Tuesday, January 10, 2006

Fashion Police 1280

Μπορεί το fashion sense μας σαν λαός να είναι που σου νέφκω που πάεις, υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι οι πρόγονοι μας ήταν μια χαρά ενημερωμένοι και ντύνονταν στην τελευταία λέξη της μόδας:

Αντιγράφω από το βιβλίο "Η γυναικεία ενδυμασία στην Κύπρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα" (έκδοση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου)

"...Το πρώτο δείγμα κτητορικού πορτραίτου (donor portrait) στην Κύπρο προέρχεται από την εκκλησία της Παναγιάς του Μουτουλλά, στο ομώνυμο χωριό, που χρονολογείται το 1280. Η παράσταση με τους δωρητές βρίσκεται μέσα στο ιερό και απεικονίζει ένα ζευγάρι που κρατά στα χέρια του το ομοίωμα του ναού. Ο σύζυγος Ιωάννης Μουτουλλάς φορά πρασινωπό επανωφόρι πάνω από ημίλευκο χιτώνα. Στα πόδια του φέρει μαύρες μπότες. Η σύζυγος του είναι ντυμένη με μανδύα χρώματος γαλαζοπράσινου με ανοίγματα στα χέρια και κόψιμο μπροστά που αποκαλύπτει ένα ημίλευκο φόρεμα από κάτω. Ο λευκός κεφαλόδεσμος που καλύπτει το κεφάλι της προδίδει δυτική επίδραση. Ξεκίνησε να φοριέται στη Γαλλία περίπου το 1250 και παρέμεινε στη μόδα μέχρι τα μέσα του δέκατου τέταρτου αιώνα.... η σύζυγος του Ιωάννη Μουτουλλά δεν είναι η μόνη Κυπρία που ακολουθεί τη δυτική αυτή μόδα, γιατί και η δωρήτρια Αναστασία Σαραμαλίνα (της Παναγιάς της Ασίνου) που χρονολογείται επίσης γύρω στα τέλη του δέκατου τρίτου αιώνα φορά παρόμοιο κάλυμα στο κεφάλι...."



ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.