Monday, February 27, 2012

Το πιο εντυπωσιακό

Πρόσφατα (αλλά και πιο παλιά) έχω μιλήσει με πολλούς ξένους επισκέπτες που ήρθαν στην Κύπρο είτε για διακοπές, είτε για δουλειά. Εμείς μπορεί να νομίζουμε ότι κάναμε Χ νέους δρόμους, Ψ νέες εγκαταστάσεις και γίναμε Ευρώπη, μπορεί να θέλουμε διακαώς να τους δείξουμε αρχαία και πολιτισμό και που έκανε την ανάγκη της η Αφροδίτη και εισβολή και κατοχή, αλλά στην πραγματικότητα, πόσοι από μας ξέρουν τι κάνει (στα μάτια των ξένων) την Κύπρο να ξεχωρίζει?

Λοιπόν, είναι εντυπωσιακό ότι απ’ όπου και αν προέρχονται οι ξένοι (π.χ. Ευρώπη, Ασία, Αμερική), κάνουν σχεδόν πάντα τα ίδια δύο σχόλια:

1. Το φως. Αυτό το απίστευτο φως που διαπερνά το δέρμα και σχεδόν νιώθεις τη βιταμίνη Δ να παράγεται από τον οργανισμό σου. Ήλιο έχει και αλλού, αυτό το απόλυτο όμως φως μόνο στο Αιγαίο και την Κύπρο το συναντάς τόσο έντονα (και τη Μέση Ανατολή βέβαια αλλά αν τολμάς πήγαινε). Μια ηλιόλουστη μέρα στην Κύπρο είναι πιο ηλιόλουστη από οπουδήποτε αλλού. Και είναι εντυπωσιακό κάθε φορά για τους ξένους. Ακόμα και εγώ εντυπωσιάζομαι και μου πήρε αρκετό καιρό να καταλάβω ότι οι ξένοι βρίσκουν την Κύπρο όμορφη όχι τόσο για το landscape της αλλά διότι είναι φωτεινή. Είναι το καλύτερο πράγμα που μας συνέβηκε (να ζούμε κάτω από αυτό το φως) και ευτυχώς είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την Πολιτεία μας για να υπάρχει.

2. Συγκοινωνίες: Θέλουν να πάνε παντού να δουν αυτό το θαυμάσιο φωτεινό τοπίο. Και ανακαλύπτουν με έκπληξη ότι.... δεν υπάρχουν τρένα ή άλλες reliable δημόσιες συγκοινωνίες για να κινηθούν. Αυτό που για εκείνους είναι καθημερινό φαινόμενο, εδώ είναι science fiction. Το γεγονός ότι δεν έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες είναι μεγάλο puzzle για αυτούς. Μα σίγουρα? Δεν έχει? Και πως θα πάω στο Ayia Napa και Limassol? Αντιλαμβάνονται αμέσως γιατί κυκλοφορούμε όλοι με ιδιόκτητα αυτοκίνητα.

Αυτά τα δύο είναι προφανώς τα δύο πιο εντυπωσιακά features της Κύπρου.

Νομίζω θα έπρεπε να βάλουν μια ταμπέλα στο αεροδρόμιο για να πληροφορεί τους ξένους επισκέπτες ότι «Welcome to the island of sunshine. We hope you remembered to bring along your driver’s license».


5 Comments:

At 27 February, 2012 20:03, Anonymous Anonymous said...

Λείπω χρόνια. Εκτός που λλία πλάσματα που πεθυμώ αφάνταστα, το μόνο πράμα που μου λείπει, που το λαχταρά η καρκιά μου εν τούτο το φως που περιγράφεις. Θωρούν με παράξενα άμα τους λαλώ έτσι πράμα οι ντόπιοι, απλά γιατι εν το έχουν βιώσει/γευτεί.
Δαμέ στην κρυοχώρα, μάσιεται η Άνοιξη να μας κάμει "ντου," τζαι παρόλο που η διάθεση/ψυχοσύνθεση μου αλλάσσει αυτόματα, σύγκριση δεν υπάρχει. Στην Κύπρο ακόμα τζαι το Χειμώνα το φώς είναι συνταρακτικό. Άσε να μεν αρκέψω να μάχουμαι για το σύνθετο φως... εκλαμουρίστηκα μόνο με το μονοχρωματικό : )

 
At 27 February, 2012 22:16, Anonymous milaz said...

Πφφφ, έφερα έναν που τους Αμερικάνους συγκάτοικους μου στην Κύπρο τζαι τζίνο που του έκαμε πιο πολλή εντύπωση ήταν ότι πετάσσουμε το κωλόχαρτο σε κάλαθο αντι στην τουαλέτα.... :S

 
At 27 February, 2012 23:16, Anonymous Anonymous said...

Αχχχ....τζαι ειδικά τζείνος ο ουρανός που φαντάζει τόσον κοντά...τζαι το φως που γίνετε πιο τζίτρινο με τες λαψάνες...

α τζαι επειδη εχτές εμαθαινα τες βιταμίνες...εν η βιτ Δ που εν η φωτούλλα (η Κ κάμνει το σίουρο ότι εν θα γινεί το γιαίμαν μας αυλάτζιν γιατί βοηθά στο πήξιμον).

 
At 28 February, 2012 05:13, Blogger misirlou said...

episis oi gefseissssss... pathaniskoun gia ta geusata frouta, fagita kai en xero pos na to perigrapso.. frouta pou roufas tous ximous tzai tes mirothkies tous....
topia parthena j nai... latrefkoun to gegonos oti exoumen akoma gin apatiti as einai j vraxoi.. egirisa pollin kosmo mes ta kotzinoxorka tzai epellane pou to gegonos oti oi poleis mas en tsimento tzai ta ipoloipa en apla apatita tzai tolmo na ksanapo parthena... touto me tes sigkoinonies en fantastiko!!! theloun na pan sto aerodromio, en kratoun selini tzai na se pianoun tel apelpismenoi misirlouuuuuu enomisamen en na piamen to leoforeio!!!! ase pou pou tes perioxes mou exei bus alla men rotiseis akoma tzai ego pou eimai topakas pou to epiasa exathika!!!! a re kiprossss san tzai esena kamiaaaaa mana mou!!!!

 
At 28 February, 2012 06:01, Blogger drakouna said...

Να την κάνουμε Δ τη βιταμίνη, no problem.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.