Monday, September 25, 2006

Naked Chef

Η γιαγιά Μαγκάιβερ έβγαλε φιρμάνι ότι αφυπηρετεί και δεν θα ξαναμαγειρέψει. Κρέμασε την κουτάλα της και φύλαξε τις κατσαρόλες. Παρακαλούνται οι θαμώνες που κάθε μεσημέρι μαζεύονταν για φαί στο σπίτι της να προβούν σε άλλες διευθετήσεις. Με λίγα λόγια, «αρκετά σας ντάντεψα, μάθετε επιτέλους να μαγειρεύετε μόνοι σας!!»

Αν η γιαγιά Μαγκάιβερ ήταν Αμερικάνα θα πουλούσε όλα τα υπάρχοντα της και θα μετακόμιζε στο Μαϊάμι που το κλίμα είναι καλό και έχει ήλιο. Θα έκανε παρέα με άλλους σιτεμένους Αμερικάνους και θα φορούσε παντελόνια με λάστιχο στη μέση και παπούτσια χωρίς κορδόνια (για να μην χρειάζεται να σκύβει να τα δέσει, αλλά αυτό το κάνει ήδη). Ευτυχώς η γιαγιά Μαγκάιβερ δεν είναι Αμερικάνα και έχει καλό καιρό και όταν βγαίνει έξω στη βεράντα της. Το Μαϊάμι θα παραμείνει ασφαλές. Θα μείνει σπίτι της και αν θέλουμε βοήθεια με το φαί να την πάρουμε, λέει, τηλέφωνο. Απλώς δεν μαγειρεύει άλλο.

Και τώρα τι κάνουμε???

Δεδομένο 1: Εκτός από τη γιαγιά Μαγκάιβερ, οι υπόλοιποι θαμώνες δουλεύουν καθημερινά και δεν έχουν ώρα για μαγείρεμα. Καθημερινό.
Δεδομένο 2: Εκτός από τα 2 τεκνά που ούτε να διαβάζουν δεν ξέρουν, οι ταυτότητες των υπολοίπων θαμώνων ισχυρίζονται ότι είμαστε ενήλικες και άρα σε θέση να κανονίσουμε το θέμα «μεσημεριανό φαί» μόνοι μας.
Δεδομένο 3: Είμαστε Κύπριοι. Δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι οι γονείς και παππούδες σου σε προσέχουν για πάντα??
Δεδομένο 4: Δηλαδή πρέπει να μάθω να μαγειρεύω??? Αληθινό φαί???

Δεν αντέχω τα αλλεπάλληλα χαστούκια της μοίρας. Πόσα να αντέξει αυτό το θεϊκό κορμί. Λες να είναι συνομωσία της μαμάς Δρακούνας? Μου λέει διάφορες μαλακίες ότι είναι καιρός να ανεξαρτητοποιηθούμε και να κανονίσουμε την πορεία μας μόνοι μας. Ο καθένας να αναλάβει το σύζυγο του. Είναι και καλή ευκαιρία να βελτιώσω τη μαγειρική μου. (Θα την σκοτώσω. Τόσοι γονείς καταπιέζουν και δεν αφήνουν τα παιδιά τους ήσυχα, εμένα μου έτυχαν οι ανεξάρτητοι!!)

Με ρώτησαν αν θέλω να ανεξαρτητοποιηθώ? Η τον Έτερο αν θέλει να τρώει το φαί μου κάθε μέρα? Εντάξει, παίζω τη νοικοκυρά μια φορά την εβδομάδα (κεράκια, ασορτί πιάτα, ποτήρια, καμένο φαί, background μουσική για ατμόσφαιρα, κρασί να ξυπνήσουν οι αισθήσεις κτλ) και περνάμε ωραία. Πώς να το κάνω αυτό κάθε μέρα? Η μάλλον πιο σοβαρή ερώτηση, θα αντέξω να το κάνω αυτό κάθε μέρα? Είπα τα νέα στον Έτερο.

Φυσικά δεν με πίστεψε. Το πίστεψε μόνο όταν πήγε και ρώτησε ο ίδιος τη γιαγιά Μαγκάιβερ η οποία δεν τον λυπήθηκε και του είπε και το κορυφαίο ότι τώρα όπως όλα τα καλά ζευγάρια θα του μαγειρεύει η γυναίκα του. Wedded bliss!! Ο Έτερος μου ανακοίνωσε να κανονίσω την πορεία μου, αυτός θα τρώει φαί από τη ψησταριά. Μόνο μια φορά την εβδομάδα αντέχει να πειραματίζεται και αυτό διότι πίνει αρκετό κρασί και αναισθητοποιείται.

Ένας-ένας τις ανακοινώσεις να σας προλαβαίνω.

Πάντως καλού κακού πήγα στο supermarket και αγόρασα διάφορες άγνωστες τροφές όπως φασόλια ωμά, φακές, λαχανικά, και άλλα περίεργα. Τα στόλισα στο ερμαράκι της κουζίνας και περίμενα να μου έρθει έμπνευση. Είπα να ξεκινήσω με κάτι υγιεινό όπως οι φακές. Ακολούθησα πιστά τη συνταγή στο βιβλίο μαγειρικής. Όντως, έφτιαξα κάτι μου έμοιαζε με φακές. Θεώρησα ότι η πρώτη αποστολή εξετελέσθη και έδωσα οδηγίες στον Έτερο να φάει τις φακές μου. Από συνήθεια έβαλα και ένα μπουκάλι κρασί στο τραπέζι, το οποίο ήταν μισογεμάτο (οι ώρες της δουλειάς μας δεν συνδυάζονται και δεν τρώμε μεσημεριανό μαζί.) Πρέπει να ήμουν πολύ πειστική, διότι όταν επέστρεψα σπίτι βρήκα τις φακές φαγωμένες και το κρασί άφαντο. Όπως επίσης και τον Έτερο. Μή βλέποντας τη Χιονάτη και τους 7 νάνους να κοιμούνται σε μια γωνιά, υπέθεσα ότι ο Έτερος τελικά έφαγε το φαί που έφτιαξα με τα χέρια μου.

Όταν μετά από ώρες ο Έτερος επέστρεψε στο σπίτι μου είπε ότι έφαγε μεν τις φακές αλλά ήταν άγευστες, και ήπιε όλο το κρασί για «να πάνε κάτω». Κατάφερε να κάνει κεφάλι από το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο γραφείο και να κοιμηθεί πάνω στην καρέκλα του. Ήπιε 3 καφέδες να συνέλθει, δεν έκανε καθόλου δουλειά και αν θα συνεχίσω με αυτό το ρυθμό να του το πω να υποβάλει την παραίτηση του πριν τον απολύσουν.

Αλλαγή σχεδίου – κομμένο το κρασί, κομμένα τα κεράκια και η ατμόσφαιρα. Αυτή την εβδομάδα το όσπριο θα είναι φασολάδα. Και ο Θεός βοηθός...

12 Comments:

At 25 September, 2006 16:18, Blogger firfiris said...

drakouna, min apelpizese!

tha piaseis patatoules mikres kai tha tis kopseis se tetarta (me ti flouda panw). prostheteis elahisto eleolado, alati, piperi mavro (kata protimisi freskotrimmeno) kai oti prasina myrodika horta eheis spiti se mikres posotites (rigani, thymari, vasiliko, lasmari). prosohi sto lasmari omos giati einai poly entono to aroma. ta anakateveis ola mazi kai vazeis tis patatoules mesa se sini me to koloudi na kathete katw, diladi ta wedges na stekonte.

perneis dyo stithi kotopoulou, ta paspalizeis me alatopipero, ena dio fetes skordo, vasiliko kai rigani kai an thes ligo fresko koliandro gia ena pio anatolitiko entono aroma. vazeis apo mia koutalia eleolado kai dyo koutalies lefko krasi kai ta tiligeis se asimoharto. ta vazeis mazi me tis patates sto fourno, 180 vathmous (an ta valeis sto grill anti ston aera oi patates pan apo katw gia na min kaoun). ta afineis gia 25 lepta mehri na psithoun oi patates kai ta servireis ola mazi.

to gefstiko kai ygeiino gevma synodeveis me ena moshofilero tou boutari.

filika

 
At 25 September, 2006 16:27, Blogger drakouna said...

:) Ευχαριστώ!

 
At 25 September, 2006 17:13, Anonymous Anonymous said...

Α κακομαθημένη σε είχαν drakouna μου μή το συζητάς.
Πάντως από προσωπική πικρή πείρα σου λέω ότι αν δεν πέσεις στα βαθιά δε μαθαίνεις μαγείρεμα.
Κι αν ο Έτερος δεν τρώει δώστου μια με την κουτάλα. Θα το θυμάται για την επόμενη φορά.

 
At 25 September, 2006 17:17, Blogger drakouna said...

Πάντως ροξάκια (εκείνα τα γλυκά με γέμιση που λέγατε πριν καιρό, σωστά το λέω?) δεν ξέρω να κάνω!!

 
At 25 September, 2006 22:48, Blogger Derek said...

έλα ρε'συ!

απλό είναι!!!!

watch me closely

βήμα 1ο
πας στο super market και κάνεις stock αποφεύγοντας τα προμαγειρεμένα γιατί διαφορετικά δεν το γλυτώνεις το κράξιμο από την γιαγιά

βήμα 2ο
εναποθέτεις το stock στα ντουλάπια και το ψυγείο

βήμα 3ο
όταν πεινάσεις ανοίγεις τα ντουλάπια και διαλέγεις συνυπολογίζοντας την όρεξη σου και το τι από όλα αυτά που αγόρασες χρειάζεται λιγότερο χρόνο να φτιαχτεί.

βήμα 4ο
τα αμολάς στον φούρνο/τηγάνι/κατσαρόλα

βήμα 5ο
αφού τα αραδιάσεις στον φούρνο/τηγάνι/κατσαρόλα δεν κάθεσαι!!! Κόβεις σαλάτα.

βήμα 6ο
όταν τελειώσεις με την σαλάτα βγάζεις το φαγητό από τον φούρνο/τηγάνι/κατσαρόλα και το σερβίρεις

βήμα 7ο (if necessary)
αν κάτι πάει στραβά στην όλη διαδικασία θυμήσου, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κρυφτεί κάτω από λίγη μουστάρδα!!!

 
At 26 September, 2006 00:59, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Half of the cooking is based on imagination. Κανονικά έπρεπε να μάθεις να μαγειρεύεις όταν ήσουν φοιτήτρια. Λοιπόν μια άλλη εύκολη συνταγή είναι

Παίρνεις μικρές γαριδούλες από το σουπερ-μαρκετ. Επίσης παίρνεις ρύζι. Βάζεις το ρύζι σε μια κατσαρόλλα να βράσει (με Maggie ή ελάχιστο ελαιόλαδο) και ταυτόχρονα βάζεις λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Ρίχνεις μέσα τις γαρίδες σου και τις ανακατεύεις σε τακτά διαστήματα. Σφίγγεις ένα λεμόνι και το έχεις έτοιμο. Μόλις οι γαρίδες αρχίσουν να ψήνονται τους προσθέτεις λίγο αλάτι, πιπέρι και αρκετή ρίγανη. Όταν δεις ότι ήπιαν το λάδι αμέσως ρίχνεις τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύεις. Τις αφήνεις να πιουν και το λεμόνι τους. by that time το ρύζι σου πρέπει να είναι έτοιμο. Αν δεν είναι σβήνεις τις γαρίδες και το περιμένεις. Μόλις ετοιμαστεί ρίχνεις τις γαρίδες (που θα έχουν πλέον λίγη σαλτσούλα λεμονιού) μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι και τα ανακατεύεις καλά. Την κλείνεις και περιμένεις κανένα 5λεπτο να ρουφήσουν τον χυμό. Ready to serve.

 
At 26 September, 2006 07:45, Anonymous Anonymous said...

επίσης, τα πιο 'παραδοσιακά' φαγητά δεν είναι δύσκολα. Είναι μύθος ότι εν δύσκολα. Δοκίμασε τα μακαρόνια του φούρνου, κεφτέδες ή κοκκινιστό. Μπορεί να έχουν φασαρία να γίνουν, αλλά νομίζω ότι πολύ δύσκολα δε θα σου πετύχουν. Τα όσπρια εν πιο δύσκολο να σου πετύχουν. Μόλις κάμεις το πρώτο σου ωραίο παραδοσιακό φαί, θα σε παραδεχτούν όλοι κ δε θα σου ξαναπούν κουβέντα. Χρειάζεσαι μόνο μια επιτυχία!

 
At 26 September, 2006 08:12, Blogger UrbanTulip said...

Επίσης μπορείς να κανεις λουβι που θελει μονο βρασιμο.
επισης εχω συνταγη για spare ribs αν θες να στη δωσω. ειναι πανευκολη και δεν ανατινακτηκα ακομα ( ειδες καμια τρυπα στο κεντρο της λευκωσιας; οχι!)
και να πεις στη γιαγια οτι αυτα τα πραγματα ειναι απαραδεκτα. και οτιη κουζινα ειναι εξαλλου μυοχαλαρωτική!

 
At 26 September, 2006 08:29, Blogger drakouna said...

Σας ευχαριστώ για τις συνταγές:)

Το πρόβλημα νομίζω εστιάζεται στα όσπρια (που ουδέποτε έμαθα να μαγειρεύω όταν σπούδαζα). Τα υπόλοιπα κουτσά στραβά βγαίνουν. Θα τα πετύχω όμως. Και μετά, the sky is the limit!

 
At 26 September, 2006 09:52, Anonymous Anonymous said...

Watch ME closely: Σηκώνεις το ακουστικό, πατάς τον αριθμό που αρχίζει από 77, παραγγέλλεις ωραιότατα από τον Mr Delivery (έχει και από μαγέρικα αν θέλεις όσπρια), κατεβάζεις το ακουστικό και αναμένεις να χτυπήσει το κουδούνι.

Ανοίγεις την πόρτα, παραλαμβάνεις το φαί (που συνήθως τρώγεται) και αν θέλεις να φαίνεται home-made, σερβίρεις! Αν δεν σε ενδιαφέρει, τρως από το πλαστικό για να μην έχεις να πλένεις και πιάτα μετά...

 
At 26 September, 2006 10:22, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Τα όσπρια απλά πετάσσεις τα μες τη κατσαρόλα και γίνουνται. Προσοχή, χρησιμοποιήστε το μεγάλο μάτι. Προχτές με την κολλητή εβράζαμε το λουβί 3 ώρες και πάλε ήταν σκληρό και ασκούμασταν να καταλάβουμε το λάθος μας. Τελικά εκατάλαβα το εγώ την νύχτα που εκάμναμε αφέλια με πουργούρι. Εβάλλαμε το στο μικρό μάτι, τζίνο που εν για να βράζεις το γάλα!

 
At 05 November, 2018 04:33, Blogger Unknown said...

replica rolex
tory burch outlet
air max 2019
air force 1
hermes belt
lacoste polo
westbrook shoes
michael kors factory outlet
goyard bags
yeezy boost 350

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.