Tuesday, April 15, 2008

όνομα που προκαλεί βήχα

Η κουκλάρα αυτή την περίοδο βήχει σαν νταλικιέρης. Είπαμε να της κόψουμε το κάπνισμα. Ωραία η φωνή της Μελίνας Μερκούρη, δεν λέω, αλλά άλλο να ακούς με βραχνή φωνή «αγάπη που έγινες δίκοπο μαχαίρι» και άλλο να ακούς «μπα μπα μπα», «τα τα τα». Υπάρχει μια μικρή διαφορά.

Ο γιατρός μας είπε ότι ο βήχας οφείλεται στη σκόνη από την Αφρική που κάνει τις διακοπές της στην Κύπρο και θα περάσει όταν φύγει η σκόνη.

Μια που δεν έχουμε ακόμα βαφτίσει την κουκλάρα, είπα μήπως είναι καλή ιδέα να τη βαφτίσουμε τελικά «Σαχάρα». Θα είναι επίκαιρο, πρωτότυπο και θα έχει και ένα κοινό με το κοπελλούδι της Angelina Jolie. Not bad.

Ο Έτερος από την άλλη υποστηρίζει ότι με τη βραχνή φωνή, συν το γεγονός ότι αυτή την περίοδο το αγαπημένο της παιγνίδι είναι το καλαμάκι (αυτό του φραπέ) που το κρατά ως light saber και το ανεμίζει, θα ήταν πιο λογικό η κουκλάρα να βαφτιστεί Darth Vader (ειδικά όταν είναι κλειστή η μύτη της, κάνει ακριβώς τον ίδιο θόρυβο).

Δεν ξέρω για τον Έτερο αλλά όταν ακούω Darth Vader μου έρχεται στο νου το φιλμάκι των γάρων. Μου έχουν χαλάσει το Star Wars ανεπανόρθωτα. Με την καλή έννοια.

Τέλος πάντων.

Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι οι εκκλησίες μας δεν βαφτίζουν ότι όνομα τους πασάρεις. Όχι βέβαια, πρέπει το όνομα να είναι όνομα αγίου ή αγίας. Και για τα αρχαία ελληνικά η εκκλησία έχει κάνει ένα πολύ συσταρισμένο provision, πήρε 40 αρχαία ονόματα, τα ονόμασε οι «40 άγιες παρθένες» και there you go, μπορείς να ονομαστείς Ευτέρπη, Κλειώ, Ερασμία, Μελπομένη κ.α. Βέβαια, άκουσα ότι εναπόκειται στο πόσο «αυστηρός» είναι ο παπάς που θα βαφτίσει. Υπάρχουν και παπάδες που δεν κολλάνε στο όνομα.

Πρέπει να βρω ένα μη-κολλημένο.

Μέχρι τώρα δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ιδιαίτερα επιτυχής. Τις 2-3 φορές που χρειάστηκα τον παπά της ενορίας μου, Χ του έλεγα ότι είναι το όνομα της κουκλάρας, Ψ έγραφε αυτός. Συνεννόηση μπουζούκι. Με ρωτά το όνομα, του απαντώ, με ρωτά πότε θα γιορτάζει το μωρό, θέλω να του απαντήσω «δεν έχω ιδέα, πρέπει να γιορτάζει κάποια ημερομηνία οπωσδήποτε?» αλλά δεν λέω τίποτα. Τα γενέθλια δεν είναι αρκετά?

Και εννοείται δεν θέλω να συζητήσω το όνομα με τον παπά. Θα με στείλει πακέτο στη γερόντισσα (if you know what I mean)…

20 Comments:

At 15 April, 2008 14:16, Blogger achilleas said...

ast' astia prepei na matho pote giortazo, nmz en aprili

 
At 15 April, 2008 14:50, Anonymous Anonymous said...

sotiria na ti vgalete na parapempei sti sotiria mpellou. paizei kai to mpella fysika apo to rampelia...
to gerimo to nini..

 
At 15 April, 2008 15:46, Blogger Pelloplasma said...

ego an ke oute pantremeni ime, oute filo exo (ara oute je kopelloui) idi ekotsianasa onoma gia tin kori mou :P
en mou allasi kanenas gnomi. O papas as kami kala na mou tin vaftisi. fisika en arxaio elliniko je idi 3ero arketes pou en etsi to onoma tous.

emina se ti onoma na fkalo ton giokka mou pou ena genniso :P

 
At 15 April, 2008 16:13, Anonymous Anonymous said...

agapite axhillea giortazis stis 24 apriliou.

 
At 15 April, 2008 16:35, Blogger Candy Candy said...

Νομίζω να της δώσετε ένα όνομα που πάει ασορτί με το βήχα…Halls ας πούμε, Strepsils…συμβατικά ονόματα αγίων ή αρχαία ελληνικά τζιαι πελλάρες!

 
At 15 April, 2008 17:25, Anonymous Anonymous said...

Χοντρή μαλακεία να συνεταιρεύκεις με τους παπάδες σε τόσο σημαντικά στοιχεία της ζωής σου.

Πολιτικό γάμο σιόρ, τζιαι με βαφτίσια με τίποτε ως τα 18 του κοπελλουδκιού, να αποφασίσει μόνο του ελεύθερα για θρησκείες τζιαι τέθκοια.

Στο κάτω κάτω έτσι ήταν η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση ως πρίν την Τουρκοκρατία. Έπρεπε να περάσεις κατήχηση τζιαι να κριθείς άξιος για να βαφτιστείς, τζιαι ως τότε ούτε στην λειτουργία εν εδικαιούσουν να πάεις (ή έπρεπε να φύεις πριν αρχίσει το μέρος του προγράμματος για τους βαφτισμένους, εν αθθυμούμαι τες λεπτομέρειες). Μόνο με την τουρκοκρατία εξεκινήσαν να βαφτίζουν μωρά για να μεν τους τα πιάνουν οι Τούρτζιοι.

Ο πρώην Father Paul του English School και νυν Μητροπολίτης Κηρυνείας εχρησιμοποίησε το επειχείρημα για να πει πως εν έπρεπε να πάει ο άπιστος Ταλάτ στον Άγιο Μάμα «αφού ούτε καν οι κατηχούμενοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν δικαιούνται». Για τον Φερχόϊκεν που ήταν να παάει τζιαι τζείνος, παρ' όλο που ήταν αιρετικός, εν είπε τίποτε ο Father Paul, εσκέφτηκα να του γράψω επιστολή στες εφημερίδες να του ζητήσω να τοποθετηθεί δημοσίως αλλά εβαρήθηκα, έτσι τζιαι αλλιώς είσιε μου μονίμως D στον έλεγχο.

Ένα ακατήχητο μωρό δικαιούται, βέβαια, να βαφτιστεί, παρ' όλο που η τουρκοκρατία ετέλειωσε πριν 130 χρόνια. Ο όρος captive customers λαλεί σας τίποτε;

 
At 15 April, 2008 19:07, Blogger kyriakos said...

θα σας πώ μια ιστορία…

Γύρο στο 325 Μχ ο Μέγας Κωνσταντίνος για αδιευκρίνιστους λόγους σκότωσε την γυναίκα του Φούστα και τον Γιο του Κρίσπο (shit happens.. you know..)
Μέτα κάλεσε την Α οικουμενική σύνοδο και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε οι παπάδες να προωθούν για όνομα χριστιανών το δικό του Κωνσταντίνος και της μάμμας του Ελένης και να μην ξαναβαφτιστεί κανείς Κρισπος και Φούστα ώστε να ξεχαστεί με την πάροδο των χρόνων το όνομα τους και οι απεχθείς πράξεις του αυτοκράτορα..

Ετσι και έγινε.. ποιοι από εσάς ξανάκουσαν τον Κρίσπο και την Φούστα?

 
At 15 April, 2008 19:17, Anonymous Anonymous said...

fousta eneksanakousa prosopika soutien omos en mia endiaferousa epilogi

 
At 15 April, 2008 19:46, Blogger achilleas said...

enne 15 tou mai pou giortazo???

 
At 15 April, 2008 19:52, Blogger Έλατο Χελιδόνι said...

Τζιαι ο πελλός τζει που πονεί δαμέσα. Εξανακούσετε βαφτίσια χωρίς νερό?

 
At 15 April, 2008 20:12, Anonymous Anonymous said...

Σε δάσος της Σαμοθράκης, με τα ερείπια για καναπέδες... με τα πνεύματα των αρχαίων σαν VIPs και διονυσιακό event το απογευματάκι. Να σας προκύψει και ...Αλεξάνδρα.

http://alex.eled.duth.gr/Samothrace/gr3.html

 
At 15 April, 2008 22:13, Anonymous Anonymous said...

Kala. Mia fili mou onomati Gloria (ne en kiprea) gia na kailisi to papas na tin baftisi efonakse "Vaftizete h douli tou theou XLORIA!" (tora an iparxi agia Xloria en iksero).

Exo dikeologia. Ama sou pi ksana pote ena giortazi h kouklara pe tou Twn Agiwn Pantwn (ne iparxi ke stin Orthodoksi afti h giorti).

Fisika mpori na sou fki Gothou istera en ke kseris.

Katerina

 
At 16 April, 2008 01:00, Anonymous Anonymous said...

Poy thn stigmh poy den pistebeis ston 8eo giati 8eleis na bafthseis thn korh soy? Afhsthn abafthsthn

 
At 16 April, 2008 01:03, Blogger Nothin_personal said...

Tha piasw tin kyria etera tilefwno parafta! 3emyalismeni!!!

 
At 16 April, 2008 06:20, Blogger Pelloplasma said...

exi je ekklisia ton Agion Panton pantos. Minisko konta se mia.
An eni vaftistin dame na ise kalimeni. Btw, simfono na men tin vaftiseis tora je na tin afisis na apofasisi.....alla to provlima en oti afou ena tis didaskoun tin orthodo3i thriskia pantou (sxoleio, goneis apo giortes, mnimosina ktl) ena tis eni diskolo na diale3i otidipote allo.

agapite achillea i giorti sou ine 24 tou aprili. 15 tou mai ine tou Αχίλλιου oxi tou Αχιλλέα. Mporis na paeis to www.eortologio.gr na dis oti giorti thelis. Spania ena evris onoma pou en iparxi.

 
At 16 April, 2008 12:00, Anonymous Anonymous said...

Μπορείτε να πείτε του παπά αυτό που του είπε ο μπαμπάς μου (παρδόν για το καλαμαριστικο, εν προς αποφυγή σύγχισης) όταν ο παπάς έκαμνε κούτζια να με βαφτίσει με το αρχαίο ελληνικό μου όνομα:

"Εντάξει, εννα τη βαφτίσω εγώ με τη σίκλα στην κουζίνα."

Εδούλεψε. Πολλάαααααα χρόνια μετά, ανακάλυψα ότι τελικά έχω γιορτή, ζήτησα δώρα αναδρόμικά, αλλά ο μπαμπάς μου πάλε βρήκε κάτι ευφάνταστο να πει.

 
At 19 April, 2008 13:35, Blogger dokisisofi said...

etsi o papakis sou a? agapas ton polla ennen?

 
At 20 April, 2008 12:49, Blogger achilleas said...

en eshei etsi prama eppese i giorti mou mes tes adies

 
At 21 April, 2008 23:59, Blogger dokisisofi said...

Να αγιάσεις εσύ να γιορτάζουν όλοι ο Αχιλλήες στα γενέθλια σου. Βέβαια, χρειάζεσαι κάποιον να σου πάρει τη ζωή πρώτα. Ρώτα την Δρακούνα, εγώ είμαι απασχολημένη να αγιάσω.

 
At 22 April, 2008 11:34, Anonymous Anonymous said...

Άλλαξαν οι καιροί. Μη το βαφτίσεις!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.