Friday, April 20, 2007

Το Κυπριακό Σύνταγμα: Η θλιμμένη πουτάνα της ζωής μου

Υπάρχει ένα ρητό που λέει «στην πουτάνα μην κάνεις πουτανιές». Όταν δεν ξέρεις τι λέει το Σύνταγμα (και βαριέσαι να το διαβάσεις διότι είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα) μην το επικαλείσαι γενικά και αόριστα όποτε σου συμφέρει. Ενδεχομένως να γίνεις ρεζίλι και όταν καταλήξεις στο Δικαστήριο θα ανακαλύψεις έντρομος ότι αυτό που θεωρούσες ως «δικαίωμα» σου, είναι κατασκεύασμα της φαντασίας σου.

Ειδικά το δικό μας Σύνταγμα, έχει παρεξηγηθεί τόσο πολύ και έχει φάει τόσο κράξιμο που δεν αντέχει άλλο. Αν μπορούσε να μιλήσει θα φώναζε «Όχι άλλο κάρβουνο».

Τα πρόσφατα γεγονότα στα Λύμπια, αλλά και άλλα προηγούμενα με τις κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων, των αγελαδοτρόφων, των πατατοπαραγωγών, των ξέρω γω τι άλλων διαδηλώθηκαν, μας διδάσκουν διάφορα πράγματα:

- Αν κρίνουμε από τον όγκο των διαδηλωτών σε κάθε περίπτωση, τελικά πολύς κόσμος στην Κύπρο απασχολείται σε γεωργικά επαγγέλματα, άρα είναι λάθος οι δηλώσεις περί κορεσμού στη δημόσια υπηρεσία και άλλους γραφειακούς τομείς. Απαιτούμε πρόσληψη στην Κυβέρνηση για όλους τώρα! Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα!!

- Τα Λύμπια είναι ένα τεράστιο χωριό με αμέτρητους κατοίκους που ελέγχει τον αυτοκινητόδρομο από και προς Λάρνακα και από και προς Λεμεσό. Ως φύλακες αυτών των βασικών δρόμων έχουν κάθε δικαίωμα να αναγκάσουν τον υπόλοιπο πληθυσμό να περνά όποτε τους βολεύει αυτούς και να επιβάλουν ακόμα και διόδια. Όποιος περνά από τα Λύμπια από τώρα και στο εξής, θα πληρώνει χαράτσι! Το ότι είναι συνταγματικό μας δικαίωμα «η ελεύθερη μετακίνηση εντός του εδάφους της Δημοκρατίας» δεν τους απασχολεί βέβαια. Έχουμε τον τούρκικο στρατό που μας εμποδίζει, τώρα και τους Λυμπιώτες.

- «Έκαστος έχει το δικαίωμα να ασκεί οιονδήποτε επάγγελμα ή να επιδίδεται εις οιανδήποτε απασχόληση, εμπόριο ή επικερδή εργασία». Extra Bonus: Αν εξασκείς ένα επάγγελμα που προϋποθέτει τη χρήση μεγάλων μηχανοκίνητων οχημάτων (γεωργικών και μη), νομιμοποιείσαι επιπλέον όποτε διαφωνείς με μια πολιτική της Κυβέρνησης να περιοδεύεις με το όχημα σου στους δρόμους ανενόχλητος και να παρακωλύεις την κυκλοφορία των υπολοίπων. Ειδικά τα μεγάλα θεριστικά οχήματα τύπου κομπάι, είναι ιδανικά για να μπλοκάρουν ένα δρόμο. Όταν κάθεσαι πάνω τους νιώθεις βασιλιάς. Η λεγόμενη δύναμη της πέννας σε αυτή την περίπτωση είναι μαλακίες.

- Η διαδικασία της ένστασης όσον αφορά πράξεις της διοίκησης με τις οποίες διαφωνείς και επηρεάζεσαι είναι συνταγματικό σου δικαίωμα. Δεν είναι συνταγματικό σου δικαίωμα να απειλείς και να φωνάζεις από τα ΜΜΕ, ούτε να ρίχνεις πέτρες και να αποκλείεις το λιμάνι με αποτέλεσμα ένα ολόκληρο νόμιμο ημικατεχόμενο κράτος που είπε και βροντερό ΟΧΙ για να μην χάσει αυτό το φοβερό και τρομερό Σύνταγμα (είπαμε, το δημοψήφισμα πάει παντού) να μην μπορεί να εκτελωνίσει βασικά προϊόντα κατανάλωσης.

- Το Σύνταγμα δεν γράφει πουθενά ότι δικαιούσαι να μπλοκάρεις δρόμους και διαβάσεις. Ούτε έξω από το Προεδρικό. Ούτε έξω από το χωριό σου. Ούτε πουθενά. Σας παρακαλώ, σταματήστε να επικαλείστε το Σύνταγμα κάθε τρεις και λίγο για να δικαιολογήσετε ότι μαλακία σας κατέβει να κάνετε. Εκτός του ότι το ζαλίσατε το καημένο, είναι και δοτό και μη συμφωνημένο και έχει και σοβαρές ελλείψεις που οδήγησαν σε άλλο μεγαλύτερο μπάχαλο.

- Το Σύνταγμα δεν είναι τσίχλα να τη μασάμε. Ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα τα θυμόμαστε όποτε μας συμφέρει. Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα το μπλοκάρισμα δρόμων. Γαϊδουριά είναι. Επιτέλους, ξεχωρίστε τη διαφορά.

- Τέλος, όταν κάνετε δηλώσεις από τα ΜΜΕ, μη φωνάζετε και μη φτύνετε. Σας ακούμε καθαρά, η τεχνολογία έχει κάνει θαύματα.

Ευχαριστούμε που διαδηλωθήκαμε μαζί μας. Αφήστε τα μαύρα πένθιμα μπλουζάκια σας στην έξοδο. Θα τα χρειαστούμε για την επόμενη διαδήλωση.

10 Comments:

At 20 April, 2007 09:04, Blogger kangerlussuaq said...

Όσο δίκιο και να έχουν όλοι όσοι κάνουν τέτοιου είδους "ειρηνικές" κινητοποιήσεις του τύπου α)κλείνω το δρόμο με λάστιχα αυτοκινήτων και τους βάζω φωτιά β)κλείνω το δρόμο με το τρακτέρ γ)κλείνω το δρόμο γενικώς και θέτω σε κίνδυνο τη ζωή ενος ανθρώπου που μπορεί να είναι σε ασθενοφόρο δ)αδειάζω εκατοντάδες λίτρα γάλα ε)σφάζω ζώα μπροστα στις κάμερες και τα αφήνω να πεθάνουν στη μέση του δρόμου, επειδή θέλω να διαμαρτυρηθώ για τις χαμηλές τιμές,

... όλοι αυτοί χάνουν και τα παραμικρά ψήγματα δικαίου που μπορεί να έχουν και στρέφουν τον κόσμο εναντίον τους. Ποια είναι όμως, τα συμφέροντα εκείνων που κινητοποιούν τόσο κόσμο; Κανείς δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του...

 
At 20 April, 2007 09:04, Blogger Νικόλας Κυριάκου said...

Ειναι φανερο οτι εισαι οργανο της νεοφιλελευθερης/καπιταλιστικης/νεο-ιμπεριαλιστικης ταξης πραγματων που αρνειται κατα τον πιο αποτροπαιο τρόπο την απροσκοπτη και πληρη απολαυση των συνταγματικων δικαιωματων της αυτονομης πολιτειας των Λυμπιων, που ας μην ξεχναμε φέρουν "ένα όνομα βαρυ σαν ιστορια" (=Ολυμπια), αποδεικνυοντας περιτρανα και αναντιλεκτα την ελληνικότητα του τόπου και που με περίσσιο θάρρος, ως άλλοι Σπαρτιάτες φωναξαν ανερυθρίαστα στα μούτρα του κατεστημένου: "This is Lympiaaaaa και παρτε τον πούλλο βουτυρολευκωσιατούθκια".
On another note, είχαν πλακα τα αμονταριστα πλάνα απο το πεδίο της μαχης που άκουγες απο μέσα τους τύπους να λενε "Εγέραν μας ρε κουμπαρε", "ρε μπασταρτοι αν ήταν στο χωρκο σας ήταν να συρνετε δακρυγόνα;", "πουστιομπατσοι" κλπ ανάλογου τύπου σχόλια... Αθάνατη Κύπρος!

 
At 20 April, 2007 12:24, Blogger Sceptic Anonymous said...

Είναι συνταγματικό δικαίωμα του νεο-Ελληνοκύπριου να έχει κάθε είδους δικαίωμα χωρίς καμία, μα καμία υποχρέωση, επειδή είναι γνωστό ότι οι υποχρεώσεις καταπατούν την ελευθερία που είναι συνταγματικό δικαίωμα.

 
At 20 April, 2007 14:04, Blogger the Idiot Mouflon said...

Το ωραίο της υπόθεσης είναι η "αυστηρότητα" του τΑΣΣΟΥ που ελέω επερχόμενων προεδρικών σφυρίζει αδιάφορα...

Όσο για τον -πλέον ανύπαρκτο -αγροτκό μας κόσμο... αχχχχχχχχ...

Τουλάχιστον να διαμαρτύρονταν όχι για τις επιδοτήσεις αλλά για το πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις τα εκάμαν πίλλιες... και κατάφεραν να καταστρέψουν το ένα πράμα που θα έπρεπε να λειτουργά άψογα σε τούντο κωλονήσι... Αντ' αυτού εισάγουμε πλέον τζιαι πράματα που φυτρώνουν μες τες αυλάες μας.

Αλήθεια... ξέρει κανεις τι κάνουν οι αμπελουργοί στην Κύπρο για να εξασφαλίσουν μια -κατά το δυνατόν -σταθερή παραγωγή ίδιας ποιότητας σταφυλιών κάθε χρόνο ... έτσι ώστε να παράγεται μετά ίδιας ποιότητας κρασί;

 
At 20 April, 2007 14:37, Blogger drakouna said...

Αγοράζουν που έξω σταφύλια μήπως?

 
At 20 April, 2007 15:41, Blogger zappa said...

btw, επίσης είναι συνταγματικό δικαίωμα του προέδρου να θέτει σε κίνδυνο την ζωή των υπολοίπων χρηστών του δρόμου όποτε πηγαίνει κάπου (μα το θεό έχω ακούσει μαρτυρίες ανθρώπων πουχρησιμοποιούν μέρος της διαδρομης Στράκκα-Προεδρικό, που κάνουν τις τρίχες της κεφαλής μου να ασπρίσουν).

Όσο για την εννοια της διεκδίκισης......αυτή στην Κύπρο είναι..,.πλήρως διαστρευλωμένη....για θέματα που είναι σημαντικά απλά αποστ'ελλονται επιστολές, σε ποιό ασήμαντα αλλά ποιό 'εκμεταλεύσημα', ΄γινονται διαδηλώσεις...΄όσο για τα Λύμπια....μετά από αστυνομική βία τα πάντα μπορούν να γίνουν (μιλάει άνθρωπος που έχει φάει δακρυγόνα και καταστολή με το κιλό

 
At 21 April, 2007 00:42, Blogger Valentinos Kontoyiannis said...

tora esi astiefkeis alla ksianeis to dikaio tis anagkis! pote mas estamatise to sintagma pou to na kamoume tzino pou theloume? :P

 
At 21 April, 2007 22:52, Anonymous Anonymous said...

hehe!! kane kai esi mia diamarturia, mporeis!! egw ena exw na pw. gia tous lumpianous eixe kosmo pou exase thn xhmeio8erapeia tou sto ogkologiko k eprepe na talaipwrh8ei para para polus kosmos gia 3 meres epd tzeinoi exoun to anafaireto an8rwpino dikaiwma na diekdikoun lires...

 
At 22 April, 2007 08:02, Anonymous Anonymous said...

Chère Mme Drakoune,

Εσχάτως εντοπίζονται εις τα ποστ σας ενδείξεις αρχομένης δυσλεξίας -- πβ. "ιμηκατεχόμενο" (μου το βγάλατε το μάτι). Μήπως να το κοιτάξετε προτού σάς εξελιχθεί;

Πανίκκος που τα Λύμπια (πα'στο τράχτορ)

 
At 23 April, 2007 08:22, Blogger drakouna said...

Το διόρθωσα cher Πανίκκο πα'στο τράχτορ.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.