Friday, April 14, 2006

νηστεία και περισυλλογή

Η γιαγιά Μαγκάιβερ εξέδωσε ανακοινωθέν:

«Το Σάββατο θα κοινωνήσω και όποιος ενδιαφέρεται να δηλώσει συμμετοχή.»

Επειδή δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά, και επειδή τη γιαγιά Μαγκάιβερ την αγαπώ και δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα θα μπορώ να κάνω τέτοιου είδους activities μαζί της, δήλωσα συμμετοχή. Το πρόγραμμα λέει θα νηστέψουμε για μια εβδομάδα και μετά θα κοινωνήσουμε.

Όλοι οι συμμετέχοντες, πήγαν δουλειά τη Δευτέρα εξοπλισμένοι με ελιόπιτες (τασιηνόπιτα optional). Οι ρητές οδηγίες της γιαγιάς Μαγκάιβερ έλεγαν να πιούμε τσάι ή καφέ χωρίς γάλα και άμα δεν ξέρουμε τι έχει μέσα κάτι, να μην το φάμε, «just say no».

Το μεσημέρι που βρεθήκαμε για φαί στη γιαγιά Μαγκάιβερ, μας παρουσίασε στο τραπέζι λουκάνικά. Της εκκλησίας δεν είμαστε, καλά-καλά δεν ξέρουμε τις διαδικασίες αλλά είμαι σίγουρη ότι τα λουκάνικα δεν είναι νηστίσιμα. Πότε φάγαμε λουκάνικά για Καθαρή Δευτέρα και δεν το θυμάμαι? Η γιαγιά Μαγκάιβερ εξηγεί ότι τα λουκάνικά είναι τα τελευταία που της έμειναν και να τα φάμε διότι είναι κρίμα να χαλάσουν. Μεταξύ νηστείας και σπατάλης η γιαγιά Μαγκάιβερ δημιούργησε νέο κανόνα που λέει ότι δεν πειράζει να «μιλλώσεις» αν είναι για καλό σκοπό. Η νηστεία αναβάλλεται και ξεκινά officially αύριο. Μάλιστα.

Ο λόγος της γιαγιάς Μαγκάιβερ είναι όπως του Πάπα, δεν σηκώνει διαμαρτυρίες. Η γιαγιά Μαγκάιβερ έζησε σε καταπιεσμένες εποχές χωρίς Δημοκρατία και δεν καταλαβαίνει από πλουραλισμό. Αυτά περί Δημοκρατίας είναι λεπτομέρειες.

Και πάλι από την αρχή την Τρίτη οι συμμετέχοντες πάνε δουλειά εξοπλισμένοι με διάφορα νηστίσιμα. Ο καφές χωρίς γάλα για μένα είναι όπως το δηλητήριο, γι’αυτό πίνω τσάι. Δύο τσάγια. Τρία τσάγια. Τέσσερα τσάγια. Κατουριέμαι αφάνταστα. Κάθε μισή ώρα πάω τουαλέτα. Ούτε με την μπύρα δεν τα παθαίνω αυτά.
Και πεινώ. Ότι και να φάω συνεχίζω να πεινώ.

Δεν είναι δυνατόν να μην μπορώ να νηστέψω έστω και λίγες μέρες. Δεν είναι και φιλοσοφία Νευριάζω με τον εαυτό μου. Κάτι θρησκευτικά που αμυδρά θυμάμαι από το σχολείο έλεγαν ότι νηστεία είναι βασικά να δοκιμάζεις τον εαυτό σου. Να μην τρως εύγεστα φαγητά, να απέχεις….

Μισό λεπτό. Το «απέχω» τι ακριβώς υπονοεί????

Πίσω στη γιαγιά Μαγκάιβερ να μου δώσει πόρισμα.

«Απέχω, σημαίνει δεν κάνω πράγματα που μου αρέσουν. Τον παλιό καιρό το μόνο ωραίο που υπήρχε ήταν το φαί. Γι’αυτό έκοβες το καλό φαί. Και το άλλο.» (όταν είσαι παντρεμένη ξαφνικά κανένας δεν κομπλάρει να συζητήσει οτιδήποτε, ΜΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ)

Το άλλο είχα υπόψη μου και εγώ. Η γιαγιά Μαγκάιβερ βλέπει την απογοήτευση μου και με καθησυχάζει. «Μην αγχώνεσαι για το άλλο. Εγώ γεννήθηκα Αύγουστο, άρα λογικά η δουλειά έγινε τέλη Νοεμβρίου. Ε πως, αφού είναι περίοδος νηστειών. Γι’αυτό σου λέω. Άμα ακόμα και οι πιο παλιοί μου, που πίστευαν σε όλων των ειδών τις δεισιδαιμονίες το έκαναν, εσύ θα κωλώσεις?»

Γιαγιά Μαγκάιβερ σε αγαπώ και υποκλίνομαι στο wisdom σου:)

12 Comments:

At 14 April, 2006 11:49, Anonymous Anonymous said...

Όλοι μαζί:
Ζήτω η Γιαγιά Μαγκάιβερ!
Ζήτω το Πάσχα!

Ο Μακάρειος Ζει (άσχετο αλλά πάει παντού)!

 
At 14 April, 2006 12:03, Blogger Ttallou said...

[Χωρίς παρεξήγηση:] Η γιαγιά Μαγκάιβερ είναι σαν το κυπριακό γαϊδούρι: Προστατευόμενο εξαγόμενο "προϊόν" της Κύπρου.
(συμπάσχω, έχω το ίδιο μοντέλο γιαγιάς).

 
At 14 April, 2006 12:33, Blogger drakouna said...

Για προστατευόμενο δεν ξέρω, "εξαγόμενο" προιόν πάντως σίγουρα. Την Τρίτη η γιαγιά Μαγκάιβερ φεύγει για διακοπές.

 
At 14 April, 2006 12:42, Blogger Ttallou said...

Ιεροσόλυμα;

 
At 14 April, 2006 12:46, Blogger drakouna said...

Γύρο της Μεσογείου, μέχρι και το Μαρόκο και με κατάληξη τη Βαρκελώνη. (I swear, I am not making this up).

Αυτή δεν είναι γιαγιά. Είναι η Θεοπούλλα.

 
At 14 April, 2006 14:08, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

drakouna exo tin entiposi oti i giagia sou einai lafazanisa. kanonika den dikaiouse alla epidi oi giagiades/pappoudes den xeroun apo antisillipsi, theorei oti oti an kaneis sex KAI se periodo nistion iparxoun perissoteres pithanotites na sillaveis:P

epanalamvano OI GIAGIADES KAI PAPPOUDES DEN XEROUN APO ANTISILIPSI. i have had a contreception lesson from my 84 year old grandfather prin 2 xronia kai i know what i'm talking about!

 
At 14 April, 2006 14:31, Blogger drakouna said...

@pitsi-pisti: Ευχαριστώ για τις λεπτομερείς οδηγίες νηστείας. Θα τις εφαρμόσω σε 18 χρόνια που θα ξανασκεφτώ να νηστέψω ("χαρούμενη" νηστεία και "λυπημένη" νηστεία πρώτη φορά ακούω:)

@Michaella: H νηστεία δεν έχει σχέση με την αντισύλληψη. What are you talking about?

Όσο για το τι ξέρουν οι παππούδες, you will be amazed τι ξέρουν και τι έχουν κάνει. Μην τους βλέπεις έτσι, στα νιάτα τους ήταν τούρμπο!!

 
At 14 April, 2006 15:55, Blogger Valentinos Kontoyiannis said...

Εγώ άκουσα μιαν ιστορία για μιαν θεούσα κυρία που επέμενε ότι όταν νηστεύεις πρέπει να είσαι "καθαρή από άντρα". Πελλαμός επιλογή λέξεων :Ρ

 
At 15 April, 2006 00:29, Blogger firfiris said...

Ο ασθενών και οδηπορών αμαρτίαν ουκ έχει. Γριππωθείτε τζιαι φάτε τα άντερα σας

 
At 15 April, 2006 00:56, Blogger Ttallou said...

Τα παιδιά της γιαγιάς σου τι μήνες γεννήθηκαν;

 
At 15 April, 2006 14:21, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

hello? ginetai atheoi san emena:P

 
At 15 April, 2006 14:35, Blogger drakouna said...

Νομίζω το θέμα νηστεία κατάντησε πολύ complicated για τα σημερινά δεδομένα. Αν είναι να απέχεις από τις απολάυσεις γενικά, πρέπει να σκεφτείς και το ενδεχόμενο η τηλεόραση, το internet και άλλα ωραία μοντέρνα να πρέπει να κοπούν.

(δεν το συζητώ, θάλασσα τα έκανα ως συνήθως)

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.