Friday, June 01, 2007

Για την Αμαλία

«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας»

Το κείμενο σήμερα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβίνου και του blog (πλέον) φάντασμα www.fakellaki.blogspot.com

Έχω την εντύπωση ότι το σύστημα υγείας στην Κύπρο είναι ελαφρώς καλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Δεν είναι τέλειο, αλλά δεν είναι και ελεεινό. Νιώθω εξαιρετικά τυχερή που δεν βασίζομαι πάνω του για να ζήσω. Επειδή δεν θέλω να αντιγράψω την ιστορία της Αμαλίας που μπορείτε να βρείτε και αλλού, θα πω μια δική μου καλοκαιρινή ιστορία, άσχετη, με την ευχή η Αμαλία πλέον να διανύει ένα αιώνιο καλοκαίρι.

… Το καλοκαίρι του 1993-4 (κάπου εκεί) είχα πάει διακοπές με τους προσκόπους στο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού. Συγκεκριμένα, αφού περιδιαβάσαμε όλο τον Ακάμα, θαυμάσαμε τη χλωρίδα και πανίδα του, γδαρθήκαμε επαρκώς στα αγκάθια, κάναμε μπάνιο σε ερημικές παραλίες και ρίξαμε αρκετές Χριστοπαναγίες για την έλλειψη τηλεφώνων που επικρατούσε (τα κινητά τηλέφωνα ήταν ακόμα άγνωστα) και την αναγκαστική μας απομόνωση από τον πολιτισμό, καταλήξαμε στο ακριτικό χωριό του Πύργου Τυλληρίας.

Ο σκοπός της εκδρομής βασικά ήταν να προωθήσουμε το μότο ότι «καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» και ότι έπρεπε ο κόσμος να μάθει να μην πετά τα άχρηστα του μέσα στη μέση του δρόμου (διότι παραδοσιακά, ο Κύπριος διατηρεί το σπίτι του πεντακάθαρο και πετάει όλα τα άχρηστα του σε κοινόχρηστους χώρους, όταν δεν τον βλέπει κανείς). Στην πραγματικότητα καταφέραμε το εξής: Με το που φτάναμε σε ένα χωριό, έπεφτε σήμα ότι «ήρθαν οι κορούδες να καθαρίσουν», όλο το χωριό μαζευόταν γύρω μας με καρέκλες πασατέμπο, καφέδες κτλ και μας παρακολουθούσε ενόσω εμείς μαζεύαμε τα άχρηστα και μιλούσαμε για την καθαριότητα που είναι μισή αρχοντιά. Κάποτε μας κερνούσαν γλυκά και χυμούς, κάποτε όχι. Σπανίως κάποιος από τα χωριά βοηθούσε ή έπιανε το νόημα της συλλογικής καθαριότητας. Μάλλον θεωρούσαν ότι μας έστειλε ο Δήμος για να καθαρίσουμε. Μας ρωτούσαν μάλιστα πότε θα αλλάξει η πολεοδομική ζώνη του χωριού τους.

Στον Πύργο Τυλληρίας το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Για όσους δεν γνωρίζουν, να αναφέρω ότι το χωριό αυτό λόγω της θέσης της γραμμής αντιπαράταξης έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη Κύπρο και είναι σχεδόν περίκλειστο από όλες τις πλευρές από τον τούρκικο στρατό. Το πιο κοντινό ελληνοκυπριακό χωριό είναι 40 λεπτά με το αυτοκίνητο σε δρόμους γάμα τα. Λόγω της απομόνωσης τους, κυκλοφορούν διάφορα ανέκδοτα για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των Πυργωτών (με ζώα και συγγενείς, καταλάβατε). Ειδικά το 1993, ήταν ακόμα χειρότερη η κατάσταση. Υποψιάζομαι ότι είχαν να δουν ξένο κόσμο από το 1974 που κατέβηκε ο τούρκικος στρατός από τη θάλασσα.

Εμείς φτάσαμε στο χωριό με λεωφορείο, αλλά έτσι προσκοπικά χακί που ήμασταν ντυμένοι, μάλλον νόμισαν ότι κατέβηκε και πάλι ο τούρκικος στρατός. Πάει, χάλασε και αυτός. Από ευπόληπτος στρατός κατακτητής, κατάντησε να επιστρατεύει δεκαπεντάχρονα με ακμή. Αίσχος! Που είναι οι αξύριστοι στρατιώτες που μυρίζουν σκόρδο?

Φτάνουμε λοιπόν στο χωριό και λόγω το ότι κρίθηκε «επικίνδυνο» να κατασκηνώσουμε στην παραλία (εγώ νόμισα λόγω της παρουσίας του τούρκικου στρατού στις γύρω ραχούλες) οι συνοδοί μας είπαν να μείνουμε στο ένα και μοναδικό ξενοδοχείο του χωριού (η λέξη «ξενοδοχείο» εδώ αντιλαμβάνεστε ότι είναι φοβερό overstatement). Έτσι και έγινε. Ξεφορτώσαμε τα πράγματα μας και μοιραστήκαμε στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Εγώ ως βλήμα που ήμουν, διάλεξα δωμάτιο που να βλέπει τη θάλασσα, για να αγναντεύω το απέραντο γαλάζιο και να γράφω ποίηση.

Οι πιο «ξύπνιες» της παρέας διάλεξαν δωμάτια mountain view (με θέα το δρόμο και το παρκινγκ στην πίσω μεριά του ξενοδοχείου). Μάλιστα επέμεναν. Αργότερα κατάλαβα γιατί, όπως επείσης γιατί κρίθηκε «επικίνδυνο» το camping στην παραλία.

Μέσα σε διάστημα 20 λεπτών, όλοι οι νεαροί αρσενικοί άνδρες της περιοχής (του χωριού, των γύρω βουνών, μέχρι και του δίπλα χωριού απόστασης 40 λεπτών με το αυτοκίνητο) βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο με τις αυτοσχέδιες μοτοσικλέτες τους να κορνάρουν και να ξεχειλώνονται για λίγη σημασία. Το τι Chaly πάρκαρε έξω από το ξενοδοχείο δεν περιγράφεται. Κόρναραν τις μηχανές τους, έκαναν ακροβατικά, χαιρετούσαν, σφύριζαν, φώναζαν, χαλούσαν τον κόσμο.

Οι τύπισσες της παρέας μας που ζήτησαν τα πίσω δωμάτια βγήκαν στα μπαλκόνια και ανέμιζαν πετσέτες της θάλασσας, σουτιέν, βρακιά, χαρτομάντιλα, ότι βρισκόταν πιο πρόχειρο. Απίστευτο σκηνικό. Οι συνοδοί μας να έχουν φρικάρει. Ο ξενοδόχος να έχει φρικάρει. Περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να πλακώσει ο παπάς του χωριού με όλες τις θεούσες ακόλουθες του (όπως την ταινία του Στάθη Ψάλτη με την παραλία γυμνιστών) για να επαναφέρει την τάξη.

Οι κάτοικοι του ακριτικού Πύργου αντιστέκονται σθεναρά στους Τούρκους κατακτητές, και κρατούν άσβεστη την ελληνικότητα του χωριού κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τελικά όντως πρέπει να είχαν να δουν ξένο κόσμο, και μάλιστα θηλυκό από το 1974. Είκοσι χρόνια είναι πολλά με τα πρόβατα και τις ξαδέρφες τους. Τους καταλαβαίνω απόλυτα. Πονάει η ψυχή μου.

Το σκηνικό συνεχίστηκε μέχρι αργά τη νύχτα. Μας είχαν εγκλωβίσει στο ξενοδοχείο και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Για καθαριότητα μισή αρχοντιά δε, ούτε λόγος. Υπήρχε ο ορατός κίνδυνος απαγωγής. Μάλλον προσπαθούσαν να μας κάνουν να καταλάβουμε το δράμα που ζούσαν ως ελεύθεροι πολιορκημένοι. Το νιώσαμε στο πετσί μας και καταλάβαμε πόσο απεγνωσμένοι είναι.

Την επομένη φύγαμε από τα χαράματα σαν κλέφτες…

28 Comments:

At 01 June, 2007 09:39, Blogger shashoura said...

kali empeiria omws,, ee!
:)))

 
At 01 June, 2007 09:44, Blogger shashoura said...

drakouna,,,kati asxeto...-an 8eleis apantas-
me tin eggymosini,,,alla3es size papoutsiou ???

 
At 01 June, 2007 10:11, Blogger Nobody said...

Είχα κι εγώ πολλές τέτοιες εμπειρίες καθότι Αρσακειάδα. Είμασταν η τελευταία γενιά στο Αρσάκειο που είμασταν μόνο κορίτσια. Όποτε πηγαίναμε εκδρομές, το πούλμαν μας είχε ουρές από μηχανάκια γεμάτα επίδοξους γαμπρούς! Βλέπεις δε γίνονται αυτά μόνο σε απομονωμένα χωριά!! Γίνονται ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!!

 
At 01 June, 2007 10:17, Blogger drakouna said...

Όχι, δεν άλλαξα νούμερο παπουτσιού.

 
At 01 June, 2007 18:21, Blogger the Idiot Mouflon said...

Το 92 ή 93 πήγα Κάτω Πύργο και θυμάμαι ότι είχε και τουρίστες...

Το βάσανο ήταν οι πολλαπλοί γάμοι του 15Αύγουστου. Άκουγες από τα παρακείμενα εστιατόρια / τις ταβέρνες σε ζωντανή εκτέλεση τα ίδια "γαμησιάρικα" τραγούδια 4-5 φορές τη νύχτα.

 
At 02 June, 2007 13:40, Anonymous Anonymous said...

Αν πάτε τωρά στον Πύργο, θα ππέσουν τα φκιά σας.
Μεγαλο-ψευδο-developers γαρ, ούτε θα γυρίσουν να σας δουν.
Έχουν τες αγγόνισσες των Εγγλέζων κυράτσων να πηδήξουν.
Τωρά τούτο εν καλό, εν κακό, εν ηξέρω.

 
At 02 June, 2007 18:03, Blogger APOTINEDRA said...

O αδερφός μου υπηρέτησε για λίγο στον Πύργο....κάθε βδομάδα είχε και μια πρόσκληση για φαί και...προξένια από τους χωριανούς. Κάθε βδομάδα όμως!

 
At 08 October, 2007 19:22, Anonymous Anonymous said...

Φιλε μου που εγραψες τα πιο πάνω εισαι σιγουρος οτι πηγες στον Κ.Πύργο. Θες να σου πω εγω ιστοριες με τις αριστοκρατικες συνοικιες της Λευκωσιας για τα οργια και τις κτηνοβασιες. Άστοχο αρθρο γιατι δεν είχες ξανα παει απο τοτε στο χωριο το συγκεκριμενο. Για μενα αποτελει φευδης ολα τα στοιχεια που παραθετεις με μπολικη φαντασια. Φαινεται οτι εισουν πολλη στερημενος και τα εβλεπες ολα απο την σεξουαλικη πλευρα. Τις σεξουαλικες μας προτιμησεις εσυ παντως δεν συγκαταλεγεσαι. Ειλικρινα νιωθω ντροπη που ενας προσκοπος εγραψε αυτα τα πραγματα γιατι και τα παιδια μου ειναι προσκοποι. Οταν γραφεις αυτες τις χυδαιωτητες να μην κρυβεσαι πισω απο την ανωνυμια. Τουλαχιστον οι προγονοί μου σταθηκαν εκει και πολέμησαν και κρατησαν αυτο το τόπο απο τους Τουρκους και δεν ετρεξαν σαν τους λαγούς σαν πολλους αλλους. Ειλικρινα ντρεπομαι για σενα........

 
At 29 October, 2007 16:51, Anonymous Anonymous said...

ΑΚΟΥ ΕΚΑΝΑ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟΝ Κ.ΠΥΡΓΟ
2005-2007 (25 ΜΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ)

ΛΥΠΩΝ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΞΥ - ΛΙ - ΜΟΣ
ΠΟΥ ΣΗΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΕΙ

ΚΑΛΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΛΛΑ ΛΟΓΟ ΑΠΟΜΟΝΟΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΤΑΚΙ ΣΟΥ
ΚΑΝΑ ΝΑΡΓΙΛΕ, ΜΟΝΙΜΟΙ ΑΡΧΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΥΡΑ

ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΖΕΙ, ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΛΑ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΙΔΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΩΡΑ 4 ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣ ΤΖΟΓΟΣ

 
At 19 May, 2008 10:21, Anonymous Anonymous said...

Σαν να μιλάς για άλλο χωριό!!Εγώ το επισκέπτομαι χρόνια τώρα κ όσα περίγραψες δεν έχουν να κάνουν με την δική μου εικόνα.Ένα χωριό με φιλόξενο κόσμο..μα ποοοολύ φιλόξενο,απο τα πρώτα χωριά με κεφετέριες ξενοδοχεία κ λογής λογής κέντρων αναψυχής..όπως club,internet cafe,ραδιοφωνικό σταθμό κλπ.Το χωριό μπορεί να έχει απόσταση απο τις πόλεις αλλα μην γινόμαστε κ υπερβολικοι!!Σε τρία τεταρτα είναι η πιο κοντινή πολη και χωριά γύρω σε απόσταση λεπτών.Έχω δεί πολλές φορές ωραία παιδια κ κοπέλες σαν τα κρύα τα νερά.Οι περισότεροι νέοι είναι μορφωμένοι αλλα κ οι πιο παλιοί δεν εχουν κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια να φτιάχνουν κάρβουνα.Μπορώ να πω πολλά ακομα...αλλά τι να το κάνεις...??Ο καθένας απ ότι φαίνετε έχει δική του κρίση!!Nandia

 
At 03 June, 2008 01:59, Anonymous Anonymous said...

Άστοχα εντελός τα όσα λες Δρακούνα... Σε όποιο τόπο και να πήγεννες το 90 κατι τα ίδια θα έβρισκες... Ο Κύπριος είχε την νοοτροπία του ιθαγενή... Ζώα.... Εγώ γύρισα την κύπρο με τις κατασκηνώσεις και τα ίδια βρήσκαμε παντού.... Απο Πόλη, Περβόλια μέχρι Καννάβια (στο ασχετο του Θεού...) Τώρα δεν κατάλαβα και το point σου... να θίξεις το γεγονός ότι πήραν μια μάντρα μωρά εκτός πόλης και τους βαρυφάνηκε... Ότι έστω και μετά απο τόσα χρόνια σου κάνει εντύπωση που υπάρχουν ή υπήρξαν αρσενικοί που κολλούν στα θυλικά χωρίς πρόβλημα... (ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ)... Αλλα ο Πύργος Τυλλιρίας δεν είναι και δεν ήταν έτσι τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια που πάω εγώ διακοπές... Λίγο τρελλοί ναί αλλα δικός τους είναι ο τόπος και ότι θέλουν κάνουν.... Και τα σχόλια και μύθοι για τις ασχολίες τους ήταν βλακώδη...

 
At 28 September, 2008 17:39, Anonymous tilliros_g9 said...

EGO PROSOPIKA EIMAI KATIKOS TOU XORIOU KAI DIAVASA TO ARTHRO KAI EKPLAGIKA... ME OLOUS ESAS POU MILATE ME AFTA TA LOGIA THA ITHELA NA EPIKINONISO KAI NA MILISO... OSO KAI ME AFTON POU LEEI OTI EKANE FANTAROS GT LOGIKA THA TON3ERO PROSOPIKA.... EXETE POLLY LANTHASMENES APOPSIS KAI ANTILIPSIS... PERIMENO APANTISIS...

 
At 05 October, 2008 14:55, Anonymous Anonymous said...

osa lete ta lete apo tin zilia sas gt o pyrgos tyllirias einai i moni perioxi pou antista8ike me s8enos ston tourko kataktiti xwris kamia voi8eia. episis einai mia panemorfi perioxi pou syndiazei 8alassa k vouno. oi katoikoi isws na einai o poio filo3enos kosmos se oli tin kypro. k oso gia sena pou isoun fantaros ston pyrgo to poio pi8anon na eisai pafitis!!! loipon file m ma8e oti prin tis fasaries tou 64 o pyrgos anaptysotan k anaptysete akoma enw i pafos eixe 10 petroktista spitakia k 500 gaidouria afta xaraktirizan tin pafo. k oso gia sena pou kryvese pisw apo ena ar8ro k mia anwnymia, ena exw na s pw stis sexoualikes mas protimiseis pantws den sygkatalegese. k osoi exete estw k mia mikri amfibolia gia to poia einai i poio omorfi perioxi stin kypro apla eistai efprosdektoi na mas episkef8eitai...

 
At 02 November, 2008 16:10, Anonymous Anonymous said...

eipame paidia!o kathenas exei tin apopsi tou.apo kei k pera...opws eipe k o filos/i pio panw...opoios exei tin periergia as paei na dei apo monos tou.an mi ti allo...tha diapistwsei toulaxiston tin filoksenia tou topou!nandia

 
At 24 November, 2008 08:44, Anonymous Ioanna said...

vasika eknevristika para poli me tin nootropia merikon ginaikon na onomatizoun kai na xaraktirizoun mia merida antron pou prin dkatessera xronia itan efivoi kai opos oloi oi efivoi tis kiprou tote akoma kai stin protevousa(!) kollousan se sinomilikes, kratousan chally kai epaizan tous oreous....
ksereis ti nomizo oti egine?
oti ekollousan stis alles kai esena de sou ekatse kanenas kai ekistises!
a parepiptontos na min ksehaso...
ego den eimai apo ton pirgo, eimai lefkosiatissa kai epantreftika ena apo ta paidia me tis chally.....

 
At 24 November, 2008 11:32, Anonymous Anonymous said...

Gia se olous sas
Eimai apo ton k.pyrgo kai to 1993-94 Imouna 15 xronon.Eixa chaloua,foroysa tzin skismeno kai dermatino mayro sakaki me ta polla fermouar, edena sxialia sto gonata mou I ston karpo tou xerioy mou,foroysa vermakt tripates ,ekamna ta malia mou xorisia mes tin mesi,kapniza Marlboro kokkina kaI akoua ace of bace’all tha she wonds’ ,take that kai to informer.agapimeni mou de sira to Beverly hills 90210 .Den eixa tipota na zilepso apo tous tote sinomilikous mou oi opioi sixnazan sto picadilly.
Sto thema mas omos tora…..ego den tha sxoliaso to ola osa exei pei I fili mou drakouna,giati o kathe enas oti thelei as leei,tha epikentrotho mono se mia paragrafo tis (stigmes tis opies mporei kai na tis ezisakai ego)….tin kano copy paste
Οι πιο «ξύπνιες» της παρέας διάλεξαν δωμάτια mountain view (με θέα το δρόμο και το παρκινγκ στην πίσω μεριά του ξενοδοχείου). Μάλιστα επέμεναν. Αργότερα κατάλαβα γιατί,
mallon oi ‘ ksipnies ‘ files sou eixan ksana erthei ston pyrgo kai gnorizan oti an anemizan ta vrakia tous apo to mpalkoni ta arsenika tha mazevontan (fisiologikotato)kai oxi san tous florous filous-simathites tous.Etsi tis sinithisame emeis tis lefkosiates touristries oi opies ekino ton kairo erxontousan me tous gonois tous sto xorio mas (vlepeis den tis afinan na pane mones diakopes) esy to vlima ,ti na po??? Oti eisouna apo lefkosia kai den se eixan sinithisei pote sto flert???
aaa ….to flert tis epoxes ekines ginotan me ekeinon akrivos ton tropo ton opoio eides apo ta mpalkonia ton filenadon sou fantazome.To flert simera,kamaki legotan tote ginotan kai se pyrgo kai se lefkosia,me ton idio akrivos tropo kai legotan poulao magkia kai tsampouka.
Thimame me tous paidikous mou filous na girname oli mera stin paralia tou omega kai na pezoume podosfairo stin ammo,na fonazoume kai na kavgadizoume,na kanoume epikindina akrovatika sto nero….nai eimastan zontanoi !!!
Ta apogeymata stin platia tou xoriou na kanoume kontres me tis chaloues mas kai na ksesikonoume olo to xorio kai oi ksenoi(sinithos itan kai einai lefkosiates ) na lene gia tin posi zontania eixe to xorio mas.to vradi oloi mazi sto ena kai monadiko mas tote club to acapoulco ,gnosto se olous osous perasan apo to pyrgo na akoume tragoudia pou akouan kai sto viventi kai stin neron kai na diaskedazoume me tous neous mas filous kai files,me tis nees gnorimies pou kaname.exo paidikous filous pou kratane epafes akomi kai exoune filous kai files tous opious gnorisan ekeino to kalokairi ston pyrgo.Den mas snomparan pote alla antitheta arketes fores mas kalesan kai lefkosia kai vgikame kai ekso.ekso pou??? sto factory argotera kai stin neron opou tous kserame olous ekei pera(oi pyrgotes kseroun giati)
Oso gia kapious stratiotes oi opioi ypiretisan ston pyrgo kai lene ksilimos,kai malakies gia tous pyrgotes katoikous einai aytoi pou mesa sto stratopedo ypeferan,eite giati etroan to ksilo tis arkoudas,eite epidi evgazan ola ta noumera tou filakiou.fevgontas apo ekei elegan kaka sxolia gia ton pyrgo,eno to provlima tous itan o stratos.oi perissoteroi pou ekanan strato ston pyrgo einai pafites,osoi pafites eixan filous pyrgotes pernousan telia,polles fores tous voithisame se provlimata tous,kai ta aytokinita mas tous dosame gia na vgoune dianixtereysi kai sta spitia mas na tous paroume gia fagito alla pote ma pote den tous proksenepsame tis aderfes mas(kai aytoi sta spitia ta dika mas itan panta kirioi).Tous malakes tou stratopedou den tous dername mono emeis alla kai oi pafites filoi tous(exo filous,pane kai tosa xronia tora, apo tin argaka,tin poly,tin simou,to polemi,tin panagia,tin pafo,ton moutalo,tin geroskipou,tin chloraka me tous opiou akomi kanoume parea)
Telionontas….kai tote kai simera o pyrgos tis tyllirkas den eixe kai den exei tipota na zilepsei apo kanena allo xorio !!!
De simera o pyrgos einai ena poly aneptigmeno xorio ,me poloys morfomenous anthropous(oi perissoteroi katikoun lefkosia) kai aytoi pou mas zilevoun einai aytoi pou zilevoun to gegonos oti oloi oi pyrgotes einai mia megali enomeni perifani oikogenia !!

 
At 26 November, 2008 12:57, Blogger theo_tsoyk said...

ego ime apo ellada kai exei 4- 5 xronia pou pao sinexeia ston pirgo ola ine poli omorfa kathara kai para poli kala pedia kai poloi filoksena. oi kaliteroi filoi mou ine apo eki. kai tha pao kai to 2009. i drakouna h drakoulina opos se lene exeis lathos megalo kati allo pezete ..... auta exo na po. oso gia ta zoa kai edo stin ellada exoun gini se kapia xoria auto den leei tipota se ola ta xoria iparxoun anomaloi. ....
paei perase polis keros keros na ksanapas na dis to xorio auto poso omorfo ine poli kalitera apo alla xoria tis kiprou. pou ine kai konta apo lefkosia.

 
At 26 November, 2008 21:52, Anonymous Anonymous said...

χαιρεται!!! το λοιπόν φίλη δρακούνα.. παρ' το λόο σου πίσω!!! είμαι μια γνησιότατη original πυρκωτού, μεγαλωμένη στη λευκωσία... παρόλα τα χρόνια που έζησα στη λευκωσία, οφείλω να ομολογήσω ότι εξακολουθώ να θέλω, όταν κάμω κοπελλούθκια να τα μεγαλώσω τζιπάνω, (ναι, ναι στον Πύρκο!) για πολλούς λόγους... Κατ' αρχήν...1) τα κοπελλούθκια μου θέλω ν' αναπνέουν τον καθαρό αέρα του βουνού και το ιώδιο που τις καθαρές θάλασσες μας(τις οποίες βέβαια δεν επρόλαβες να δεις γιατί όπως το βουτηρούι, την ώρα που σου εκάμναν καμάκι εβούρησες και χώστηκες! Τωρά που είπα καμάκι... όσο συγκρατημένο κοπελλούδι και να σαι, άμα θωρείς μια μάντρα κοπελλούες ν' ανεμίζουν τα βρατζιά τους εννα φλερτάρεις σιόρ! για όνομα του θεού... εμάς το γαίμα μας τζειπάνω βράζει!) 2) θεωρώ ότι τα μωρά μέσα στο περιβάλλον του χωρκού, μπορούν να μεγαλώσουν τόσο με τες αξίες της οικογένειας, όσο και με πολλές άλλες τις οποίες αν θέλεις σου εξηγώ σε άλλο μήνυμα (φιλότιμο, φιλοξενεία, κλπ... που να σου εξηγώ τωρά... άστα!!!) 3)επίσης αν κάμω γιο (τζαι φκάλω τον Βασίλη ... :P ) εννοείται ότι θέλω να μεν γίνει μαλαππάππας σαν τους λευκωσιάτες, λεμεσιανούς κλπ... μάλλον δεσποσύνη δρακούνα δεν έτυχε να φκεις ποττέ παρέα με τους "χώρκατους" τους φίλους (και συγγενείς μου οι παραπάνω) Πυρκώτες!ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΧΑΝΝΕΙΣ!!! σου εύχομαι ολόψυχα να το ζήσεις κάποτε!!!
επίσης για τον φίλο που λέει πιο πανω για τα παλια τα χρόνια, εγω 22 είμαι αλλά έχω πολλά να θυμούμαι που τς διακοπές μου στο χωρκό! και πάντα που ήμουν μιτσιά εκαρτέρουν πως και πως να ρτει το σαββατοκυριακο ή χριστούγεννα, πάσχα, καλοτζαίρι για να πάω να δώ τους ΦΙΛΟΥΣ μου... στη λευκωσία δυστυχώς εν όρος που κοντέφκει να εκλείψει... τωρα αν εσεις οι high class οι λευκωσιάτες θεωρείτε μας χώρκατους, αφήστε μας να χαριεντιζούμαστε και μείνετε και σεις στον κόσμο σας να νομίζειτε ότι ξέρετε να ζείτε και να περνάτε καλα! έλενα του γιαννή
p.s.1 απολογούμαι αν εμίλησα άσχημα.. αλλά καταλαβαίνεις! εφκήκε το γαίμα μες τη κκελλέ μου! το λοιπόν κοκόνα!! ως το καλοτζαίρι θα ρτεις πύρκο. και ότι πιεις και ότι φάεις που λλόου μας! θα δεις πλέον με τα μάτια ενός ενήλικα το χωρκό μας και θα κρίνεις απο μόνη σου!
p.s.2 ζητώ συγγνώμη για την χωρκάτικη έκφραση μου.. αν δεν καταλαβαίνεις πε μου να το μεταφράσω!

 
At 26 November, 2008 22:17, Blogger MATARA said...

Ψυχη μου.....ti na ginei dil pou imaste 100% antres=arsenika ekei panw sto xwrio.....diskoloevreto pragma stis meres mas...eeeee;;;; esi tha xereis kalitera fantazomai...........
imoun k egw enas apo tous nearous me tes chaly..
O XRISTOS eipe ayxanesthe k plithinesthe......
O Panousis de gamate giati xanomaste....
de fteme emeis pou mas aresei na dinoume to politimo aspro k paxirefsto igro,,,,se antithesi me kapoious allous pou to pernoun.....k oxi mono.....etsiiiiiii glike mou..//
ti na ginei dil....mas aresei to ginekio filo...den kako.........to ginekio filo pou xarizei ti zwi sto kosmo...i thewria tis zwis...ANAPARAGWGI...
TI na se kanw glike mou...makari na mporousa na se voithisw sto simantiko sou prevlima....prevlima....mega prevlima........
THA itheles na se trexame k esena ligo to kairo ekeino... distixws........
APO mikros sto kourpeti vlepw.....
gousta ine afta kale............ min anisixeis....kati tha vrethei k me ti party sou.....

 
At 26 November, 2008 23:19, Anonymous Anonymous said...

agapiti drakouna.. ime ke egw apo ton pyrgo... mporei jino ton kero na imun llio mitsia fisika.. alla kserw oti oi pirkwtes ine ke tha ine pu ta kallitera kopellouthkia pou iparxoun stin kypro.. allopws esou etixe.. alla mana mou na sou pw je kati pelloi pelloi alla exoun gousto.. en pou den sou dwkan simaseia tzai e gia touto pu millas etsi.. alla na doume tzai inta psorofantasmeni psilomoutta ise.. mana m o pyrkos ine ena pou ta kallitera xwrka pou iparxoun mporei na einai llio apomakrismenos alla den eshei lathos dn tou lipei tpt.. egw ime perifani pou emegalwsa tzipanw.. Oso gia sena file mou pou ekames strato tzipanw dn nmz na efstathei tzino pou ipes gia ta proksenia giati oi tilliroi dn exoun tis kores tous tou petamatou.... ekles tzai etheles na evris tillira....

 
At 29 November, 2008 11:23, Anonymous Anonymous said...

loipon kyria drakoyna ...enexis ipothesi apo kathe apo4i .... !!! irthes prin poy tosa xronia sto xwrko mas kai ethimithikes twra na to krinis ....!!!OSO GIA TA KOPELYTHKIA MAS TZIPANW EKLES TZE ETHELES NA PARIS PIRKOTI ...!!! to mono poy thelw ine na ertis fetos tzipanw gia na dis ti pe8kia fkali o pirkos ...kai nomizw ekino poy tha eprepe na soy kami entiposi ine i andidrasi twn filenadw soy kai oxi twn kopelloytkiwn twn dikwn mas ..skeftoy poso sterimenes isastan kai irtete ston pirko gia na di3ete ta vrakia sas ...ala pemou poy na evrete toys ANTRES mes tin leykvsia ekino ton kairo ....:-) KATI teleyteo nomizw oloi theloyme na zisoyme perissotera xronia kai na min pethanoyme noris ...loipon arke3e na kleis kai na agxonese gt emis OI XWRIATOI , OI STERIMENOI ,TA ARNIA ....tha zisoyme polli perissotero apo esas toy voytiroys gt poli apla exoyme ton katharo aera ,apolavanoyme ti zwi mas eno esis zite kathimerinws mesa stin entasi ,sto stres, kai sta kausaeria tis POLIS ....kai ola ayta sta lew gt emis oi TILLIROI imaste perifanoi anthrwpoi kai perpatame panta mprosta me to kefali 4ila xwris na exoyme na ntrapoyme gia tipota ...!!!apologoyme gia ton tropo moy ala opws mas simperiferthikes soy andapodosame kai emis ... !!! k MIA EPISKE4I STO PIRGO THA SE PISI NOMIZW KAI TO EPOMENO ATHRO SOY FRONTISE NA EPE3ERGASTIS STO MIALO SOY AYTA POY THA GR4IS PRWTA KAI META NA TA GRA4IS GT GRAFONTAS AYTA POY EGRA4ES DEN PROSVALES MONO EMAS KAI TOYS PROSKOPOYS ...BYE ..

 
At 29 November, 2008 13:32, Anonymous Anonymous said...

na men patisei sto xwrio mas .......an enkamia eftrafeis k efsomi dil na tin exoume pela k varos sto xwrio mas.....oi oi,,,,,na katsei tsiame pou enei.......
gia an me tis dwkoume simasia fantazome.....giati imoun k egw me ti chaly...to kairo ekeino......en kamia pou nomisame oti tin efkale i thalassa......dil opws leme,,,,,,sirneis tin tou gkremou k sirnei sou tin pisw.....ti na kame dil......en imaste savourogamides......

 
At 29 November, 2008 13:34, Anonymous Anonymous said...

en ime anwnimos..gia to pio panw ..........o marios ime......efthivoulou......psakse evre me na sou exigisw....pou xereis mporei na sou deixw to krono....

 
At 29 November, 2008 20:53, Anonymous Anonymous said...

re malakes..en ekamame kai sxolio gia tin kopella tin aderfi tou leventi pou ton eproskalousan kathe evdomada gia fai pu itan startiotis...Loipon kiria mou etsi gia na ksereis o arfos s opos kai oloi oi alloi oi opoioi den katagontan apo ton pirgo itan giftoi, aloutoi lerides..ara men foase kai kanenas den tou ekamne ti xari na tou proksenepsi oute tsoura...poso mallon gineka..ate perastika se esena kai ston arfo sou, o opoios vevea ospou itan strato ston pirgo itan arnoui..meta pou efie egine magkas..ante geia

 
At 30 November, 2008 23:22, Anonymous Anonymous said...

XA XA XA XA XA Πάντως ειλικρινά δεν περίμενα τέτοια αντίδραση.....τελικά επαληθεύετε αυτό που πιστεύω καλύτερα αυτοκτώνα παρά πείραξε Τήλλυρο....Επειδή εγώ αυτής που έγραψε ή αυτού (ακόμα δεν κατάλαβα) τα πιο πάνω έστειλα της email προσωπικό με τα στοιχεία μου και όλα τηλεφωνα ονόματα κτλ. και δεν είχε το θάρρος ούτε να μου απαντήσει θα ξεκινήσω διαδικασία μέσω του blogspot.com να διαγραφεί το συγκεκριμένο άρθρο και αν δεν μπορέσω έχω άλλη λύση....Γίωργος Ιωάννου

 
At 01 December, 2008 18:13, Anonymous Anonymous said...

loipon filenada...nmz irte kai i diki mou i sera na sou pw lia pramata...
gia na gra4eis ena tetoio arthro simeni oti........... 1. exeis xamili noimosini kai d antilamvanese sosta katastaseis kai gegonota... h' 2. kati itheles kai para poli malista kai den ta kataferes na to pareis POTE... an kai egw pistevw pws pisw apo tin anonimia sou krivontai kai ta dio... egw eimai apo ton Pyrgo kai emegalwsa ekei swsta kai me arxes opos oloi mas... alla twra d menw ekei kai opos katalaveneis katexw to simio siggriseis...mporei na mas apokaleis emas "XWRKATOUS" kai ena soro alla epitheta alla egW ena exw na sou pw... oi 'xwrkatoi' kai oi agrikoi kikloforoun e3w pou to siggekrimeno xwrio apla anoixe lio ta matia sou kai koitaxe guro sou sto perivalon kai sta salonia pou kikloforis esi kai oi parees sou kai eimai sigouri pws enna tous deis...
akoma thelw na se euxaristisw gia touto to arthro pou egra4es gt me lies malakies pou epliktrologises esi ekataferes gia ali mia fora na fereis konta olous tous tillirous kai na tous enoseis gia na sou apodeixoun ti paithkia eni kai poso kiros exounnn...
enna pw akoma kati pou d prepei kanwnika gt enna paroun panw tous alla opos kai na 'xei en i alithia... "SAN TOUS TILLIROUS EN EXEI" TELOS... Btw 4axe kala tous filous sou kai o poio entaxi pistevw enna tiliros gt oi tiliroi agapi mou iparxoun pantou... opoia petra kai na sikwseis enna tus evreis pou katw... A kai men tou xanamiliseis ene dinato mia kopela san esena me tetoia anatrofi na kamnei parea me ena "xilimeno xwrkato tilliro i tillira"

 
At 02 December, 2008 21:44, Anonymous Anonymous said...

re giwrgo mou nomizw na men to svhsoun to ar8ro!!!en kalytera na yparxei gia na fainountai k oi anti8etes apopseis! en o logos ths enantia sto diko mas! k eimaste polloi ap oti fainetai! opote parapanw san free diafhmish mas ekame! elena

 
At 14 April, 2011 22:02, Blogger georgia said...

Διάβασα τα όσα έγραψε η Δρακούνα (από το όνομα καταλαβαίνεις ότι για επευφυμησμό πρόκειται)και κατάλαβα ότι πρόκειται για φλώρους που το παίζουν high society που τάχαμου ξιππαστίκαν που πήγαν σε χωριό. Ήμουν έτοιμη να γράψω πολλά και να τον ξεχέσω αλλά απ' ότι βλέπω με πρόλαβαν πολλοί άλλοι. Έτσι για να μάθει να μην ανοίγει ο κάθε άχρηστος το στόμα του και να λέει ότι ανοησία του κατεβεί θίγοντας ένα ολόκληρο χωριό. Ντροπή σου που δεν ντράπηκες και ανέρτησες και στο διαδίκτυο αυτή τη σαβούρα που νομίζεις ότι πρόκειται και για λογοτεχνική προσπάθεια, μη χέσω....

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.