Friday, March 09, 2007

Κουμπαριά my Lord, Κουμπαριά

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω το concept «κουμπάρος» γι’ αυτό συγκεντρωθείτε, μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις ελεύθερα:

Ερμηνεία του όρου: Η λέξη «κουμπάρος» είναι σύνθετη και προέρχεται από το πρώτο συνθετικό «κουμπ», που και αυτό με τη σειρά του προέρχεται από το γνωστό τραγούδι κατασκήνωσης με κινήσεις νοηματικής γλώσσας «κουμπ-αγιά my lord, κουμπ-αγιά…. Κουμπ-αγιά my lord, κουμπ-αγιά…» και το δεύτερο συνθετικό «γάρος» (που στα κυπριακά σημαίνει γάιδαρος). «Κουμπ» και «γάρος» μας κάνουν «κουμπγάρος», λόγω του ότι στα ελληνικά σπανίως προφέρουμε 3 σύμφωνα μαζί διότι δεν είμαστε ούτε Γερμανοί, ούτε Φιλανδοί, έχουμε αφαιρέσει το «γ» και η λέξη έχει διαμορφωθεί σε «κουμπάρος».

Ιστορική προέλευση: Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος για ένα χρόνο (ποδοσφαιρική περίοδος 1191-1192) υπήρξε κτήση των Ναϊτών (Templar Knights που λέμε, καμία σχέση με τον Simon Templar, άλλως The Saint.) Οι Ναίτες έφυγαν άρον άρον κατηγορώντας τη φρικτή διαιτησία που καταλόγιζε συνέχεια πέναλτι εις βάρος τους και σε 3 χαρακτηριστικές περιπτώσεις δέχτηκε τέρμα ενώ ήταν πασιφανές off side (το επιβεβαίωσε και ο Βάσος Κωνσταντίνου από το ΡΙΚ Σπορ). Στους Κύπριους όμως έκανε τρομερή εντύπωση η συναδελφικότητα που επέδειξαν οι Ναίτες μεταξύ τους και το τρομερό bonding που έκαναν, ειδικά μετά τους αγώνες στα αποδυτήρια και τα ζεστά ντους..

Όταν αργότερα οι Κύπριοι έμαθαν για τη δημιουργία της Μασονίας, θυμήθηκαν τους Ναίτες και αποφάσισαν ότι αυτό είναι ένα καλό concept να ακολουθήσουν. Οι κουμπάροι, είναι η κυπριακή απάντηση στους Ναίτες και τους Μασόνους. Ένα είδους exclusive club που υπάρχει για να προωθεί και να υποστηρίζει τα μέλη του. Μάλιστα το κυπριακό version είναι πολύ πιο δημοκρατικό, διότι όλοι μπορούν να γίνουν κουμπάροι, κανένας δεν αποκλείεται και σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις που έχουν αποκτήσει κακό όνομα, να είσαι κουμπάρος ακόμα θεωρείται τιμή (ας πούμε) και δεν κρύβεται. Άσε που δεν χρειάζεται να φοράς γελοίες ενδυμασίες και να κάνεις voodoo τελετές.

Και τώρα κάτι πιο σύνθετο.

Πως γίνεσαι κουμπάρος: Οι συγγενείς (ακόμα και οι πολύ μακρινοί) είναι συγγενείς, είναι οικογένεια, άρα δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις. Κουμπάρος θεωρείται αυτός που δεν είναι συγγενής αλλά αποκτά μια ιδιαίτερη σχέση με μια οικογένεια. Το concept παίρνει τεράστιες διαστάσεις με την ίδια ταχύτητα που εξαπλώνεται επιδημία πανούκλας. Δηλαδή:

- Αν πάντρεψες κάποιον, γίνεσαι ο κουμπάρος του (το πασιφανές)
- Αυτόματα όμως έγινες και κουμπάρος με την κουμπάρα της νύφης (ασχέτως αν δεν την έχεις ξαναδεί στη ζωή σου.)
- Ακόμα πιο wild, έχεις γίνει και κουμπάρος με τον σύζυγο της κουμπάρας –αν αυτή είναι παντρεμένη- ή τον μελλοντικό της σύζυγο –όταν αυτή αποκτήσει-.
- Και φυσικά, αυτοί που παντρεύονται θεωρείται ότι έγιναν κουμπάροι με όλους τους πιο πάνω.

Μην χαθείτε, έχει και συνέχεια.

- Κουμπάρος γίνεσαι με τους γονείς ενός παιδιού αν το βαφτίσεις.
- Ασχέτως του ότι εσύ βάφτισες το παιδί, κουμπάρος/α γίνεται με τους γονείς του παιδιού και ο/η σύζυγος σου –αν διαθέτεις- ή ο μελλοντικός/ή –όταν αποκτήσεις-.
- Όσοι γράφονται ως παράνυμφοι του ζευγαριού κατά τη διάρκεια ενός γάμου (παλιά έγραφαν το όνομα τους πάνω σε μια κορδέλα, τώρα το γράφουν σε ένα λεύκωμα και πληρώνουν κατιτίς στο ζευγάρι).
- Οι σύζυγοι των πιο πάνω γίνονται και αυτοί αυτόματα κουμπάροι του ζευγαριού.

Αυτά είναι μόνο όσα θυμάμαι. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που αγνοώ.

Οι κουμπάροι γεννιούνται με ταχύτητα χιονοστιβάδας.

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί όλοι μεταξύ τους καταλήγουν να θεωρούνται κουμπάροι?

Είναι τραγικό.

Οι ψευδο-κουμπάροι: Δεν αναφέρομαι σε Τουρκοκύπριους, ηρεμήστε. Κουμπάρο θα πεις και κάποιον που ενώ δεν είναι συγγενής, και δεν έχει πέσει μέσα σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες (που είναι και λίγο δύσκολο άμα το σκεφτείς) εντούτοις τον θεωρείς πολύ καλό και έμπιστο φίλο και θέλεις να του αποδώσεις και αυτού ένα τίτλο για να νιώθει ξεχωριστός και αγαπητός. Οι Αμερικάνοι για να νιώσουν ξεχωριστοί και αγαπητοί πηγαίνουν σε ψυχαναλυτή. Εμείς πάμε σε γάμους.

Κουμπάρο όμως θα αποκαλέσεις και κάποιον περιπαιχτικά, ειρωνικά, για να του κόψεις τη φόρα, να πεις πλαγίως ότι «παραγνωριστήκαμε», κόψε κάτι. Αν κάποιος άγνωστος σας ξαφνικά αρχίσει να σας αποκαλεί κουμπάρο του, σημαίνει ότι προσπαθεί να πάει με τα νερά σας ή να σας καλοπιάσει. Αγνοήστε τον.

4 Comments:

At 09 March, 2007 12:08, Anonymous Anonymous said...

Ένα λεπτό ρε κουμπάρε, εγώ ενόμιζα ότι, πλην του περιπαιχτικού (π.χ. "ρε κουμπάρε έπιας με στο μαϊττάππιν;") τζαι του οργανικού (πρώτος κουμπάρος, γραμμένος κουμπάρος, νονός, κλπ όπως τα επερίγραψες ήδη) μπορώ να χρησιμοποιώ τη λέξη όποτε εν θυμούμαι ή εν ξέρω το όνομα κάποιου. Για παράδειγμα πιάνω τηλέφωνο τον αλουμινιτζή να έρτει να μου σάσει τα παράθυρα. Τι εννα του πω "ρε σειρα", "ρε παίκτη μου", "ρε μαλάκα", "ρε" σκέττο; Αναγκαστικά λαλώ του "ρε κουμπάρε"...

 
At 09 March, 2007 12:21, Blogger drakouna said...

Στο context που περιγράφεις, είσαι ψευδο-κουμπάρος.

 
At 09 March, 2007 13:18, Blogger Nobody said...

Πολύ εμπνευσμένο κείμενο!! χαχχαχα Τα συγχαρητήριά μου και πάλι!!

Καλό Σαββατοκύριακο.

 
At 09 March, 2007 22:21, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

haha ethimithika mia istoria tora. evlepa tatiana (pou tin kali- oi tora pou to paizei oprah) mia fora os sinithos gia na koimitho kai elalouse leptomeries gia ton gamo enos shesoliri kalamara me mia (fantazomai shesolirisa kiprea). to zevgari mou diafefgei tora gia na kathoriso pian.
telos panton, i demonia reporter pou esteile i tatiana sto nisi, apokalipse oti to zevgari tha exei 12 koumparous! lalei kapoios sto panel 12 koumparous!? ti einai pali afto? kai i panta diafotistikotati tatiana apanta "nai einai kipriako ethimo. vazoun kamia 10aria koumparous. giafto stin kipro oloi fonazoun o enas ston allo koumparoi, einai to topiko ethimo na vazoun pollous" hahahahaaha

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.