Tuesday, January 08, 2013

Παρωχημένα συστήματα

Αύριο πρέπει να πάμε να γράψουμε τα παιδάκια μας στα δημόσια σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά. Έχουμε ακριβώς 24 ώρες να το κάνουμε και αν δεν το κάνεις σε προειδοποιούν με 4 διαφορετικούς τρόπους ότι δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία, thats it, δεν θα μπορείς να το κάνεις μεταγενέστερα, έκατσες πάνω.

Αν δηλαδή έκοψες στο εξωτερικό για τον άλφα ή βήτα λόγο εκείνες τις 24 ώρες, το παιδί σου θα μείνει χωρίς δημόσια εκπαίδευση…

(εντάξει, δεν ακούγεται και τόσο τραγικό τώρα που το γράφω αλλά ρε φίλε, 24 ώρες? What the fuck??)

Για να γράψει κανείς σήμερα το παιδί του σε δημόσιο δημοτικό σχολείο στην Κύπρο χρειάζεται τόσα δικαιολογητικά όσα για να εργοδοτηθεί στη ΝΑΣΑ:

- πιστοποιητικό γεννήσεως

- πιστοποιητικό φοίτησης σε νηπιαγωγείο

- πρόσφατος λογαριασμός ρεύματος

- λογαριασμός σκυβάλων

-προσφυγική ταυτότητα της οικογένειας (αν υπάρχει) – διότι πάνω από όλα ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  

- βιβλιάριο υγείας του παιδιού που να δείχνει ότι έχει κάνει όλα τα σωστά εμβόλια (αν δαγκώσει τη δασκάλα δεν θα της μεταδώσει οτιδήποτε σοβαρό).

Το ρεύμα και τα σκύβαλα (για τους άσχετους στο σπορ «γράφω το κοπελλούδι στο σχολείο και είμαι καλά») είναι για να αποδείξεις ότι μένεις στην περιοχή του συγκεκριμένου σχολείου και δεν διαπράττεις το σοβαρότατο κακούργημα να μένεις 2 δρόμους παρακάτω και στο διαχωρισμό των δρόμων να «έκοψες έξω».

Οκ. Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό τα παιδάκια να πηγαίνουν στο σχολείο της περιοχής τους και όχι της αρεσκείας (των γονιών) τους. Αλλά αυτό το super, ουαου, τέλειο, φανταστικό σύστημα (φοιτώ εκεί που μένω) δεν λαμβάνει υπόψη του μια πολύ σοβαρή πτυχή της κυπριακής πραγματικότητας (είδες πως δένουν ωραία τα κλισέ άμα θέλεις?)

Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, τα παιδάκια δεν τα πιάνουν από το σχολείο οι actual γονείς τους αλλά οι παππούδες τους.

Είπα «συντριπτική» διότι υπάρχουν και τα φωτεινά παραδείγματα γονιών που η ώρα 1 το μεσημέρι τάγκα έχουν ήδη σχολάσει και είναι έξω από τα κάγκελα του σχολείου και περιμένουν με χαρά. Υπάρχουν αυτοί οι γονείς, δεν γνωρίζω προσωπικά κανένα από αυτούς αλλά είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και μπράβο τους που έλεγαν και στη Συντέλεια. Οι γονείς που ξέρω εγώ (including τον εαυτό μου), η ώρα 1 το μεσημέρι είναι στο τρίτο meeting της ημέρας και συνεχίζουν. Άρα τα παιδάκια τα σχολνούν οι παππούδες που είναι πιο available (ως η πρώτη και τελευταία γενιά Κυπρίων που κατάφερε να βγει στη σύνταξη από τα 60 τους).

Πρόσεξε τώρα το mind blowing piece of information (αν είσαι του Υπουργείου Παιδείας μπορεί να δυσκολευτείς λίγο αλλά άμα το διαβάσεις 3-4 φορές θα το πιάσεις):

Οι παππούδες, δεν μένουν πάντα στην ίδια περιοχή που μένουν τα παιδάκια με τους γονείς τους. Και δεν είναι καλή ιδέα να βάλεις τους παππούδες να οδηγούν all over town για να πιάσουν παιδάκια από σχολεία στην άλλη άκρη της πόλης.

Άρα (συμπέρασμα): Θα ήταν πολύ λογικό (για τα πιο πάνω περιγραφόμενα κυπριακά δεδομένα) να μπορείς να γράψεις το παιδάκι σου (αν θέλεις) και στο σχολείο κοντά στους παππούδες.

Πριν πεις ότι αυτά είναι τριτοκοσμικά arrangements ενός παρωχημένου τρόπου ζωής που οι παππούδες αναγιώνουν τα εγγονάκια τους, να θυμίσω ότι όλο αυτό το καρναβάλι παππούδων γίνεται αναγκαστικά διότι το ωράριο των δημόσιων σχολείων (aka σχολάνω η ώρα 1) ΕΙΝΑΙ το πλέον παρωχημένο ωράριο ever και κανονικά όλα τα σχολεία θα έπρεπε να γίνουν ολοήμερα or something για να αντεπεξέλθουν στον σημερινό τρόπο ζωής.

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πάρω τα 10 δικαιολογητικά μου και να πάω αύριο στο σχολείο της γειτονιάς να γράψω την κουκλάρα. Ανεξάρτητα του αν το μεσημέρι θα έχει κάποιον available στην περιοχή να την παίρνει από το σχολείο.

15 Comments:

At 08 January, 2013 15:05, Blogger Mana said...

διαβάζω το ποστ σου, μαζεύοντας πιστοποιητικά και γεμίζοντας αιτήσεις. θα τις γράψω στο σχολείο της περιοχής και θα ζητήσω μεταγραφή. σε περίπτωση που μας αρνηθούν θα μετακόμισουμε στο Κατάρ. είναι πιο εύκολα να φύγει ολόκληρη η οικογένεια, από το να πάνε σχολείο εκεί που μένουμε.

 
At 08 January, 2013 15:08, Blogger Moonlight said...

Ρε εγώ είχα ένα συμμαθητή που εδήλωσε τη δική μου διεύθυνση (της γιαγιάς μου βασικά) για να πηγαίνει σχολείο με τα παιδιά που πήγαινε μαζί και δημοτικό, αφού οι ίδιοι θα μετακόμιζαν από την περιοχή. Εν μπορείτε να δώσετε κάποιο δικαιολογητικό με τους λογαριασμούς σκυβάλων και ρεύματος (ορ γουοτέβερ) των παππούδων;

Τωρά το αν θα βοηθήσει το ολοήμερο εν άλλη ιστορία, αν θα είναι ως τεσ 3, 4 ενώ ο κόσμος σχολάνει 5μιση κ 6 και βάλε... :S

 
At 08 January, 2013 15:31, Anonymous Μάνα said...

και άκου τώρα το πιο γελοίο. τη μεταγραφή πρέπει να την κάμω μαζί με την εγγραφή στο παλιό σχολείο! Βγάζει νόημα;

 
At 08 January, 2013 15:33, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Οι μανάδες ξανά στη σκάφη. Να είναι έσσω να τσιεκκέρουν τα κοπελλούθκια τους. Τζιαι όποια δεν μπορεί να πληρώνει κινεζούαν να τσιεκκέρει τα κοπελλούθκια για να κάμνει το κέφιν της στα μίτιν να μεν γεννοβολά!!

Αυτόν είναι περίπου το μοτίβον του εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος UDC στην Ελβετίαν που πιάννει γύρω στα 30%.

Άσε, δεν είναι μόνον στην Κύπρον που το ωράριον των σχολείων είναι καθορισμένον για τες ανάγκες της οικογένειας όπως ήταν το 1920. Άκου ωράρια: 7:52-11:45, 13:45-15:46. Ολοήμερον να σου τύχει.Τζιαι μετά κόψε τον λαιμόν σου να έβρεις λύσεις χωρίς γιαγιάδες. Διότι δακάτω η έννοια της γιαγιάς ευτυχώς (για άλλους λόγους) δεν υπάρχει.

 
At 08 January, 2013 15:46, Anonymous Αχάπαρη said...

Υπόψιν σου οτι μετά που τούτα ολα, κάθε μα κάθε χρόνο θα σου στέλλουν μέσω κουκλάρας μια καραλεπτομερή φόρμα 3-4 σελίδες, να συμπληρώσεις απο το τι δουλειά κάμνεις ως το που μένεις ακριβώς μπας τζιαι άλλαξε κάτι τζιαι στέλλεις το μωρό παράνομα. Αν μάλιστα έχεις δυο μωρά στο ίδιο σχολείο συμπληρώνεις εις διπλούν γιατί "έτσι είναι το σωστό".
Καλή διασκέδαση.

 
At 08 January, 2013 18:37, Anonymous ματιλτα said...

Το τραγικό ένι ότι οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών επιβάλλουν παράλογες / συντηρητικές / ρατσιστικές / εθνικιστικές διαδικασίες ακόμα τζαι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Κατεστημένα που σε κολάζουν να σκέφτεσαι "ουδέν κακό αμιγές καλού με τη έλευση της Τρόϊκας".

 
At 08 January, 2013 22:32, Blogger άσπρο και παχύ said...

Με άλλα λόγια, πέψετε μας τα κοπελλούθκια μας τζαι κόψετε το λαιμό σας για τα υπόλοιπα.

 
At 09 January, 2013 00:39, Blogger Περτιτζι said...

οντως εκαμαν το ολοκληρη επιστημη...να σου πω οτι εγω εμηνισκα Λευκωσια καποτε τζε επιεννα σχολειο στη Λαρνακα.. Σκεψου το γινεται..

 
At 09 January, 2013 11:21, Blogger Brenda said...

Γουόρι νοτ! Σύντομα με τη νέα τάξη πραγμάτων, οι άνεργοι γονείς θα μένουν μαζί με τους άνεργους/συνταξιούχους-χωρίς-σύνταξη-παππούδες ή οι πιο τυχεροί από πάνω τους, οπότε θα πηγαίνει όλη η οικογένεια μαζί να πιάνει τα μωρά από το σχολείο!

 
At 09 January, 2013 20:52, Anonymous Anonymous said...

ενα ποηλατη μπαρπι στην Κουκλάρα σας παρακαλώ. πού ξέρεις μπορει να κερδίσει το τουρ ντε φγας σε καμια 20ετία.

 
At 10 January, 2013 08:10, Anonymous Anonymous said...

Υπαρχουμε κι οι υπολοιποι, χωρις παππουδες- γιαγιαδες που πρεπει να γινομαστε χταποδια για να σχολανουμε τα κοπελλουθκια μας

 
At 10 January, 2013 11:47, Blogger drakouna said...

true... true..

 
At 13 January, 2013 01:56, Blogger Pelloplasma said...

I theia mou estelne (je akoma stelni) ta paidia tis sto sxoleio tis geitonias mou (Makedonitissa) epeidi en pio konta tis para tis Egkomis. Parola auta omos eprepe na ta grapsi stin Egkomi simfona me ton nomo. Ego se touto en fkalo noima.
Btw, pou aporia, dioun sou lista me tis odous je se pio sxoleio prepi na grapseis ta paidia sou?

 
At 13 January, 2013 20:09, Anonymous Anonymous said...

αγαπητή δρακούνα έχεις απόλυτο δίκαιο. ως εκπαιδευτικοί (είμαι δάσκαλος) το λέμε αυτό εδω και χρόνια αλλά το ζητούμενο του υπουργείου είναι να μην αναγκαστεί να δημιουργήσει δύο τμήματα για ένα-δυο παιδάκια που θα εγγραφούν και θα ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από το θεσμοθετημένο όριο τμήματος (25), καθότι οικονομική κρίση κλπ κλπ
Παρόλα αυτά σε διαβεβαιώνω ότι με βάση το σύνταγμα ο κανονισμός αυτός είναι ΕΝΤΕΛΩΣ αντισυνταγματικός και δικαιούσαι, ότι κι αν λένε να γράψεις το παιδί σου σε όποιο σχολείο θέλεις. Θα σου κάνουν τη χάρη αφού δεν θα διακινδινεύσει κανένας μια δικαστική απόφαση που θα διαλύσει τον όμορφο αυτό κανονισμό. το πολύ πολύ να σου ζητήσουν να το κρατήσεις μυστικο... καταλαβαίνεις...
α! και κάτι άλλο... αν ολα αυτα τα σωστά που λές τα ζητήσει επίσημα η παγκύπρια ομοσπονδία γονέων τότε πιθανότατα να μπει στον κανονιμσό και η κατοικία των παππούδων... υπάρχει μια μακρά παράδοση στο κυπριακό υπουργείο παιδείας της κύπρου που διδάσκει πως σωστές εισηγήσεις που γίνονται από τους εκπαιδευτικούς και ρίχνονται στον κάλαθο των αχρηστων, εφαρμόζονται σχεδόν άμεσα ακριβώς οι ίδιες όταν τις ζητούν οι οργανωμένοι γονείς... δοκίμασέ το...

 
At 14 February, 2013 14:59, Anonymous Anonymous said...

dedomenou oti i sintriptiki pliopsifia ton kipreon miniskoun pou pano/kato/dipla pou tous gonious tous, ara exoun akrivos tin idia dieuthinsi (akrivos omos, to provlima enje ifistate. oute kan gia sena. afou miniskis pano/kato/dipla pou tous dikou sou.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.