Wednesday, May 29, 2013

Υπαρξιακά

Η κουκλάρα έχει φτάσει σε εκείνη τη συγκεκριμένη ηλικία όπου αρχίζουν να την απασχολούν διάφορα υπαρξιακά ερωτήματα. Ξέρω ότι είναι θέμα ηλικίας, διότι η παιδοψυχολόγος που ήρθε και μας μίλησε στο σχολείο (oh yes, η δημόσια εκπαίδευση πλέον κάμνει και ποτούτα τα θεαματικά, φέρνει παιδοψυχολόγους να μιλήσουν στους γονείς και να τους λύσουν διάφορες απορίες που μπορεί αυτοί να έχουν π.χ. γιατί δεν κοιμάται τα βράδια, γιατί σκοτώνεται με την αδερφή της, πότε θα βρει δικό της διαμέρισμα και να φύγει από το σπίτι κ.α.) είπε ότι τα παιδάκια στην ηλικία αυτή για πρώτη φορά αρχίζουν να τα απασχολούν διάφορα θεωρητικά πράγματα. Τα συζητούν βέβαια μεταξύ τους, αλλά κάμποσοι στραβοί μαζί πώς να βρουν τη λύση? Eventually ρωτούν. 

Στην εποχή της απίστευτης πληροφόρησης που ζούμε, δεν μπορείς να αγνοήσεις εύκολα τις ερωτήσεις που σου κάνουν τα παιδάκια. Ούτε μπορείς να πεις μια μαλακία, όπως μας έλεγαν παλιά και καθάρισες. Καταλαβαίνουν αμέσως ότι προσπαθείς να τα αποφύγεις και γίνονται πιο πιεστικά. Πρέπει να δίνεις μια λογική απάντηση σε όλα. Και να μην φύρνεσαι που τα γέλια κάθε φορά.

Υπαρξιακό 1: (από πού έρχομαι?)

Όταν ήμουν έγκυος τη mini me, για να βάλω την κουκλάρα όσο καλύτερα μπορούσα στο νόημα, της αγόρασα 2 βιβλία για την κύηση και τη γέννα. Διαβάσαμε μαζί τις περιπέτειες του Ηρακλή Μπιμπερό, όπου εξηγεί τι έκανε 9 μήνες μέσα στην κοιλιά της μαμάς του και στο δεύτερο βιβλίο τι έκανε για να βγει από αυτήν. Η κουκλάρα έδειξε κάποιο ενδιαφέρον αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Τρία χρόνια αργότερα, η κουκλάρα πλέον διαβάζει μόνη της και ανακατώνοντας μια μέρα τη βιβλιοθήκη της, με ενημέρωσε ότι η σειρά του Ηρακλή Μπιμπερό έχει άλλο ένα βιβλίο το οποίο δεν έχουμε. Τη «Σύλληψη», μου λέει. «Δεν έχουμε τη «Σύλληψη». Γιατί δεν το έχουμε? Τι γράφει? Πως μπήκε στην κοιλιά της μαμάς του ο Ηρακλής? Έχω κενά!!

Επειδή στα βιβλία δεν λέω ποτέ όχι, πήγαμε μαζί στο βιβλιοπωλείο και αγοράσαμε το τρίτο βιβλίο της σειράς (βασικά είναι το πρώτο) που εξηγεί στα παιδάκια τη σύλληψη (όχι του ληστή, την άλλη). Έκατσα μαζί της και το διαβάσαμε. Και το ξαναδιαβάσαμε. Και το ξαναδιαβάσαμε. Το βιβλίο είναι αρκετά κυριολεκτικό θα έλεγα, δεν μιλά ούτε για πελαργούς, ούτε για ζουζούνια, όπως είπε η παιδοψυχολόγος, όταν μας ρωτά κάτι το παιδάκι, πρέπει να απαντούμε με απλά λόγια αλλά να λέμε την αλήθεια. Έτσι και το βιβλίο εξιστορεί πως γνωρίστηκαν οι γονείς του Ηρακλή (σε μια τράπεζα –μουαχαχαχα-), μετά η μαμά του Ηρακλή κάλεσε τον μπαμπά του για φαγητό, μετά το φαγητό είχε γλυκό, μετά ο μπαμπάς της χάιδεψε τα μαλλιά και τη φίλησε στα χέρια (ντάξει, είπαμε να λέμε την αλήθεια αλλά ας μάθει τις λεπτομέρειες παρακάτω στην πορεία. Από το Cosmopolitan ας πούμε), και μετά κάνει ένα basic μάθημα ανατομίας στα παιδάκια με πουλάκια και φωλιές και σπόρους και έτσι μπήκε στην κοιλιά της μαμάς του ο Ηρακλής. Η κουκλάρα το διάβασε 5-6 φορές αλλά αμφιβάλλω αν κατάλαβε τίποτε. Σταμάτησε όμως να με ρωτά και ίσως αυτός ήταν και ο στόχος του βιβλίου. Να δίνει μια πειστική απάντηση στο υπαρξιακό του παιδιού. Ως παρακάτω.

Υπαρξιακό 2: (θα πεθάνω?)   

10 λεπτά πριν να πέσει για ύπνο, η κουκλάρα συνήθως παθαίνει ακατάσχετη γλωσσοδιάρροια. Ένα βράδυ αρνείται να κοιμηθεί. «Γιατί?» «Διότι μπορεί να πεθάνω. Δεν θέλω να πεθάνω», μου απαντά πολύ φυσικά. Προσπαθώ να την καθησυχάσω. Της απαντώ ότι κάποτε θα συμβεί αυτό αλλά πριν συμβεί έχει πολλά πολλά πράγματα να κάνει, όπως να μεγαλώσει, να τελειώσει το σχολείο και το πανεπιστήμιο, να βρει κάτι που της αρέσει να κάνει, αν θέλει να κάνει οικογένεια, να πάει πολλές διακοπές, να δει πολλά πολλά έργα στο σινεμά, να φάει άπειρα παγωτά κτλ. Είδες πόσα πράγματα πρέπει πρώτα να κάνεις? Θα είσαι απασχολημένη τουλάχιστον για τα επόμενα 80 χρόνια (η κουκλάρα δεν ξέρει να μετρά πέρα από το 50, επομένως οτιδήποτε πάνω από 50 για αυτήν είναι αιωνιότητα). «Θα είσαι και εσύ μαζί μου?» «Νομίζω μετά από 80 χρόνια δεν θα θέλεις να είμαι μαζί σου. Δεν θα χρειάζεται να είμαι μαζί σου.» (μαλακία απάντηση. Ξεκινά ακατάσχετο μοιρολόι του στυλ –θα με αφήσεις, θα μείνω μόνη μουουου, δεν θέλω να πεθάνωωωω-). Ναι, βασικά μπορεί και να παίζει ότι απλώς δεν θέλει να κοιμηθεί και μου κάνει show.        

Υπαρξιακό 3: (ποιο είναι το ταλέντο μου?)

Σε μια άσχετη πάλι στιγμή (αυτά συνήθως πετάγονται στο άσχετο, δεν σε προετοιμάζει ποτέ) με ρωτά τι σημαίνει «ταλέντο». Προσπαθώ πάλι να της εξηγήσω ότι ταλέντο είναι κάτι που κάνεις καλά χωρίς να χρειάζεται να προσπαθείς ιδιαίτερα. Δεν σε μαθαίνει κανένας, είναι κάτι που κάνεις από μόνος σου καλά. «Εσένα ποιο είναι το ταλέντο σου», ρωτά.

Δεν έχω ιδέα….

«Εμένα ποιο είναι το ταλέντο μου?» Της εξηγώ ότι έχει πολλά χρόνια μπροστά της να ανακαλύψει σε τι είναι καλή. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, κάτι που δεν φαντάζεται. Η κουκλάρα δηλώνει ότι θέλει το ταλέντο της να είναι η ζωγραφική. Ήδη ξέρει ένα συμμαθητή της που έχει ένα τέτοιο ταλέντο (όντως, το παιδάκι είναι 5 χρονών και ζωγραφίζει σαν 10χρονο. Άκουσα και τη δασκάλα που παρότρυνε τους γονείς του να τον γράψουν σε μαθήματα διότι είναι ιδιαίτερα καλός. Το άκουσε και η κουκλάρα.) Τις επόμενες μέρες ζωγραφίζει με μανία σε όλες τις επιφάνειες και τέλος πείθεται ότι δεν είναι αυτό το ταλέντο της. Μετά σκαρφαλώνει όπου φτάσει και για 1-2 μέρες νομίζει ότι είναι master του κουγκ φου. Κάνει χειροτεχνίες, κυνηγά τη γάτα, προσπαθεί να σκουπίσει, κάνει puzzle, γενικά δοκιμάζει ότι της αρέσει με την ελπίδα να είναι το ταλέντο της. Στο τέλος βαριέται και αποφασίζει να περιμένει να μεγαλώσει λίγο μέχρι να το ανακαλύψει. Μέχρι το Σεπτέμβριο ας πούμε.

Ή μέχρι το επόμενο υπαρξιακό της.  

14 Comments:

At 29 May, 2013 11:28, Blogger Kolona said...

Oh god! Ζούμε παράλληλα!

 
At 29 May, 2013 11:49, Anonymous Anonymous said...

Η δική μου πάντως ακόμα εν έκλεισε τα 5 τζαι στο νηπιαγωγείο ήδη εμιλήσαν για τη διαδικασία της σύλληψης. Εμιλήσαν για πέος, κόλπο, σπέρμα, ωάρια κλπ κλπ

 
At 29 May, 2013 12:20, Blogger Unknown said...

Μεγάλη φυσιογνωμία ο Ηρακλής Μπιμπερό

 
At 29 May, 2013 12:33, Anonymous Μανα said...

ευτυχώς με τη σύλληψη το ξεπέταξαμε το θέμα γρήγορα. της είπα για ωάρια σπερματοζώαρια, ζωγραφίσαμε κιόλας και τελείωσε το θέμα.

το θέμα θάνατος όμως άστα να πάνε. πρώτα ρωτούν πότε θα πεθάνουν όσοι ξέρουν. Ναι ναι, με τη σειρά. μακρυυυυυυυυυς ο κατάλογος. μετά ρωτούν γιατί πέθαναν κάποιοι που ξέραμε ας πούμε γιατί.

μετά ρωτούν τι κάνουν οι πεθαμένοι και αν γνωρίζοναι μεταξύ τους. Μάμα τώρα ο Μάνος Λοίζος (μην ρωτάς πως προέκυψε) κάμνει παρέα με τη γιαγιά; Μάμα ο Μάνος Λοιζος βλέπει όλους τους πεθαμένους; Μάμα η γιαγιά μαειρεύκει τζαι του Μάνου Λοϊζου;

 
At 30 May, 2013 12:29, Blogger the Idiot Mouflon said...

Χμμμ... ενδιαφέρον!

Λες να ακολουθήσει φάση "Emo";

 
At 30 May, 2013 12:42, Anonymous Anonymous said...

I ωas eхtrеmеlу plеaѕed to dіscoѵer this site.
I want tο to thank yοu foг your time foг thiѕ fantastic
rеad!! I definіtelу аpрreciated eѵery bit οf it
аnԁ I have you book-marked to сhеck out
new stuff οn уour ωeb sіte.

Here іs my web-site: meuble salle de bain pas cher

 
At 30 May, 2013 21:49, Blogger DaisyCrazy said...

μαγική αυτή η φάση που μπορείς ακόμα να φανταστείς τον εαυτό σου να γίνεται ο,τι θες από σουπερμαν μέχρι ποκαχόντας μέχρι ότι σου κατεβεί..

εγώ ήθελα να γίνω σκουπιδκιάρης... χαχαχαχαχα είχα μια γειτόνισσα που ήταν 2χρ. πιο μεγάλη και όταν το είπε αυτό μια φορά έπαθαν όλοι οι μεγάλοι σοκ. προφανώς θα μ'αρεσαν οι αντιδράσεις τους γιατί το υιοθέτησα κι εγώ αμέσως χιχι

 
At 03 June, 2013 14:13, Blogger CRITIC said...

Πάντως εγώ θυμούμαι ακόμα (στο περίπου) την απάντηση του παπά μου όταν τον ερώτησα για την σύλληψη… Που ήταν πάνω κάτω σωστή, χωρίς να εν περιγραφική εννοείται τζαι προβλημάτισε με πολλά…Για αυτό μάλλον τζαι θυμούμαι την… Άρα φαντάζουμαι εν σημαντικό για τον γονιό να μεν απαντήσει με μαλακία…

 
At 04 June, 2013 11:33, Anonymous Anonymous said...

Random thought that popped into my head on account of my recent troubles.


Also visit my web-site - women online

 
At 06 June, 2013 00:57, Anonymous Anonymous said...

Link exchange is nothing else except it is only placing the
other person's website link on your page at proper place and other person will also do similar in favor of you.

My page - email announcement templates

 
At 06 June, 2013 16:14, Anonymous Anonymous said...

Simply desire to say your article is as surprising.
The clarity in your post is simply cool and i could assume you're an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

my blog post :: Tennis 2013

 
At 08 June, 2013 03:29, Anonymous Anonymous said...

It's awesome in favor of me to have a website, which is useful designed for my experience. thanks admin

Also visit my blog post :: discount office furniture file cabinets

 
At 10 June, 2013 11:48, Anonymous Anonymous said...

Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

I've been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

my web page :: voyance par telephone

 
At 12 June, 2013 09:15, Anonymous Sike said...

oi spammers parakalw this way --->


em, to symberasma mou pou touta emena einai na MEN tous diavasw ton irakli mbimbero. Ma pou to prwto rantevou na tis xaidevei ta mallia?? Eutixws en exw kores :S

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.