Sunday, October 28, 2007

Δρακούνα στην Αντίσταση

Επέτειος και πάλι σήμερα. Πάντως, από όλες τις επετείους, η 28η Οκτωβρίου είναι η αγαπημένη μου. Είναι η αγαπημένη μου διότι γιορτάζουμε κάτι που έγινε αλλού σε μια στιγμή της ιστορίας που η Ελλάδα δεν είχε και πολλά πάρε δώσε μαζί μας, άρα όλοι συμφωνούμε και χαιρόμαστε το ίδιο (με τις καθαρά δικές μας επετείους βλέπεις τι χαμός γίνεται κάθε καλοκαίρι, καλύτερα να γιορτάζουμε επετείους άλλων). Ποια είναι καλύτερη επέτειος από αυτή της 28ης Οκτωβρίου που «νικήθηκε ο φασισμός»? Όλοι συμφωνούν. Είναι unisex γιορτή και συμφέρει.

Επιπλέον, η 28η Οκτωβρίου είναι μεγάλη ευκαιρία για τους τηλεοπτικούς σταθμούς (ΡΙΚ) να ξεθάψουν επετειακές ταινίες εποχής και να γεμίσουν το πρόγραμμα τους. Ειδικά οι ταινίες που γυρίστηκαν επί Χούντας είναι οι καλύτερες διότι συνδυάζουν άφθονο action, έρωτα, εθνική περηφάνια (μασκαρεμένη πίσω από την αντίσταση) και πολύ, μα πολύ eye liner.

Τα όνειρα μου έγιναν πραγματικότητα και χθες το βράδυ το ΡΙΚ έβαλε το «Μια γυναίκα στην Αντίσταση».

Λίγα λόγια για το έργο
: Είπαμε, είναι παραγωγή που έγινε στο απόγειο της Χούντας (1970) άρα περιμένουμε πολύ αίμα και θυσίες. Η Τζένη Καρέζη είναι αρραβωνιασμένη με τον Αμυρ… sorry Κώστα Καζάκο. Είναι τρομερά προχωρημένη για την εποχή της. Να φανταστείς, υποτίθεται ότι έχουμε 1940 και αυτή φορά ρούχα του 1970. Είναι νέοι, είναι ωραίοι (ο Καζάκος ειδικά είναι 100 κιλά ελαφρύτερος και πολύ masculine. Πάντα τον προτιμούσα περισσότερο από τον Παπαμιχαήλ. Πριν βεβαίως γίνουν και οι δύο θωρηκτά Ποτέμκιν. Πίσω στο θέμα μας.) Ξεσπά ο πόλεμος και ο Καζάκος πάει να πολεμήσει. Στην αεροπορία. Η Καρέζη είναι νοσοκόμα στο μέτωπο. Πέφτει το αεροπλάνο του Καζάκου, ο ίδιος χάνεται και η Καρέζη είναι απαρηγόρητη. Και μετά έρχονται οι Γερμανοί.

Η Καρέζη γίνεται γκόμενα του Χανς, του Γερμανού διοικητή (διότι όλοι οι Γερμανοί στις ελληνικές ταινίες ονομάζονται Χανς. Ταινία αντίστασης χωρίς Χανς, δεν γίνεται. Μετά παραπονιόμαστε που όλοι οι ξένοι νομίζουν ότι όλοι οι Έλληνες ονομάζονται Nikos). Η Καρέζη είναι γκόμενα του Χανς για καλό σκοπό (κάνει κατασκοπευτικά με κίνδυνο του eye liner της) μέχρις ότου ανακαλύπτει ότι ο χαμένος Καζάκος είναι ο αρχηγός της περιφερειακής Αντίστασης και γίνεται η σκηνή στο κρησφύγετο που η Καρέζη- Άννα (με μαύρο συνολάκι λίγο πάνω από το γόνατο και ασορτί μαντήλι που τονίζει τα πράσινα της μάτια) σπάει το γυαλί που χωρίζει αυτήν από τον Καζάκο-Δημήτρη…

«Δημήτρη…. Άννα….. Δημήτρη…. Άννα…. Γιατί?... Γιατί?...»

Εδώ με φανερή συγκίνηση ακούμε την ιστορία του Καζάκου, που έχασε το ένα του πόδι στον πόλεμο, και επειδή θυμήθηκε ότι μια φορά που είδαν ένα κουτσό η Καρέζη εξέφρασε απέχθεια για το τουκου τουκου πόδι του (ήταν πριν να καθιερωθεί ο Ράδιο Μαραθώνιος) αποφάσισε ότι δεν θα της ήταν βάρος και δεν έδωσε σημεία ζωής.

Και η απορία στα χείλη όλων είναι…

Καλά, πόσο ηλίθιος είναι???

(εδώ φωνάζω στον Έτερο που είναι μεν σε άλλο δωμάτιο και παίζει Playstation αλλά με ακούει, ότι αν μου κάνει ποτέ παρόμοια λαχτάρα, θα τον βρω και θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια, στο οποίο μου απαντά ότι έργο είναι, αν ο Καζάκος πήγαινε στον πόλεμο και επέστρεφε, δεν θα είχαμε υπόθεση, δεν θα είχαμε Χανς, δεν θα είχαμε έργο. Καλό point.)

Το έργο συνεχίζει με πολύ αίμα, εκτελέσεις, συλλήψεις, θεαματική απόδραση, Γερμανούς που τραγουδούν το Lili Marlen (διότι είναι το μοναδικό Γερμανικό τραγούδι που υπάρχει. Όπως και το συρτάκι είναι το μοναδικό ελληνικό χορευτικό κομμάτι. Όπως και τα «Ριάλια Ριάλια» είναι το μοναδικό κυπριακό τραγούδι που υπάρχει.) Και φυσικά Happy Ending σε ένα νέο κόσμο χωρίς Χανς και Lili Marlen.

Άντε, και του χρόνου με την «Υπολοχαγό Νατάσα».


11 Comments:

At 28 October, 2007 10:18, Blogger kangerlussuaq said...

Καταπληκτικά, καταπληκτικά! Τι να πρωτοθυμηθω: Κατασκοπος Νέλη, Υπολοχαγός Νατάσα, η Δασκάλα με τα Χρυσά Μαλλιά... τα βλέπε η γιαγιά μου και πολύ εσυγκινείτο! Progressive Ελληνίδες, κινητοποιούν ολόκληρο το λαό και κατατροπώνουν μεραρχίες ολόκληρες χωρίς να τους χαλάσει το χτένισμα.

Κι εγώ μένω με την απορία: γιατί να γιορτάζουν η Κυπριακή Δημοκρατία την έναρξη ενός πολέμου και δη σε μία ξένη χώρα; Γιατί να μη γιορτάζουμε κι εμείς στην Ελλάδα την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης (που έχει και glam) ή την έναρξη του Αντιαποικιακού Αγώνα της ΕΟΚΑ,η την 4η Ιουλίου;

 
At 28 October, 2007 11:20, Blogger stalamatia said...

Ξέχασες την φανέλα και τη κάλτσα του στρατιώτη που έπλεκαν οι Ελληνίδες για να μην παγώνουν οι στρατιώτες μας στα Αλβανικά σύνορα .Η Κύπρος εκτός από ανθρώπινο δυναμικό είχε στείλει και γαϊδούρια .Τα κυπριακά γαϊδούρια λόγω της διάπλασης τους μπορούσαν να κουβαλούν τα πολεμοφόδια στα βουνά ,εκεί που δεν υπήρχε πρόσβαση σε άλλα μεταφορικά μέσα.Η Κύπρος είχε πάρει με το τρόπο της μέρος σε αυτό το πόλεμο.

 
At 28 October, 2007 12:13, Blogger Yiota said...

ο γλαυκος κληριδης τοτες στα νιατα του (νεαρος γαλανοματης) εδωσε το παρων του στον β'παγκοσμιο πετωντας μαχητικο αεροπλανο. εκεινο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι στην ελλαδα ηδη αρχισαν να δυσανασχετουν με τις παρελασεις ( απο οτι εδειχνε τουλαχιστον στην τβ απο μια μεριδα ατομων). εμεις στη κυπρο πως και συνεχιζουμε ακομα παντα περηφανοι παρελασεις, εκδηλωσεις και διαφορα τετοια?

 
At 28 October, 2007 21:18, Blogger the Idiot Mouflon said...

Εχάλασεν το DVD player, έννεν;

 
At 28 October, 2007 22:59, Blogger Sunflyer said...

Γιώτα, δεν ξέρω ποιο κανάλι είδες, πάντως και στην Ελλάδα οι διαφωνούντες με τις παρελάσεις παραμένουμε μια πολύ μικρή και περιθωριακή μερίδα του ομοιογενώς εθνικόφρονος πληθυσμού... (Βλέπε σημερινές δηλώσεις Καρατζαφέρη και Ψωμιάδη στην ΕΤ3)

 
At 29 October, 2007 01:23, Blogger Greekstories said...

Πολυ αντιστασιακο αρθρο και πολυ το απολαυσα.

 
At 29 October, 2007 01:25, Anonymous Anonymous said...

αχχ τζαι αρέσκουν μου τούτες οι αργίες!
Εν κανεί που κάθε 3 και λλίο καθούμαστεν έσσο μας έχουμε και παράπονο?
Τωρά Αγγλία έχετε το λόγο μου πέρκι 1 bank holiday να έχει (εκτός που τα τυπικά ούλλου του κόσμου).

 
At 29 October, 2007 01:48, Anonymous Anonymous said...

Μωρέ καλές είναι οι αργίες, αλλά μην ξεχνάμε την ουσία...
Πήγα να δω την παρέλαση και είδα όόόλες τις καφετέριες γεμάτες με γονείς που περιμέναν τα παιδιά τους, γύφτους να πουλάνε μπαλόνια, μαλί της γριάς, κάστανα, τα στρουμφάκια...
Είναι αυτό Εθνική Επέτειος?
Ποιόν κοροϊδεύουμε?
Ας καταργηθούν οι παρελάσεις να μην το ξευτιλίζουμε άλλο....

 
At 29 October, 2007 13:27, Blogger bestman said...

Συγκαταλέγεται και ο "Παπανικολής" στις επικές ταινίες, γυρισμένες επι Χούντας (Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών Καθολικώς Διαμαρτυρομένων)....

 
At 29 October, 2007 13:48, Anonymous Anonymous said...

Dhladh 8eleis na peis fetos en eishe Ypoloxago Natasa?!?

 
At 30 October, 2007 22:34, Anonymous Anonymous said...

iroas o metaxas pou ipe to oxi. pragmatikos igetis skeftike to lao tou tin patrida tou.. mi xe.. mono emis mporoume na giortazoume to oxi enos diktatora o opios ipe to oxi nai men gia na min xasi ta a3iomata tou ala vevea pano apo ola o ellinikos laos yeii!
pale kala pou en evalan j to pearl harbor.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.