Monday, February 20, 2006

Ξύλινη Γλώσσα

Με «ξύλινη γλώσσα» εννοούμε ομιλία που λέει πολλά αλλά πρακτικά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα (παρακολουθήστε αριστερούς κυρίως πολιτικούς όταν μιλούν και θα καταλάβετε).

Εγώ θα εισηγηθώ ότι «ξύλινη» δεν είναι μόνο η ομιλία των αριστερών, αλλά και η οποιαδήποτε ομιλία αναφορικά με το Κυπριακό.


"Λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική" :
Αυτή η λύση είναι 4Χ4 αυτοκίνητο με CD player, ηλεκτρικά παράθυρα και air condition (όλα τα extra). Η πιο ξύλινη από όλες τις φράσεις. Ο Αρχηγός. Τζιαι λύση, τζιαι δίκαιη, τζιαι βιώσιμη, τζιαι λειτουργική. Πάρε 2 Panadol να σου περάσει καλύτερα.


«Θέλουμε λύση…. Ευρωπαϊκή!» : Ακούγεται ωραίο, ακούγεται σωστό αλλά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Μπορεί να εξηγηθεί ποικιλοτρόπως (κατά που συμφέρει του καθενός) και «χαϊδεύει» τα αυτιά των ψηφοφόρων (είναι ευρωπαϊκό άρα δεν μπορεί, πρέπει να είναι καλό. Όπως και το τυρί Tilsit). Όταν επιτέλους εξηγηθεί, θα πάψει να είναι λύση… ευρωπαϊκή και ίσως μετατραπεί σε λύση…. προδοτική- που μας φέρνει στο..

«Προδοτικό πραξικόπημα». Στην Κύπρο αν πεις πραξικόπημα και δεν προηγηθεί η λέξη «προδοτικό» τότε μιλάς για άλλο πραξικόπημα (αυτό του Pinochet λόγου χάρη) και όχι αυτό του Ιουλίου 1974 (πριν ανακαλύψουν τις διακοπές στα ελληνικά νησιά οι Κύπριοι τα καλοκαίρια έκαναν ταραχές. Τώρα πάνε Μύκονο). Είναι σαν να μιλάς για τα κατεχόμενα χωρίς τα «ψευδό..». Αδιανόητο.

Η «πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα…» Αυτή η πορεία είναι κάτι σαν την Κύρου Ανάβαση, την πορεία του Ρόμμελ στην έρημο της Λιβύης και το English Patient μαζί. Τους φαντάζεσαι να περπατούν ξυπόλυτοι μέσα στη ζέστη, κάθε τόσο να φωνάζουν «νερό, νερό» και η Ευρώπη να (θέλουμε να) λέει: «όχι νερό, μόνο τσιπς!» Η πορεία είναι τόσο αόριστη που και πάλι χρησιμοποιείται κατά που συμφέρει του καθενός.

«Συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης». Κανένας δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό αλλά επιμένουμε ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν με αυτό τον τρόπο. Όταν ανακαλύψουμε τι σημαίνει, θα αρχίσουν οι συνομιλίες. Μια υποψία που έχω, είναι ότι συνομιλούμε για τα πάντα, από το εδαφικό μέχρι τι να φάμε το μεσημέρι. Σπαταλούμε την ώρα μας ευχάριστα και μετά από 2-3 μήνες ανακοινώνουμε ότι οι συνομιλίες απέτυχαν (ούτε σε τι θα φάμε το μεσημέρι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε).

«Τουρκική αδιαλλαξία». Μέχρι πρόσφατα ήταν η μόνη σίγουρη αξία στη ζωή μας. Για ότι πήγαινε στραβά έφταιγε η τουρκική αδιαλλαξία. Άρχισα να πιστεύω ότι η τουρκική αδιαλλαξία είναι μια γυναίκα αγάμητη και υστερική. Η τουρκική αδιαλλαξία θα άλλαζε when hell froze over. Τώρα που δεν μπορούμε να την επικαλεστούμε, αγχωθήκαμε. Το global warming ίσως την αντικαταστήσει.

«Κυπριακός Ελληνισμός» Όταν λές στους Κυπραίους ότι έχουν ελληνική καταγωγή, είναι σαν να λες σε μια γυναίκα κοντή, χοντρή και άγαρμπη ότι έχει πιθανότητα να γίνει μοντέλο χωρίς να κάνει δίαιτα και γυμναστική. Πολύ θα ήθελε να το πιστέψει (σε σημείο που το πιστεύει). Την παραμυθιάζεις την καημένη, τη γεμίζεις κόμπλεξ και μετά απογοητεύεται ανεπανόρθωτα. Καλύτερα να της έλεγες ότι οι κοντές χοντρές γυναίκες είναι εξίσου τσαχπίνες και καλές στο κρεβάτι. Θα της ανέβαζες το ηθικό και δεν θα είχε παράλογες απαιτήσεις. Έτσι και οι Κύπριοι. Ακούνε «κυπριακός ελληνισμός» και σκέφτονται Παρθενώνας, φιλοσοφία, αρχαίους με χλαμύδες, σάνταλα Ιησούς Χριστός, Περικλής, Σοφοκλής, Αντιγόνη να χτυπιέται, κουζούθκια, ωραία Ελένη και άλλα τουριστικά.

Όταν λοιπόν ακούτε ότι «ο κυπριακός ελληνισμός θέλει λύση ευρωπαϊκή, ότι η πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από την Κύπρο και ότι η Τουρκική αδιαλλαξία φταίει για όλα», να ξέρετε ότι ακούτε το αντίστοιχο της «ταξικής πάλης εναντίον του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης που στοχεύει να μας καταστήσει πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αντιμέτωπους με το κατεστημένο των δυτικών κέντρων αποφάσεων».

14 Comments:

At 20 February, 2006 13:42, Anonymous Anonymous said...

Εν το πιστεύκω πως εξέχασες πίσω το πιο σημαντικό!!! Απαράδεκτο!!! Εν ανάφερες τα σιαμαία μας:

Το σχέδιο Αννάν σαν βάση λύσης τζιαι το σχέδιο Αννάν σαν βάση διαπραγματεύσεων.

 
At 20 February, 2006 14:01, Blogger firfiris said...

Drakouna, ypereveis eafton me touto to post. polla dynato.
kudos apo kanada

 
At 20 February, 2006 14:07, Blogger drakouna said...

Το σχέδιο Ανάν, επειδή δεν μπορώ να αποφασίσω αν πέθανε, αν αναστήθηκε, αν είναι με τα χάπια ή τελοσπάντων τι θέλει που τη ζωή μας το άφησα ξεπίτηδες έξω.

 
At 20 February, 2006 15:12, Blogger firfiris said...

Αφήστε τον Ανάν τζιαι φάτε Γιαπανάν!

 
At 20 February, 2006 20:57, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Δρακούνα είσαι και εσύ lost case σαν εμένα. Το σαββατοκυρίακο που ήμουν αθκιασερή μπήκα στην ιστοσελίδα της πρωτοπορίας ηνωμένου βασιλείου από περιέργεια, γιατί μου είχαν στείλει την λίστα με τους υποψηφίους. Έστειλα και εγώ σε ένα υποψήφιο ένα μακροσκελές email που τον ρωτούσα, μεταξύ άλλων, γιατί αντί να κάνουν προτάσεις και να προβάλουν θέσεις, όλα όσα λένε είναι επιθετικοί προσδιορισμοί του ουσιαστικού «η λύση». Δεν είμαι σίγουρη αν ρώτησε κανένα που κάμνει γλώσσες τι είναι οι επιθετικοί προσδιορισμοί, αλλά απάντησε μου ότι το κείμενο απλά αντιγράψαν το που κάπου αλλού. Το επίπεδο (i.e flat surface) στην πολιτική μας δεν έχει όρια!

 
At 21 February, 2006 23:19, Blogger Unknown said...

@ mike:
Και καλά, να πιστέψω ότι εσύ βγαίνεις κάθε μέρα με τη σημαία στο χέρι;
Και όσα γράφετε εδώ δε νομίζω να φτάνουν στα αυτιά των πολιτικών μας... Γι'αυτό συνηστώ (ινταλος θκιαολο το γράφουν) και προτείνω να μαζέψετε όλα τα links σας και να τα στείλετε στα δημοσιογραφικά πρακτορεία της Κύπρου. Κάποιος θα σας ακούσει, και κάποιοι θα σας φτύσουν που τους φτύνετε (προσοχή στη χρήση ενικού/πληθυντικού :ρ)

 
At 22 February, 2006 15:49, Blogger zappa said...

lol....
pantws to kako einai oti h ksylinh glwssa exei agora....

 
At 22 February, 2006 15:49, Blogger zappa said...

lol....
pantws to kako einai oti h ksylinh glwssa exei agora....

 
At 07 January, 2007 23:01, Anonymous Anonymous said...

Drakouna gera, me tsampouka. Auto 8a pei eleu8eria idewn, skepseon kai logou se mia koinwnia pou mas exei eunouxisei me tis paparologies ton politikon ths prosopon.

 
At 01 March, 2007 05:46, Anonymous Anonymous said...

Enjoyed a lot! »

 
At 26 May, 2007 15:12, Anonymous Anonymous said...

drakoyna pes aleyri o drakoymel se gyreyei.

 
At 24 July, 2007 09:26, Anonymous Anonymous said...

Fovero post, mazi me tin istoria se 600 leksis, apo ta kalytera sou!!!

To exw anadimosieusi sto forum moy
http://cyprusvoice.forumup.gr

Keep up the good Work

Amarantos

 
At 26 January, 2008 15:54, Anonymous Anonymous said...

drakuna αψογη!
Με πολύ χιουμορ αλλα πολυ ουσιαστικά αυτά που εχεις γραψει.
Η συγκεκριμένη κατάσταση με το να λεν ότι τους κατέβει χωρίς οι ιδιοι να ξέρουν τι λενε, με προβληματίζει και με εκνευρίζει ταυτόχρονα.
Το χειρότερο ειναι ότι τους secondaroume και ατάκες τους γινονται και δικά μας επιχειρήματα.
Το νερό και τα τσιπς θεικό!

 
At 27 August, 2018 13:41, Anonymous Anonymous said...

τι σωστά τά γράφεις!!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.