Saturday, October 13, 2007

Στο βουνό ψηλά εκεί

Το σκηνικό: Επιβλητικός πολυχώρος (στο παρελθόν φιλοξένησε καλλιστεία, βραβεύσεις, συναυλίες και γάμους) σε αρχιτεκτονικό στυλ, 1000 και μία νύχτες meets the nineties. Βρίσκεται πάνω σε λόφο με πανοραμική θέα της Λεμεσού και του αρχιπελάγους. Αν βγεις εκεί πάνω πολύ πρωί θα δεις στον ορίζοντα εμπορικά πλοία να πλησιάζουν το λιμάνι φορτωμένα με καταναλωτικά αγαθά για τους Κύπριους. Πολύ ρομαντικά. Ο επιβλητικός πολυχώρος είναι βαμμένος άσπρος, για να γίνεται ένα με το άσπρο πέτρωμα της περιοχής.

Ο λόγος: Ένας (ακόμα) γάμος

Οι καλεσμένοι: Και η κουτσή Μαρία. Ο πολυχώρος προσφέρεται για πολύ popular ζευγάρια με χιλιάδες καλεσμένους. Ήδη ο πολυχώρος παρέχει τραπέζια, καρέκλες και μπουφέ για 1850 άτομα να κάθονται ταυτόχρονα και να τρώνε. Σε αυτούς τους γάμους το savoir faire λέει ότι χαιρετάς το ζευγάρι, σερβίρεσαι από το μπουφέ, κάθεσαι όπου βρεις, τρως, πίνεις και φεύγεις όπως ήρθες (κυνηγημένος). Με το λουκούμι σου, φυσικά. Μπορείς να θαυμάσεις και τη θέα του αρχιπελάγους (αλλά αυτό ήδη το είπαμε).

Εικαστική παρέμβαση: Ο πολυχώρος προσφέρει προς ενοικίαση και ρωσικό μπαλέτο με δίμετρα ξανθά κορίτσια που κάποτε, στη μακρινή Ρωσία ονειρεύτηκαν Μπολσόι αλλά κατέληξαν στου διαόλου τη μάνα (για τους Ρώσους). Το εν λόγω μπαλέτο κάνει ένα πέρασμα πάνω στη σκηνή ντυμένο… αρχαίες Ελληνίδες να τις πω… Καρυάτιδες να τις πω… φορώντας τις κουρτίνες να τις πω…και κρατώντας ολυμπιακές δάδες (αναμμένες). Πάνε, έρχονται, ανεμίζουν τις δάδες προκαλώντας ρίγη και συγκίνηση στους μπουκωμένους καλεσμένους, νομίζω κάνουν κάποιο είδους introduction για την επόμενη πράξη…

Το αποκορύφωμα: Θυμάστε στα καλλιστεία που οι διαγωνιζόμενες κατέβαιναν στη σκηνή από μια «επιβλητική» σκάλα τύπου «μιούζικαλ του Μπρόντγουεη» (μετά τη δεκαετία του 40’ όμως, νομίζω η είσοδος μέσω σκάλας εγκαταλείφθηκε στο Μπρόντγουεη. Anyway, ποτέ δεν είναι αργά). Από την εν λόγω διάσημη και πολυχρησιμοποιημένη σκάλα, κατεβαίνει το νεόνυμφο ζευγάρι (προσέχοντας να μην πέσει και πάθει κάνα κάταγμα) εν τω μέσω δυνατής μουσικής και χειροκροτημάτων από τους όχι-πια-μπουκωμένους καλεσμένους. Κόβουν τούρτα, κάνουν πρόποση και ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Entertainment: Ένα συνθεσάιζερ, ένα μπουζούκι, μια κιθάρα και ένας τύπος με ματσούκι (sorry, μικρόφωνο) δεν είναι live ορχήστρα. Είναι μαρτύριο για αυτούς που είναι αναγκασμένοι να τους ακούνε. Ακόμα και Έφη Θώδη έχει ένα status, μια εμβέλεια, ένα επίπεδο. Η live ορχήστρα του πολυχώρου, πρέπει απλώς να αλλάξει επάγγελμα. Όχι… ούτε στο γιαπί δεν συστήνουμε να τραγουδά. Μετά τις «Διπλοπενιές», και το γιαπί έχει ένα άλφα επίπεδο.

Το κερασάκι στην τούρτα: Εμφάνιση δευτεροκλασάτου σκυλέ Έλληνα τραγουδιστή για να «απογειώσει» το κέφι και να στείλει τους όχι-πια-μπουκωμένους-αλλά-χορευταράδες καλεσμένους στον έβδομο ουρανό του κεφιού (άλα του). Αδέρφια Έλληνες, μην ψάχνετε τους δευτεροκλασάτους, has been τραγουδιστές σας στα σκυλάδικα της επαρχίας και της εθνικής οδού. Είναι όλοι εδώ στην Κύπρο και αναβιώνουν την καριέρα τους σε γάμους και φεστιβάλ. Ο Κύπριος άλλωστε, δεν ξεχωρίζει. Έλληνας νάναι και ότι νάναι. Στην Κύπρο, ο Κύπριος «απογειώνεται» με ότι Έλληνα τραγουδιστή του παρουσιάσουν. Στην Ελλάδα, κυνηγά ως groupie τους Κύπριους τραγουδιστές. Η εμφάνιση λοιπόν του Έλληνα τραγουδιστή στην πίστα, προκαλεί αναστάτωση και ενθουσιασμό. Όλα τα μωρά (literally τα μωρά) στην πίστα! Για ένα ντιριτάχτα ζούμε όλοι.

Από όλη τη βραδιά, το λουκούμι θα μου μείνει αξέχαστο.

13 Comments:

At 13 October, 2007 10:54, Blogger APOTINEDRA said...

Ακουσα περίπτωση που η νύφη εκουτσούφλησεν στα τελευταία σκαλιά του συγκεκριμένου 'πολυχώρου' και βρέθηκε φαρδιά πλατιά στην πίστα!

 
At 13 October, 2007 11:14, Anonymous Anonymous said...

Καλά, εσύ δεν χάνεις γάμο για γάμο, κιτσαριό για κιτσαριό; Μόνο αν ετοιμάζεις καμιά κοινωνιολογική έρευνα για το κιτς στην ζωή του νεοκύπριου, θα σε δικαιολογούσα. Αλλά και τωρά που το σκέφτομαι, ένα βιβλίο ή ένα σενάριο τηλεοπτικής σειράς, θα σου πήγαινε καλύτερα. Σκέψου το, γίνεται.
Φιλικά.
Θαυμαστής

 
At 13 October, 2007 17:23, Blogger Lexi_penitas said...

@ανώνυμο θαυμαστή.

Αν δεν πήγαινε πως θα τροφοδοτούσε το αστείρευτο ταλέντο με happenings.

Δρακούνα υποψιάζομαι ότι αυτός είναι ο λόγος που παραβρίσκεσαι και όχι κανένας άλλος

 
At 13 October, 2007 17:41, Anonymous Anonymous said...

mallon epeidi epese epidimia gamwn

 
At 13 October, 2007 17:42, Blogger η Λίτσα said...

Αν το δεις για πλάκα τότε διασκεδάζεις…
Αν το πάρεις σοβαρά, παθαίνεις κατάθλιψη….

 
At 13 October, 2007 20:05, Blogger guerrero7,62 said...

Drakouna καιρος να σε ξεμπροστιασω:
Εισαι ο Πιττοκοπιττττης και εχεις παρει σβαρνα γαμους και βαφτισια περκι ξαναεκλεγεις....

 
At 13 October, 2007 20:23, Blogger Φωτούλα Τζιώντζου said...

Αυτό πια δεν είναι νησί, πολυχώρος για γάμους είναι...
Ελπίζω να έχεις συνειδητοποιήσει ότι όταν θα τελείωσει αυτή η σχέση σου με τους γάμους και συνακόλουθα και τα ποστ για αυτούς,θα αρχίσουν τα βαπτίσια. Δρακούνα το πας φυρί φυρί να το κάνεις στενά θεματικό το μπλόγκ.
Φιλιά στη δίμετρη

 
At 14 October, 2007 10:48, Blogger kangerlussuaq said...

Είναι ο ίδιος πολυχώρος απ' όπου γινόταν η ζωντανή μετάδοση του Μπίνγκο και οι επιλογές για την κυπριακή συμμετοχή στη Γιουροβίζιον (στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας-αρχές αυτής); Που θυμίζει "βουνό" στα ιταλικά;

Τι ωραία που περνάτε στο Χρυσοπράσινο Φύλλο!

 
At 14 October, 2007 14:01, Blogger guerrero7,62 said...

monte caputo dear...

 
At 15 October, 2007 09:13, Blogger YO!Reeka's said...

...και ποιον τραγουδιστή είχαν;;;

 
At 15 October, 2007 10:07, Blogger drakouna said...

Η μισή Κύπρος κάθε σαββατοκύριακο φοράει τα καλά της και περιφέρεται από γάμο σε γάμο, εμένα προσέξατε??

@apotinedra: Η δικιά μου νύφη μπορώ να πω κατέβηκε μια χαρά τα σκαλιά, δεν είχαμε accident :)

@anonymous: Αν κάτσω να γράψω σενάριο, θα μείνει άνεργος ο Τσιάκκας, και πως θα ζήσει το χρυσοπράσινο φύλλο χωρίς τον πεφωτισμένο εθνικό μας σεναριογράφο???

 
At 15 October, 2007 17:47, Anonymous Anonymous said...

Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τον Τσιάκκα και την οικογένειά του, σε διαβεβαιώ. Άτε καλή μου, ξεκίνα να γράφεις. ΠΛΙΖΖΖΖ!!!

 
At 15 October, 2007 23:17, Blogger stalamatia said...

Εγω είχα την εντύπωση πως όλη η Κύπρος τα Σαββατοκυρίακα στολίζετε για τους γάμους και συνήθως εν πάνω που 3 που πάει ο καθένας,εγλυτώσαν οι κυπραίες που το μαϊρεμα της κυριακής.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.