Thursday, June 29, 2006

Περί ειδήσεων ο λόγος

Με αφορμή κάποιες ειδήσεις που παρακολούθησα στην Αγγλία, κάνω μερικές παρατηρήσεις και συγκρίσεις αναφορικά με τις ειδήσεις που ακούς στην Κύπρο, και τις ειδήσεις που ακούς στην Αγγλία.

Στην Αγγλία, πρώτο θέμα ειδήσεων ήταν το Mundial και τι θα γίνει με το παιγνίδι της Αγγλίας, ποιος παίχτης τραυματίστηκε, ποιος παίχτης έγινε καλά και θα παίξει, ποια είναι τα σχέδια των Πορτογάλων, τι είπε ο Μπέκαμ, τι είπαν οι γερμανικές εφημερίδες για τον Μπέκαμ κ.α. Λογικό, διότι η ομάδα τους δεν αποκλείστηκε ακόμα και το football fever συνεχίζεται. Εδώ όταν έπαιζε η Ελλάδα δεν μας άφηναν να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο. Τώρα σχεδόν δεν παίρνεις χαπάρι ότι παίζει Mundial.

Δεύτερο θέμα (πρώτο σε μερικά κανάλια) ήταν το Wimbledon και το γεγονός ότι την πρώτη μέρα έβρεξε και μόνο 40 λεπτά κατάφεραν να παίξουν και ως αποτέλεσμα έπρεπε να κάνουν refund τα εισιτήρια διότι ο κανονισμός λέει ότι αν δεν παίξουν για τουλάχιστον 1 ώρα, τα λεφτά επιστρέφονται (οι Άγγλοι είναι θεοί σε κάτι τέτοια). Ο Henmann ακόμα να αποκλειστεί (ένα παιγνίδι έπαιξε μόνο και τώρα αντιμετωπίζει τον Federer –μαύρο φίδι θα τον φάει-) Ο Παγδατής πέρασε τον πρώτο γύρο αλλά και πάλι, πρέπει να περιμένεις πολύ για ακούσεις αυτή την είδηση εδώ. Αν προχωρήσει, θα αρχίσουν πάλι οι ομιλίες περί Μεσσία και ήρωα.

Τα υπόλοιπα θέματα περνούσαν στο ντούκου και βιαστικά. Είδα πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα ότι σε συνέντευξη της η J.K.Rowling (αυτή που έγραψε τα βιβλία Harry Potter) άφησε αιχμές ότι θα σκοτώσει τον Harry Potter στο τελευταίο βιβλίο της και επικράτησε ΠΑ-ΝΙ-ΚΟΣ (η J.K. Rowling δεν είπε ακριβώς αυτό, είπε ότι 2-3 σημαντικοί χαρακτήρες πρέπει να πεθάνουν –δεν είπε ποιοι- και ότι θαυμάζει συγγραφείς που «σκοτώνουν» στο τέλος τον κύριο χαρακτήρα τους). Ότι ήταν πρωτοσέλιδο το είπα? Πότε συγγραφέας έγινε πρωτοσέλιδο στην Κύπρο? Για οποιοδήποτε λόγο? Ναι, ούτε εγώ θυμάμαι.

Αλλού μετρούσαν πόσο στοιχίζει ετησίως στο κράτος η Καμίλλα (μόνο £2,000) -είναι από το φτηνό χωριό φαίνεται. Ή απλώς τα πληρώνει όλα ο Κάρολος που στοιχίζει στο κράτος πολύ περισσότερα από την Καμίλλα. Αυτό είναι καθαρά άσχετο Αγγλικό. Ενασχόληση με τη μοναρχία παρά με τις καταχρήσεις της κυβέρνησης. Δεν θα το πω. Με τι μοιάζει αυτό?

Μια γριά προτίμησε να πάει φυλακή παρά να πληρώσει το council tax της ως ένδειξη διαμαρτυρίας που το council δεν καθαρίζει το δρόμο της από τις συμμορίες και τα ναρκωτικά. Ένας άγνωστος που πλήρωσε το πρόστιμο και την αποφυλάκισαν δέχτηκε τη φραστική επίθεση της γριάς που είπε ότι κάνει activism εδώ και ότι δεν ήθελε να αποφυλακιστεί. Λεφτά έχει και τα βάζει σε escrow account μέχρι το council να φτιάξει το δρόμο.
Τέτοιες ειδήσεις δεν θα ακούσεις εδώ. Μόνο δακρύβρεχτα ρεπορτάζ από τον Antenna για άπορες οικογένειες και δώστε καλέ κατιτίς και γριούλες που καρτερικά περιμένουν το Χάρο να έρθει να τις πάρει. Ακτιβισμός είναι άγνωστη λέξη. Μπράβο στη γριά και την ιδέα της.

Στο αεροδρόμιο που περίμενα βρήκα και μια Sun (το page 3 υπόπτως έλειπε) και διάβασα ότι 2 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν αλλά λέει πρόλαβαν και σκότωσαν 30 Ταλιμπάν πριν κακαρώσουν οι ίδιοι. Η Sun πρέπει να είναι από τις λίγες εφημερίδες που στηρίζουν τα στρατευμένα νιάτα της Αγγλίας σε άλλες χώρες και γράφει για τον πόλεμο στο Ιράκ λες και πρόκειται περί εθνικής υπόθεσης. Την διαβάζουν όσοι παρακολουθούν ακόμα Coronation street, πιστεύουν ότι οι ξένοι κατέστρεψαν την Αγγλία και οι περισσότεροι brick layers που τα καλοκαίρια κουλιάζουν στην Agia Napa. Άστα να πάνε δηλαδή.
Στην Κύπρο, τα πυροτεχνήματα που κατά καιρούς εκτοξεύει η εκάστοτε κυβέρνηση πάντοτε καλύπτονται από όλες τις εφημερίδες και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια (περιμένουν το φως στην άκρη του τούνελ- δεν ξέρω). Το Κυπριακό είναι πάντα πρώτο θέμα (ακόμα και όταν δεν υπάρχει θέμα) και οι δηλώσεις του κάθε αποτυχημένου πολιτικού για ότι θέμα φανταστείς (Κυπριακό μέχρι αγροτική πολιτική για τις πολυμελείς οικογένειες) προβάλλονται σαν έγκυρα και σημαντικά γεγονότα.

Και μετά κοροϊδεύουμε τους Άγγλους που ασχολούνται με την Καμίλλα. Η ενασχόληση με το Κυπριακό πάει να μοιάσει με την ενασχόληση των Άγγλων με τη βασιλική τους οικογένεια (τι έκανε, που πήγε, τι είπε, αν έφαγε, αν έκλα**). Τελικά το είπα.

4 Comments:

At 29 June, 2006 14:20, Anonymous Anonymous said...

Χμ. Χμ. Χμ.

Διαβάζω κανα δυο εφημερίδες τη μέρα (αναγκαστηκα) και μπορώ να δηλώσω ευθαρσώς πλέον ότι που και πού μου λείπει λίγο σκουπίδι.

 
At 29 June, 2006 15:00, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Τουλάχιστον την γριά το council την έστειλε στην φυλακή λόγω διαμαρτυρίας. Εμένα ήθελε να με στείλει λόγω μαλακίας (δικής τους). Χιχι κάνω διαφήμιση των archives μου, δρακούνα δικαιούσαι να σβήσεις το comment μου.

Τώρα σοβαρά, η δομή των δελτίων στην Αγγλία είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της Κύπρου. Για να υπάρχει συμφωνία σε πρωτοσέλιδα και πρώτες ειδήσεις το event πρέπει να είναι πολύ μεγάλο. Εγώ συνήθως διαβάζω Independent και βλέπω ειδήσεις από το itv και τις περισσότερες φορές ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους τα θέματα. Θυμάμαι μόνο δύο φορές τον τελευταίο μήνα που ήμουν Αγγλία όλα τα μέσα να έχουν την ίδια είδηση. Την πρώτη ήταν όταν ένας 17χρονος μαύρος βίασε ένα 11χρονο κοριτσάκι στις τουαλέτες του tesco και η άλλη όταν έκαναν την ληστεία-ρεκόρ στο θησαυροφυλάκιο στο kent.

 
At 29 June, 2006 15:06, Blogger drakouna said...

Συμφωνώ Michaella. Τα θέματα στην Αγγλία είναι διαμετρικώς αντίθετα, ανάλογα με το τι έντυπο διαβάζεις. Εδώ κυριαρχεί το σκεπτικό του κοπαδιού.

(άμα κάμνει διαφήμιση το πλάσμα, βάλλει τζιαι link):)

 
At 30 June, 2006 11:37, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Εν νομίζω ότι κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία τα tabloids με τα broadsheets ούτε καν στην Αγγλία!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.