Wednesday, November 06, 2013

ACCEPT-ΤΟΚΑΡΗΣ: 1- 0

Έχει περιέλθει στην αντίληψη μου μια… «διαφωνία» να την πω, «κόντρα» να την πω, δεν ξέρω πώς να την πω μεταξύ του prime σεναριογράφου του Sigma και του ACCEPT. Προσωπικά δεν ξέρω καν πως ονομάζεται η σειρά του Sigma στην οποία έγιναν τα διάφορα κατινίστικα (ίσως επειδή δεν είμαι σιτεμένη γριά ή νοικοκυρά σε απόγνωση) αλλά έχω εδώ αυτούσια την επιστολή- χέσιμο που του έστειλε ο ACCEPT.

Διάβασα την επιστολή και έχω να πω τα εξής:

1.      Μακάρι να έγραφα εγώ αυτή την επιστολή. Είναι to the point, αρκούντως καυστική, καθόλου ευγενική (όπως πρέπει με άτομα που σε προσβάλλουν) και διαθέτει refreshing χιούμορ. Yeah baby! Οι αλλαξοκωλιές της παπαδίας είναι οκ αλλά στην gay σχέση δύο αντρών σηκώνεται η τρίχα του σεναριογράφου.

2.      Ο ACCEPT τελεί κάτω από την εσφαλμένη εντύπωση ότι ο σεναριογράφος του Sigma είναι καλλιτέχνης και οι σειρές του είναι δείγμα συγγραφικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
(μόνο που το διαβάζω στην ίδια πρόταση φύρνουμαι που τα γέλια).

3.      Η δε αναφορά στον Καζαντζάκη και στο «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», σοβαρά, δεν αξίζει του Τόκαρη. Είναι σαν να λες του Άρλεκιν ότι πρέπει να βάλει υπαρξιακές αναζητήσεις στην πλοκή (η Μπάρμπαρα σκέφτηκε, «να κάτσω ΤΩΡΑ στον Πάτρικ, ή ο ανδρισμός του θα μου δημιουργήσει εντερικές αναταραχές? Άσε καλύτερα, θα φάω ένα γιαούρτι»).

Ακολουθεί η επιστολή:

«Αγαπητέ κ. Τοκαρή,

Η κοινότητα των Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών, Τρανς (ΛΟΑΤ) προσώπων παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον το επεισόδιο της σειράς δικού σας σεναρίου, όπου παρουσιάζεται ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων. Και δεν σας κρύβω ότι χαρήκαμε που επιτέλους η τηλεόραση αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και μια ομάδα ατόμων που, με βάση τις διεθνείς στατιστικές, αποτελεί το 10% του συνόλου του πληθυσμού, αλλά για διάφορους λόγους και προκαταλήψεις η Κυπριακή κοινωνία επιλέγει να την αγνοεί και να προσποιείται ότι δεν υπάρχει.

Με έκπληξη, όμως, έχουμε αντιληφθεί ότι μόνο λίγες μέρες αργότερα, οι σεμνότυφες αντιδράσεις μερίδας του κοινού προκάλεσαν την δημόσια απολογία σας από την προσωπική σας σελίδα στο Facebook, μαζί με την διαβεβαίωση ότι η ενόχληση που εκφράστηκε θα έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του θέματος από το σενάριο.

Κατά την άποψή μας, κύριε Τοκαρή - και είμαι σίγουρος ότι εκφράζουμε και την δική σας άποψη με αυτό - οι τέχνες (στην οποία συγκαταλέγεται και η συγγραφή) έχουν ως κύριο μέλημά τους να ανοίγουν δρόμους και μυαλά και όχι να τα κρατάνε εγκλωβισμένα σε σεμνοτυφίες και προκαταλήψεις που δεν αρμόζουν σε καμία σύγχρονη κοινωνία.

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι αντιδράσεις, τόσο των παραπονούμενων όσο και η δική σας, θυμίζουν σε μικρογραφία τις σκηνές υστερίας που διαδραματίζονται κατά καιρούς με πρωτοβουλία – συνήθως αλλά όχι πάντα – της εκκλησίας και αντι-δημοκρατικών Οργανώσεων όπως είναι η Χρυσή Αυγή και το ΕΛΑΜ. Σας θυμίζω τι έγινε όταν προβλήθηκε η ταινία Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Νοείται πως δεν έχω καμία πρόθεση να σας εξισώσω με τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά φαντάζεστε οι συγγραφείς να άλλαζαν το έργο τους γιατί προκαλεί «αντιδράσεις»; Που θα βρίσκονταν σήμερα οι τέχνες, ο πολιτισμός και η κοινωνία μας;

Τα ΛΟΑΤ άτομα αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινωνίας, και εάν η πρόθεσή σας είναι ο αντικατοπτρισμός της μέσω της σειράς σας, τότε, το να τα αγνοείτε ή να αλλάζετε το σενάριό σας με βάση τις οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες, δεν τιμά ούτε εσάς αλλά ούτε και το ίδιο το έργο σας, το οποίο αφήνεται έρμαιο στα σχόλια και τις προκαταλήψεις του οποιουδήποτε. Εάν οι αντιδράσεις αφορούσαν την εμπλοκή στο σενάριο ενός ξένου / μετανάστη, αναρωτιέμαι, με το ίδιο τρόπο θα αντιδρούσατε; Ή μήπως θεωρείτε ότι η εναντίωση στους ομοφυλόφιλους δεν αποτελεί ρατσισμό?

Επιτρέψτε μου, με λύπη μου, να επισημάνω ότι η απόφασή σας αυτή διακατέχεται από υποκρισία η οποία χαρακτηρίζει και μεγάλο μέρος των τηλεθεατών σας: ενοχλεί η σχέση δύο γκέι ανδρών αλλά όχι οι ατελείωτες απιστίες του ιερέα με το ποίμνιο του και της παπαδιάς με τον φίλο του γιου της. Αν δεν ενοχλεί αυτό τα ήθη της κοινωνίας μας και αν οι γονείς δεν έχουν πρόβλημα να αφήνουν τα παιδιά τους εκτεθειμένα στον «κίνδυνο» της επιρροής των όσων βλέπουν, τότε θα ήθελα να μας εξηγήσετε πώς αποδέχεστε ότι τα παιδιά θα επηρεαστούν και θα εκτεθούν στον κίνδυνο της ομοφυλοφιλίας μέσω της σειράς σας. Θεωρείτε ότι ο ομοφυλοφιλία είναι επιρροή και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίμησης;

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω και την εντυπωσιακή οικειότητα που έχουν αποκτήσει οι Κύπριοι τηλεθεατές με τα ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα κτλ σε σημείο που, όχι μόνο δεν ενοχλούν τα ήθη και την ηθική τους, αλλά ούτε καν αντιδρούν σε αυτά. Και δεν μπορώ να μην προσθέσω σε αυτό και το ερώτημα, αφού είμαστε – και καλά κάνουμε – τόσο ανοιχτόμυαλη ως κοινωνία και δεν μας νοιάζει τι κάνει ο κάθε ένας στο κρεβάτι του και με ποιον το κάνει, αλλά το παρακολουθούμε ανελλιπώς σε σειρές που διαρκούν για χρόνια, γιατί κοπτόμαστε τόσο πολύ για τις επιλογές συγκεκριμένων και μόνο ατόμων (και αναφέρομαι στους ΛΟΑΤ), τη στιγμή μάλιστα που τα εν λόγω άτομα δεν «στρώνουν» το κρεβάτι τους με βάση «αμαρτωλά» σενάρια, αλλά με βάση τη φύση τους;

Θεωρούσα πως ζω, εργάζομαι και πληρώνω φόρους σε ένα πολιτισμένο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σέβεται τα δικαιώματα και τη φύση όλων των μελών της κοινωνίας του, χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς με τη στάση σας, τρέφετε τη νοοτροπία που θέλει τα ΛΟΑΤ άτομα περιθωριοποιημένα, καθώς και την ημιμάθεια, τον συντηρητισμό, τη σεμνοτυφία και τον ρατσισμό της κοινωνίας μας, παρόλο που, είμαι σίγουρος, πως όταν γράφατε τη σειρά δεν είχατε κάτι τέτοιο υπόψη σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως τα πράγματα στην Κύπρο – ευτυχώς - αλλάζουν προς το καλύτερο, μόνο και μόνο επειδή η κοινωνία μορφώνεται, εξελίσσεται και προοδεύει, παρόλο που έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να μάθει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα και να σέβεται τα δικαιώματα όλων των μελών της. Μέχρι τότε όμως, η Accept ΛΟΑΤ Κύπρου θα εργαζόμαστε αδιάκοπα για να το πετύχουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους μας, όπου οι προσωπικές προτιμήσεις του οποιουδήποτε δεν θα έχουν σημασία, όπως δεν πρέπει να έχει σημασία το χρώμα του δέρματός του, η καταγωγή του ή το φύλο του.

Όπως είπε και δημοσιογράφος ελληνικού καναλιού σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή του σχετικά με το θέμα, «Χρειάζεται περισσότερο θάρρος, για να μπορέσει και η χώρα μας να αποκλείσει τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τους βάρβαρους χλευασμούς των ανεγκέφαλων. Δεν είμαι ήρωας. Ζητώ να αλλάξουμε, επιτέλους, την ψυχή και τη σκέψη μας.»

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

Κώστας Γαβριηλίδης
Πρόεδρος, Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου»

9 Comments:

At 06 November, 2013 11:14, Anonymous Anonymous said...

Πολύ σωστό το βρίσκω το κείμενο του Accept προς τον Τόκαρη, ο οποίος συμπεριφέρθηκε εντελώς αντιεπαγγελματικά (μάλλον ερασιτεχνικά) με το να αφαιρέσει μία θεματική ενότητα της σειράς του, απλά και μόνο επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένους στενόμυαλους και υποκριτές ανθρώπους. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ανωμαλία, ούτε ανηθικότητα, αλλά ούτε και έγκλημα. Δε δημιουργεί πρόβλημα σε κανέναν, ούτε προσβάλλει τον οποιονδήποτε. Τα υπόλοιπα θέματα, που προβάλλονται στη σειρά, που είναι πέραν της αισχρότητας, δεν έχουν πειράξει κανένα τηλεθεατή; Το να έχει γκόμενες ιερέας πρωταγωνιστής και η παπαδιά να έχει εραστή τον κολλητό του γιου της, είναι ηθικό, φυσιολογικό; Απαράδεχτα πράγματα!! Πολλές φορές σκέφτομαι κάποιους φίλους μου gay, που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την Κύπρο, απλά και μόνο για τούτες τις καταστάσεις που επικρατούν... Το ότι εγώ, εσύ, ο γείτονάς μου είμαστε straight μας κάνει περισσότερο ανθρώπους από τους άλλους;; Έλεος...

 
At 06 November, 2013 12:38, Blogger Moonlight said...

Να δω πότε επιτέλους έννα βρεθεί ένα πλάσμα με κότσια να πει την άποψή του και να μείνει τζειαμέ.
Είτε πολιτικός, είτε ποτούτος. Ρε γμτ έτσι το έγραψες, εν γίνεται την ώρα που το έγραφες να μεν τα σκέφτηκες τα παρελκόμενα. Τι ζητάς συγγνώμη μετά; Δικαιολόγα και υπερασπίστου την επιλογή σου και κανεί.

 
At 06 November, 2013 22:35, Blogger Richie said...

Εν τζι εσhει τοσο να καμει με τα ΛΟΑΤ ατομα αμμα με την ευκολια με την οποια ο σεναριογραφος(τελοσπαντων) αλλασσει το σεναριο για να καλυψει καποια παραπονα τζιαι το σhιροττερο εν οτι φκαινει τζι απολογηται θεμας.Ρε κουμπαρε που μου κατεβηκεν η εμπνευση εισhε μεσα τζιαι ππουστιες ινταλως να το καμουμεν δηλαδης.Εν σου αρεσκει αλλαξε καναλι.Το αλλον το θεμαν εν τουτον που εθιξαν τζιακ τα παιθκια.Εν μας κοφτει τα αλλα ουλλα οργια που γινονται στο εργο τζιαι στην κοινωνια μας γενικοττερα αμμα επειραξεν μας που θκυο αθρωποι σhιερουντε τον ερωτα τους διαφορετικα που μας.Ειμαστεν υποκριτες τζιαι θρασυδειλοι.Εχουμεν ηθη τζι αρχες μονον αμαν εννα δειχτουμεν.Ειμαστεν για καυλιες τζιαι τζεινες γκει.

 
At 06 November, 2013 22:35, Blogger Richie said...

Εν τζι εσhει τοσο να καμει με τα ΛΟΑΤ ατομα αμμα με την ευκολια με την οποια ο σεναριογραφος(τελοσπαντων) αλλασσει το σεναριο για να καλυψει καποια παραπονα τζιαι το σhιροττερο εν οτι φκαινει τζι απολογηται θεμας.Ρε κουμπαρε που μου κατεβηκεν η εμπνευση εισhε μεσα τζιαι ππουστιες ινταλως να το καμουμεν δηλαδης.Εν σου αρεσκει αλλαξε καναλι.Το αλλον το θεμαν εν τουτον που εθιξαν τζιακ τα παιθκια.Εν μας κοφτει τα αλλα ουλλα οργια που γινονται στο εργο τζιαι στην κοινωνια μας γενικοττερα αμμα επειραξεν μας που θκυο αθρωποι σhιερουντε τον ερωτα τους διαφορετικα που μας.Ειμαστεν υποκριτες τζιαι θρασυδειλοι.Εχουμεν ηθη τζι αρχες μονον αμαν εννα δειχτουμεν.Ειμαστεν για καυλιες τζιαι τζεινες γκει.

 
At 07 November, 2013 00:42, Blogger Disdaimona said...

Το ειπα και στου Κριτικ να το πω τζαι δαμε.

Οντως καλη η επιστολη, πολλα καλογραμμενη τζαι επισης εντελως απενοχοποιημενη για την "κοινή γνωμη".

Που την αλλη, προβλημα με τες σειρες μπορει να εσιει τζαι ενα στρειτ άτομο - π.χ εγω εχω μεγαλο προβλημα με τα προτυπα τα οποια προβαλλονται...εν με κοφτει η ανηθικοτητα ταχα, ποιος πηδιεται με ποιον, αλλα γενικα τα γυναικεια και τα αντρικα προτυπα.

Τωρα να περιμενεις απο τα ΜΜΕ να γινουν πρωτοπορία εν λλιον παραδοξον.

Εγω προτείνω να μπει το θεμα στο Υπουργειο Παιδειας. Το σωστο ειναι, στο μαθημα της σεξουαλικης αγωγης τα μωρα να μαθαινουν απο την αρχη πως ως κοριτσακια και αγορακια εχουν πολλαπλες σεξουαλικες επιλογες. Ειτε να ειναι στρέιτ, ειτε γκεύ, ειτε μπάι...

Βεβαια τουτον εν τζαι υποχρεωση του γονιου ετσι τζαι αλλιως.

Απλα, το ζητημα εννε μονο της τιβι, ουτε μονο του Τοκαρη. Να παει στο Υπουργειο Παιδειας να γελασουμεν ολοι παρεα...

 
At 07 November, 2013 08:41, Blogger άσπρο και παχύ said...

Δαμέ άλλα τζ' άλλα εν μας ενοχλήσαν τζαι ενοχλεί μας, τζαι θέλουμεν να έχουμεν τζαι λόγον στο ποιον εννα ερωτευτεί ο άλλος; Εν σεμνοτυφίες τούτα ούλλα!

Εφουτουνιάστηκα τωρά!

 
At 16 November, 2013 21:06, Anonymous Anonymous said...

Respect στον συγγραφέα που αναφέρεται σε ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα και ύψωση στο κύβο.

 
At 20 November, 2023 04:08, Anonymous Anonymous said...

golden goose sneaker
bape clothing
golden goose outlet
yeezy boost 700
bape hoodie
off white
kyrie shoes
a bathing ape
hermes handbags
golden goose sneakers

 
At 29 January, 2024 20:47, Anonymous Nicole Monjeau said...

Thanks for a greaat read

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.