Wednesday, November 22, 2006

Μου ανάβεις τα λαμπάκια μου..

Προχθές το βράδυ οδηγούσα στον circular δρόμο της Λευκωσίας (το M25 μας, άλλως στη λεωφόρο Τροόδους –ναι, για αστείο το είπα-). Σε κάποια φάση αντιλήφθηκα και πάλι τη technicolor σημαία που αναβοσβήνει πάνω στον Πενταδάκτυλο. «Νωρίς άναψαν τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια», σκέφτηκα αλλά αμέσως θυμήθηκα ότι η συγκεκριμένη φωταψία είναι καλοκαιρινό φρούτο, το είχα δει και από το αεροπλάνο.

Νομίζω το συγκεκριμένο φαινόμενο αντικειμενικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, όσο pacifist και να είσαι, δεν μπορείς παρά να ομολογήσεις ότι είναι μια σκέτη μαλακία ολκής που κανένα σκοπό δεν εξυπηρετεί, αντίθετα προσθέτει στο οπλοστάσιο των ούτω καλούμενων θερμόαιμων πατριωτών.

Αν είχαμε και εμείς ένα αντίστοιχο βουνό πρόχειρο, θα προβαίναμε άραγε και εμείς σε μια τέτοια γελοιότητα? Πιστεύω πως ναι, ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή ένα «Ο Μακάριος ζει» δεν θα το αποφεύγαμε. Εδώ το γράψαμε σε βουνοπλαγιά έξω από την Κακοπετριά που κανένας δεν το βλέπει, σε μια τέτοια περίοπτη θέση θα κωλώναμε?

Περαιτέρω, αποκλείεται να μην γράφαμε και εμείς ένα «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια» για να τους μπούμε στο μάτι και να «διατρανώσουμε τον πόθο της επιστροφής». Ενδεχομένως τέτοιες ενέργειες να χρηματοδοτούσε ακόμα και η εκκλησία. Τα πετραδάκια θα τα έβαφαν άσπρα πρόσκοποι ή στρατιώτες και θα στήναμε τσουπ! και ένα μνημείο στους αγωνιστές (από εκείνα τα απαράδεκτα τα μπρούντζινα που δείχνουν ένα άνδρα με παντελόνι μέσα στις μπότες και τρικό (με φερμουάρ μπροστά) του στρατού με προστατευτικά καλύμματα στους αγκώνες (ππάτσιες) να δείχνει κάπου αόριστα. Από εκείνα που επί κυβέρνησης Κληρίδη φύτρωσαν διάσπαρτα στα ορεινά χωρία μας, ξέρετε εσείς).

Ποιοι είναι άραγε οι γλύπτες που αναλαμβάνουν τέτοια commissions?? Τους φαντάζομαι να λένε στους φίλους τους, «Άσε ρε συ, έχω πολλή δουλειά, μου παράγγειλαν ένα Γρηγόρη Αυξεντίου και 2 Γρίβες και δεν ξέρω πως θα προλάβω…» Ξεφεύγω όμως από το θέμα. Δεν έχουμε βουνό, άρα δεν τίθεται θέμα τι θα κάναμε εάν και εφόσον.

Συνεχίζοντας να οδηγώ στον περιφερειακό δρόμο, σκέφτηκα όμως ότι βουνό μπορεί να μην έχουμε, αλλά άμα δεις τη Λευκωσία από τον Πενταδάκτυλο είναι η ίδια μια τεράστια technicolor φωταγώγηση που ειδικά μετά την εισβολή έχει εξαπλωθεί προς όλες τις available κατευθύνσεις, διαφημίζοντας 24/7 στους άλλους απέναντι πόσο χεσμένους πραγματικά τους έχουμε. Πιο μίζερο πράγμα από το να βλέπεις τον άλλον να προχωρά με τη ζωή του, να αυξάνεται και να πληθύνεται και εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτα δεν έχει. Ανάψανε τα φωτάκια μιας σημαίας. Εμείς φωταγωγήσαμε όλο τον ελεύθερο κάμπο της Μεσαορίας.

Και δεν είμαστε εμείς που συνωστιζόμαστε κάθε εβδομάδα στις υπεραγορές Ορφανίδη και Αλφαμέγα και Super Home Center και Marks & Spencer (για να αναφέρω μόνο μερικά) για να αγοράσουμε κωλόχαρτο και απορρυπαντικά. Αφού εκεί είναι όλα τέλεια, η ποιότητα της ζωής ανεβαίνει, βγάζουν κυπριακά (δηλαδή ευρωπαϊκά) διαβατήρια κτλ. τότε γιατί μπαίνουν στον κόπο να έρθουν?

Μήπως τότε φώτισαν τη σημαία για να μην χάνουν το προσανατολισμό τους στην επιστροφή από το shopping spree τους??

Και μην αγχώνεστε για αυτούς από εμάς που πάνε να στοιχηματίσουν στα καζίνα. Και στα καζίνα να μην μπορούσαν να πάνε, πάλι θα έτρωγαν τα λεφτά τους σε εγχώρια κουμαρτζίδικα, στον ιππόδρομο και στα μπούκικα. Θέλουμε ξαφνικά να «προστατεύσουμε» τους κουμαρτζίδες μας??

Τελειώνοντας έχω να πω αυτό. Τη technicolor σημαία, άλλοι τη βλέπουν και ζορίζονται, άλλοι τη βλέπουν και … αλλάζουν CD στο κασετόφωνο και θυμούνται τη λαϊκή ρήση -όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια- στην περίπτωση μας, τα κάνει λαμπάκια.

10 Comments:

At 22 November, 2006 12:57, Blogger shashoura said...

eeeeeetsi..........

 
At 22 November, 2006 14:17, Blogger YO!Reeka's said...

δεσποινίς δρακούνα, μια φωτογραφία του τουρκοκυπριακού installation να καταλάβουμε κι εμείς οι αποδώ γίνεται;

 
At 22 November, 2006 14:36, Blogger the Idiot Mouflon said...

Drakouna...

Tommy 2: Logo kai stin Paideia kai sto Kypriako.

Idiotiko Sxolio: (stimeni?) Simploki gia Thriskeftika Simbola.

Join the Dots... kai antilifthou oti:
1) Ama les tetia tha se kapsoun sti pyra. Den exei simasia an kai esy diamartirese gia ti "simaia-polyelaio" me to diko sou tropo. OTIDIPOTE den einai papagalia twn Ntirektibwn einai airesi... kai epomenws timwreitai.
2) Back to the Future ... back to the 80's...

 
At 22 November, 2006 14:43, Blogger drakouna said...

@gelial: Τώρα να δω αν βρω φωτογραφία. Υπομονή παρακαλώ!

@ilithio agrino: Η συμπλοκή για τα θρησκευτικά σύμβολα δεν αντιλήφθηκα τι σχέση έχει, ή τέλος πάντων ποια είναι.

 
At 22 November, 2006 17:41, Anonymous Anonymous said...

Έγραψες!

 
At 22 November, 2006 17:52, Blogger evita said...

Πάντως δεν έχω δει πουθενά φωτόγραφία της σημαίας by night...

Τα φωτιζόμενα λαμπάκια το βράδυ άμα δεν το έχεις καταλάβει ακόμη είναι για να βρίσκουμαι το προσανατολισμό μας τα βράδια που φεύγουμε από όλα τα κλαπάκια, όλιγον τι πίττα, που έχουν μαζευτεί στην παλία Λευκωσία.

 
At 22 November, 2006 18:33, Blogger the Idiot Mouflon said...

Ama deis ta nea apopse tha katalabeis. Dose prosoxi ston tropo & tin entasi tis parousiasis (eidika sto PIK) kai tha antilifthis pio klima proothite sti Niso Kypro

 
At 23 November, 2006 08:21, Blogger drakouna said...

Όταν έγραφα το post δεν είχα ακούσει ειδήσεις.

 
At 23 November, 2006 08:39, Blogger the Idiot Mouflon said...

Etoimastou gia tin pyra... o thanatos aftos omos den tha einai toso martirikos oso to gegonos oti prwta tha se balooun na akouseis akomi ena diaggelma tou tASSOU kai -kappaki -omilia tou Tommy Two...

 
At 24 November, 2006 12:43, Anonymous Anonymous said...

Poly wraia ta eipes!
Proswpika otan eida ta lampakia to prwto pragma pou ekama itan na gelasw!
Opws ta fwtakia campare ena prama!
Twra ta xristougenna pou en to koummari sto pneuma tou kypraiou gia na diafimisoun ta kazino en na grafei tzai poukatw: *bling*Happy Hour all night!*bling*

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.