Wednesday, October 13, 2010

Εχγειρίδιο υποψήφιου βουλευτή

Ο υποψήφιος βουλευτής κόμματος πρέπει να έχει ορισμένα standard χαρακτηριστικά. Χωρίς αυτά, δεν βλέπει ψηφοδέλτιο, ο κόσμος να χαλάσει. Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά? Ακολουθεί εγχειρίδιο για νέους υποψήφιους βουλευτές:

Ηλικία: Ο νέος υποψήφιος βουλευτής πρέπει ideally να είναι μεταξύ 35 – 45 χρονών. Σκοπός είναι να δείξει το κόμμα «πόσο νεαρό πρόσωπο» έχει (ορίστε, δεν βάζουμε μόνο δεινόσαυρους στο ψηφοδέλτιο, έχουμε και «νέα γενιά»). Νεαρό πρόσωπο, άρα συνειρμός, φρέσκιες ιδέες, μοντέρνες αντιλήψεις, καμία σχέση (imish) με το ένοχο παρελθόν.

Καταγωγή: Ο νέος υποψήφιος βουλευτής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να κατάγεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ από ένα τουλάχιστον κατεχόμενο δήμο, αν δε ο κατεχόμενος αυτός δήμος είναι από τους μεγάλους (Μόρφου, Αμμόχωστος, Λευκόνοικο, Ριζοκάρπασο κτλ) ακόμα καλύτερα, διότι θεωρείται συντοπίτης πολύ μεγαλύτερου group προσφύγων (ψήφοι, ψήφοι, ψήφοι!). Οι κανόνες του σωστού pedigree, επιβάλλουν όπως ο υποψήφιος βουλευτής μας βάλει στο βιογραφικό του όλους τους τόπους καταγωγής της οικογένειας του (για να καλύψει όσο περισσότερο πληθυσμό μπορεί). Όπως για παράδειγμα το προσκλητήριο του γάμου. Για παράδειγμα:

«Ο ………… έχει γεννηθεί στην κατεχόμενη Μόρφου. Οι γονείς του κατάγονται από τις κατεχόμενες σήμερα κωμοπόλεις της Λύσης και του Λευκονοίκου, Η σύζυγος του γεννήθηκε στη Λευκωσία (τι ντροπή!) με καταγωγή από το Παλαιχώρι" (λεβεντογέννα κίνηση ματ).

Μέση εκπαίδευση: Θα αναφέρει το Γυμνάσιο και Λύκειο που φοίτησε. Όπου και αν βρίσκονται αυτά. Note: Όσο πιο υποβαθμισμένα είναι, τόσο το καλύτερο (διότι δείχνει ότι είναι παιδί του λαού με αγνές φιλοδοξίες, ο οποίος εργάστηκε σκληρά για να ανελιχτεί το βούρκο της άπονης ζωής). Looks good to the masses.

Στρατός: Εννοείται θα αναφέρει ότι πήγε στρατό και έμεινε μέχρι το τέλος (διότι δεν είναι φυγόστρατο τσογλάνι, θέλει να υπηρετήσει τα κοινά). Θα αναφέρει όπλο και τάγμα. Λόγω ηλικίας δυστυχώς δεν θα μπορέσει να αναφέρει που και σε ποια Μοίρα πολέμησε το 74’ αλλά δεν πειράζει. Το λένε οι παλαιότεροι του. (αποτελεί good publicity)

Σπουδές: Το πτυχίο του πρέπει να είναι απαραίτητα συνδυασμός θεμάτων, αρκούντως vague για να θεωρείται των Αγίων Πάντων, άρα καταρτισμένος να λέει τη γνώμη του για τα πάντα. Εξάλλου, πτυχίο με συγκεκριμένη ειδίκευση δείχνει άτομο που θέλει να ασκήσει τη σπουδή του και να εντρυφήσει το θέμα (άρα δεν θέλει να γίνει βουλευτής). Για παράδειγμα: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ή Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκά Θέματα, Ευρωπαϊκή Πολιτική και Σπουδές Δημοκρατίας, Νομικά και Οικονομικά. Οι γιατροί συνήθως αποφασίζουν να βάλουν υποψηφιότητα για βουλευτές όταν έχουν ήδη αποτύχει ως γιατροί, γι’ αυτό είναι συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία και δεν αποτελούν τη «νέα γενιά» των κομμάτων.

Επαγγελματική πείρα: Ο υποψήφιος βουλευτής πρέπει να αποφύγει να γράψει ότι είναι βασικά έμμισθος του κόμματος. Καλύτερα να πει ότι π.χ υπηρέτησε την νεολαία του κόμματος από πάρα πολλές θέσεις. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Πρόεδρος της κομματικής νεολαίας στο πανεπιστήμιο που φοίτησε, Πρόεδρος της Κοινότητας των Ελλήνων Φοιτητών στο εξωτερικό που ήταν, αν ήταν, Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής νεολαίας, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Νέων Κύπρου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νέων Κύπρου και Εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Όπως όλοι οι wannabe πολιτικοί, ο υποψήφιος βουλευτής μας δεν πρέπει να έχει αφήσει συμβούλιο και οργανισμό νεολαίας που να μην έχει ανακατωθεί, διότι ως γνωστό, όλοι οι επιφανείς φωστήρες και άνθη της νιότης ενός τόπου, βγαίνουν από αυτά τα clubs. Στην καθομιλουμένη, ονομάζονται «τα τσικά των κομμάτων». Όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά. Δεν χρειάζεται να έχει παράξει οποιοδήποτε έργο. Η παρουσία του και μόνο είναι αρκετή.

Όραμα: Ο υποψήφιος βουλευτής μας πρέπει να πει κάτι catchy και αισιόδοξο για να κλείσει το βιογραφικό του. Για παράδειγμα, ότι «…ανήκει στη νέα γενιά που έχει μεγαλώσει με το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που η Ευρώπη προσφέρει στους νέους, ανέπτυξε πλούσια δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβάλλοντας την πατρίδα μας και προωθώντας τη συμμετοχή των νέων στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.» Οι λέξεις νέος, Ευρώπη, ευκαιρίες, δράση, αποφάσεις, είναι καλό να μπαίνουν στην ίδια πρόταση διότι φαίνονται ωραίες και σωστές.

Moto: Ο υποψήφιος βουλευτής μας πρέπει απαραίτητα να βρει ένα πιασάρικο moto για τις αφίσες του. Κάτι που να δείχνει αποφασιστικότητα, κίνηση προς τα εμπρός, αλλαγή και μέλλον. Για παράδειγμα:

«Το μέλλον είναι εδώ!»

«Για το αύριο που μας αξίζει!»

«Μήνυμα Υπευθυνότητας και Αλλαγής!»

«Για την Αλλαγή του Αύριο και το Βόλεμα του Σήμερα» (καλά εντάξει, αστειεύομαι)

16 Comments:

At 13 October, 2010 11:00, Blogger Αχάπαρη said...

Ω μα εν είπες τίποτε για το φατσικό γίγνεσθε. Πρέπει να έσιει απαραίτητα γκρίζα μαλλιά, φαλάκρα (σε διάφορα sizes), μικρή σκεμπέ (όχι πολλά μεγάλη για να δείχνει ψευτοκομψος με κοστούμι) τζιαι αν φορεί γυαλιά ακόμα καλύτερα.

 
At 13 October, 2010 12:13, Blogger DaisyCrazy said...

Drakouna σε βλέπω σε δημόσιες σχέσεις κάποιου κόμματος σύντομα! Έχεις πιάσει το νόημα, τον παλμό της εποχής και των κομμάτων.
Μη σου πω ότι θα τρέξουν όλοι να σ'αποκτήσουν και θα πρέπει να κάνεις κλήρωση για να διαλέξεις. :))))

Μου φαίνεται σαν ένα νέο τρας νέησιον αλλά για πολιτικούς! ;)

 
At 13 October, 2010 12:48, Blogger CRITIC said...

Αν και είναι σωστές οι κατηγορίες σου δρακούνα ο πιο διάσημος νέος πολιτικός του ΔΗΚΟ πέφτει έξω σε αρκετές από αυτές.
Είναι μικρότερος από 35, πήγε σε γνωστό γυμνάσιο και λύκειο της πρωτεύουσας, δεν έκαμε στρατό και δεν έχει όραμα (εχτος αν το τζινοι ποτζι εμείς ποδά εν όραμα).
Μα που εχάθηκε τούτος τελευταίως; Αμπα τζαι έκλεισε τον σπίτι ο παπάς του για να σταματήσει να λαλεί πελλάρες;

 
At 13 October, 2010 13:05, Blogger Rania said...

Στο όραμα ξέχασες την ενωμένη Κύπρο για μια δίκαια και λειτουργική λύση! It's a standard!

 
At 13 October, 2010 13:33, Blogger drakouna said...

Ο συγκεκριμένος του ΔΗΚΟ παίζει σε άλλη κατηγορία. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία "γιος του παπά μου".

Εγώ μιλώ για τους "αυτοδημιούργητους" νέους πολιτικούς.

 
At 13 October, 2010 15:04, Anonymous Anonymous said...

«Καταγωγή: Ο νέος υποψήφιος βουλευτής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να κατάγεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ από ένα τουλάχιστον κατεχόμενο δήμο».

Τώρα κατάλαβα γιατί απέτυχαν οι πολιτικές μου προσπάθειες!

Κατ’ ακρίβειαν όπως αντιλαμβάνεστε που το όνομαν, δεν είχα υπόθεσην:)

 
At 13 October, 2010 15:45, Blogger DaisyCrazy said...

Ξέχασα να προσθέσω κάτι εντελώς βασικό που ξέχασες κι εσύ: να κάνει ο νεο-εκκολαπτώμενος πολιτικός δημόσιες σχέσεις μέσω facebook γιατί και εύκολο είναι και φαίνεται ότι είναι σύγχρονος 'νεός' :))

 
At 13 October, 2010 15:47, Anonymous Anonymous said...

Καλάν γία τον Κουλία τι παίζει

 
At 13 October, 2010 23:33, Anonymous ματιλτα said...

Εξήασες το άλλο stepping stone του νέου υποψήφιου:
"Νυν πρόεδρος του συνδέσμου γονέων του English School"
άσχετε αν το "πάτημα" του έφερε το σχολείο στα πρόθυρα της διάλυσης...

 
At 14 October, 2010 00:32, Blogger Moonlight said...

Τον Αρειστήνδην (wtv) άφηκες τον πίσω...

 
At 14 October, 2010 09:01, Blogger Okyalos said...

Αφησε επισης πισω τη φωτογράφιση πανω σε καρεκλα του ΒΟ concept

 
At 14 October, 2010 10:33, Anonymous moustakallou said...

@strovoliotis
ειναι το αντιστοιχο του να πηγαινεις τιτσιρος για αγγουρια!

 
At 14 October, 2010 16:38, Blogger Joy Tears said...

Χεχεχεχε εγώ πάντως βλέπω ότι έχω τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά! Εκτός της ηλικίας. Μήπως να βάλω υποψηφιότητα??

 
At 14 October, 2010 19:37, Anonymous Marina said...

Drakouna mou, proti fora afino sxolio:)Diavazo kairo omos ta osa grafeis. Sigxaritiria ine poli petiximeno to grapsimo sou. Oso gia afto to post exeis apolito dikaio!An kai den psifizo en toutois ola afta de sou epitrepoun na sximatiseis mia emperistatomeni kai kathari apopsi gia opoiondipote anthropo opoiou komatos kai na einai!

 
At 14 October, 2010 19:40, Anonymous Μαρίνα said...

Συγνώμη που έγραψα greeklish! Θα διορθωθεί!

 
At 20 October, 2010 17:00, Anonymous Anonymous said...

Ο Ματσάκης απέτυχε σαν γιατρός πριν γίνει βουλευτής;

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.