Thursday, May 31, 2007

Γκάλοπ

Σύμφωνα με τους δικούς μου υπολογισμούς (που δεν είναι καθόλου ακριβείς αλλά δεν πειράζει), ένα ποσοστό 25% των Κυπρίων ψηφοφόρων δεν έχει ιδέα τι θα ψηφίσει στις επόμενες Προεδρικές εκλογές (που έρχονται το Φεβρουάριο με τα κρύα). Επειδή αυτό το 25% δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό άμα το σκεφτείς (και χωρίς να το σκεφτείς) ετοίμασα ένα μίνι τεστ για να βοηθήσω αυτό το πεφωτισμένο 25% να αποφασίσει.

Το τεστ είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένο, που δεν έχει καμία σημασία ποιοι είναι οι υποψήφιοι. Διότι να θυμάστε, ασχέτως της προσωπολατρίας που από τα πανάρχαια χρόνια ακόμα συνεχίζεται σε αυτό το νησί, στις εκλογές ψηφίζουμε πολιτική, και όχι πολιτικούς (ναι, έχει διαφορά). Έχουμε και λέμε:

1. Είστε ιδιοκτήτης τεράστιας κτηματικής περιουσίας σε απομακρυσμένο κομμάτι του νησιού. Μαθαίνετε ότι το κομμάτι αυτό θα ανακηρυχτεί δημόσιο πάρκο χλωρίδας και πανίδας διότι μέσα στο οικοσύστημα του ευδοκιμούν σπάνια φυτά της Μεσογείου και ζουν άγρια ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση. Αν γίνει αυτό δεν θα μπορέσετε να αναπτύξετε την περιουσία σας. Τι κάνετε?

Α) Νιώθετε περήφανοι που η περιουσία σας περικλείει τέτοιο φυσικό πλούτο. Χαλάλι το πάρκο, η ηθική ικανοποίηση και μόνο, σας αποζημιώνει.

Β) Προσπαθείτε με υπόγεια μέσα να κανονίσετε αλλαγή στον συντελεστή δόμησης της περιοχής. Ο διευθυντής του Κτηματολογίου είναι κουμπάρος ενός φίλου σας από το στρατό και προσπαθείτε να «κινήσετε τα νήματα» μέσω αυτού. Τα καταφέρνετε. Μέσα στη μέση του δημόσιου πάρκου υπάρχει μια τρύπα που συγκαταλέγεται μέσα στην τουριστική ζώνη. Η τρύπα αυτή κατά διαβολική σύμπτωση είναι η δική σας περιουσία. Σφυρίζετε αδιάφορα.

Γ) Μαζεύετε 5 φίλους σας και αποφασίζετε να κάψετε τα πάντα. Αν εσείς δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε την περιουσία σας, δεν θα αφήσετε κανένα άλλο να χαρεί τη δική του. Προβαίνετε σε πράξεις δολιοφθοράς, ξεκινάτε φωτιές, βάζετε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αυτοκίνητα κρατικών λειτουργών, κλείνετε δρόμους, καλείτε τα κανάλια (έρχονται πρόθυμα). Συνεχίζετε την τρομοκρατία μέχρι να περάσει το δικό σας.

2. Είστε πρόσφυγας από κατεχόμενο χωριό της Κύπρου. Πως νιώθετε γι’ αυτό?

Α) Θέλετε να επιστρέψετε στο χωριό σας. Χθες. Τα τελευταία 33 χρόνια ζείτε με τη βαλίτσα σας έτοιμη και περιμένετε με αγωνία την ώρα και τη στιγμή που θα λυθεί το Κυπριακό και θα σας αφήσουν να πάτε πίσω. Από το 2003, κάθε βδομάδα πάτε στα κατεχόμενα για να δείτε το σπίτι σας. Γίνατε καλύτεροι φίλοι με τον Τ/Κ που μένει μέσα.

Β) Τέλεια! Έχετε επωφεληθεί από όλα τα είδη παροχών και βοηθημάτων που θα μπορούσατε να φανταστείτε. Σας παραχώρησαν και πάμφθηνο οικόπεδο και χαμηλότοκο δάνειο για να κτίσετε το σπίτι σας, ακόμα καλύτερο και μεγαλύτερο από το χαλαμάντουρο που θα είχατε στο χωριό. Έχετε ξαναφτιάξει τη ζωή σας, ζείτε σε πόλη και τα παιδιά σας πήγαν στα καλύτερα σχολεία. Η εισβολή τελικά ήταν το καλύτερο πράγμα που σας συνέβηκε. Δεν το παραδέχεστε όμως μεγαλοφώνος.

Γ) Μισείτε όλο τον κόσμο και όλοι σας φταίνε. Φταίνε οι Τούρκοι, φταίνε οι δικοί μας, όλοι φταίνε. Δεν συνεργάζεστε με κανένα και απολαμβάνετε τη μιζέρια σας. Αναπολείτε συνέχεια το σπίτι στο χωριό (κάθε φορά που το περιγράφετε, μεγαλώνει σε μέγεθος και σημασία). Στην τελευταία περιγραφή ήταν στο μέγεθος του κάστρου της Καντάρας και είχε 45 στρέμματα γης γύρω- γύρω. Όνειρα θερινής νυκτός. Δεν έχετε πάει ούτε μια φορά να το δείτε μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Ούτε καν από περιέργεια. Ακόμα και αν σταματήσουν να ελέγχουν ταυτότητες, κάποια άλλη δικαιολογία θα σκεφτείτε για να μην πάτε.

3. Όταν λέμε «εσωτερική διακυβέρνηση ενός κράτους» εννοούμε:

Α) Το σύνολο του πολιτικού προγράμματος μιας Κυβέρνησης που αφορά τις υποθέσεις των πολιτών του κράτους στην καθημερινή τους ζωή. Αφορά το βιοτικό τους επίπεδο, μέτρα στήριξης, οικονομική πολιτική, αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής. Βασικά όλα όσα δεν έχουν να κάνουν με τις εξωτερικές υποθέσεις του κράτους.

Β) Κάτι σας θυμίζει, κάπου το διαβάσατε αλλά δεν έχετε ιδέα τι μπορεί να είναι. Νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό? Νέος τρόπος λύσης του Κυπριακού? Καλό ακούγεται.

Γ) Ο τρόπος με τον οποίο ο εκάστοτε Πρόεδρος κάνει μια λίστα με όλους τους φίλους και γνωστούς του και ακολούθως τους διορίζει σε όλα τα πόστα που μπορούν να διοριστούν. Αυτοί περνάνε καλά και ο Πρόεδρος καλύτερα. Ως παρακάτω.

4. Γνώση της ιστορίας ενός τόπου, ποιο σκοπό εξυπηρετεί?

Α) Η γνώση οδηγεί στην σωστή εκτίμηση διαφόρων καταστάσεων. Δεν οδηγείσαι από το συναίσθημα αλλά από τη λογική και τα γεγονότα. Γνώση της ιστορίας, βοηθά στο να μην πιάνεσαι κορόιδο κάθε φορά που θέλουν να σου προωθήσουν μια ιδέα.

Β) Βοηθά στο να μαθαίνουμε παπαγαλία 3 πράγματα, να παίρνουμε καλούς βαθμούς στο σχολείο, να γράφουμε αυτά που θέλουν να ακούσουν οι δάσκαλοι, να περάσουμε με καλό βαθμό τις εξετάσεις μας και στο μέλλον να βρούμε μια καλή δουλειά.

Γ) Δεν χρειάζεται να ξέρεις ιστορία. Αυτός ο λαός, νιώθει και καταλαβαίνει αυτόματα ποιοι είναι οι φίλοι και οι εχθροί του. Αφουγκράζεται τη γη και τα δέντρα, οσφραίνεται τον αέρα και πράττει αναλόγως. Οι παππούδες μας και η Εκκλησία μας έδειξαν πολλές φορές το σωστό δρόμο.

5. Θέλετε να υπάρχει η φωτογραφία του κάθε υποψήφιου πάνω στο ψηφοδέλτιο?

Α) Όχι, ξέρουμε να διαβάζουμε, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό.

Β) Αν θα είναι έγχρωμη και glossy και οκταήμερη ναι.

Γ) Ναι, σίγουρα. Μπερδευόμαστε κάθε φορά ποιον να ψηφίσουμε. Αν είχε και φωτογραφία του Μακαρίου, ακόμα καλύτερα.


Απαντήσεις:
Αν απαντήσατε περισσότερα Α:
Δεν είστε Κύπριος. Μάλλον είστε ΟΥΦΟ μεταμφιεσμένο σε Κύπριο. Να το κοιτάξετε. Και να δείτε το έργο Men in Black για έμπνευση. Εφόσον δεν είστε Κύπριος, δεν δικαιούστε να ψηφίσετε και άρα δεν σας ενδιαφέρει ποιοι είναι οι υποψήφιοι.

Αν απαντήσατε περισσότερα Β: Βασικά χεστήκατε. Όποιον και να ψηφίσετε στις εκλογές θα κάνει τη δουλειά σας και θα προωθήσει τις ιδέες σας. Δεν έχετε κανένα πρόβλημα όποιος και να βγει. Εσείς θα βρείτε τρόπο να επιβιώσετε. Η έλλειψη ιδεολογίας και κριτικής σκέψης λειτουργεί ως άμυνα σας. Εισηγούμαστε στο ψηφοδέλτιο να ψηφίσετε με τον αλάνθαστο τρόπο του α μπε πα μπλομ, του κι θε μπλομ.

Αν απαντήσατε περισσότερα Γ: Ότι πει το κόμμα σας. Χωρίς συζήτηση. Ακόμα και αν η απόφαση του κόμματος είναι αλλοπρόσαλλη και χωρίς συνοχή και νόημα. Ακόμα και αν είναι αντίθετη με όσα βαθιά μέσα σας πιστεύετε.

12 Comments:

At 31 May, 2007 13:06, Anonymous Anonymous said...

Drakouna for President!

8es na se kamume Madame Thatcher tis Anatolikis Mesogeiou?

 
At 31 May, 2007 16:02, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Χοραϊτισσα από ότι έχω διαβάσει μέχρι σήμερα σ΄αυτό το μπλογκ δε νομίζω η μοίρα της να λέει ότι θα καταλήξει Μαντάμ Θάτσερ. Άλλωστε αν ήταν έτσι, θα ήταν ήδη βουλευτής κόμματος ή θα φώναζε Γιε Γιε σε καμιά νεολαία. Για ΟΥΦΟ μου φαίνεται περισσότερο, όπως ίσως να είναι και οι περισσότεροι αναγνώστες του μπλογκ της.

 
At 31 May, 2007 16:45, Blogger Kamougiaros said...

nice post..idiaitera gia tous prosfyges. Idiaiteri mneia stous filtatous kata ta alla Ammohostianous. Os tora den ivra ammoxostiano pou na men eixe xenodoxeio stin Ammoxosto "pasto tzymma".... A, je osoi itan pou ton Karava,Lapitho etc...ixan pervolia isaxia toulaxiston tis Strakkas

 
At 31 May, 2007 17:36, Blogger YO!Reeka's said...

χα χα χα χα

 
At 31 May, 2007 17:45, Anonymous Anonymous said...

isopedotiko. opws kai oi epiloges mas.

 
At 31 May, 2007 20:16, Anonymous Anonymous said...

o laos apetei ti drakouna sti vouli!

 
At 31 May, 2007 23:53, Anonymous Anonymous said...

Ναι, κα. Drakouna, γιατί δεν τρέχετε για την προεδρία; Φαίνεται ότι οι θαυμαστές σας θα ψήφιζαν για σας και σκέφτομαι ότι επίσης εγώ εάν ήμουν κυπριακά, επειδή συμπαθώ τον τρόπο αντιλαμβάνεστε τον κόσμο και είμαι βέβαιος ότι θα βάζατε τα πράγματα δεξιά στην Κύπρο! Πηγαίνετε κα. Drakouna, πηγαίνετε!

 
At 01 June, 2007 03:36, Blogger nekatomenos said...

Simerini agapimeni kouventa:
"Δεν χρειάζεται να ξέρεις ιστορία. Αυτός ο λαός, νιώθει και καταλαβαίνει αυτόματα ποιοι είναι οι φίλοι και οι εχθροί του. Αφουγκράζεται τη γη και τα δέντρα, οσφραίνεται τον αέρα και πράττει αναλόγως. Οι παππούδες μας και η Εκκλησία μας έδειξαν πολλές φορές το σωστό δρόμο."

Eidika touto to afougkrazetai tin gi kai ta dentra prosekse men to piaei kanenas tzai kamei to episimo tsitato kommatos. Xoris tin eironia fisika.

 
At 01 June, 2007 09:41, Anonymous Anonymous said...

"Επειδή αυτό το 25% δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό".

Γιατί το λες αυτό, το 26% είναι επαρκώς ευκαταφρόνητο τα τελευταία χρόνια...

 
At 01 June, 2007 12:03, Blogger drakouna said...

Σε δημοψήφισμα (2 επιλογών), το 25% παίρνει τον π****, σε προεδρικές εκλογές κάνει μεγάλη διαφορά (ή και ζημιά) άμα θέλει.

:) (σατανικό χαμόγελο)

 
At 01 June, 2007 18:24, Blogger the Idiot Mouflon said...

oh yes indeed

 
At 01 June, 2007 19:12, Blogger Effie said...

Δεν έχω ιδέα για τις εκλογές στην Κύπρο, αλλά έκανα καινούριο νεφρό απ' τα γέλια - να 'σαι καλά!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.