Wednesday, January 25, 2006

"Δεν Ξεχνώ" τη λάμπα

Έψαχνα στο internet για μια λάμπα σαν και του λόγου της, σε στυλ art nouveau του Emile Galle. Επειδή, ακόμα και αν έβρισκα μια τέτοια λάμπα, αν ήταν οriginal θα στοίχιζε όσο 2 μισθοί, κοίταζα για copies και πέτυχα μια βιοτεχνία που κατασκευάζει αυτές τις λάμπες, με την ίδια τεχνική.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται στη Ρουμανία. Ούτε καν στο Βουκουρέστη. Βρίσκεται στο Buzau (ούτε η μάνα του δεν το ξέρει).

Και που να τρέχω τώρα στις Ρουμανίες για μια λάμπα.

Ψάχνοντας όμως για τη λάμπα έμαθα το εξής άσχετο trivial:

Το γνωστό σήμα "Δεν Ξεχνώ", με την Κύπρο και το μαχαίρι που την κόβει στα δύο και την πράσινη γραμμή μεταμφιεσμένη σε αίμα που τρέχει, είναι προιόν έμπνευσης του κ. Νίκου Δήμου. Ο ίδιος στην ιστοσελίδα του www.ndimou.gr/kypros_gr.asp περιγράφει τα ακόλουθα:


"Το σήμα σύμβολο "Δεν ξεχνώ" δημιουργήθηκε το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974 την ημέρα που ο δεύτερος Αττίλας έκοψε την Κύπρο στα δύο. Ακούγοντας τα νέα στο ραδιόφωνο, οραματίστηκα την Κύπρο μαχαιρωμένη και την γραμμή του Αττίλα σαν μία ροή πηγμένου αίματος που σιγόσταζε. Όταν έφτασα στο γραφείο μου (τότε είχα την διαφημιστική εταιρία) κάλεσα τον διευθυντή του σχεδιαστηρίου, τον Διονύση Γεωργιόπουλο, του έδωσα ένα χάρτη της Κύπρου, την ιδέα και το κείμενο. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.
Τυπώσαμε χιλιάδες αυτοκόλλητα, τα στείλαμε στις εφημερίδες και κατακλυσθήκαμε από αιτήσεις. Τυπώσαμε όσα μπορούσαμε, κάναμε αντίγραφα της μακέτας και τα δίναμε σε όποιον ήθελε να τυπώσει για λογαριασμό του, μεταφράσαμε το σύνθημα σε πολλές γλώσσες (μας το ζητούσαν, μαζί με μακέτες, Έλληνες φοιτητές από όλο τον κόσμο). Πήραμε εκατοντάδες γράμματα - το σημαντικότερο από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Τώρα το σήμα-σύμβολο έχει γίνει κοινό κτήμα - ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την προέλευσή του. Αλλά για μένα είναι κάτι πολύ προσωπικό: ένας φόρος τιμής και αγάπης στα μέρη εκείνα της Κύπρου - Κυρήνεια, Μπελλαπάις, Σαλαμίνα, Αμμόχωστο - που είχα επισκεφθεί και αγαπήσει τρία χρόνια πριν την εισβολή."

Σκέφτηκα ότι ο κ. Δήμου πρέπει να ήταν ειλικρινά συναισθηματικά φορτισμένος όταν του κατέβηκε η ιδέα. Και ήταν πετυχημένη ιδέα. Τόσο πετυχημένη, που 1 γενειά πάρακάτω, οι junior Κύπριοι "δεν ξεχνούν", ακόμα και αυτά που δεν ξέρουν. Πως μπορείς να ξεχάσεις κάτι που δεν ξέρεις? Μα (θα σου πουν) μας τα είπαν στο σχολείο, μας τα είπαν οι γονείς και οι παππούδες μας, τα ξέρουμε!

Άρα, "δεν ξεχνώ" αυτά που μου είπαν να μην ξεχάσω. Κάτι σαν χαλασμένο ράδιο, ράδιο αρβύλα.

7 Comments:

At 25 January, 2006 15:20, Blogger Εν Πλω said...

Αυτά που τους είπαν να μην ξεχάσουν δεν είναι τα σημαντικά; Εσύ τι θα πρότεινες;

 
At 25 January, 2006 21:37, Blogger firfiris said...

Tote pou imoun dimotiko eihame sinthima to den xehno, ti dekaetia tou 90 egine Den xehno alla to syzito, kai twra xehasame gia ti prama milousame.
Den ehoumen ipothesi, na valoumen ena louketo jie mian tapella Closed jie elixen to thema.

 
At 26 January, 2006 00:17, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

dierotoume ti ekama jina oula ta aftokollita...

 
At 26 January, 2006 08:54, Blogger drakouna said...

"Δεν ξεχνώ αλλά το συζητώ?" Είχαμε έτσι σύνθημα? Τωρά το σύνθημα τι να είναι άραγε?
Δεν ξεχνώ... να πάω στο καζίνο?

 
At 08 January, 2007 02:14, Blogger Mario Christoforides said...

"Δεν Ξεχνώ" τον αδικο χαμό του συμπατριώτη μας Σολωμού Σολωμού, που κυριολεκτικά γάζωσαν οι ανελέητα οι τούρκοι. Πεντε σφαιρες στο κεφαλι, στους πνευμονες και στην καρδια, βρεθηκαν κατα την νεκροψια. Και μετά εμείς πάμε στα καζίνα αμαυρώνοντας την μνήμη του και την υπόληψη μας. Ντροπη και Αίσχος!!!! Φτου σας!

 
At 21 June, 2009 02:24, Anonymous Anonymous said...

14 augoustou tou 1974 edimiourgi8ike to den 3exnw... ti i3ere o k. dimou pu den 3eran 100.000 prosfyges pou efian xwris na parun tipote mazi tus OSPU NA STAMATHSOUN oi vomvardismoi (1-2 meres aspume), oi varwsiotes pu epaketaran valitses to '77 me to tote sxedio pu en mas arese kai diafora alla paradeigmata? tin idia mera i3ere pws 35 xronia meta akoma dame 8a eimastan?

 
At 24 August, 2009 14:38, Anonymous Anonymous said...

RE PAITHKIA KANEI NA EIMASTE MOIROLATRES.
EIMASTEN I MONI HORA STON KOSMO TON DITIKO POU OPOIOS PETASEI KAMNOUMEN TON IROA. OPOU GIRISEIS THORIS ANDRIANTES IROON KAI EYHNARHON KAI PESONTON...
KANI PION!!!!
O KOSMOS PROHORA, ALLASSI, PROODEVI
MEN KOLLATE STO TI EGINE PRIN 35 HRONIA....
NAI SIFONO EPIASA TIN MISI KIPRO ALLA DEN EIMASTE AMOIROI EFTHINON... ESKEFTIKETE NA EIMASTAN EMEIS I MEIONOTITA KAI NA ITHELAN OI TOURKOKIPRIOI ENOSI ME TIN TOURKIA? THA TO ANEHOMASTAN?
EKAMAN K EKEINOI
ALLA EKAMAMEN K MEIS.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.