Tuesday, February 08, 2011

Having fun with Eftichios & Sotia (2)

Το ίδιο βράδυ (του απλώματος των ρούχων) ο Ευτύχιος ανακοίνωσε στη Σώτια ότι λόγω κρίσης και μείωσης εργασιών, ο developer στον οποίο εργάζεται αποφάσισε να κάνει περικοπές και απέλυσε όλους τους υψηλόμισθους υπαλλήλους του (δηλαδή όλους τους υπεύθυνους εργοταξίου). Στη θέση τους προβίβασε κάτι νεαρότερους οικοδόμους, με λιγότερη πείρα και μικρότερο μισθό. Ο developer ρώτησε τον Ευτύχιο αν θα δεχόταν να μείνει με μικρότερο μισθό, στο οποίο ο Ευτύχιος του απάντησε ένα βροντερό «όχι», έχει δέκα χρόνια πείρα, οικογένεια και δάνειο και δεν μπορεί να δεχτεί μείωση μισθού. Η Σώτια σκέφτηκε ότι το βροντερό όχι δεν τρώγεται, αλλά τέλος πάντων, ο Ευτύχιος θα βρει κάτι άλλο, οι καλοί δεν χάνονται, όλα συμβαίνουν για καλό, δύο πόρτες έχει η ζωή, άνοιξα μια και μπήκα κτλ.

Τον πρώτο μήνα ανεργίας, ο Ευτύχιος ήταν χαλαρός και ευδιάθετος. Είχε λάβει την αποζημίωση του και απολάμβανε τον ελεύθερο του χρόνο στο σπίτι. Έκανε τον ταξιτζή στα παιδιά του (σχολεία, ιδιαίτερα κτλ), έστησε κάτι έπιπλα που αγόρασαν από το ΙΚΕΑ με τη Σώτια και δεν έβρισκαν καιρό να τα στήσουν, μέχρι και supermarket προσφέρθηκε να πάει αλλά του το απαγόρευσε η Σώτια μετά που πήγε μια φορά και έφερε όλα τα λάθος πράγματα. Ειδοποίησε όλο το network κουμπάρων και συγγενών του αν έχει τίποτε καλό από θέμα δουλειάς να τον έχουν υπόψη τους και επαναπαύτηκε ότι πολύ σύντομα κάτι καλό θα προέκυπτε. Μετά από τις προτροπές της Σώτιας, πήγε και γράφτηκε και στο ταμείο ανεργίας για να λαμβάνει το επίδομα (αφού το δικαιούται, γιατί να το χάσει?) Ο Ευτύχιος δεν έκατσε σπίτι ποτέ στο παρελθόν και του άρεσε η φάση.

Η Σώτια είχε τέσσερα πλάσματα να βαρβατζίζουν μέσα στα πόδια της.

Τον τέταρτο μήνα ανεργίας, ο Ευτύχιος άρχισε να ψάχνει για δουλειά πιο δυναμικά. Δουλειές υπήρχαν αλλά όχι για άτομα με την πείρα του Ευτύχιου. Ούτε πρόσφερε κανένας το μισθό που έψαχνε ο Ευτύχιος. Το network κουμπάρων και συγγενών δεν είχε τίποτε να του πει, μάλιστα μερικοί από αυτούς άρχισαν να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι δυσκολίες στις δουλειές τους. Ο Ευτύχιος πήγε σε 3-4 συνεντεύξεις σε άλλους developers αλλά στο «θα σας ειδοποιήσουμε», δεν τον ειδοποιούσαν. Ήταν συνεχώς στο «περίμενε» και στο «θα δούμε» και «σε λίγο θα ανοίξει κάτι» αλλά όλο και δεν άνοιγε. Η Σώτια εισηγήθηκε να πάει πίσω στον developer που ήταν υπάλληλος και να δεχτεί μείωση μισθού. Ο δικός της μισθός κάλυπτε μεν το δάνειο αλλά έπρεπε και να ζήσουν. Δεν ήταν ώρα για αρχές, δικαιοσύνη και ιδιοτροπίες.

Τον έκτο μήνα ανεργίας, ο Ευτύχιος πείστηκε να πάει πίσω στον developer που δούλευε και να συζητήσει το ενδεχόμενο επιστροφής του με μείωση μισθού. Καλύτερα μειωμένος μισθός παρά μηδέν μισθός. Έκπληκτος ο Ευτύχιος ανακάλυψε ότι ο developer δεν υπήρχε πια (ως εταιρεία). Όλοι οι υπάλληλοι είχαν μείνει απλήρωτοι, οι δουλειές ατέλειωτες και δεν υπήρχαν χρήματα για να τις τελειώσουν, ο ίδιος ο developer εξαφανίστηκε από την Κύπρο νύχτα, μετά που δέχτηκε απειλές από απλήρωτους υπαλλήλους και παραπονεμένους πελάτες. Έκλεισε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, απέσυρε όλα τα cash και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση (οι απλήρωτοι εργάτες έλεγαν κάτι για Ρουμανία). Η Σώτια καλού κακού είπε της ρωσσοπόντιας καθαρίστριας τους ότι την ευχαριστεί πολύ αλλά δεν θα την χρειαστεί άλλο, θα καθαρίζει το σπίτι μόνη της. Ευτυχώς έμπαινε καλοκαίρι και τα ιδιαίτερα των μεγάλων θα έκλειναν, το δε νηπιαγωγείο του μικρού έκλεινε τον Αύγουστο.

Από το Σεπτέμβριο θα επικρατούσε το χάος.


(συνεχίζεται)

8 Comments:

At 08 February, 2011 18:01, Anonymous postbabylon said...

korh, petou mana mou tou Eutyxiou oti exoumen ta mesa ston paraskevaidhn na ton kanonisoumen...
afou en timion to paidi giati na men to voithisoumen(nte) :-p

 
At 08 February, 2011 18:39, Anonymous Athoryvos said...

Πραγματικά ώρες ώρες απορώ πως καταφέρνεις και πιάνεις τόσο καλά το νόημα της πραγματικότητας. Κάποιες ιστορίες σου, οι πλείστες είναι βγαλμένες από τη ζωή. Πραγματικά σεβασμός στη συγγραφική ικανότητα.

 
At 08 February, 2011 23:12, Blogger Moonlight said...

Κόρη ποστ ο Παρασκευαΐδης θέλει καμιάν κορούν για τα τηλέφωνα, την αλληλογραφία, τα φώτοκκοπις, το τσάι του (κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά κυρίως) κλπ;
Ενδιαφέρουμαι αν εχεις τα κοννέ! :p

 
At 09 February, 2011 12:12, Anonymous ΕΡΕΥΝΑ said...

..Όσοι έχετε λίγο χρόνο, αντιγράψτε το πιο κάτω σύνδεσμο και συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται για την Κυπριακή διάλεκτο και την Τυπογραφία" στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ευχαριστώ!!

http://survey.qualtrics.com/SE/?SID=SV_1GtnKhZn0sjXvZW

 
At 09 February, 2011 16:24, Anonymous yiotis said...

Και το κράτος δεν είναι πουθενά....
Ούτε να προσανατολίσει προς τα κάπου τον Ευτύχιο, ούτε να ελέγξει τον developer...
Αν τα λεφτά του επιδόματος, γινόντουσαν επιμορφωτικά μαθήματα για να αλλάξει ο Ευτύχιος ικανότητες ανάλογες των νέων απαιτήσεων της οικονομίας, ίσως κάτι να γινόταν βέβαια

 
At 09 February, 2011 19:10, Anonymous Anonymous said...

YIoti, paraita mas

 
At 10 February, 2011 09:59, Anonymous Anonymous said...

Yioti agori mou, sou thymizo pou zeis... This is the Banana Republic...

 
At 13 February, 2011 22:18, Anonymous Anonymous said...

Θα έβαλλα στοίχημα μέχρι τζιαι 5 ευρώ ότι οι προηγούμενοι δύο ανώνυμοι που απάντησαν στο Γιώτη, είναι ή λογιστές, ή δασκάλοι.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.