Monday, February 26, 2007

Οικοκυρικά (μια ανάμνηση)

Ήρθε η γιαγιά Μαγκάιβερ σπίτι μου για να μου δείξει πως κάνουν τις μπάμιες (καλά).

Νιώθω όπως το μάθημα των οικοκυρικών που όλες έπρεπε να φορούμε κάτι γελοίες ποδιές σαν νοσοκόμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να απλώνουμε τα υλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας όπως τους γιατρούς λες και θα κάνουμε εγχείριση. Ήμουν χάλια σε αυτό το μάθημα, χειρότερη και από τα μαθηματικά.

Η δε καθηγήτρια μας ήταν μια κυρία που ηλικιακά έφερνε προς τη γιαγιά Μαγκάιβερ (προπολεμική… του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όχι του 74’). Οι συμβουλές της ήταν της δεκαετίας του πενήντα και αγνοούσε την ύπαρξη του microwave. Θεωρούσε ότι εκτός από μαγειρική, είναι καθήκον της να μας προετοιμάσει για μια ζωή ως νοικοκυρές, όπου θα καθόμασταν όλη μέρα σπίτι και θα περιμέναμε το σύζυγο να επιστρέψει από τη δουλειά έχοντας έτοιμο το ψητό. Θεωρούσε ότι θα είχαμε υπηρέτρια να μας καθαρίζει και δεν ασχολήθηκε με την καθαριότητα. Στο τσακίρ κέφι θα καλούσαμε άλλες φίλες μας για καφέ και τσάι και θα σερβίραμε κέικ και αλμυρά (που φυσικά εμείς θα ετοιμάζαμε διότι εκτός από το microwave, αγνοούσε και την ύπαρξη των φούρνων και ζαχαροπλαστείων).

Η καθηγήτρια αυτή θεωρούσε ότι πρέπει να μας ενημερώσει για τα…. μυστικά ενός πετυχημένου γάμου. Φαντάσου τώρα 10 δεκατριάχρονα, τα μισά από αυτά δεν είχαν καν αδιαθετήσει για πρώτη φορά. Τα μυστικά του γάμου, κατά την καθηγήτρια μας έρχονταν σε κατηγορίες:

Η μουρμούρα:
«Τον άντρα σας, θα τον περιμένετε πάντοτε στην πόρτα χαμογελαστές και δεν θα αρχίζετε τη μουρμούρα μόλις μπει στο σπίτι, διότι άμα είναι να επιστρέφει σε ένα περιβάλλον που δεν του αρέσει, απλώς σε κάποια φάση δεν θα ξανα-επιστρέψει. Θα βρείτε την κατάλληλη στιγμή να του μουρμουρίσετε και πάντοτε με τον τρόπο σας για να μην μπορεί να σας αρνηθεί

Το φαί:
«Το σπίτι θα το καθαρίζει το υπηρετικό προσωπικό, αλλά θα μαγειρεύετε πάντοτε εσείς για να τρώει ο σύζυγος σας φαί από τα χεράκια σας και θα σας εκτιμά απεριόριστα. Στα γλυκά, ειδικότητα σας θα είναι τα scone cakes που πάνε ασορτί με το τσάι και τον καφέ.»

Το sex:
«Κάθε μέρα θα φοράτε και διαφορετικά εσώρουχα για να βλέπει ο σύζυγος σας κάτι διαφορετικό και να μην το ψάχνει κάπου αλλού. Τα δε εσώρουχα, πρέπει να είναι τα… καλύτερα (πρόστυχα ήθελε να πει, ζητήσαμε διευκρινήσεις), και να είναι ασορτί (και διάφανα, και δαντελένια, και πολύχρωμα και να παραπέμπουν σε Ζωή Λάσκαρη).»

Attitude στο κρεβάτι:
«Πρέπει να είσαστε σοβαρές και μετρημένες. Οι άντρες θέλουν μόνο ένα πράγμα και σας παντρεύονται για να το αποκτήσουν (όχι, δεν είναι η μαγειρική σας). Τον άντρα σας δεν πρέπει να τον ντρέπεστε αλλά να του ενδίδετε για να δείχνετε ότι τον αγαπάτε.» (σε στυλ, "κάτσε του για να σκάσει".)

Οι πιο πάνω συμβουλές έρχονταν με ιλουστρασιόν παραδείγματα, όλα από πρώην μαθήτριες της που τόση αδυναμία της είχαν που έρχονταν και της εκμυστηρεύονταν τι έκαναν με τους συζύγους τους τα βράδια. Όλες ήταν παρθένες όταν παντρεύτηκαν και είδαν το φως το αληθινό χάρης τις συμβουλές της.

Μαγειρική τελικά ουδέποτε μάθαμε από τη συγκεκριμένη καθηγήτρια. Μάθαμε όμως όλα τα υπόλοιπα του γάμου. Με λεπτομέρειες.

Γι’ αυτό και τώρα θέλω μια γιαγιά Μαγκάιβερ να μου συμπληρώσει τη μόρφωση μου.

16 Comments:

At 26 February, 2007 12:36, Anonymous Anonymous said...

Αυτό θα πει βλέπω μπροστά....

Διότι οι οικιακές τέχνες δεν σταματάνε στην κουζίνα....

Μπράβο πάντως... progressive η κα Βέφα....

 
At 26 February, 2007 12:44, Blogger Nobody said...

Αυτό το μάθημα ήταν μόνο για κορίτσια ή πήγαινες σε σχολείο θηλέων?

 
At 26 February, 2007 13:08, Blogger drakouna said...

αυτό το μάθημα ήταν μόνο για κορίτσια. Τα αγόρια κάτι άλλο έκαναν, νομίζω γυμναστική.

 
At 26 February, 2007 13:12, Blogger shashoura said...

vasika ta agoria prepei na ekamnan _ sxediasmo kai texnologia_ stin epoxi mu ekamamen tzai pu ta 8kio_ mix.

 
At 26 February, 2007 14:11, Blogger YO!Reeka's said...

πιθανότατα η εν λόγω καθηγήτρια ήταν και γαμώ τα άτομα, αλλά πού να το δείτε τότε εσείς, μικρές και ανοητες.
ποι άλλη ρε θα μιλούσε για σεξ σε πιτσιρικια, όταν όλοι σε αυτές τις ηλικίες κάνουν ότι δεν υπάρχει; :)

 
At 26 February, 2007 14:54, Blogger Valentinos Kontoyiannis said...

This comment has been removed by the author.

 
At 26 February, 2007 14:55, Blogger Valentinos Kontoyiannis said...

ego eftasa tin epoxi pou ekamnamen oikokirika tziai ta agoria. na sas kamo kati amigdalota pou mas emathen i daskala tis oikiakis oikonomias na glifete ta daktila sas.

 
At 26 February, 2007 17:27, Blogger Sunflyer said...

Κάνουν ακόμα οικοκυρικά στα σχολεία στην Κύπρο;

 
At 26 February, 2007 21:58, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Εγώ πάντως όταν έκανα οικοκυρικά στο δημοτικό τα έκανα μαζί με τα αγόρια. Ακούς εκεί! θα έκανα feminist revolution από τότε εάν υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Χώριζαν την τάξη σε δύο –σμιχτά- γκρουπ, έκαναν οι μισοί οικοκυρικά και οι άλλοι μισοί σχεδιασμό και τεχνολογία (είχαμε 3 ολόκληρα κομπιούτερ στο σχολείο!) και την επόμενη βδομάδα ανταλλάζαμε. Η δασκάλα αυτή είχε μια άλλη λόξα. Μας έγραφε σημειώσεις στον πίνακα τις οποίες ήθελε να αντιγράφουμε στο τετράδιό μας. Έπρεπε να βάζουμε τον τίτλο στην μέση της πρώτης γραμμής και να υπογραμμίζουμε με κόκκινο ακριβώς από κάτω πάνω στην γραμμή. Αν δεν τα κάναμε έτσι μας έσκιζε τις σελίδες και έπρεπε να τα ξαναγράψουμε! Ευτυχώς που υπάρχουν οι γιαγιάδες τύπου δικής σου για να μας ράβουν κουμπιά και να κονταίνουν παντελόνια. Μαγειρική δεν είχα ανάγκη να μάθω από εκείνη, μου έμαθε η μάμα μου από πολύ πιο νωρίς και νευρίαζε η τύπισα που έπαιζα την έξυπνη ενώ ποτέ δεν χρησιμοποιούσα κόκκινο μελάνι για να υπογραμμίσω (αυτά ήταν ομονοιάτικα χρώματα).

Επίσης στην εποχή μου είχαμε ΒΙΒΛΙΟ οικοκυρικών με συνταγές και πλούσιες πληροφορίες ως προς την θρεπτικότητα των τροφών. Η συγκεκριμένη δασκάλα το μισούσε αυτό το βιβλίο γιατί αποδείκνυε πως ήξερε και κάποιος άλλος να μαγειρεύει εκτός από την ίδια. Είχε μια κόρη που πήγαινε λύκειο τότε και μας έλεγε συνέχεια πόσο ωραία τραβούσε η κόρη της κόκκινες γραμμούλες στα τετράδια και ότι δεν κάνει να τρως μακαρόνια με κοτόπουλο το καλοκαίρι και η κόρη της δεν μαγειρεύει ποτέ τέτοια φαγητά το καλοκαίρι. Και μια φορά που της είπα ότι εμένα μου αρέσει να τρώω κοτόπουλο και μακαρόνια όλες της εποχές μου εκσφενδόνισε κάτι.

 
At 26 February, 2007 22:04, Blogger kangerlussuaq said...

Λοιπόν, εσύ πρέπει να πήγαινες είτε στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως ή στο Τέρρα Σάντα. Είχα κάποιες συμφοιτήτριες που είχαν αποφοιτήσει από εκεί και ακολουθούσαν κατά γράμμα τις συμβουλές της καθηγήτριάς σου...
"Κορίτσια για σπίτι" θα πείτε "Ναι, αλλά για ποιανού;" θα ρωτήσω...

 
At 26 February, 2007 22:42, Blogger APOTINEDRA said...

Εμείς πάλι στο δικό μας σχολείο δεν κάναμε ποτέ οικοκυρικά. Λές νάναι για αυτό που είμαι χάλια στο μαγείρεμα;

 
At 27 February, 2007 03:51, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

enne gia to dimotiko pou milas?

 
At 27 February, 2007 08:14, Blogger drakouna said...

Δεν έχω ιδέα αν η συγκεκριμένη καθηγήτρια δίδασκε και αλλού, εγώ μιλώ για το γυμνάσιο/λύκειο, και όλοι ξέρουν που φοιτούσα. :)

 
At 02 March, 2007 20:18, Anonymous Anonymous said...

eimai sigouri oti xero gia poian milas, mia panarhaia ka8igitria tis agglikis sholis i opoia se kapoia fasi emas mas eipe na vazoume to sti8os mas se koupes me pagakia gia sisfixi

 
At 22 March, 2007 10:50, Blogger Tanila said...

Βρε τι χάνουμε εμείς στο Ελλλαδιστάν που δεν έχουμε οικοκυρικά....
Έπρεπε ν'ανοίξω τον Πάπυρο Λαρούς να ενημερωθώ για το σεξ.

 
At 16 February, 2010 11:15, Anonymous Anonymous said...

:) axaxaxaxa ayto me thn koypa me pagakia htan to kalytero!!!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.