Friday, April 14, 2006

νηστεία και περισυλλογή

Η γιαγιά Μαγκάιβερ εξέδωσε ανακοινωθέν:

«Το Σάββατο θα κοινωνήσω και όποιος ενδιαφέρεται να δηλώσει συμμετοχή.»

Επειδή δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά, και επειδή τη γιαγιά Μαγκάιβερ την αγαπώ και δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα θα μπορώ να κάνω τέτοιου είδους activities μαζί της, δήλωσα συμμετοχή. Το πρόγραμμα λέει θα νηστέψουμε για μια εβδομάδα και μετά θα κοινωνήσουμε.

Όλοι οι συμμετέχοντες, πήγαν δουλειά τη Δευτέρα εξοπλισμένοι με ελιόπιτες (τασιηνόπιτα optional). Οι ρητές οδηγίες της γιαγιάς Μαγκάιβερ έλεγαν να πιούμε τσάι ή καφέ χωρίς γάλα και άμα δεν ξέρουμε τι έχει μέσα κάτι, να μην το φάμε, «just say no».

Το μεσημέρι που βρεθήκαμε για φαί στη γιαγιά Μαγκάιβερ, μας παρουσίασε στο τραπέζι λουκάνικά. Της εκκλησίας δεν είμαστε, καλά-καλά δεν ξέρουμε τις διαδικασίες αλλά είμαι σίγουρη ότι τα λουκάνικα δεν είναι νηστίσιμα. Πότε φάγαμε λουκάνικά για Καθαρή Δευτέρα και δεν το θυμάμαι? Η γιαγιά Μαγκάιβερ εξηγεί ότι τα λουκάνικά είναι τα τελευταία που της έμειναν και να τα φάμε διότι είναι κρίμα να χαλάσουν. Μεταξύ νηστείας και σπατάλης η γιαγιά Μαγκάιβερ δημιούργησε νέο κανόνα που λέει ότι δεν πειράζει να «μιλλώσεις» αν είναι για καλό σκοπό. Η νηστεία αναβάλλεται και ξεκινά officially αύριο. Μάλιστα.

Ο λόγος της γιαγιάς Μαγκάιβερ είναι όπως του Πάπα, δεν σηκώνει διαμαρτυρίες. Η γιαγιά Μαγκάιβερ έζησε σε καταπιεσμένες εποχές χωρίς Δημοκρατία και δεν καταλαβαίνει από πλουραλισμό. Αυτά περί Δημοκρατίας είναι λεπτομέρειες.

Και πάλι από την αρχή την Τρίτη οι συμμετέχοντες πάνε δουλειά εξοπλισμένοι με διάφορα νηστίσιμα. Ο καφές χωρίς γάλα για μένα είναι όπως το δηλητήριο, γι’αυτό πίνω τσάι. Δύο τσάγια. Τρία τσάγια. Τέσσερα τσάγια. Κατουριέμαι αφάνταστα. Κάθε μισή ώρα πάω τουαλέτα. Ούτε με την μπύρα δεν τα παθαίνω αυτά.
Και πεινώ. Ότι και να φάω συνεχίζω να πεινώ.

Δεν είναι δυνατόν να μην μπορώ να νηστέψω έστω και λίγες μέρες. Δεν είναι και φιλοσοφία Νευριάζω με τον εαυτό μου. Κάτι θρησκευτικά που αμυδρά θυμάμαι από το σχολείο έλεγαν ότι νηστεία είναι βασικά να δοκιμάζεις τον εαυτό σου. Να μην τρως εύγεστα φαγητά, να απέχεις….

Μισό λεπτό. Το «απέχω» τι ακριβώς υπονοεί????

Πίσω στη γιαγιά Μαγκάιβερ να μου δώσει πόρισμα.

«Απέχω, σημαίνει δεν κάνω πράγματα που μου αρέσουν. Τον παλιό καιρό το μόνο ωραίο που υπήρχε ήταν το φαί. Γι’αυτό έκοβες το καλό φαί. Και το άλλο.» (όταν είσαι παντρεμένη ξαφνικά κανένας δεν κομπλάρει να συζητήσει οτιδήποτε, ΜΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ)

Το άλλο είχα υπόψη μου και εγώ. Η γιαγιά Μαγκάιβερ βλέπει την απογοήτευση μου και με καθησυχάζει. «Μην αγχώνεσαι για το άλλο. Εγώ γεννήθηκα Αύγουστο, άρα λογικά η δουλειά έγινε τέλη Νοεμβρίου. Ε πως, αφού είναι περίοδος νηστειών. Γι’αυτό σου λέω. Άμα ακόμα και οι πιο παλιοί μου, που πίστευαν σε όλων των ειδών τις δεισιδαιμονίες το έκαναν, εσύ θα κωλώσεις?»

Γιαγιά Μαγκάιβερ σε αγαπώ και υποκλίνομαι στο wisdom σου:)

17 Comments:

At 14 April, 2006 11:49, Anonymous anekdoti said...

Όλοι μαζί:
Ζήτω η Γιαγιά Μαγκάιβερ!
Ζήτω το Πάσχα!

Ο Μακάρειος Ζει (άσχετο αλλά πάει παντού)!

 
At 14 April, 2006 12:03, Blogger ttallou said...

[Χωρίς παρεξήγηση:] Η γιαγιά Μαγκάιβερ είναι σαν το κυπριακό γαϊδούρι: Προστατευόμενο εξαγόμενο "προϊόν" της Κύπρου.
(συμπάσχω, έχω το ίδιο μοντέλο γιαγιάς).

 
At 14 April, 2006 12:33, Blogger drakouna said...

Για προστατευόμενο δεν ξέρω, "εξαγόμενο" προιόν πάντως σίγουρα. Την Τρίτη η γιαγιά Μαγκάιβερ φεύγει για διακοπές.

 
At 14 April, 2006 12:42, Blogger ttallou said...

Ιεροσόλυμα;

 
At 14 April, 2006 12:46, Blogger drakouna said...

Γύρο της Μεσογείου, μέχρι και το Μαρόκο και με κατάληξη τη Βαρκελώνη. (I swear, I am not making this up).

Αυτή δεν είναι γιαγιά. Είναι η Θεοπούλλα.

 
At 14 April, 2006 13:35, Blogger Pitsi-Pitsi said...

Δεν θέλω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου αλλά ο λόγος που εγίνε τον Νοέμβριο η "δουλειά" είναι επειδή εκείνες οι νηστείες δεν είναι καθόλου αυστηρές. Σκεφτείτε ότι δικαιούμαστε να τρώμε ψάρι και καθημερινές μέχρι 17 Δεκεμβρίου. Εξάλλου κανονικά δεν θα έπρεπε να νηστεύουμε μιας και τα Χριστούγεννα είναι χαρά γιατί γεννιέται ο Χριστός (ενώ το Πάσχα πριν την Ανάσταση είναι τα πάθη του χριστού και γι'αυτό πενθούμε). Απλά οι Πατέρες της εκκλησίας μας την όρισαν αυτή την νηστεία για να ασκηθούμε στην εγκράτεια και στην αποχή μας από τα πάθη μας. Τώρα όμως στις νηστείες του Πάσχα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα γιατί κανονικά πρέπει να κάνουμε άλαδη νηστεία από τη Καθαρά Δευτέρα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό δεν το κάνουν πολλοί βέβαια. Οι περισσότεροι τρώμε λάδι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής και της Μεγάλης Εβδομάδας. Άρα στις νήστείες των Χριστουγέννων αν δεν μπορείτε, μην απέχετε από... αλλά τώρα επιβάλλεται γιατί ούτε λάδι κανονικά δεν πρέπει να τρώμε. ;) Αυτάαα

 
At 14 April, 2006 14:08, Blogger michaella said...

drakouna exo tin entiposi oti i giagia sou einai lafazanisa. kanonika den dikaiouse alla epidi oi giagiades/pappoudes den xeroun apo antisillipsi, theorei oti oti an kaneis sex KAI se periodo nistion iparxoun perissoteres pithanotites na sillaveis:P

epanalamvano OI GIAGIADES KAI PAPPOUDES DEN XEROUN APO ANTISILIPSI. i have had a contreception lesson from my 84 year old grandfather prin 2 xronia kai i know what i'm talking about!

 
At 14 April, 2006 14:31, Blogger drakouna said...

@pitsi-pisti: Ευχαριστώ για τις λεπτομερείς οδηγίες νηστείας. Θα τις εφαρμόσω σε 18 χρόνια που θα ξανασκεφτώ να νηστέψω ("χαρούμενη" νηστεία και "λυπημένη" νηστεία πρώτη φορά ακούω:)

@Michaella: H νηστεία δεν έχει σχέση με την αντισύλληψη. What are you talking about?

Όσο για το τι ξέρουν οι παππούδες, you will be amazed τι ξέρουν και τι έχουν κάνει. Μην τους βλέπεις έτσι, στα νιάτα τους ήταν τούρμπο!!

 
At 14 April, 2006 15:55, Blogger impius said...

Εγώ άκουσα μιαν ιστορία για μιαν θεούσα κυρία που επέμενε ότι όταν νηστεύεις πρέπει να είσαι "καθαρή από άντρα". Πελλαμός επιλογή λέξεων :Ρ

 
At 14 April, 2006 16:58, Blogger Mata Hari said...

den epitrepete to ladi??? kala, ton kafe kai to oatmeal ta sindiazo me soya milk, apo proteini skeftomai na eksantliso ola ta apothemata tou sainsburys apo veg sausages, alla tin salata pos tin tros? ta stir fries pos ta mageireyeis? dld ti emeine na fas ektos apo psomi kai frouta?
oso gia to ALLO, i diki mou giagia frontise na enimerosei ton adelfo mou kai mena pos gia tous pantremenous apagoreyete se periodo nisteion kai eidika to vradi prin tin koinonia. Ayti i enimerosi epanalamvanetai edo kai xronia me tin frasi 'den prepei na koimithite me ton/tin sizigo'. To oraio tis ipothesis einai pos POTE den eipe kati tetoio stin mamma mou! tis to eipame emeis persi :P
telika i giagia Magkaiver kai i diki mou einai tou idiou kommatos :P san na perigrafeis tin giagia mou!

 
At 14 April, 2006 20:26, Blogger Jacobo said...

Λοιπόν, έχω καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το blog αυτό είναι αμαρτωλό! Κάτσε να το σταυρώσω πριν συνεχίσω (+ + ορίστε το σταύρωσα!)
Μα είναι δυνατόν να μιλούμε για μιλλωμένα και sex;; (Θου κύριε φύλαξοι το στόμα μου από την αμαρτίαν)Είναι και αυτή η Δρακουνογιαγιά "ε λιον λουκάνικον εν πειράζει, ε κόρη μου αν το ψιλοκάνετε και καμια φορά δεν πειράζει". Τι πράματα είναι αυτά;; Αυτή δεν είναι γιαγιά, ο Μικ Τζακερ είναι! sex drugs and rock n roll!
Εχω εντοπίσει επίσης συνμπλοκίζοντες που έχουν μια τάση προς ελευθεριάζουσες συνουσίες!
Θα είμαι πολύ αυστηρός: Σας επιβάλω όλους κάνονες, νηστεία και προσευχή για 100 ημέρες ακόμα!

Πάτερ Τζάκομος Ο Χρυσόblogος

ΥΓ: Είναι καμιά ταβερνούλα ρε παιδιά να φάμε κανα κοψιδάκι αυτές τις μέρες; Εβαρεθήκαμε, ως τζαι οι κούπες στο παζάρι εν νηστίσιμες !

 
At 15 April, 2006 00:29, Blogger firfiris said...

Ο ασθενών και οδηπορών αμαρτίαν ουκ έχει. Γριππωθείτε τζιαι φάτε τα άντερα σας

 
At 15 April, 2006 00:56, Blogger ttallou said...

Τα παιδιά της γιαγιάς σου τι μήνες γεννήθηκαν;

 
At 15 April, 2006 13:27, Blogger Mata Hari said...

o asthonon kai odiporon pianei tous fitites pou plakonontai sto diavasma?

 
At 15 April, 2006 14:21, Blogger michaella said...

hello? ginetai atheoi san emena:P

 
At 15 April, 2006 14:35, Blogger drakouna said...

Νομίζω το θέμα νηστεία κατάντησε πολύ complicated για τα σημερινά δεδομένα. Αν είναι να απέχεις από τις απολάυσεις γενικά, πρέπει να σκεφτείς και το ενδεχόμενο η τηλεόραση, το internet και άλλα ωραία μοντέρνα να πρέπει να κοπούν.

(δεν το συζητώ, θάλασσα τα έκανα ως συνήθως)

 
At 15 April, 2006 14:45, Blogger Mata Hari said...

mia fili mou pou pigene se katholiko sxoleio mou eipe pos den tous evazan na nisteyoun to fagito alla na 'kopsoun' mia apolaysi anti nisteias(px tileorasi, to agapimeno tous gliko etc)Otan teliose to sxoleio egine athei alla ayti einai alli istoria...
prosopika tin nisteia tin kano gia logous diaitas. Diaforetika oi sokolates den kovontai... (eimai stin triti mera kanonikis nisteias kai eida apotelesmata stin perioxi tis koilias! :D)

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.