Friday, February 03, 2006

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Αναφορικά με το θέμα «επαγγελματικός προσανατολισμός», όταν στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν, οι Κύπριοι γονείς έχουν 3 βασικά κριτήρια:

1. Να μπορείς μετά να βρεις δουλειά.
2. Να μπορείς μετά να βρεις δουλειά.
3. Να μπορείς μετά να βρεις δουλειά.

Υπάρχουν και γονείς που πιστεύουν ότι το παιδί πρέπει να σπουδάσει αυτό που του αρέσει, αυτό που τέλος πάντων έχει κλίση, αλλά αυτοί είναι μια πολύ μικρή κατηγορία που βασικά χαλά την πιάτσα και να αποφεύγονται.

«Καλά» επαγγέλματα :
- Δικηγόρος (any fool can do it)- κολλούν παντού, όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες τους χρειάζονται και δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ξέρουν τα πάντα. Τα 4/5 των βουλευτών είναι δικηγόροι –go figure.
- Γιατρός – καλό αλλά δύσκολο πολύ να το καταφέρεις. Το κοπελλούδι σου (νοουμένου ότι τραβά) θα εξαφανιστεί για 10 χρόνια στα εξωτερικά, μια θα κάνει general practice, μια θα κάνει ειδικότητα, ούτε το ίδιο δεν θα ξέρει τι κάνει. Οι συμμαθητές/τριες μου που πήγαν να σπουδάσουν γιατροί, ακόμα είναι χασημιοί. Αν όμως με το καλό επιστρέψει ποτέ πίσω, θα «κόφκει λίραν».
- Οτιδήποτε computer- οι γονείς δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτό αλλά άκουσαν ότι τα computers είναι το μέλλον και σκέφτηκαν ότι τζιαι νάναι, πρέπει να είναι καλό.
- Engineering – Αυτό συνήθως σπουδάζουν τα αγόρια που στο σχολείο ήταν καλοί στα μαθηματικά, γενικά ήταν καλοί μαθητές και δεν πολύ ασχολούνταν με girlfriends. Οι γονείς όταν σκέφτονται engineering έρχονται στο νου τους διάφορα, από το highway Λευκωσίας-Λεμεσού μέχρι το οικογενειακό αυτοκίνητο. Τα προαναφερόμενα αγόρια καταλήγουν charter accountants (βλέπε κάτω).
- Accounting – all time favourite. Classic. Το σκεπτικό είναι, «αφού δεν θα γίνεις ποτέ εκατομμυριούχος να παίζεις με λεφτά δικά σου, παίζε με τα λεφτά των άλλων». Όπως τους δικηγόρους, κολλούν παντού και any fool can do it. Αν έσιεις λίγο παραπάνω νου, γίνεσαι certified ή charter (δηλαδή έχεις ανέλιξη).
- Από τα υπόλοιπα θέματα, αν μπορείς μετά να διοριστείς καθηγητής είναι καλό (το κρατάμε) αν όχι, δεν στέλνουμε το κοπελλούδι.

Αν το κοπελλούδι είναι κούσβος αλλά οι γονείς επιμένουν πάση θυσία να το σπουδάσουν, το στέλνουν business administration/marketing και του εξηγούν ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα και μπορεί να γίνει στο μέλλον μεγαλοβιομήχανος. Wishful thinking των γονιών. Το κοπελλούδι έρχεται πίσω και δεν θυμάται τι σπούδασε, αλλά έχει περάσει τέλεια στις σπουδές.

5 Comments:

At 03 February, 2006 17:05, Blogger Stavros Katsaris said...

Πρόσθεσε στην λίστα σου και πράκτορας.
Είναι και αυτός σαν τον δικηγόρο χωράει παντού είναι της μόδας και θα έχει πάντοτε κάτι να κάνει.
Φιλικά!

 
At 03 February, 2006 22:20, Blogger firfiris said...

giati to banking and finance jie i psihologia pasin pisw?

 
At 05 February, 2006 22:04, Anonymous Anonymous said...

Daskallikki! Yia onoman tou theou, i proti epiloyi!

Stelios

 
At 06 February, 2006 08:13, Blogger drakouna said...

A sorry, με καθηγητές εννοούσα teaching in general. Μάι μιστέικ:)

 
At 09 April, 2006 15:23, Blogger Giorgio said...

Ate mava mou, va kavovisoume me tov tade va se balei mestiv Kybervnsn...tze sta 60 sou me tiv sivtaksi sou... mia omorfkia...

Otav espoudaza engineering, eipe mou o papas evos paidikou polla close filou pou ntav sto simboulio tis AHK, fermou ta xartia sou va se kavovisw... egw eipa tou 'thanks, I appreciate it, but no' tze epiev sti mava mou tze erotav tiv av epellava tellia... erkouvte tosi tze glifouv tov pou pavw ws katw va tous kavovisei tze ev ballei kaveva tze emeva pou 8elei va me balei lalw tou o.i....

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.