Οριζόντια και κάθετα
Μου τα εξήγησαν ώς ακολούθως:
Οριζόντιο σύστημα ψηφοφορίας: Οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν όποιον θέλουν από ότι κόμμα και να είναι. Μπορείς π.χ. να ψηφίσεις 2 υποψήφιους από το Χ κόμμα και 3 από το Ψ κόμμα. Πόμπα ο τραχανάς.
Με την οριζόντια ψηφοφορία προβάλλεται ως αρνητικό η λεγόμενη «χαμένη ψήφος». Τι είναι αυτό? Παράδειγμα:
Οι έδρες της Βουλής είναι 56. Σε κάθε επαρχία αναλογεί ένας αριθμός εδρών π.χ. στη Λευκωσία 21. Άρα στην οριζόντια ψηφοφορία θα παίρναμε το σύνολο των ψήφων της επαρχίας (π.χ. 150,341 διά 21 έδρες = 7159). Όποιος υποψήφιος πιάσει πάνω από 7159 ψήφους (που είναι το λεγόμενο «εκλογικό μέτρο») αυτόματα εκλέγεται. Τι γίνεται όμως αν ένας υποψήφιος είναι πολύ popular και πιάσει 17160 ψήφους? Αυτοί οι 10,000 extra ψήφοι που έπιασε δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Είναι η «χαμένη ψήφος». Αν βάλεις μαζί όλες τις χαμένες ψήφους από τους υποψηφίους, θα πρέπει λογικά να γεμίσεις τις υπόλοιπες έδρες της Βουλής που δεν τα κατάφερες με την πρώτη.
Όμως γι’αυτό υπάρχει η δεύτερη κατανομή των εδρών.
ΑΛΛΑ, το εκλογικό σύστημα, είναι και απλό αναλογικό. Το κάθε κόμμα που συγκεντρώνει το 1/56 των ψήφων εκλέγει βουλευτή. Άρα, η κάθε ψήφος μετρά. Η «χαμένη ψήφος» καταργήθηκε με την απλή αναλογική.
Άρα θα μπορούσαμε να έχουμε απλή αναλογική και οριζόντιο σύστημα χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα των «χαμένων ψήφων».
Κάθετο σύστημα ψηφοφορίας: Εξυπηρετεί τέλεια τα συμφέροντα των κομμάτων, διότι σε αναγκάζει να ψηφίσεις υποψηφίους από ένα μόνο κόμμα. Βασικά, «ψήφισε όποιον θέλεις, φτάνει να ανήκει στο ίδιο κόμμα. Ή αν δεν ξέρεις ποιον, βάλε σταυρό στο κόμμα και τα κανονίζουμε εμείς. Don’t worry». Άρα οι βουλευτικές εκλογές εξυπηρετούν ένα και μοναδικό σκοπό. Να μετρήσουν τη δύναμη τους τα κόμματα για να δουν πως θα συνασπιστούν στις προεδρικές που θα ακολουθήσουν (που είναι οι pash εκλογές στην Κύπρο) και που εκεί εκλέγεται η Κυβέρνηση.
Three guesses τι έχουμε στην Κύπρο. Μπράβο, ούτε βοήθεια του κοινού δεν θέλετε.
Έχω ξαναγράψει ότι λόγω του προεδρικού συστήματος που έχουμε στην Κύπρο, στις βουλευτικές εκλογές δεν ψηφίζουμε κυβέρνηση. Ψηφίζουμε «Αντιπροσώπους» που για τα επόμενα 5 χρόνια θα έχουν free parking στη Βουλή (πολύ βοηθητικό αν θέλεις να πεταχτείς απέναντι στο νοσοκομείο, τώρα με τη μετακόμιση θα κακοφανιστούν) και διάφορα benefits που οι ίδιοι ψηφίζουν και μας επιβάλλουν.
Στατιστικά είναι αδύνατον όλοι οι υποψήφιοι να είναι μαμάκες (τίποτα δεν είναι αδύνατον αλλά λέμε τώρα). Κάποιοι από αυτούς λογικά είναι έξυπνοι, δραστήριοι άνθρωποι που θέλουν να ανακατωθούν στα κοινά και να προσφέρουν. Κάτι. Οτιδήποτε. Εισφορές στον Ερυθρό Σταυρό δεκτές.
Το θέμα οριζόντιας ψηφοφορίας εμφανίζεται που και που στην επικαιρότητα (όπως τη γρίπη των πτηνών –του χρόνου πάλι-) αλλά ουδέποτε σε φάση που να εξυπηρετεί του πολίτες. Με τις Ευρωεκλογές επανήλθε στο προσκήνιο αλλά και πάλι με επιδέξιους ελιγμούς εστάλη στον αγύριστο.
Η μόνη hard core ενέργεια έγινε το 2000 όταν κατατέθηκε πρόταση νόμου για να εισαχθεί και το οριζόντιο σύστημα ψηφοφορίας. Βασικά να μπορούμε να ψηφίζουμε όποιον θέλουμε, πάνω κάτω και πλαγίως. Από τότε αγνοείται η τύχη του. Όταν συμπληρωθούν τα 7 χρόνια μπορούμε να το δηλώσουμε άφαντο και να πάρουμε το διαζύγιο.
18 Comments:
Εμ! Η λογική του παραλόγου που επικρατεί σε τούτον τον τόπο! Εν θα σάσει ποττέ!
Η οριζόντια ψήφος όσο προχωρημένη και να είναι, όσο πιο ακριβοδίκαια και να φαίνεται δεν είναι κατανάγκη η καλύτερη λύση για την Κύπρο. Η οριζόντια ψήφος δεν είναι αποδεδειγμένο πως προωθεί υπευθηνότητα.
Και εξηγούμαι.
Η οριζόντια ψήφος βασίζεται στην ιδέα ότι ο βουλευτής είναι άμεσα υπεύθηνος στο εκλογικό σώμα και συγκεκριμένα στους εκλέκτορες του, οπόταν μπορεί με τη σειρά του να διαμορφώνει πολιτικές, όχι πάντα μακροπρόθεσμες, για να προωθεί τον εαυτό του και τα συμφέροντά τους. Άρα σε μια χώρα όπως την Κύπρο ο κάθε βουλευτής θα μπόρει να λαλεί ότι του καπνίσει, κάθε εκλογές τζιαι άλλον βκιολίν, για να κερδίσει ψηφους, επομένως εκεί θα γίνεται το σώσε για το μέσον και την άγραν ψήφο (σίγουρα σε μεγαλύτερο βαθμό απ'ότι σήμερα).
Κάποιος βουλευτής του Ακελ για παράδειγμα που εκλέγεται με ψήφους της ΕΔΕΚ δεν είναι υπόλογος στα μέλη του ΑΚΕΛ διότι δεν έχει εκλεγεί κατα ανάγκη από τα ίδια μέλη. Επίσης ανθρώποι που δεν κατέχουν και πολλά απο πολιτική θα το βρουν πιο δύσκολο να ψηφήσουν παρά αν ψήφιζαν κάποιο κόμμα που λίγο πολύ έχει κάποια ιδεολογική κατεύθυνση, πχ ΑΚΕΛ Εργατικό αριστερίζων κόμμα, ΔΗΣΥ κεντροδεξιο φιλελεύθερο.
Κάποιος βουλευτής που κάμνει μαλακίες, πχ Ματσάκης, αν εκλεγέι ανεξάρτητα κανείς δεν του αναγκάζει να παραιτηθεί, ενώ ένα κόμμα μπορεί να επιβάλει μια κάποια πειθαρχία στα μέλη του. Σίγουρα η κατακόρυφη ψήφος βολεύει τα κόμματα και δεν είναι η πιο δημοκρατική επιλογή, αλλά σίγουρα λειτουργεί καλύτερα.
Η οριζόντια ψήφος αξίζει μόνο σε ένα πολιτκό περιβάλλον με ελάχιστο κομματικό παρεμβατισμό. Στην Κύπρο όμως έτσι πράμα δεν υπάρχει (ακόμα).
Το επιχείρημα σου firfiri το χρησιμοποιούσε ο ΔΗΣΥ όταν κατατέθηκε ή "αγνοούμενη" πρόταση νόμου (τότε ήταν Κυβέρνηση).
Και όπως είναι τώρα το σύστημα προωθούνται οι πελατειακές σχέσεις κομμάτων-πολιτών, και τώρα υπάρχουν κουρούπεττοι βουλευτές που κάμνουν ότι τους κατεβεί, δεν είναι το οριζόντιο σύστημα που φταίει.
Και γιατί πρέπει οπωσδήποτε οι βουλευτές να είναι υπόλογοι σε κάποιο κόμμα? Είναι τελικά Αντιπρόσωποι του λαού, ή των κομμμάτων?
Η μήπως θα μου πεις και το άλλο, ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κρίνει τους "καλούς" οπότε σέρβιρε το ένα fixed menu (όπως τα κινέζικα) να το διαλέξει να καθαρίσει?
Αυτό και αν είναι patronizing της νοημοσύνης μας.
ego nomizo ilikrina oti hta psifiso elfko. kathe mera apogoitevome perissotero. omos an ipirxe orizontia psifoforia sigoura tha evriska arketa axiologa atoma na psifiso. theoro oti iparxoun axiologa atoma apo ola ta kommata alla den vlpeo giati prepei na pigenoun paketo mazi tous oi kouroupettoi
Passenger [και άλλοι], παίρνεις ως δεδομένο οτι τα κόματα έχουν "διαμετρικά αντίθετες απόψεις" και οτι εργάζονται βάσει ιδεολογίας. Και όμως τα κόμματα στην Κύπρο κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Αν κατάλαβα καλά λέτε οτι η Κύπρος, λόγω κομματισμού, δεν κάνει για οριζόντια ψήφο. Ε κι εγώ σας λέω οτι η οριζόντια ψήφος μπορεί να βοηθήσει να εξαληφθεί ο κομματισμός.
Ο ανήσυχος νέος είναι δυσαρεστημένος βλέπω με την ηλιθιότητα των μαζών που υπάρχει από τον καιρό της αθηναϊκής δημοκρατίας (Θουκυδίδη μου εσύ!). Η ηλιθιότητα των μαζών μπορεί να είναι γεγονός όμως δεν συνεπάγεται ότι η μειοψηφία--μαζί και ο ανήσυχος νέος που κατά κανόνα ανήκει στην μειοψηφία (Αnnan referendum excluded) αλλιώς δεν θα ήταν ανήσυχος!--είναι έξυπνη.
Ας προσπεράσουμε όμως τις βλακώδεις κοινωνιολογικές αντιλήψεις του ανήσυχου νέου (ο οποίος να σημειώσουμε πως μας ζητά να γίνουμε ενεργοί πολίτες με το να κομματοσκυλλοποιηθούμε) και ας ασχοληθούμε με την ουσία.
Με κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως επειδή είμαι ψυχαναγκαστικός αλλά τζιαι επειδή είμαι ολίγον τι σκουριασμένος (δικαιολογίες):
Η οριζόντια ψηφοφορία είναι χαρακτηριστικό του πλειοψηφικού συστήματος (first past the post), όπως εφαρμόζεται π.χ. στην Αγγλία, στην Ινδία, στην Αμερική, στον Καναδά και όπως εφαρμοζόταν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το 1979(?) (πρακτικά μέχρι τις βουλευτικές του 76) όταν η βουλή το αντικατέστησε με την ενισχυμένη αναλογική και αρκετά αργότερα με την απλή αναλογική.
Το κυριότερο πρόβλημα με τούτο το σύστημα στην εφαρμογή του στην Κύπρο--που οδήγησε και στην αντικατάσταση του--ήταν ότι απέκλειε την μειοψηφία (τζιαι τις παραπάνω φορές μιλούμε για σημαντική μειοψηφία) που αντιπροσώπευση. Επίσης έδινε την δυνατότητα στα ρεμάλια τους πολιτικούς τζιαι τα κόμματα για να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών τζιαι να μοιράζουν έδρες μεταξύ τους πριν τις εκλογές. Ένα θετικό σημείο τού ήταν το ότι ευνοούσε τους ανεξάρτητους υποψήφιους (βλ. Τάσσο Παπαδόπουλο όταν η πατάτα μούτη του ήταν στα νιάτα της). Η οριζόντια ψηφοφορία οδηγά συνήθως σε πολιτικό σύστημα το οποίο μονοπωλείται από δυο κόμματα (ο νόμος του Duverger).
Τα πιο πάνω γράφω τα δίχως να παίρνω θέση για το ποιο εν το καλύτερο σύστημα κυρίως επειδή δεν μου καίγεται καρφί.
Αυτά εν συντομία ανήσυχε νέε που σπουδάζεις στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα ανακαλύψεις μόνος σου. χου χου.
Υ.Γ. Την τελευταία φορά που ήταν στο τραπέζι η πρόταση για την εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας ο Γιατρός [sic] εγκρίνιαξε πολλά επειδή μέλη του κόμματος του (ούλλοι σε ένα κόμμα έχουν την ίδια γραμμή είπαμε;) υποστηρίζαν την πρόταση. Ο ίδιος υποστήριζε πως αν εγίνετουν έτσι πράμα ο κόσμος θα απολιτικοποιήτουν (ήθελε να πει "αποκομματικοποιήτουν" αλλά εντρέπετουν).
Άλλα παραδείγματα όπου φαίνεται ο (ελάχιστος και ανεπιθύμητος) πλουραλισμός μέσα στα κόμματα είναι οι θέσεις που πήραν διάφοροι βουλευτές την εποχή του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Αννάν οι οποίες ήταν αντίθετες με αυτές του κόμματος του, αλλά και παραδείγματα που καταψηφίζουν νομοσχέδια που προταθήκαν που το κόμμα τους.
Μα αγαπητέ ανήσυχε νέε, δεν τρώω την ώρα μου σε προσωπικές επιθέσεις εναντίων σου. Το σχόλιο μου ήταν ασυνάρτητο επειδή, αν εξαιρέσουμε τις δυο πρώτες παραγράφους και το punch line (που σε συνδυασμό με τον εγωκεντρισμό σου ίσως να σε οδήγησε να πιστέψεις πως ήταν ολόκληρο προς εσένα), ήταν πάνω στην καταχώρηση της Δρακούνας και στα υπόλοιπα σχόλια (ναι, μαζί και το δικό σου). Η αλήθεια όμως είναι ότι όντως σε ζηλεύω παθολογικά, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά.
Ακόμα ένα γενικό σχόλιο (μεν το πάρεις προσωπικά α!):
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η οριζόντια ψηφοφορία εξαλείφει τον κομματισμό. Για παράδειγμα στην Κύπρο, στις 3 βουλευτικές εκλογές πριν τις μεταρρυθμίσεις του 1979-81 δεν παρατηρήθηκε τέτοιο εφέ, μάλλον το αντίθετο. Τζίνο που γίνεται είναι το ότι εξαφανίζονται τα σχετικά μικρά κόμματα που το κοινοβούλιο (όπως για παράδειγμα το 1976 που ο ΔΗΣΥ αποκλείστηκε που την βουλή έστω τζιαι αν έπιασεν συνολικά πάνω που το 25% των ψήφων) τζιαι δυναμώνουν παραπάνω τα μεγάλα.
Μια ενδιάμεση λύση για όσους θέλουν οριζόντια ψηφοφορία αλλά δεν θέλουν τον αποκλεισμό σημαντικών μειονοτήτων είναι η μικτή αναλογική όπου μπορείς να ψηφίσεις και υποψήφιους (ανεξαρτήτως κόμματος) αλλά και κόμμα, έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο δίκαιο. Ένα παράδειγμα χώρας με μικτό αναλογικό σύστημα είναι η Γερμανία.
Δεν έχω υπόψη μου ιστορικά τι έγινε στο θέμα εκλογών.
Εγώ εννοώ να υπάρχει η επιλογή και για τα δύο (αν θέλω να ψηφίσω υποψήφιους, άν θέλω κόμμα) διότι όπως ανέφερα, έχουμε ήδη απλή αναλογική άρα το θέμα χαμένοι ψήφοι ή αποκλεισμός μικρών κομμάτων δεν υφίσταται.
Το αν θα εξαλειφθούν τα κόμματα πολύ αμφιβάλω, διότι έχουμε επιπλέον και Προεδρική Δημοκρατία (basically ότι και να κάνει η Βουλή δεν επηρεάζει τον Πρόεδρο) και ψηφίζεται και απευθείας από το λαό. Κόμματα θα μπορούσαν να υπάρχουν για να συνασπίζονται για να βάλουν κοινό υποψήφιο (όπως κάνουν και τώρα).
Συνεχίζω να διαφωνώ με την άποψη ότι με το έτσι θέλω πρέπει να ψηφίσεις κόμμα, το οποίο ήδη κανόνισε ποιος θα μπει στο ψηφοδέλτιο του και με ποια σειρά.
Δρακούνα, έχω την εντύπωση (με κάποιες επιφυλάξεις) πως η απλή αναλογική μαζί με οριζόντια ψηφοφορία δεν είναι συμβατά επειδή πρακτικά δεν θα διαφέρει πολύ από το πλειοψηφικό σύστημα τζιαι πάλε θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Εκατάλαβα τι θέλεις να πεις τζιαι νομίζω πως η μόνη εναλλακτική είναι το μικτό αναλογικό που θα δίνει και αντιπροσώπευση στα κόμματα που συγκεντρώνουν (μεγάλες) μειοψηφίες.
Όταν κατατέθηκε η πρόταση νόμου, το αν μπορείς να έχεις οριζόντια ψηφοφορία και απλή αναλογική δεν παρουσιάστηκε ως μη συμβατό. Νομίζω είχαν υπόψη τους ένα combination των δύο.
Μα η πρόταση που κατατέθηκε για οριζόντια ψηφοφορία εν τζιαι ήταν ακριβώς συνδιασμός των δυο, δηλαδή εν ήταν ο σκοπός της να αντικαταστήσει την κάθετη ψηφοφορία (τουλάχιστο εξολοκλήρου).
Αν εκατάλαβα καλά μιλούμε για την τελευταία πρόταση για την εισαγωγή οριζόντιας ψηφοφορίας η οποία έγινε που την Ανδρούλα Βασιλείου. Βασικά η πρόταση επρονοούσε να έχουμε τζιαι ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο επικρατείας τζιαι μόνο για τούτο θα ίσχυε η οριζόντια ψηφοφορία. Αν ο αριθμός των εδρών της βουλής έμενεν ο ίδιος, στην οριζόντια ψηφοφορία θα επιένναν 25% των εδρών. Οι υπόλοιπες έδρες θα επιένναν στους υποψήφιους που θα εκλέγονταν με απλή αναλογική στο πρώτο ψηφοδέλτιο.
Όμως πιο γενικά σχετικά με την οριζόντια ψηφοφορία τζιαι τους κυνδίνους της, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τζιαι Εσωτερικών, σε κοινή τους έκθεση για τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισαν με πλειοψηφία υπέρ της κάθετης ψηφοφορίας:
"για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να υιοθετηθεί η οριζόντια ψηφοφορία, μια και όπως ισχυρίστηκαν δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σύστημα που να μπορεί να εφαρμοστεί με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοκρατική εκπροσώπηση" [1]
Εγώ έχω υπόψη μου αυτή του 2000 που κατατέθηκε από ένα group βουλευτών, όχι μόνο την Αντρούλλα και δεν προνοούσε αντικατάσταση (εν είπα ότι ήταν να αντικατασταθεί).
Νομίζω δεν υπάρχει άλλη. Το θέμα εμπήκε στην κατάψυξη μαζί με τα υπόλοιπα ληγμένα.
ααααα, οκ, mea culpa τότε.
Η οριζόντια ψήφος είναι το ιδεατό και όχι το εφικτό. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σε ότι αφορά τις εκλογικές μας διαδικασίες γιατί δεν καταργούμε την υποχρεωτική ψήφο ή να ποινικοποιήσουμε την μή προσέλευση (το οποίο απαγορεύει η ευρωπαϊκή ένωση);
Με την κατάργηση της υποχρεωτικής ψήφου θα παίρνουν αποφάσεις μόνο όσοι ασχολούνται, τα κόμματα θα ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες του κόσμου αν θέλουν να διατηρούν τις συσπειρώσεις τους και έτσι η δημοκρατία θα νομοθετείται από αυτούς που έχουν ενδιαφέρον.
Με την ποινικοποίηση της προσέλευσης πάλι είμαστε ένα βήμα μπροστά διότι με "ευγενικό εξαναγκασμό" ο κόσμος θα πέρνει αποφάσεις έστω και αν είναι λευκό, που σημαίνει "δεν μου κάμνετε κανένας γιατί είσαστε γαδάροι" παρά την σημερινή αποχή που περνά το μήνυμα "δεν φακκώ πέννα, κάμετε ότι θέλετε".
Η κατάργηση η μη της αναγκαστικής ψήφου είναι άλλο μεγάλο θέμα. Αν δεν θέλεις να ψηφίσεις τώρα όμως, υπάρχουν τρόποι. Μένεις εξωτερικό ή πας τριήμερο στη Βυρητό/Αθήνα/κτλ :)
Γεια σας,έχω μια εισήγηση,να μαζευτούν υπογραφές μέσω ενός blogg,εξειδικευμένου,όπως στην περίπτωση της αγίας σοφιας αν θυμάστε, υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας.Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα τέτοιο blogg,αλλά δε ξέρω πως μπορεί να γίνει η καταχώρηση υπογραφών. Αν μπορείτε να το κάνετε θα ήταν νομίζω πολύ καλό.Μπορεί να δημοσιευτεί η διέυθυνση της ιστοσελίδας σε εφημερίδες, μέσω ανοιχτής επιστολής,για να έχει περισσότερους επισκέπτες. Τι λέτε?
poly dinato blog.
diavasa kai mia istoria sou ston ekaggelo, an isoun esi diladi! Well done!
Apla tha ithela na pw pws kata tin katheti psifoforia, an oi eklelegmenoi vouleftes kanoun tou kefaliou tous, eksakolouthoun na einai eklelegmenoi vouleftes - aftoi tous opoious dialekse o kosmos dimokratika - ara antiproswpevoun ti pragmatikotita tou ti zita o kosmos.
Na prosthesw oti, ean eisaxthei i katheti psifoforia, provlimata tha iparksoun stis prwtes 1-2 ekloges. Stin sinexeia o kosmos tha mathei pws prepei na psifizei kai ola tha paroun ton dromo tous.
Mono i katheti psifoforia einai dimokratia 100%, orthologistika omilwntes.
http://daysleeperpoems.blogspot.com/
Post a Comment
<< Home