Monday, March 12, 2007

Οι γνωστοί-άγνωστοι της Κύπρου

Έχουμε ένα συγγενή που είναι ultra patriot. Από αυτούς που ενώ αγνοούν στοιχειώδη ιστορία του τόπου τους, αποφάσισαν ότι είναι Έλληνες, είναι Έλληνες, ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ολάν και θα αγωνιστούν, θα κάνουν, θα ράνουν, θα, θα, θα, θα. Βασικά είναι από αυτούς που η μόνη ιστορία που ξέρουν, είναι αυτή που έμαθαν από τις ειδήσεις του ΡΙΚ, στο σχολείο επί δεκαετίας του 60’, και από την Εκκλησία. Άστα να πάνε δηλαδή. Μετά κατηγορούν το Δημήτρη Χριστόφια ότι σπούδασε ιστορία σε μια κομμουνιστική χώρα (την πρώην ΕΣΣΔ). Αυτοί δηλαδή τι νομίζουν ότι έμαθαν?

Τέλοσπαντων.

Ο συγγενής αυτός είναι βασικά μια γελοία καρικατούρα, ένας ηλίθιος ρομαντικός που ευτυχώς δεν είναι επικίνδυνος, γι’ αυτό και κανένας στην οικογένεια δεν του δίνει σημασία. Αν γεννιόταν 30 χρόνια πιο νωρίς, θα ήταν το θύμα που θα επιστράτευαν οι διάφοροι «αρχηγοί» (να μην πούμε ονόματα, 5-6 πλάσματα είναι όλοι και όλοι) για να εκτελέσει τις βρωμοδουλειές τους (είναι τόσο ηλίθιος που θα το έκανε). Με «βρωμοδουλειές», εννοώ βέβαια τη σύγχρονη ώρα της υπαίθρου που ζούμε, με την ανακάλυψη πτωμάτων και λειψάνων από τις παλιές καλές εποχές. Που είσαι κύριε Ξιναρή να δεις τι είδους λίπασμα χρησιμοποιούμε στις λεμονιές μας και βγάζουν τόσο μυρωδάτα λεμόνια.

Ο συγγενής αυτός έχει στο σπίτι του μια μπρούντζινη προτομή του Γρίβα, την οποία κάθε φορά παρακαλώ τον Έτερο να του ζητήσει να μας την κάνει δώρο, για να περάσω ατέλειωτες ώρες διασκέδασης μπογιατίζοντας με κόκκινη ακριλική μπογιά τα χείλη του Γρίβα α λα Μέριλυν, και να του βάλω γαλάζια σκιά και βλεφαρίδες, αλλά κάθε φορά ο Έτερος κάνει την πάπια. Κάθε επίσκεψη μας στο σπίτι του είναι μια αναδρομή στις μάχες του 74’. Ο συγγενής αυτός έχει κολλήσει στο παρελθόν, επιμένει να μας διηγείται κάθε φορά τι έκανε στην εισβολή, που πήγε να πολεμήσει, πως πολέμησε, τι είδε, τι άκουσε και τι θα έκανε αν ήταν στρατηγός (όπως λέμε «προπονητής από τον καναπέ».) Νομίζει ότι είναι ακόμα 20 χρονών (κοντεύει τα 65) και επαναλαμβάνει πάντοτε το τροπάριο ότι «οι Τούρκοι δεν έχουν εμπιστοσύνη» και ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Εδώ να σημειώσω casually ότι το γιο του όταν πήγε στρατό, κίνησε γη και ουρανό να τον βάλει στο σώμα των διαβιβάσεων για να μην κουράζεται το παιδί και να μην χτυπήσει από τις πολλές ασκήσεις.

Στην αρχή που τον γνώρισα, δεν άντεχα και απαντούσα στον πατριωτικό μονόλογο του, ύστερα τον βαρέθηκα και κάνω ότι κάνουν και οι υπόλοιποι, απλώς τον αγνοώ και τον αστειεύομαι. Τον επισκεφτήκαμε πριν λίγες μέρες με τον Έτερο και μας ανακοίνωσε ότι τελευταία γυμνάζεται πολύ. Τρέχει αποστάσεις και κάνει πεζοπορία, με σκοπό να είναι σε φόρμα σε περίπτωση που κληθεί να υπηρετήσει ως έφεδρος, διότι είναι το πρώτο παλικάρι και «δεν θα κάτσει να περιμένει τον ένα και τον άλλο να τον προστατεύσει» (έβαλα quotes διότι αυτά τα είπε). Εδώ δεν άντεξα και απάντησα, «να βάλω τελικά εκείνο το πλυντήριο με τα στρατιωτικά του Έτερου?» και ο Έτερος πρόσθεσε ότι λυπάται αλλά κανονίζουμε τετραήμερο στο εξωτερικό και δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο αγώνα.

Το καλό του συγγενή είναι που δεν θίγεται εύκολα. Βασικά δεν καταλαβαίνει Χριστό.

Όλη την ώρα της επίσκεψης παρακαλούσα να σχολιάσει το επεισόδιο με τους επαναπροσεγγιστές και τις μαυροφόρες νεαρούς (δεν έκανα λάθος, μαυροφόρες δεν ήταν τα παλικάρια?) αλλά δεν το ανέφερε. Αντιθέτως μας μέτρησε πόσους Τούρκους στρατιώτες σκότωσε το τάγμα του το 74’, ποιοι φίλοι του έκαναν θεαματικές αποδράσεις ενώ ήταν περικυκλωμένοι, και πόσο καλός στο σημάδι είναι. Μετά ευτυχώς μας φώναξαν ότι ήταν έτοιμο το φαγητό και κάτσαμε στο τραπέζι.

Αυτός ο συγγενής, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των γνωστών-άγνωστων της Κύπρου. Οι γνωστοί-άγνωστοι που ονειρεύονται ένδοξες μέρες, αλλά δεν παύουν να είναι τυπικοί Κύπριοι, που θέλουν να «σάσουν» τα παιδιά τους, να τα προστατεύσουν από όλους και όλα. Που τους λένε παραμύθια για βασίλισσες και δικέφαλους αετούς και μια γαλανόλευκη που θα μας σώσει. Που δεν τους λένε λόγο κακό. Που ζουν μια φαινομενικά ήσυχη ζωή αλλά από μέσα τους τρώει το μίσος και έχθρες παλιές (αλλά θεωρούν τους εαυτούς τους καλούς Χριστιανούς και νηστεύουν). Που ξέρουν να συγχωρούν μόνο τα λάθη των παιδιών τους. Τα δε δικά τους, δεν τα αναγνωρίζουν καν. Οι γνωστοί-άγνωστοι που στο πραξικόπημα πανηγύριζαν και τώρα απλώς αγνοούν την ύπαρξη του. Που λένε ότι η Χούντα ήταν κάτι καλό για την Ελλάδα (ναι, αυτός το είχε πει τα Χριστούγεννα). Που λένε ότι είναι Έλληνες και πέρα από την Αθήνα δεν έχουν πάει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Δεν θα επαναλάβω αυτό που ακούστηκε, ότι οι μαυροφορεμένες νεαροί ήταν υποκινούμενοι και ήταν φασίστες και ήταν το ένα και το άλλο (είδα όμως ενδιαφέροντα δείγματα καλοταϊσμένου πατριώτη). Εγώ θα έλεγα να ρίξουμε μια ματιά στους συγγενείς μας. Τα μυστικά που κρύβει η κάθε οικογένεια είναι βασικά στο να καταλάβουμε από πού προέρχονται αυτές οι συμπεριφορές. Με λίγα λόγια, η γιαγιά μας καλή δεν έχει μόνο κότες στην αυλή.

10 Comments:

At 12 March, 2007 15:06, Blogger zappa said...

e8nikisths de geniesai, ginesai....exoume tetoious kai sto diko mou soi, alla eimaste apo makrya:P

 
At 12 March, 2007 15:41, Blogger Nobody said...

"...για να περάσω ατέλειωτες ώρες διασκέδασης μπογιατίζοντας με κόκκινη ακριλική μπογιά τα χείλη του Γρίβα α λα Μέριλυν, και να του βάλω γαλάζια σκιά και βλεφαρίδες..."

Xaxaxaxa!!Δε σε είχα για αναρχικό στοιχείο!

 
At 12 March, 2007 15:50, Blogger the Idiot Mouflon said...

κο κο κο

 
At 12 March, 2007 15:52, Blogger drakouna said...

@nobody: Εγώ θα το ονόμαζα.. "εικαστική παρέμβαση".

 
At 12 March, 2007 16:30, Blogger Sunflyer said...

Σε συγχαίρω θερμά για την υπομονή σου...

 
At 12 March, 2007 18:10, Blogger kangerlussuaq said...

Κρίμα ρε γαμώτο! Έρχομαι το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο και παρά μία εβδομάδα έχασα το "εικαστικό δρώμενο" με το "Μαύρο Θέατρο". Λες να έχουν παράσταση και αυτό το weekend?

 
At 13 March, 2007 02:02, Anonymous Anonymous said...

Logiko tha itan na thelei to paidi tou na min perasei osa perase aftos. Gia afto kai ithele na ton kanonisei diavivaseis.

Thimame xaraktiristika otan enas anthropos milouse yia to ti egine to '74 stin dimiria tou. Kai sinexise legontas, yia afto kai emeis megalonoume kai theloume ta kalitera yia ta paidia mas. Perasame oti perasame, as min ta perasoun kai aftoi. Gia afto kanoume oti kanoume.

Mporei yia ton idio to kanei kati einai na aksite na paei efedros. Mporei na einai toso afelis oste na pistevei oti oi tourkoi ta ekanan ola, kai emeis tipote. Isws o idios na min ekane.

Kapia pragmata den ta koroideveis, ta simponas. Des ta kai apo tin plevra tou kyriou autou..

(PS: Se goustarw perissotero otan grafeis yia themata mi-politika :-))

 
At 13 March, 2007 08:23, Blogger drakouna said...

Σύμφωνώ anonymous. O συγγενής αυτός είναι βασικά πολύ αφελής, νομίζει ότι με το να αθλείται και να πηγαίνει έφεδρος "θα ελευθερώσει" την Κύπρο. Γι'αυτό είπα ότι αυτός και οι όμοιοι του ζουν με τα παραμύθια.

Σίγουρα όλοι θέλουν τα καλύτερα για τα παιδιά τους, το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν να μιλάς για ειρήνη, όχι για τα κατορθώματα σου και τι θα έκανες αν είχες 5 ακόμα όπλα. Τελικά θέλεις τα παιδιά σου να αποζητούν την σύγκρουση (όπως έκανε η γενιά σου) ή να ζήσουν διαφορετικά?

 
At 13 March, 2007 11:28, Anonymous Anonymous said...

Stin periptosi o kyrios mallon den thelei ta paidia tou na sigroustoun -- allote yia afto ton estile diavivaseis kai oxi LOK. Isws einai poli perifanos na to paradektei

 
At 10 August, 2007 13:08, Anonymous Anonymous said...

Exete dikaio re paidia. Kai egw exw mia akrivws idia periptwsi me ena akroaristero syggeni mou. Milaei gia katargisi twn taksewn, eksaleipsi twn ftwxwn, eirini ston kosmo kai polla pragmata pou se kanoun na niwtheis rigos. Den ton exw dei pote omws na kanei mia eisfora, na voitha ena ftwxo, na vazei to xeri sti tsepi gia na dwsei se kapoio allo telospantwn. Kykloforei me mercedes, exei gi kai spitia, katatheseis stin trapeza k.t.l. Mipws telika den eimaste oti mas eipan oi goneis mas alla oti mas prostazei to symferon mas?

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.