Wednesday, March 22, 2006

Που θα πάμε διακοπές?

Μέχρι τα 25 του ο Έτερος έκανε διατριβή στα ελληνικά νησιά και δεν έβλεπε το λόγο να κάνει οτιδήποτε άλλο (δεν έχει μείνει παραθαλάσσια ταβέρνα σε νησί που να μην έχει φάει. Σε σημείο να βλέπει καρό τραπεζομάντιλο και να του έρχονται δάκρυα στα μάτια. Αγαπημένος ηθοποιός ο Στάθης Ψάλτης (στην 80s περίοδο του). Εγώ η «γαλαζοαίματη» είχα κόλλημα με την Αγγλία. Η Jane Austen φταίει για όλα. Τα ελληνικά νησιά τα είχα μόνο ακουστά από το μάθημα των ελληνικών και τον Μυριβήλη –και δεν είναι ο καλύτερος να σε πείσει να τα επισκεφτείς-.)

Την ιδιαιτερότητα αυτή ανακαλύψαμε όταν ήταν να πάμε για πρώτη φορά διακοπές μαζί. Τον είπα εθνικόφατσα και Χρυσαυγίτη, με είπε κρυόκωλη Αρχισνομπάρα. «Πως είναι δυνατόν να διαβάζεις Κωστόπουλο και να μην πηγαίνεις στα νησιά. Τζάμπα τόσο διάβασμα.» Το επιχείρημα ήταν σωστό. 1-0 υπέρ του.

«Από την άλλη,» (έλεγα εγώ) «δεν γίνεται να μην έχεις πάει τουλάχιστον μια φορά στην Αγγλία. Μέχρι και συγγενείς έχεις εκεί. Τώρα που το σκέφτομαι ΟΛΟΙ έχουμε συγγενείς στην Αγγλία. Ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι έχουν συγγενείς στην Αγγλία. Είναι cult.» Το σκορ έγινε 1-1.

(ήταν κεραυνοβόλος ο έρωτας)

Όταν τελικά πήγαμε και Αγγλία και νησιά, αναθεωρήσαμε και οι δύο. Τώρα παρακαλώ τον Έτερο να πάμε νησί και ο Έτερος ονειρεύεται την Αγγλία.

Από το island hopping έχω μάθει διάφορες άγνωστες λέξεις όπως:

«παντόφλα» - συγκεκριμένο σχήμα ferryboat που θυμίζει την αρχιτεκτονική παλιού σπιτιού (υπάρχει διώροφο ή τριώροφο «σπίτι» στην άκρη που μπαίνουν οι επιβάτες και εκεί που κανονικά θα υπήρχε αυλή μπαίνουν τα διάφορα οχήματα.) Η πατέντα που παρκάρεις με την πισινή για να βγεις μετά κανονικά από το ferry είναι πιστεύω τόσο σημαντική ανακάλυψη όσο και η πενικιλίνη (έσωσε πολύ κόσμο.)

«τράβα» - το ακούει συνήθως κάποιος όταν παστωθεί με όλες τις φυλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε ΚΤΕΛ σε νησί για να πάει θάλασσα. Την επομένη πάει και ενοικιάζει μηχανάκι.

«αγγουροντομάτα» - σαλάτα χωριάτικη χωρίς τη φέτα (πιο φτηνή)

«Πλατύς Γιαλός» - όνομα παραλίας που υπάρχει σε ΟΛΑ τα ελληνικά νησιά. Αν χαθείς, ρώτα που είναι ο Πλατύς Γιαλός –καθάρισες.

«παιδική» - αναφέρεται σε σουβλάκια και καμία σχέση δεν έχει με το μέγεθος. Σε ρωτούν αν θέλεις μέσα κρεμμύδι (τα παιδιά στην Ελλάδα δεν τρώνε άραγε κρεμμύδι?)

Επίσης έχω μάθει πλέον και δεν την παθαίνω:

1. Σε αντίθεση με τον Έτερο που έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως, δεν παραγγέλλω ΠΟΤΕ φραπέ στην Ελλάδα. Διότι δεν πίνω το φραπέ μου με 3 κουταλάκια καφέ και γάλα εβαπορέ. Και είναι άσκοπο να συζητάς με το γκαρσόνι για το πώς πίνεις το φραπέ. Μπορεί να έκανε ΕΛΔΥΚάριος στην Κλήρου και να μην αποφύγεις τη μουρμούρα του. Παραγγέλνω μπύρες (απλό και εύκολο).

2. Περαιτέρω, δεν παραγγέλλω ΠΟΤΕ μόνη μου σουβλάκια. Γελάσαμε, γέλασαν και οι σουβλιτζήδες ανά το πανελλήνιο. «Μια πίττα μιξ με απ’όλα» δεν σημαίνει τίποτε. Got it.

3. Τέλος, αν πάς σε ελληνικό νησί και δεν υπάρχει τουλάχιστον ένα καφέ που να ονομάζεται «Mezzo» ή «Remezzo» τότε ΔΕΝ έχεις πάει σε ελληνικό νησί, κάπου αλλού πήγες και να το ελέγξεις σε παρακαλώ με τον ταξιδιωτικό σου πράκτορα.


11 Comments:

At 22 March, 2006 14:59, Blogger firfiris said...

kai i agglia nisi einai! (asheto)

 
At 22 March, 2006 16:24, Blogger Ttallou said...

Επίσης:
**Όπου "Ρουμλετάδες", βλ. οι ενοικιαστές του νησιού που πλακώνουν τα καλοκαίρια στο λιμάνι κάθε που φτάνει καράβι κρατώντας πλακάτ "Rooms to let".

**Όπου "Πιασοκωλέ", βλ. τιμές ποτών που παραπέμπουν σε φαρμακείο.

**Τι να την κάνεις τη σαλάτα άμα δεν έχει φέτα;

**Η Ελλάδα γενικά, παρότι δεν είναι "κατεχόμενη", χωρίζεται σε Βορρά και Νότο. Τα σύνορα είναι στη Λάρισα. Η Λαμία ανήκει στους Αθηνέζους. Οι μεν αποκαλούν τους δε "Αλβανούς" και οι δε τους μεν "Βούλγαρους".
Η γεωγραφική αυτή διάκριση έχει σημασία όταν έρχεται η ώρα να παραγγείλεις σε σουβλατζίδικο. Οι οδηγίες τότε έχουν ως εξής:
Στη Νότια Ελλάδα (με πρωτεύουσα την Αθήνα)
->σουβλάκι είναι ό,τι παράγεται σε ψητοπωλείο.
->τα κομματάκια κρέατος σφηνωμένα σε μικρά ξυλάκια τα παραγγέλνεις ως "καλαμάκια".
->τα υπόλοιπα, με το όνομά τους+τη λέξη "σουβλάκι" [πχ: "Ένα γύρο σουβλάκι"=Μια πίτα με κομματάκια χοιρινού κρέατος που ψήθηκε σε μια όρθια σούβλα που γυρίζει]
->Τζατζίκι (ταλατούρι) μπαίνει πάντα, εκτός κι αν ζητήσεις να μην έχει.
->Το αναψυκτικό από λεμόνι λέγεται λεμονίτα-όλα τα άλλα τελειώνουν σε -άδα (πορτοκαλάδα).


Στη Βόρεια Ελλάδα (με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη)
->Σάντουιτς είναι ό,τι παράγεται σε ψητοπωλείο.
->Κρύο σάντουιτς είναι αυτό που έχει μέσα μόνο μαρούλια-τυριά-ζαμπόν-ντομάτες κτλ-όχι ψητά.
->τα κομματάκια κρέατος σφηνωμένα σε μικρά ξυλάκια τα παραγγέλνεις ως "σουβλάκια".
->Στα ψητοπωλεία παραγγέλνεις τα πράγματα με το όνομά τους [ένα σουβλάκι-ένα μπιφτέκι-ένα γύρο]
->Άμα ζητήσεις "καλαμάκι" θα σου φέρουν ένα μακρόστενο πλαστικό σωληνάκι για το αναψυκτικό.
->Αν τους πεις ότι το καλαμάκι το ήθελες σε πίτα για να το φας, θα φωνάξουν το Μπάμπη το Σουγιά να σε σπάσει στο ξύλο.
->Τζατζίκι μπαίνει μόνο αν το ζητήσεις (ερωτική πόλη η Σαλόνικα-πώς να φιλήσεις με τη σκορδίλα?).
->Όλα τα αναψυκτικά τελειώνουν σε -άδα.


Τα νησιά, αν θυμάμαι καλά, ακολουθούν τα πρότυπα της νοτιοελλαδίτικης παραγγελίας, πλην ίσως των Σποράδων, της Θάσου και της Σαμοθράκης. Στην Κρήτη αντί για τζατζίκι βάζουν γιαούρτι. Τέλος, όλες οι πίτες για τα ψητά στην Ελλάδα έχουν το μισό μέγεθος της αντίστοιχης κυπριακής και είναι λαδερές.


@firfiris,
Ναι, νησί, αλλά ανήλιαγο.

 
At 22 March, 2006 18:10, Blogger zappa said...

egw poia exw bare8ei ta ellhnika nhsia (plhn samo8rakhs kai xiou (an den eyloghsoume ta genia mas))

giaayto kai apofasisa to kalokairi na fygw gia ispania, me belgio kai norbhgia na paizoun san mikres apodraseis

 
At 22 March, 2006 19:36, Blogger drakouna said...

Εγώ το είπα ότι δεν μπορώ να παραγγείλω σουβλάκι στην Ελλάδα. Ήρθε και η επιβεβαίβωση. Εδώ ούτε οι Έλληνες δεν μπορούν να παραγγείλουν στη χώρα τους:)

 
At 22 March, 2006 20:29, Blogger Sraosha said...

Εγώ λεμονάδα την παραγγέλνω. Λεμονίτα την ξέρουν οι Αθηναίοι άνω των 50κάτι (λ.χ. ο πατέρας μου).

Στην Ελλάδα (Βόρεια, Νότια, Δυτική και εκείθεν των Άλπεων) μπορώ γενικά να παραγγείλω είδη ψησταριάς. Επίσης, καταφέρνω να παραγγέλνω είδη ψησταριάς και στην Κύπρο. Εν προκειμένω, όμως ξέρω όμως αγγλικά.

Ανεκδοτολογικά, σχετικά με τα αγγλικά: πάω να εκτελωνίσω την οικοσκευή μου από Αγγλία (πολύ προ ΕΕ). Ο τελωνειακός, λέγε με Τζάμπα Δε Χατ που μόλις μιλλοσφουντζίστηκε, μου λέει:

"Αααα, εσείς οι καλαμαράδες δε μιλάτε καλά εγγλέζικα. Αντί να πείτε 'πουsh' λέτε 'πους'."

"Ναι."

"Αυτό που γράφεται με mbι, εννοώ."

Πάω να φάω στο Taste of India μ' αυτά και μ' αυτά.

 
At 22 March, 2006 21:46, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

e sigkinithou. i kathigitria mas tou communications sto panepistimio, i stan (vaftismeni constantina se mia alli epoxi kai se mia xora pou mporousan na proferoun to onoma tis perissoteroi apo ta 4 atoma pou dilonan me kathe perifania ellines stin taxi tis) mia fora eprospathouse na mas kamei ena mathima (to opio epire polla kaki tropi giati ekatelixe na gnetai sta ellinika me tous 4 diasimous ellines parontes, kai akoma 100 aporimenous egglezous) pou eixe tin empnefsi na pei oit ama enne mes to culture sou na profereis kapia grammata sou pernei para polla xronia na matheis na to kaneis. kai eipe to paradeigma pou xrisimopiei i sophia (i kathigitria mou tou proigoumenou semester, ekeino to semester eixa kai seminar tutor ellinida, exei polles to media department!) oti leei oi ellines to shit kai sit to proferoun me ton idio tropo: σιτ, extos an miloun kapies dialektous pou periexoun sindiasmo grammaton sh.
long day that was...

 
At 22 March, 2006 22:08, Blogger firfiris said...

@drakouna Kalokairaki sto londino einai mourlia. smoothies sto Niels Yard sto Covent Garden, krepa kai efimerida me kafedaki sto Hampstead...

 
At 23 March, 2006 00:11, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

ego pantos en skopefkona eimai pote dame kalokairi gia na do. exo tin efkairia na eimai se topo me ilio!

p.s. to covent garden en exei lathos oles tis epoxes.. epia extes kai mani mani epethimisa na pao pale!

 
At 23 March, 2006 08:29, Blogger drakouna said...

Συμφωνώ firfiri. Άμα βγάλει ήλιο, το Λονδίνο είναι διαφορετικό. Να κάτσεις μες το Regent's Park σε ηλιόλουστη μέρα, να μην θέλεις να πας πουθενά αλλού.
Το καλοκαίρι στην Αγγλία δεν είναι πάντοτε βροχερό.

 
At 23 March, 2006 11:43, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

je simera exei ilio. oi egglezoi laloun what a lovely spring day! e gamoto aspoume, ENNE LOVELY SPRING DAY AMA FISA 500 BOFOR O AERAS! en apla mia iliolousti xeimoniatiki mera! grrr eftixos mashete na katsei. molis exipnisa anoixa to parathiro na aeristei to domatio kai parolio na xevidothei to lampshade kai epetasan ola ta pramata pou vriskontan mesa. eleos dld!

 
At 26 April, 2007 13:13, Anonymous Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. Comparison toric contact lenses Networking 2 home computers Big videos naturals info on valtrex

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.