Friday, May 22, 2009

Τέχνη

Αυτό είναι το καλλιτεχνικό έργο που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη φετινή Biennale Βενετίας. Είναι έργο του Σωκράτη Σωκράτους και τιτλοφορείται «Φήμες» (Rumors).

Σε Φιλελεύθερο και Σημερινή σήμερα το έχουν πρωτοσέλιδο σοκαρισμένοι. Έχουν δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας (!!) ότι «το έργο δεν δείχνει τουρκική κατοχή αλλά ότι η Κύπρος είναι τουρκική επικράτεια», η συμμετοχή έχει γίνει «εθνικό θέμα» (από τους δημοσιογράφους υποθέτω), είναι όλοι αναστατωμένοι (??), ο δε Φιλελεύθερος εντοπίζει ότι στο έργο δεν γράφει πουθενά τη λέξη… «κατοχή» άρα δεν την αναδεικνύει. Αποκαλύπτουν δε ότι το έργο εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Δημοκρατίας για τη συμμετοχή της στην Biennale. Oh my God δηλαδή.

…. (να σας δώσω ένα λεπτό να το κάνετε process στον εγκέφαλο σας)….



Αυτό είναι ένα έργο του Marcel Duchamp που τιτλοφορείται «Nude Descending a Staircase No.2» (στα γαλλικά «Nu descendant un escalier n° 2»). Είναι απαράδεκτο και σοκαριστικό διότι δεν γράφει πουθενά ότι βλέπουμε μια γυμνή να κατεβαίνει μια σκάλα αλλά μια μπεζιούδα σκιά. Που είναι η γυμνή? Απαιτώ να αλλάξει αμέσως ο τίτλος του έργου σε «Μπεζ τάτσα πάνω στον καμβά».






33 Comments:

At 22 May, 2009 08:57, Blogger Παύλος said...

Εγώ πάντως θωρώ την για σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σιειρόττερα δηλαδή, αφού εν ξεκάθαρον ότι ο Κουμμουνιστής πρόεδρος μας στέλνει ένα απειλητικόν μύνημα στους Αποελίστες.

 
At 22 May, 2009 09:53, Anonymous Anonymous said...

Επιασα 1 λεπτό. Και μετά για να είμαι σίγουρος ακόμα 2.

Δρακούνα, εν πελλάρες που λαλλεις.

Οχι για τον τίτλο του έργου αλλά για το γέριμο το Υπ. Παιδείας που έκαμε τόσες ματσαράνγκες τελευταία με βιβλία, GCE, Εθνικός ύμνος και βάλε που τούτον τους έλειπε.

Καλά μα ο υπουργός και η άβαφτη η γενικός ήντα που κάμνουν; Εν βλέπουν τι πάει προς τα έξω;

 
At 22 May, 2009 10:34, Blogger Joshoua said...

Ρε μα εννα μας πελλάνουν μες τουντη χώρα.
Εν έργο τέχνης τούτο;
Ότι δηλώσεις είσαι πλέον. Όποιος φκάλει μια φωτογραφία τζιαι δεί την κάπως, βάλλει μια τραγίασκα πίαννει παραμάσκαλα τζιαι μια τόνενη τσέντα τζιαι κάθετε στα καλά καθούμενα τάχα καλλιτέχνης.
Τζιαι τα άλλα τα αρνία κάθουνται τζιαι σχολιάζουν.
Είτε η τέχνη εν έσιει όρια τζιαι εγώ είμαι πολλά παλαβός για να την καταλάβω, είτε τελικά τζιαμέ που έν έχουμε δουλείες ανοίουμε.
Κονγκράτς μπάι δε γουέι Δρακούνοβ.

 
At 22 May, 2009 11:28, Anonymous Anonymous said...

kala oute kan oi readers sou katalavoun... TOSO kala

 
At 22 May, 2009 11:47, Blogger Ttallou said...

Δες και Πολίτη

 
At 22 May, 2009 11:48, Anonymous Ματίλτα said...

Η λογοκρισία εγίνηκε τους δεύτερη φύση. Σημερινή & Φιλελεύθερος εναρμονιστήκαν σε μιαν νέα εκδοχή του χαφιεδισμού - γυρεύουν τζε βρίσκουν παντού προδότες - ακόμα τζε η τέχνη (η περί ορέξεως ουκ εστία φιλονικία - επήαν καμμιάν φορά στο Tate Modern να δουν ιντα που γίνετε αλλού?) πρέπει πρώτα να πκιάσει που λλόου τους πιστοποιητικά έγκρισης τζε πατριωτισμού για να δικαιούται να υπάρχει (πόσο μάλλον για να μιλά remember?))

Από το ¨The story of Art¨ του Gombrich? Αθθύμησες μου τα φοιτητικά μου χρόνια

 
At 22 May, 2009 12:37, Blogger anais8isia said...

This comment has been removed by the author.

 
At 22 May, 2009 12:40, Blogger anais8isia said...

Εμένα,ως Κύπριας, η εικόνα της τουρκικής φρεγάτας προκαλεί μου απέχθεια. Eίναι ταυτόσημη με το φόβο του πολέμου, είναι μια εικόνα κατοχής συνεχιζόμενης. Αν ήμουν μια επισκέπτρια της Biennale από άλλη χώρα, θα διάβαζα το συνοδευτικό σημείωμα, θα ρωτούσα και καμιά ερώτηση για να μάθω τι πάει να πει ο καλλιτέχνης. Διότι ίσως προκαλέσει ποικίλες ερμηνείες από όσους δεν γνωρίζουν το κυπριακό πρόβλημα. Αλλά μήπως η τέχνη εν τόσο απλή και ξεκάθαρη, που δεν χρειάζεται να ρωτάς; Ας πούμε, θωρείς την Γκουέρνικα του Πικάσσο, και φωνάζει σου όλες τις απαντήσεις.

 
At 22 May, 2009 12:49, Anonymous Maria said...

I texni eine poli megalo kefaleo yia na xoresi se mikra miala,
alimono mas na arhisei kai i logokrisia stin texni

 
At 22 May, 2009 14:26, Blogger milaz said...

Η φώτο δείχνει ότι έχουμε στην Κύπρο: θάλασσα, φοινιτζίες και τουρκικό στρατό. Εν που νομίζουμε ότι έχουμε περισσότερα που κλαίμε...

 
At 22 May, 2009 14:55, Anonymous Ματιλτα said...

Τeλικά τούτο πάει να πεί ΤΕΧΝΗ.

Εσείς εξαναείδετε Έργο να μπαίνει πρωτοσέλιδο στο Φιλελεύθερο τζε να προκαλεί τεθκιον ίστρο σε αθρώπους με ευαισθησίες του είδους Christofkias Watch...

Ινταλως το λαλούν? ... "Να βκει η τέχνη που τα galleries τζε να τζίσει την καθημερινότητά του απλού αθρώπου..."

 
At 22 May, 2009 18:01, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Η τέχνη είναι για να ρωτούν οι πελλοί τζιαι να κάμνουν τους νούσιμους να σκέφτουνται.

Μόνον τζιαι μόνον η συζήτηση που ανοίχτηκεν δαμαί δείχνει ότι ο κύριος Σωκράτους επέτυχεν τον στόχον του. Το πως τον χειρίζεται ο εθνικός κορμός είναι άλλη μια ένδειξη της επιτυχίας του.

Κάμετε μας σιόρ κανένα ντίσνεϋ λαντ για την κατοχή να καταλάβει τζιαι ο λαός ότι έχουμε ξένα στρατεύματα στην Κύπρο!! Εκθέστε μας άντερα, στομάσια, κρουσμένα κορμιά, γιαίματα...

Πάντως εγώ τες κουφάες τζιαι τες κόμπρες εκατάλαβα τες τζιαι άρεσεν μου. Εκατάλαβα τζιαι το νόημαν της τουρκικής φρεγάτας, τζιαι τους βαθκειούς συνειρμούς που τες φοινικούες τες εισαγόμενες τζιαι το πλατύ νόημα της θάλασσας της πλαθκειάς. Αυτόν που δεν εκατάλαβεν πολιτιστικά φτωχός μου νους είναι η ανοσκιά τζιαι η ανία της φωτογραφίας. Λαλείται να εκφράζει την πολιτιστική ακαλλαισθησίαν του ψευδοκράτους; Η θάλασσα η ζαβή λαλείται να εκφράζει το ότι ο κόσμος πάει να γύρει; Το κύμμαν που ξεφευγει στα αριστερά της φοινιτζιάς λαλείταινα είναι η ελπίδα που μας φκαίννει δειλά δειλά που τα αριστερά; Το άλλον όμως, η προκυμαία που εγέλασεν του φωτογράφου στα κάτω δεξιά τι να συμβολίζει άραγε;

 
At 22 May, 2009 18:12, Blogger κι αγνάντευε... said...

Δρακούνα μου, διαβάζοντας το ποστ σου, νόμισα ότι ο Φιλελεύθερος τα έχει με τον καλλιτέχνη. Περίεργα πράματα, είπα... Θυμήθηκα ότι ο Σωκράτης Σωκράτους ήταν τακτικός συνεργάτης του Υστερόγραφου - το πιο προχωρημένο ένθετο που κυκλοφόρησε ποτέ με το Φιλελεύθερο, και του οποίου ανεστάλη η κυκλοφορία (αναρωτιέμαι γιατί...). Τούτη η φωτογραφία περιλαμβάνεται σε μία σειρά από άλλες. Αυτά τα είχα διαβάσει παλιά σε τεύχος του Υστερόγραφου, όπου είχαν δημοσιευθεί και οι φωτογραφίες. Τι άλλαξε από τότε; Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του φιλ, αντιλήφθηκα ότι η μομφή δεν στρέφεται στον καλλιτέχνη. Διάβασα και το εξής ενδιαφέρον (αντιγράφω):
ΤΟ έργο του καλλιτέχνη Σωκράτη Σωκράτους που θα
μας εκπροσωπήσει στη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέ-
χνης στη Βενετία ονομάζεται «Φήμες» και καταπιά-
νεται όντως με τις φήμες που ξεκίνησαν από τα κα-
τεχόμενα τον Αύγουστο του 2006 και μεταφέρθηκαν
εν ριπή οφθαλμού, στις ελεύθερες περιοχές. Σύμ-
φωνα με τις φήμες αυτές, το ψευδοκράτος, μαζί με
τις δεκάδες φοινικιές που εισήγαγε από την Αίγυπτο,
μετέφερε στα κατεχόμενα χωρίς να το γνωρίζει και
αβγά κόμπρας τα οποία βρίσκονταν στο χώμα των φοι-
νικιών. Σύμφωνα πάντα με τις φήμες που δημοσιο-
ποιήθηκαν από τουρκοκυπριακές εφημερίδες, τα
αβγά άρχισαν να εκκολάπτονται σκορπώντας έτσι τον
πανικό ένθεν και ένθεν των οδοφραγμάτων.¨" Θεωρώ ότι η τελευταία φράση συνοψίζει πολλά για το θέμα - και καρφώνει κατευθείαν τη νοοτροπία μας! Επιτέλους, οι του Φιλ και οι διάφοροι "κριτικοι τέχνης" ας μη θεωρούν τον κόσμο στην Κύπρο τόσο άσχετο!!!

 
At 22 May, 2009 18:15, Blogger κι αγνάντευε... said...

Απολογούμαι για τη μορφή του παραπάνω ποστ - είναι λόγω copy - paste! Καλά τα λέει ο aceras πιο πάνω ("αντιρρήσεις" για τις τελευταίες 3 γραμμές), δεν είχα προλάβει να διαβάσω τη δική του απάντηση.

 
At 22 May, 2009 18:59, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Κι αγνάντευε να σου πώ ότι το σχόλιο είναι αποτέλεσμα διχασμένης προσωπικότητας. Δεν είμαι ούτε κριτικός ούτε τζιαι ασχολούμαι πολλά με τέχνη. Το έργον όμως δεν μου άρεσεν όσον respect τζιαι αν έχω για τες επιλογές του κάθε καλλιτέχνη. Αν η τσαπατσουλιά της φωτογραφίας ήταν επιλογή του καλλιτέχνη εντάξει. Τίποτε όμως δεν το δείχνει τζιαι μάλλον μου φαίνεται ότι έκοψεν τζιειαμαί, ετράβησεν στο ππάσα ππάσα την φωτογραφία, οπότε... τα άλλα ούλλα εν λόγια που διακοσμούν πουπάνω πουπάνω κάτι πρόχειρο (όπως τζιαι τα περιπαιξίματα των τελευταίων 3 γραμμών του σχολίου μου).

 
At 22 May, 2009 19:02, Blogger Aceras Anthropophorum said...

... τζιαι τζιειαμαί που το παραδέχουμαι είναι ότι κάτι πρόχειρο, που δεν αρέσκει, είναι ικανό να γεννήσει συζήτηση.

 
At 22 May, 2009 19:42, Blogger κι αγνάντευε... said...

Aceras, δεν ξέρω αν είναι τυχαία που βγήκε η φωτογραφία, πάντως ανήκει σε ένα ευρύτερο σύνολο (σειρά) και δεν πρέπει να αξιολογείται από μόνη της, κατά τη γνώμη μου! Κατά τα άλλα, δεν καταλάβω πολλά που "στήσιμο" φωτογραφίας, οπότε... :)

 
At 22 May, 2009 19:57, Anonymous chaotic mine said...

μα... έχω κι εγώ κάτι φωτογραφίες Λεμεσού, με τις φοινικιές τους και τα πλοία της Ocean tankers.. αν τις ονομάσω κι εγώ "Απόγνωση" ή κάτι άλλο catchy θα πάω biennale?

από τέχνη δεν πολυκαταλαβαίνω αλλά ένας γενικός κανόνας που μου έρχεται είναι: Αν το έργο για να προκαλέσει συναισθήματα πρέπει να συνοδεύεται από κείμενο-ανάλυση μισής σελίδας, τότε προτιμώ να γνωρίσω τον συγγραφέα της μισής σελίδας που έχει και το ταλέντο.

 
At 22 May, 2009 22:32, Blogger Aceras Anthropophorum said...

έθελα να πω αυτό που είπεν ο chaotic mine.

Τωρά αν μου έδειχνεν κάποιος μιαν εικόναν που να ελάλεν όσα έγραψεν ο καλλιτέχνης μες το κείμενον, τότε να του φκάλω καπέλλο.

Αντιλαμβάννουμαι τζιαι το ότι που μιαν χαμηλής ανάλυσης απομονομένη φωτογραφία ενός έργου μπορείς να φκάλλεις τζιαι λανθασμένα συμπεράσματα, οπότε δεν επιμένω ; ) Η φωτογραφία πάντως δεν μου αρέσκει όσον στοχαστικές τζιαι να είναι οι προεκτάσεις στον εγγέφαλον του δημιουργού της.

 
At 23 May, 2009 03:30, Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 23 May, 2009 10:08, Blogger drakouna said...

Το θέμα Acera δεν είναι αν σου άρεσε ή όχι το έργο. Το τι είναι "ωραίο" στην τέχνη είναι άλλωστε κάτι υποκειμενικό. Περί ορέξεως... που είπε και η Ματίλτα.

Αυτό που προκαλεί γέλιο, είναι η desperate προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα για την απεικόνιση της τούρκικης φρεγάτας και δώστου να τραβούν τα βυζιά τους ότι η Κυπριακή Δημοκρατία imish διαμφημίζει ότι η Κύπρος είναι τουρκική επικράτεια.

Εδώ ταιριάζει το ρητό:
"Απ'όσιει μούγια, μουγιάζεται".

 
At 23 May, 2009 12:52, Blogger the Idiot Mouflon said...

Πιστέυω πως η ουσία του προβλήματος για "Φ" και "Σ" είναι το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης... κατά την διαδικασία δημιουργίας έπρεπε να περάσει στα κατεχόμενα και να έρθει σε επαφή με "τους απ' εκεί".

Δεν είναι το ΑΚΕλ, το ΔΗΣΥ ή τις όποιες άλλες δυνάμεις που φοβούνται ότι θα φέρουν "απαράδεκτη λύση" (χεσμένους τους έχουν), για όλους αυτούς φωνάζουν μόνο και μόνο για λόγους συσπείρωσης των "δΗκών τους"...

Αυτό που πραγματικά τους τρομάζει είναι η επαφή των ανθρώπων. Επομένως, η όποια καλλιτεχνική διαδικασία εμπεριέχει τέτοια επαφή είναι "τέχνη παρακμάζουσα".

Περαστικά μας.

Από Πολίτη:

"...Ξεκινώντας από το γεγονός εκείνο, ο κ. Σωκράτους φτάνει στα κατεχόμενα και καταγράφει με την ψηφιακή κάμερά του, τις τοποθετημένες στο τοπίο φοινικιές, ενώ λαμβάνει συνέντευξη από τον Τ/κ έμπορο..."

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Κωδικός άρθρου: 873216
ΠΟΛΙΤΗΣ - 22/05/2009, Σελίδα: 54)

 
At 23 May, 2009 21:03, Anonymous Anonymous said...

Ενδιαφερον

 
At 23 May, 2009 22:00, Blogger sylvia said...

Η μανία μας να ανάγουμε το κάθετι (από eurovision μέχρι ποδοσφαιρικούς αγώνες) σε εθνικό θέμα είναι ανεκδιήγητη...τελικά όλα καταλήγουν στο 'παναϋριν να γίνεται' λες και δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό να ασχοληθούμε από το αν μια φωτογραφία υποδεικνύει την κατοχή ενός μέρους του νησιού ή αν υπονοεί ότι είμαστε τουρκική επικράτεια..έλεος που θα έλεγε και ο σύντροφος χριστόφιας!!

 
At 23 May, 2009 23:26, Anonymous ΙΩΝ said...

Αυτό είναι το καλλιτεχνικό έργο που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη φετινή Biennale Βενετίας. Είναι έργο του Σωκράτη Σωκράτους και τιτλοφορείται «Φήμες» (Rumors).....

Τι σχέση έχει η Κύπρος με έναν πλοίο με κόκκινην σημαία, τζια μπροστά μπροστά έναν κορμόν φοινιτζιάς που μοιάζει με φίδια μπλεγμένα;

1.Είναι η Κύπρος φωλιά φιδιών και εχιδνών; Η μήπως είναι φήμες;

2. Η σημαία η κόκκινη σημαίνει ότι είναι σημαία τουρκική; Η μήπως είναι φήμες;

Προς δρακούνα,
Αγαπητή καμμία σύγκριση της φωτογραφίας με το τουρικικό πλοίο και του έργου που βάζεις. Η τουρκική εισβολή και κατοχή, ναι είναι μια κόκκινη με αίμα, τάτσα στην ιστορία της Κύπρου και της ανθρωπότητας και δυστυχώς για ΟΛΟΥΣ τους Κυπρίους δεν είναι φήμες.

 
At 24 May, 2009 01:55, Blogger Diasporos said...

Ο καλλιτέχνης έν έσιει τίποτε τεχνικήν της φόρμας ή του composition της φωτογραφίας, τζιαι το μύνημαν του θα το εκαρτέρουν που κάποιον δεκαεφτάχρονον που προβληματίζεται για πρώτη φορά τζιαι έσιει 'βαθκειές σκέψεις'


Η ημιμάθεια τζιαι ο ημιεπαγγελματισμός που προβάλλει μιά τέθκεια φωτογραφία για το νησίν μας στην μπιενάλε (!!?) εν το πιό σημαντικόν θέμαν δαμέ.

 
At 24 May, 2009 19:33, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Αμάν ρε Διάσπορε, με έξι λέξεις εσκότωσες τον. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλά τζιαι η συμπεριφορά του εθνικού κορμού είναι θέμαν τζιαι η ανάρτηση της Δρακούνας με αυτόν είχεν να κάμει. Τζιαι αν θέλεις, η συμπεριφορά της εθνοπρεπούς περιρρέουσας κάμνει έργον έναν μη έργον (μη έργον για την δική μου τζιαι την δική σου "όρεξη").

 
At 25 May, 2009 02:14, Blogger Diasporos said...

Ασερα

Διαφωνώ με του ανεγκέφαλους που επήραν ζαβά τη φωτό, έν φταίν ομως, ο νούς τους έν κόφκει τζιαι πολλά για να μπορούν να καταλάβουν το λεγόμενον ambiguity που έσιει η τέχνη, γι αυτόν τους αρέσκουν κάτι εχτρώματα αγάλματα κλπ.

Φταίει τζιαι ο καλλιτέχνης που έν τους τα έκαμεν κουτσιά καθαρισμένα.

 
At 25 May, 2009 07:40, Anonymous Anonymous said...

Διάσπορε, διαφωνώ με το "κουτσιά καθαρισμένα", όταν ο λόγος είναι για την τέχνη - ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο έργο. Καταλαβαίνεις νομίζω τι εννοώ.
Κι αγνάντευε...

 
At 25 May, 2009 10:17, Blogger DaisyCrazy said...

τέλεια πρόταση! την υπερψηφίζω! μπεζ ΤΑΤΣΑ πάνω σε καμβά.

όσο για την κυπριακη συμμετοχη ποσο να αναδυκνυουμε το κυπριακο? μας βαρεθηκαν.. γιαυτο μαλλον στείλαμε φετος κατι πιο αναλαφρο (εμενα μου θυμιζει φωτο απο το μολο στη λεμεσο για ναμαι ειλικρινης..) why not βρε αδελφε?

 
At 25 May, 2009 10:28, Blogger Joshoua said...

Εγω μπάι δε γουέι απολογούμαι επειδή εν ήξερα ότι το έργο ήταν βίτεο τζιαι όι φωτογραφία.
Επαραφέρτηκα.
Έφα τζιαι σίεσιμο στο κάμπινγκ το Σ/Κ.
Είμαι ένα σκουλήκι :-(

 
At 25 May, 2009 10:29, Blogger DaisyCrazy said...

σορρυ αλλα προφανως δεν... ειδα/καταλαβα οτι προκειται για τουρκικο πλοιο. εγω νομιζα οτι ειναι της ocean tankers..

 
At 25 May, 2009 14:24, Anonymous Anonymous said...

Oh my god!!

ivesk.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.