Tuesday, October 27, 2015

Πλούσια κτερίσματα στην Πύλα

Πλούσια κτερίσματα σε ασύλητο τάφο στην Πύλα

Διάβασε το άρθρο (δεν είναι μεγάλο, don't worry).

...Ο ασύλητος, λακκοειδής τάφος της υστεροελλαδικής περιόδου ήρθε στο φως κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, στην Πύλο...

Τhree cheers για τον αγράμματο δημοσιογράφο που μας απέδειξε ότι Λωζάνη και Κωζάνη είναι το ίδιο και το αυτό.

Friday, October 16, 2015

Ο δρόμος των διακοπών

Είσαι δημοσιογράφος. Κάθεσαι στο γραφείο σου και ποσκολιέσαι με το kerkida.net όταν ξαφνικά σου αναθέτουν να γράψεις κάτι για την επίσημη επίσκεψη του ΠτΔ στην Κίνα. Πρέπει να βάλεις ένα τίτλο στο άρθρο σου. Σκέφτεσαι, σκέφτεσαι και ξαφνικά το βρίσκεις. Ο Δρόμος του Μεταξιού!

Τούτη ούλλη η δημοσιογραφική υστερία για το «δρόμο του Μεταξιού» θυμίζει μου μια σειρά της δεκαετίας του 80 που έδειξε το ΡΙΚ1 για το Μάρκο Πόλο. Επειδή τότε ένα κανάλι υπήρχε και δεν είχες επιλογή, πρέπει να είδε τη σειρά ούλλη η Κύπρος (της εποχής εκείνης). Η σειρά ήταν αμερικάνικη αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο το ΡΙΚ1 αγόρασε τα δικαιώματα του ιταλικού ντουπλαρισμένου version της, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον Ken Marshall να σέρνεται μέσα στη στέπα της Μογγολίας με τον Kublai Khan και να φωνάζει «aqua, aqua” (η πρώτη ιταλική λέξη που έμαθα by the way).

(επίσης μου θυμίζει Σαμαρκάνδη και εγκαταλελειμμένες αρχαίες πόλεις στα βάθη της Περσίας αλλά αυτό είναι από άλλο παραμύθι).

Ωραίες οι διακοπές στην Κίνα, αλλά  ο ΠτΔ έχασε για τρίτη φορά (σε ένα χρόνο) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να μας εκπροσωπεί ο Έλληνας πρωθυπουργός (την πρώτη πήγε αλλά αρρώστησε, τη δεύτερη ήταν στη Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ, η τρίτη ήταν τώρα). Καλά, ποιος του κανονίζει το πρόγραμμα? Ο ΠτΔ της Κύπρου είναι τόσο busy που δεν μπορεί να πάει να συναντήσει τους άλλους Ευρωπαίους? Ναι, μας έπεισε. Μετά  θα θέλει αλληλεγγύη και κατανόηση και βοήθεια από την ΕΕ και θα πάρουμε από τα τρία το μεγαλύτερο.

Αντί να προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό full time, μάσιεται να πουλήσει απούλητες  επαύλεις σε Κινέζους. Μόνο στην Κύπρο η πώληση αζήτητων ακινήτων βαφτίστηκε ως επενδυτική δραστηριότητα. Πως λέμε sustainable development? Καμία σχέση. Δεν θέλω να χαλάσω τις διακοπές του group που τον συνοδεύει, αλλά οι χώρες που έχουν σοβαρό οικονομικό πλάνο με την Κίνα, έχουν ήδη ενισχύσει τις πρεσβείες τους εκεί με οικονομικούς και εμπορικούς ακόλουθους και δεν περιμένουν τον ΠτΔ τους να πάει να κλαφτεί για να πουλήσουν 2-3 ακίνητα.

Συμπέρασμα: Αν ξεπουλήσετε την περιουσία σας σε Κινέζους είναι επενδυτική δραστηριότητα, αν την ξεπουλήσετε σε επιτροπή αποζημιώσεων ή άλλο παρόμοιο, υποβαθμίζετε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Monday, October 12, 2015

Μια απορία μόνο

Όλα ωραία και υποθετικά στο Κυπριακό. Το Νοέμβριο κάτι θα γίνει, το Μάρτιο μπορεί και δημοψήφισμα.

Μια απορία μόνο:

Έχει κάνει κανένας καμιά θεωρητική άσκηση, τι θα γίνει αν actually λυθεί το Κυπριακό? Πέρα από τη συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί και τα διάφορα γενικά για τη λειτουργία της ομοσπονδίας, έχει σκεφτεί κανένας τις λεπτομέρειες?

Ας πούμε, θα έχουμε ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Οκ, τέλεια. Αυτό θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα η Δημοκρατία μας? Με δεδομένο ότι το Σύνταγμα που έχουμε είναι το original που προνοούσε 2 κοινότητες, δεν θα θέλουμε ένα νέο μοτιφαρισμένο (και πιο μοντέρνο) Σύνταγμα? Που να αναγνωρίζει π.χ. τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης? Ας πούμε, όλα εκείνα τα θεμελιώδη άρθρα του που δεν τροποποιούνται σήμερα (με αποτέλεσμα να έχουμε το δίκαιο της ανάγκης), δεν είναι ευκαιρία να τα σάσουμε?

Θα κρατήσουμε την Προεδρική Δημοκρατία? Διότι είναι τόσο τέλειο π.χ. να ψηφίζουμε ένα Πρόεδρο κάθε 5 χρόνια και από τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης του να περιμένουμε να τελειώσει η θητεία του για να γλιτώσουμε από τις πολιτικές  του. Είναι τόσο τέλειο να πρέπει κάθε μα κάθε φορά που έχουμε εκλογές να πρέπει  να συνασπιστεί ένα μεγάλο κόμμα με το κέντρο για να βγάλουν Πρόεδρο. Είναι τόσο τέλειο αυτός ο Πρόεδρος να μπορεί να διορίζει τους πάντες σε αυτή τη χώρα. Μπορεί να αγγίζει την τελειότητα, άρα να το κρατήσουμε.  

Θα κρατήσουμε τη Βουλή με τους 56 ττόπουζους? Θα διερωτηθεί κανένας αν αξίζει να εισαγάγουμε την οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές? Θα κρατήσουμε τη δομή της δημόσιας υπηρεσίας μας όπως είναι σήμερα? Θα κάνουμε μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και μετά τη λύση θα πρέπει να ξανακάνουμε μεταρρύθμιση για να γίνει συμβατή η δημόσια υπηρεσία με την ομοσπονδία?

Θα ήθελα να πιστεύω ότι κάπου, σε ένα σκοτεινό (κλιματιζόμενο) δωμάτιο, μια ομάδα ανθρώπων κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Διότι καλές οι αποζημιώσεις/ανταλλαγές και η κεντρική κυβέρνηση, αλλά κάπως πρέπει να λειτουργεί και το συνιστών κρατίδιο. Θα κάτσει να σκεφτεί κανένας, ή θα περιμένουν να ππέσει το manual από τον ουρανό?


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.