Friday, February 20, 2009

Λέσχη Γονέων

Όταν κάνεις το πρώτο σου παιδί, αυτόματα (και χωρίς να συμπληρώσεις οποιαδήποτε αίτηση εγγραφής) γίνεσαι μέλος της Λέσχης Γονέων. Είναι μια λέσχη που δέχεται οποιονδήποτε, χωρίς οικονομικά ή άλλα κοινωνικά κριτήρια και δυστυχώς δεν σου δίνει κάρτα μέλους/πόντων. Να φανταστείς, δεν κάνει ποτέ ανοιξιάτικες προσφορές ή φιλανθρωπικό παζαράκι. Χάλια λέσχη δηλαδή.

Η Λέσχη Γονέων περιλαμβάνει όλους τους γονείς, αλλά στην πραγματικότητα εσύ αντιλαμβάνεσαι πάντα την παρουσία των γονιών στην ίδια φάση με σένα. Ας πούμε, σε μια παρέα με διάφορα ζευγάρια-γονείς, εσύ θα πιάσεις κουβέντα με τους γονείς που έχουν παιδάκι στην ίδια ηλικία με το δικό σου. Αυτό ως ένα σημείο είναι λογικό διότι έχετε τις ίδιες ανησυχίες, απορίες και διαπιστώνετε ταυτόχρονα παρόμοια πράγματα. Ένα μειονέκτημα όμως, είναι ότι τα θέματα συζήτησης είναι πολύ περιορισμένα.

Στην αρχή (όταν μένεις έγκυος) η πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι ποιος είναι ο γυναικολόγος σου. Μικρό νησί η Κύπρος, όλοι ξέρουν όλους τους γυναικολόγους. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται. Ακόμα και αν ο γυναικολόγος σου είναι ο Άγνωστος Γ. (εννοείται από το Γυναικολόγος), θα σου πουν για παλιά περιστατικά του, ποια γέννησε σε αυτόν, τι επιπλοκές είχε, ποια η άποψη του για φυσική versus καισαρική γέννα. Μέχρι και τι ποδοσφαιρική ομάδα υποστηρίζει θα σου πουν (μη γελάς, σε μερικούς αυτή η πληροφορία είναι καθοριστικής σημασίας. Όχι, δεν εννοώ τις γυναίκες των ποδοσφαιριστών).

Με το που γεννάς, η συζήτηση στρέφεται στο γάλα του μωρού. Θηλάζεις? Αν όχι, τι μάρκα γάλα του δίνεις? Δοκίμασες το άλλο που παρασκευάζεται από αγελάδες που ακούν κλασσική μουσική? Ή το άλλο με χαμηλά λιπαρά? Ή το άλλο από την Ελβετία με τις χαρούμενες αγελάδες Milko? Δύο εβδομάδες αργότερα το γάλα από τις Άλπεις απορρίπτεται, πετούν (λέει) αεροπλάνα πάνω από τις Άλπεις και οι αγελάδες υψηλών υψομέτρων αναπνέουν το καυσαέριο που αφήνουν πίσω τους. Καλύτερο το μητρικό. Τρεις μέρες αργότερα, οι απόψεις διίστανται. Αν η μάνα έκανε του κόσμου τις κραιπάλες πριν οικοκυρευθεί, οι κραιπάλες δεν είναι λογικά μέσα στο αίμα της? (στον εγκέφαλο της είναι λέω εγώ αλλά τέλος πάντων). Το ένα γάλα είναι πολύ ελαφρύ. Το άλλο γάλα προκαλεί δυσκοιλιότητα. Αναγκαστική διατριβή πάνω στο θέμα «γάλα». Βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες και λιπαρά.

Μεγαλώνοντας λίγο το μωρό, δημιουργείται η ανάγκη να αγοράσεις παιδικό αμαξάκι. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα επιστημονικής μελέτης και σχολιασμού. Περισσότερη ώρα αφιερώσεις για να αποφασίσεις τι αμαξάκι θα αγοράσεις για το μωρό σου, παρά τι αυτοκίνητο θα αγοράσεις για τον εαυτό σου. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, οι χρωματισμοί επίσης, όλα όμως κάνουν την ίδια δουλειά. Βάζεις πάνω ένα μωρό και σπρώχνεις. Αν υπάρχει αμαξάκι με remote control να το συζητήσω και αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τελειώνοντας και με αυτό το θέμα (surely το issue τελειώνει εδώ?) μπαίνεις πλέον στα βαθιά και νεφελώδη νερά του «που θα πάει νηπιαγωγείο το μωρό». Η σωστή απάντηση εγγυάται (υποτίθεται) ένα λαμπρό μέλλον επιστήμονα, η λάθος απάντηση οδηγεί με βεβαιότητα στο δρόμο του high school drop-out. Ο γονιός που ενδιαφέρεται (ένας τρόπος για να περιγράψεις τη φράση «ο υστερικός γονιός») θα ελέγξει εξονυχιστικά όλα τα νηπιαγωγεία σε βεληνεκές 14 χιλιομέτρων από το σπίτι του, θα συγκρίνει εμπειρίες με άλλους γονιούς που ενδιαφέρονται, θα ανακρίνει τις νηπιαγωγούς και θα θέλει να μάθει το CV των άλλων γονιών (μήπως, λέω μήπως και υπάρχει κληρονομική διάθεση σχιζοφρένειας). Υπάρχει μάθημα μουσικής? Από πτυχιούχο μουσικό από Conservatorium? Μάθημα γυμναστικής? Από την Ελένη Πετρουλάκη? Πόσες ξένες γλώσσες θα μάθουν τα τρίχρονα? 3 μόνο? Πολύ λίγες… τς τς τς…Μερικά νηπιαγωγεία εφαρμόζουν την τακτική του interview πριν αποφασίσουν να σε δεχτούν. Δηλαδή, θα δεχτούν το τρίχρονο σου αν τους γυαλίσεις στο μάτι…

Θα μπορούσα να το σχολιάσω.

….

Μπα, άσε καλύτερα. Να έχουμε κάτι για να γελάμε στη συνέχεια.

Θα επανέλθω επί του θέματος… αλλά πρώτα please κάποιος να με καθησυχάσει ότι με τα επόμενα παιδιά που θα κάνεις θα σταματήσεις να ασχολείσαι με γάλατα και τρίχες.

13 Comments:

At 20 February, 2009 13:21, Blogger MARINOS said...

Να σαι καλά μ εκανες και γέλασα!

Δεν μπορώ να σε βοηθήσω στην ερώτησή σου, λυπάμαι! Αλλά με έκανες να υποψιαστώ τι μπορεί να με περιμένει όταν και εαν...!

ΥΓ.: Φαντάζομαι και πόσο θρίλερ θα περιλαμβάνει το μέγα κεφάλαιο "ΒΑΦΤΙΣΗ".

 
At 20 February, 2009 14:07, Blogger iveks said...

Toso diskolo ine pia na ise gonios simera? Pano pou elega na mino egkios afto to blog mou allazei sinexeia tin apofasi m.

 
At 20 February, 2009 14:16, Blogger frou-frou said...

ax...... polla trexamata exeis vre drakouna... enta3ei dont worry aman to paidi einai to proto sou ennoeitai pos ola tha einai pio diskola... sto deftero tha 3ereis ti tha se perimenei kai den tha einai toso poliploka...


interviw gia nipiagogio?????????????
den to 3anakousa afto... dld ti to rotoun to moro poies einai i prosdokies tou gia to mellon ??????

 
At 20 February, 2009 14:21, Anonymous Anonymous said...

oxi to rwtoun posa lefta vgazei o papas tou, ti douleia kamnei kai ti autokinito odiga.

 
At 20 February, 2009 14:36, Blogger DaisyCrazy said...

Θέε μου! Φοβάμαι που φοβάμαι να γίνω μαμά, είμαι που είμαι και υστερική... Κατάλαβα τι σπαστική μάνα θα γίνω! lol
Μετά από αυτό το ποστ θα το ξανασκεφτώ αν θέλω όντως παιδί ή να μείνω με το σκυλάκι μου - που παρεπιπτόντως με αγχώνει το πότε θα αλλάξει δόντια, αν θα είναι στραβά, πότε θα σταματήσει να μασά τα έπιπλα και οτιδήποτε δει μπροστά του, αν θα τα πάει καλά στο obedience class κτλ.
Καταλαβαίνεις είμαι σοβαρή περίπτωση, σκέψου τι θα γίνω σαν γονιός... Το σκέφτομαι και τρομάζω! Κρίμα το παιδί το καημένο!

 
At 20 February, 2009 15:07, Blogger Marco said...

Στο δεύτερο παιδί όλα είναι πιο εύκολα, άπλα χρησιμοποίας ότι είχες απο το πρώτο, αμαξάκια καρεκλάκια κ.λ.π. και τέλειωσε το θέμα επίσης δεν δίνεις και τοση πολλή σημασία για τα υπόλοιπα γάλατα, και ξέρω γω τι άλλο .
Μιλώ απο πείρα

 
At 20 February, 2009 16:02, Blogger loulloudi tis anatolis said...

Αγαπητή Δρακούνα. Σε αυτή τη ζωή κάποιοι ακολουθούν το feeling τους και κάποιοι τον εγκέφαλο τους. Αν ακολουθείς το φιλινγκ τότε το ίδιο θα πράξεις και στη γέννα και στο γάλα και στο νηπιαγωγείο και στην αμαξού αδιαφορόντας για τις θεωρίες των γονιών που "ενδιαφέρονται". Το ίδιο θα ισχύει και με το 2ο μωρό αλλά με μια μεγάλυτερη δόση ευκολίας γιατί θα έχεις και την εμπειρία του πρώτου. Άρα μη φοβού.

 
At 20 February, 2009 17:23, Blogger rocky smarties said...

Se rwtoun mehri kai posa kaneis ton mina, pou douleveis poioi einai oi goneis sou kai meta apofasizoun...profanos den tous endiaferei TIPOTA yia to mwro sou!Yiafto molis arhisoun etsi erwtiseis ...makria!psaxe allou :)

 
At 20 February, 2009 23:14, Blogger Αντρικκος said...

Σήμερα ήμουν στο μαιευτήριο. Γέννησε μια φίλη μου το 2ο και το καταευχαριστήθηκε. Το λουλούδι της ανατολής έχει απόλυτο δίκαιο. Just follow the feeling...

 
At 22 February, 2009 19:57, Blogger Sike said...

Eίσαι έγκυος πάλε.

ΧΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

 
At 22 February, 2009 22:09, Blogger gregoris said...

http://www.gopetition.com/online/25542.html
the english school petition

 
At 24 February, 2009 12:37, Anonymous Anonymous said...

Αυτό ήταν καλό κομμάτι για την Καθημερινή.

 
At 03 August, 2009 19:04, Anonymous Anonymous said...

Γέλασα με το post!
Πήρα μια μικρή ιδέα για το τι με περιμένει όταν και άμα γίνω μάνα -Θεού θέλοντος.
Εγώ είμαι τύπος ανθρώπου που ξεκοκαλίζει κάθε πληροφορία που υπάρχει ώστε να πάρει απόφαση, οπότε με βλέπω να είμαι από αυτές που κάνουν διατριβή στο γάλα, στο αμαξάκι, στη κούνια, στο νηπιαγωγείο, στη μουσική, κλπ κλπ..

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.