitude «περασμένα ξεχασμένα», έλα μωρέ μην χαλάσουμε το καλό κλίμα και τι θέλεις και θυμάσαι όλα αυτά τα παλιά, ευνοεί όλα τα καθάρματα που ενώ έκαναν τα αίσχη, τώρα κάθονται αραχτοί και το παίζουν παππούδες και περήφανα γηρατειά. Εγώ που δεν έζησα απευθείας τις φασαρίες και δεν είμαι θύμα, δεν μπορώ να συγχωρέσω κανένα. Μόνο τα θύματα θα μπορούσαν να δώσουν άφεση αμαρτιών στους βασανιστές  τους. Εφόσον αυτοί δεν ζούνε πια, τιμωρία και κάθαρση μπορεί να δώσει μόνο το Δικαστήριο και η Δικαιοσύνη.

Καιρός είναι να δούμε λίγο τα χούφταλα στους καφενέδες για αυτό που πραγματικά είναι. Τα δικά τους σκατά άλλωστε, προσπαθούμε τώρα να διορθώσουμε.

Tuesday, February 02, 2016

Νέα αρχή, αλλά με ποιους?

Δέχομαι ότι ο λύση του Κυπριακού θα φέρει τα πάνω κάτω, θα αλλάξουμε συνήθειες, θα κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά βλέπω γύρω μου το σύστημα να παραμένει με τα παλιά μυαλά και διερωτώμαι πως σκατά θα κάνουμε αυτή τη νέα αρχή.

Θα κάνουμε νέα αρχή με τα μυαλά του Δίπλαρου, που στο 2016 και ενώ είναι ήδη 40 χρονών και βάλε, δεν μπορεί να καταλάβει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά ίσα δικαιώματα για όλους? Αφού δεν μπορεί να αντιληφθεί τι πρεσβεύει το σύμφωνο συμβίωσης (που είναι απλό πράγμα), πως σκατά θα μπορέσει να αντιληφθεί στην πράξη την πολιτική ισότητα των Τ/Κ?
Θα κάνουμε νέα αρχή με το Χαμπουλλά, που δεν μπορεί να καταλάβει τι έκανε λάθος που φωτογραφίστηκε με τα αμπελοπούλια? Που μετά το δημόσιο κράξιμο εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει τη διαφορά της παρανομίας από την προσωπική άποψη? Αύριο που μπορεί να έχουν οι Τ/Κ ένα «παραδοσιακό σπορ» που τυγχάνει να είναι προστατευόμενο, με τι μούτρα θα τους πούμε να το εγκαταλείψουν για χάρη της προστασίας της φύσης? Θα μας πουν υποκριτές και θα έχουν και δίκιο.
(Ο Δίπλαρος και ο Χαμπουλλάς είναι απλά παραδείγματα. Σαν αυτούς –«νέα παιδιά» στην πολιτική και καλά- υπάρχουν δεκάδες που δεν τα κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές (κανονίστηκαν στο πολιτικό γραφείο, σε επαρχιακές διοικήσεις, ως επίτροποι για θέματα που κανένας δεν ασχολείται). Που το μεγαλύτερο επίτευγμα τους είναι να κοτσάρουν τη selfie τους με το Γλαύκο Κληρίδη στο Facebook look! Τον ήξερα άρα είμαι άξιος- και να γράψουν 2-3 κορώνες που ούτε η ΕΔΕΚ δεν γράφει ποια).  
Θα κάνουμε νέα αρχή με κάτι 50χρονούς κακομαθημένους βουλευτές που δεν έχουν ανοίξει 1 βιβλίο στη ζωή τους, που ψηφίζουν νόμους που δεν έχουν διαβάσει, που συμπεριφέρονται σαν bullies σε σχολική αυλή? Θα γίνει λύση και θα συζητούμε π.χ. αν πρέπει να πληρώσει το speeding ticket του ο Θεμιστοκλέους που τον έπιασαν να τρέχει στο Τ/Κ συνιστών κρατίδιο? Και να μας λέει ότι η δίωξη του είναι πολιτική και άλλες μαλακίες?
Θα κάνουμε νέα αρχή αν στην πρώτη ομόσπονδη κυβέρνηση έχουμε τους ίδιους που απεχθανόμαστε στην παρούσα κατάσταση?
Θα κάνουμε νέα αρχή με βουλευτές τύπισσες όπως την Ελένη Χρυσοστόμου που ίσιωσε το μαλλί και πήγε με το ΔΗΚΟ? Αν είχε κάτι φρέσκο να πει, γιατί δεν το είπε τόσα χρόνια στους Οικολόγους?
Θα κάνουμε νέα αρχή με το γιο του Τάδε και τον ανιψιό του άλλου Τάδε? Που μοναδικό προσόν τους είναι το επίθετο τους?
Θα κάνουμε νέα αρχή με τα αρπακτικά που αλλάζουν στρατόπεδο αναλόγως του τι τους συμφέρει? Που παλιά το έπαιζαν προστάτες της ελληνοκυπριακής δημοκρατίας και τώρα (που είδαν ότι πλησιάζει λύση και ψάχνουν ρόλο) είδαν το φως το αληθινό της ομοσπονδίας?
Σαλάτα θα τα κάνουμε.
Εγώ με όλους αυτούς δεν θέλω λύση. Διότι δεν αγαπούν την Κύπρο αλλά τον εαυτό τους.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.