Monday, August 26, 2013

Διάλειμμα (για παυσίπονο)

Στις διακοπές μας φέτος, εκτός από ανεκτίμητες αναμνήσεις, αποκτήσαμε κάτι ακόμα. Ο Έτερος διαγνώστηκε με δισκοπάθεια. Κάπου στη φάση που κουβαλούσε τις βαλίτσες (που δεν ήταν και τόσο πολλές άμα σκεφτείς ότι πήγαμε διακοπές 3 γκόμενες και ο συνοδός μας) κάτι έκανε κράχ, δεν του έδωσε σημασία και 3 μέρες αργότερα εξελίχθηκε σε πόνο/σφάχτη/δυσφορία και όλα τα παρελκόμενα.

Ευτυχώς η διακοπές μας ήταν του αναπαυτικού στυλ και όχι ορειβασίες, πορείες στη ζούγκλα, extreme sports και τέτοια. Ο Έτερος εκτός από κοκτέιλ και μπύρες έπινε και παυσίπονα και μόλις επιστρέψαμε πήγε στο γιατρό ο οποίος έκανε τη διάγνωση.

H δισκοπάθεια είναι η πρώτη πάθηση που παθαίνουμε ως οικογένεια (πλην των καθιερωμένων χειμερινών συναχιών, κρυολογημάτων, αμυγδαλίτιδων κτλ). Είναι πραγματική πάθηση και την έπαθε η Έτερος (που είναι ο πιο μεγάλος ηλικιακά άρα λογικό). Ο Έτερος δεν το απολαμβάνει καθόλου (εννοείται) και με έχει φάει από τη μουρμούρα.

«Τώρα που πάσχεις από δισκοπάθεια, μπορώ να λέω στη δουλειά ότι θα μείνω σπίτι να «σάζω τον άντρα μου που πονεί το σπόνδυλο του;» ρωτώ τον Έτερο (η standard δικαιολογία που σου λένε ΟΛΕΣ οι Κύπριες καθαρίστριες όταν δεν θέλουν να έρθουν στη δουλειά. Προσφάτως ανακάλυψα ότι το λένε και όλες οι μεσήλικες Κυπραίες με σύζυγο διότι ΟΛΟΙ κάτι παθαίνουν σε εκείνη την ηλικία. Ειδικά οι σύζυγοι).

Αν ήμασταν στην Αμερική θα είχε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα πανεπιστημιακή έρευνα με το ποσοστό των ανδρών που μέχρι τα 40 τους παθαίνουν κάτι related με το σπόνδυλο και τη μέση τους. Πρέπει να είναι κοντά στο 97%.

-          Αν κάνουν χειρονακτική δουλειά το παθαίνουν διότι σηκώνουν βάρη και κάνουν… χειρονακτική δουλειά.
-          Αν δουλεύουν σε γραφείο το παθαίνουν διότι… κάθονται.
-          Αν είναι αθλητές το παθαίνουν διότι καταπονούν τα κόκκαλα τους με όλη αυτή την άσκηση που κάνουν.

Δεν υπάρχει σωτηρία.

Η μήπως το παθαίνουν μόνο οι παντρεμένοι? Οι Κύπριοι παντρεύονται στα 30 τους, κάνουν 2-3 παιδιά και μέχρι τα 40 τους (10 χρόνια γάμου), αρχίζουν οι διάφορες παθήσεις. 10 χρόνια μόνο αντέχουν. Μετά κάνουν μια πετυχημένη 30χρονη πορεία με σπόνδυλους, ζάχαρα, τριγλυκερίδια, αποφράξεις αρτηριών, κανα καρκίνο του προστάτη και έτσι έχουμε μια διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ανδρών-γυναικών 6 χρόνια (75.6.οι άντρες, 80.49 οι γυναίκες, νούμερο 31 στην παγκόσμια κατάταξη, προηγούμαστε της Δανίας αλλά πολύ πίσω από την Ελλάδα (νούμερο 17) most likely διότι όλοι παίρνουν πρόωρη σύνταξη και τους έχουμε δώσει το δωδεκάρι της Eurovision).

Ανατρέχοντας στο extended family history, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι όλοι παππούδες «αναχώρησαν» πολύ πριν τις γιαγιάδες. Μα όλοι. Τι στο καλό, ο γάμος υποτίθεται σκοτώνει τον έρωτα, σκοτώνει και τους άντρες?

«Εσύ φταίς που πονώ το πόδι μου», μου απαντά.

Ορίστε. Self-fulfilling prophecy.

4 Comments:

At 26 August, 2013 16:12, Blogger the Idiot Mouflon said...

Εδώ σπασμένος δίσκος στον τελευταίο σπόνδυλο τζιαι... με το νεύρο -σύμφωνα με το ΕμΑρΆι -ίσια που να ρέσσει.

Ελπίζω να μην είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση του Έτερου-Εταίρου διότι ο πόνος εν πολλής, σε σημείο που -στις πιό άσκημες στιγμές -να αλλάσει η φάτσα σου τζιαι νά μεν μπορείς να ταράξεις.

Αν θα χρειαστεί εγχείρηση... να του πεις να το σκεφτεί καλά και να διαλέξει προσεχτικά τον χειρούργο. Γνωρίζω περιπτώσεις που οι γιατροί ήταν άσχετοι και κατάφεραν να κάμουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη (με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται πλέον μονίμως μπαστούνι).

Εγώ επέλεξα να μην κάμω εγχείρηση. Τα νεύρα καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να αντεπεξέλθουν κάπως... αλλά η ευαισθησία, η μειωμένη δύναμη-αντοχή, οι πόνοι με τις αλλαγές του καιρού και με απότομες κινήσεις... είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μου.

Όπως επίσης και η πιθανότητα να κάμω μια μέρα τη λάθος κίνηση και... σναπ... γκουντμπάι γουόλκινγκ, χαλόου γουιλτσέαρ.

 
At 27 August, 2013 08:52, Blogger άσπρο και παχύ said...

Τίμα το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον.

Πομονήν τζαι μη χειρότερα.

 
At 27 August, 2013 10:01, Blogger Disciple said...

μπορείς επίσης να του τραγουδάς με νάζι "και κάνω έρωτα μαζί σου, με δισκοπάθεια".
είμαι σίουρη εννα το εκτιμήσει.

καλή δύναμη Δρακουνα

 
At 06 September, 2013 17:11, Anonymous Anonymous said...

Δρακουνα, πως παει η γιαγια σου? αυτη που εχει αλτσχαιμερ..

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.