Wednesday, May 07, 2008

Η Χιονάτη και οι 7 συνταξιούχοι

Με το ταξίδι στη Γερμανία, θυμήθηκα τα παραμύθια των αδερφών Grimm (Ραπουνζέλ, Χάνσελ και Γκρέτελ, Κοκκινοσκουφίτσα, you know, the classics). Αποφάσισα να κάνω ένα άλφα background reading να θυμηθώ τι παίζει στα εν λόγω παραμύθια. Καλός και ο Ευγένιος Τριβιζάς αλλά αίμα δάκρυα και ιδρώτα μόνο το γερμανικό φολκλόρ διαθέτει σε ποσότητες.

Μετά από μια preliminary ανάγνωση, μπορώ να πω ότι όλα είναι όπως τα θυμάμαι. Οι κακές μητριές παρούσες και δυνατές, αγκάθια που τρυπάνε χαζοβιόλες βασιλοπούλες που δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν, μάγισσες με διατροφικές διαταραχές και γονείς που πρέπει να τους μαζέψει επειγόντως το Γραφείο Ευημερίας.

Και βεβαίως δίνεται μια αληθοφανής εξήγηση γιατί το black forest της Γερμανίας ονομάζεται black. Διότι είναι forest και είναι τόσο πυκνό που μέσα σε αυτό χάνεσαι. Η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ και η Χιονάτη μπορούν να σου το επιβεβαιώσουν.

Που μας φέρνει στο καυτό ερώτημα:

Πως εξηγείς σε μωρό που μεγαλώνει στην Κύπρο, ότι τα παιδάκια μπορούν να χαθούν μέσα σε ένα δάσος?

Με δεδομένο ότι το μωρό έχει υπόψη του το Τρόοδος (που έχει μεν δέντρα αλλά μην τρελαθούμε κιόλας) που τα δέντρα απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα το ένα από το άλλο, η ορατότητα σου είναι τελικά καλύτερη και από πόλη, άρα για να χαθείς, actually να χαθείς, πρέπει να καταβάλεις προσπάθεια. Ή να έχεις τον προσανατολισμό της κουμέρας μου που όταν σπουδάζαμε, από το Tottenham Court Road ως την Oxford street έπαιρνε ταξί διότι «δεν τα έβρισκε». Και μια άλλη φορά ξεκίνησε να πάει στο Brighton και κατέληξε στο Lake District. Και μια άλλη φορά ήθελε να πάει στο Bath και κατέληξε στο Birmingham.

Και μετά δεν την αφήσαμε να ξαναπάει πουθενά μόνη της.

Η κουμέρα μου, τώρα που το σκέφτομαι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να «ζήσει» τα παραμύθια των αδερφών Grimm στην Κύπρο.

Αλλά ξεφεύγω από το θέμα. Βλέπω μόνο μια πιθανή λύση:

Κυπριακό adaptation Χιονάτης: Πείθεις το παιδάκι ότι μια βασίλισσα εκεί που καθόταν και αγνάντευε τρύπησε το δακτύλι της με ένα αγκάθι και πέφτοντας το αίμα στο χιόνι αναφώνησε «Ω! Μακάρι να κάνω μια κόρη με άσπρο δέρμα σαν χιόνι, με κόκκινα χείλη σαν το αίμα και μαύρα μαλλιά σαν τον έβενο!» (στο «χιόνι», βάλτε άσπρη πέτρα Λυμπιών. Κάνει το ίδιο εφέ). Ειδικά τα μαύρα μαλλιά είναι σίγουρο σημάδι ότι το παραμύθι διαδραματίζεται στην Κύπρο. Η βασίλισσα κάνει όντως ένα παιδί που μοιάζει με την Frida των Abba και conveniently πεθαίνει. Ο βασιλιάς παντρεύεται ξανά κακιά μητριά με οξυζενέ μαλλί, 3 πλαστικές επεμβάσεις (η πρώτη στο στήθος, η δεύτερη στη μύτη, η τρίτη η καλύτερη δεν μας αποκαλύπτει που), και ένα ερμάρι γεμάτο ρούχα Donatella Versace. Οδηγεί SAAB convertible. Και δεν ξέρει να το παρκάρει. Είναι τραγικό.

Η κακιά μητριά έχει ένα μαγικό καθρέφτη που καθαρίζει η Σρι Λανκέζα της με Famozo κτλ κτλ, ο καθρέφτης κάνει τη μαλακία να πει ότι η Χιονάτη είναι πιο όμορφη κτλ κτλ και η κακιά μητριά αντί να σπάσει τον καθρέφτη και να πάει για καφέ με τις μέγαιρες φίλες της, πακετάρει τη Χιονάτη μέσα στο SAAB και την εγκαταλείπει….. (έλα μου τώρα. Που να την εγκαταλείψει για να μην βρεθεί?)

Πρόβλημα αληθοφάνειας.

Και άμα το παραμύθι δεν είναι αληθοφανές πως θα ταυτιστεί το παιδάκι για να θέλει να ντυθεί Χιονάτη στα Καρναβάλια? Πως?

Αποφασίζεις ότι το τοπικό σχέδιο για τον Ακάμα έχει γίνει αποδεκτό και εφαρμόζεται. Η Χιονάτη εγκαταλείπεται στα όρια του δάσους της Πάφου με τον Ακάμα (ας πούμε στην κοιλάδα των Κέδρων), όπου την ανακαλύπτουν 7 Βρετανοί συνταξιούχοι που έχουν αγοράσει επαύλεις στην περιοχή, από Παφίτες developers και την φιλοξενούν.

Η κακιά μητριά ανακαλύπτει ότι η Χιονάτη δεν πέθανε κτλ κτλ, προσπαθεί τρεις φορές να την σκοτώσει κτλ κτλ, την τρίτη φορά η Χιονάτη πέφτει σε χειμερία νάρκη και οι 7 Βρετανοί συνταξιούχοι την βάζουν σε βάρκα με glass bottom και οργανώνουν μονοήμερα ταξιδάκια στον Ακάμα και την Fontana Amoroza (η βάρκα στη θάλασσα είναι το κυπριακό twist του παραμυθιού).

Περνά καιρός και στο γειτονικό ξενοδοχείο Anassa φιλοξενείται διάσημος μοντέλος-ηθοποιός-γαλαζοαίματος-εκατομμυριούχος. Πάει εκδρομή με το glass bottom boat, βλέπει τη Χιονάτη, σκέφτεται ότι έτσι που είναι σε χειμερία νάρκη είναι η τέλεια γυναίκα που δεν θα μουρμουρά ποτέ, τη θέλει, την παίρνει και φεύγει.

Στην επιστροφή, και λόγω του ότι ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί, ο σοφέρ του διάσημου μοντέλου-ηθοποιού-γαλαζοαίματου-εκατομμυριούχου πέφτει σε ένα παγκέττο και η Χιονάτη ξυπνά από τη χειμερία νάρκη (παράλληλο ηθικό δίδαγμα: οι λακκούφες και τα παγκέττα στους δρόμους της Κύπρου ανασταίνουν και νεκρούς) και οι δύο νέοι αποφασίζουν να παντρευτούν.

Η κακιά μητριά μαθαίνει ότι ο διάσημος μοντέλος-ηθοποιός-γαλαζοαίματος-εκατομμυριούχος παντρεύεται, πάει στο γάμο ως κοσμική, έντρομη ανακαλύπτει ότι η Χιονάτη ζει ζει και μας καθοδηγεί, και σκάει από το κακό της (και ίσως και από το πολύ φαί, ή της στέκεται το λουκούμι, συμπληρώνετε αναλόγως διάθεσης).

18 Comments:

At 07 May, 2008 12:55, Blogger Έλατο Χελιδόνι said...

Εξίασες το κομμάτι που η μητριά μεταμφιέζεται σε πλανόδιος πωλητής κούπας/πόμπας τζιαι διά στην χιονάτη μια κούπα νηστίσημη με μάτζικ μάσρουμς για να νομίζει ο Πρίγκηπας οτι εν τζάνκι. Η χιονάτη τριππάρει αλλά ο πρίγκηπας έν επήρε χαπάρι επειδή ήταν η κυριακή του λαού τζιαι επιέν κυνήγι.

Εντομεταξί που κολλά το πυκνό με το μπλάκ? Εν γκρίν φόρεστ που έπρεπε να το λαλούν αν ήταν έτσι

 
At 07 May, 2008 13:41, Blogger drakouna said...

Είναι τόσο πυκνό (υποτίθεται) που οι αχτίδες του ήλιου δεν φτάνουν το έδαφος και είναι σκοτεινό.

 
At 07 May, 2008 13:53, Anonymous Anonymous said...

Μεν μάσιεστε αλλά η Χιονάτη είχε κάτι Λευκωσιάτικο σιειττάνικο μέσα της....άκου τζαμέ εξύπνησε που είδε τον ζάμπλουτο κούκλο. Έξερε τι έκαμνε που μιας αρκής.

Μεν ακούετε πελλάρες.

[Είμαι με το team Χάιντι]

 
At 07 May, 2008 21:30, Blogger Nothin_personal said...

egw nomizw na kamete brain storm me ton elato, kai na gyrisete sirial opws ti Myrtw Kontova. Pale espourtisete me.

 
At 07 May, 2008 21:31, Blogger Nothin_personal said...

Pale itan Kyriaki tou laou simera, gmt. Kai o nown noeitw

 
At 07 May, 2008 22:49, Blogger Pelloplasma said...

ate drakouna....nomizo to epomeno step einai na 3ekinisis ta grafeis vivlia se cypriot version.
alla prosthese allo kati....sirne je kanena aggliko mesa mesa gia jinous pou espoudasa agglia je kanena kalamaristiko gia jinous pou espoudasan ellada.
epeidi eprose3a to oti kamnoun to polloi molis ertoun kipro.

 
At 08 May, 2008 08:27, Blogger drakouna said...

Τζιαι εγώ προτιμώ τη Χάιντι αλλά εν που την Ελβετία.

Nothing to do with the Grimm brothers.

Άλλη φορά.

 
At 08 May, 2008 08:48, Blogger Stefania said...

xaxaxa τέλειο...λέω να δοκιμάσω να πω αυτο το version της Χιονάτης των κόρων μου...νομίζω θα τους αρεσει περισσότερο! (εχω βαρεθεί το original) να'σαι καλα..με έκανες και γέλασα πρωί πρωί..θα πάει και η μερα μου καλα!

 
At 08 May, 2008 10:28, Anonymous Anonymous said...

theloume kai parallagi tis staxtopoutas pls

 
At 08 May, 2008 12:47, Blogger entelech1a said...

Ο μοντελος-ηθοποιος-γαλαζοαιματος-εκατομμυριουχος εν επρεπε να εισσσε δικη του "βαρκουα"?

 
At 08 May, 2008 13:54, Anonymous Anonymous said...

Μα ποιος σου είπε ότι δε χάννεσαι στα δάση του Τροόδους; Είναι μία διαδρομή προς την Πάφο, περνάς μέσα από κάτι δέντρα τιλυγμένα με κισσο, που είναι τόσο ψηλά (και ο δρόνος είναι τόσο χαμηλά) ώστε δεν πιάνει καθόλου το φως του ήλιου! Μπρρρρρ.... δεν μπορώ να φανταστώ να περιπλανιέται κάποιος εκεί και να μη νιώσει έστψ μία ανατριχίλα...

 
At 08 May, 2008 22:54, Anonymous Anonymous said...

xionati ala kypriaka..polla oreo post dear drakouna...ama grapeis vivlio 8a ginei sigura best seller :)

 
At 09 May, 2008 20:07, Blogger the bastard; unshaved. said...

χαχα κορυφή.
περιμένουμε τζι άλλα adaptations

 
At 10 May, 2008 12:28, Blogger BlaCk piTt said...

Πολύ ωραίο, μόνο που πρέπει να αλλάξεις το όνομα της Χιονάτης και να την βαφτίσεις shιονα!!!

 
At 10 May, 2008 18:16, Blogger panayiotis & phedi said...

teleio cyprus snowhite fairy tale!!!
suggestion: h kakia mhtria tha mporeouse na htan kubernhtikos ypallhlos pou asxoleito olh mera me th douleia ths pou ekame ta gluka matakia tou proistamenou ths kai ton pantreuthke ?

 
At 10 May, 2008 18:18, Blogger panayiotis & phedi said...

na simprliroso: h xionati opos eipe kai pitt na einai siona to onoma ths kai na einai yio8ethmeno koritsaki apo to anatoliko blok

 
At 11 May, 2008 18:35, Blogger Nothin_personal said...

eprolave sas o Tsiakkas!

 
At 12 May, 2008 01:06, Anonymous Anonymous said...

Ήρθες ανανεωμένη δρακούνα, μπράβο! Αυτός είναι ο τομέας σου πάρτο απόφαση... keep writing...!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.