Monday, January 09, 2006

...γάμος (5)


Είπα ότι ήταν το τελευταίο του series αλλά το άτιμο είναι μεγάλο θέμα. Δεν μπορώ να αντισταθώ. Και συνεχίζω:

Ένας γάμος που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται ένα καλό φωτογράφο/videoman να καλύψει το γεγονός. Ακόμα και αν ο γάμος σου είναι low key χρειάζεται τον εν λόγω φωτογράφο, διότι το hangover θα φύγει, οι φωτογραφίες μένουν (λαμπρό παράδειγμα μερικοί πρόσφυγες που μετά από 31 χρόνια πήγαν στα κατεχόμενα και ήρθαν πίσω με τις φωτογραφίες του γάμου τους και άλλων άγνωστων γάμων που έψαχναν ιδιοκτήτες. Ηθικό δίδαγμα: ακόμα και σε εισβολή, οι βάρβαροι κρατούν τις φωτογραφίες και ενίοτε τις επιστρέφουν.)

Ο καλός φωτογράφος είναι εκείνος που δεν καταλαβαίνεις την παρουσία του. Ο καλός φωτογράφος είναι εκείνος που θα σε φωτογραφίσει τη στιγμή που κάνεις κάτι memorable, και όχι να σου ζητά μετά να το ξανακάνεις για να το αποθανατίσει (μια φορά βγαίνεις από την εκκλησία με ροδοπέταλλα, όχι 3, έλεος). Πήγα σε γάμο που ο γαμπρός έφτασε στην εκκλησία πριν τον φωτογράφο και ο φωτογράφος επέμενε να ξαναμπεί στο αυτοκίνητο και να ξανάρθει για να φωτογραφίσει "τη στιγμή". Σχεδόν δημιουργήθηκε επεισόδιο διότι στο "ξαναέλα" είδαν το γαμπρό που έφευγε οι συγγενείς της νύφης, φοβήθηκαν τα χειρότερα και προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Σήριαλ κανονικό (αυτά δεν τα σκέφτηκε ακόμα ο Παπακαλιάτης).

Ο καλός φωτογράφος όμως, όσο καλός και αν είναι, αν εσύ θέλεις σώνει και καλά να κάνεις "καλιτεχνική" φωτογράφιση δεν θα σου πει όχι (πληρώνεται ο άνθρωπος, τρελλός είναι?) "Καλιτεχνική φωτογράφιση" (ξεπίτηδες σε εισαγωγικά) είναι:

- Στην Πέτρα του Ρωμιού με αγριεμένη θάλασσα για background (ασχέτως του ότι μπορεί να είναι Δεκέμβριος και να κάνει ψόφο)

Γιατί? Η νύφη το είδε "αναδυομένη Αφροδίτη" και θέλει να λέει στα εγγόνια της ότι η Κυπρος έχει θάλασσα (σε περίπτωση που γίνουμε ηπειρωτική χώρα).

- Στα χιόνια (σπάνιο, ανεπανάληπτο hit) Προυγούμενη γνώση σκι, δεν είναι απαραίτητη.

Γιατί? Αφού θα το γα**σεις που θα το γα**σεις το νυφικό, κάνε το στα χιόνια.

- Σε ανθισμένο αγρό με παπαρούνες. Η νύφη ακουμπά νωχελικά σε δέντρο και ο γαμπρός δήθεν την ξιππάζει (κου-κου!) από πίσω (η φαντασία ελεύθερα να οργιάσει παρακαλώ)

Γιατί? Γιατί ακριβώς η φαντασία οργιάζει και η νύφη/γαμπρός το είδαν και καλά ηθοποιοί.

- Μπροστά/δίπλα/μέσα/πάνω απο σημαντικά κτίρια (Παγκύπριο Γυμνάσιο, Μουσείο Λαικής Τέχνης κ.α.- να δω τους τολμηρούς που θα βγουν δίπλα από το παλιό νοσοκομείο της Λευκωσίας και να τους παραδεκτώ!!)

Γιατί? Η δρακούνα σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τι κοινό έχει ένα κτίριο με το γάμο σου? Μήπως είναι μυστικό του ζευγαριού??

Οι πιο πάνω φωτογραφίσεις μπορούν να γίνουν ασχέτως του ότι παντρεύτηκες σε πόλη, μακριά από την εξοχή και τη θάλασσα, δεν κατάγεσαι από χωριό και μπορεί και να μην έχεις ξαναπάει στις εν λόγω τοποθεσίες. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες δεν πτοούν κανένα. Είμαστε πεισματάρης λαός εμείς, όχι παίξε γέλασε.

PS: Ο κήπος πίσω από το ΘΟΚ δεν χρησιμοποιείται πια για φωτογραφήσεις διότι οn the weekends κάνουν παζάρι οι αλλοδαποί και εμποδίζουν (sad but true) και αν δεν υπάρχει παζάρι υπάρχουν διάφοροι περίεργοι τύποι που δεν είναι και πολύ ευχάριστοι.

7 Comments:

At 11 January, 2006 17:29, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Αγαπητή μου δρακούνα, ζω ένα δράμα. Το σπίτι μου συνορεύει με πολύ trendy «γαμήλιο» πάρκο της Λευκωσίας και δυστυχώς βλέπουν πολλά τα μάτια μου. Από (παρά)στολισμένα λερωμένα γαμπριάτικα διπλοκάμπινα, μέχρι και ζευγαράκια τουρκοκυπρίων να κοιτούν χαζοχαρούμενα τον φακό του φωτογράφου.

 
At 12 January, 2006 08:44, Blogger drakouna said...

Γενικά αδυνατώ να καταλάβω γιατί 2 άτομα που δουλεύουν σε γραφεία και η μόνη επαφή που έχουν με τη φύση είναι όταν δεηθούν να πάνε εκδρομή, τη μέρα του γάμου τους (ή την επομένη, αναλόγως) να θέλουν να τρέχουν στα βουνά και τα λαγκάδια για να αποθανατιστούν πάρέα με βράχους, άμμο, φοινιτζιές κ.α. national geographic. Και να πεις η Κύπρος έχει παρθένα δάση τύπου Ινδονησίας, θα είχαμε και έλεος. Η Πέτρα του Ρωμιού, όσο "μυθική" και αν είναι, εξακολουθεί να είναι 3 ξεροί βράχοι μες τη θάλασσα. Και τι σχέση έχει με ένα γάμο??

 
At 08 February, 2006 22:12, Anonymous Anonymous said...

e pou na fotografizode epitelous i niopadroi??brosta sto aftokinito tous?sto spiti tous?sti makariou?pou?i na mi fotografizode ka8olou?!
loyiko den ine na epilegoun orea topia yia tis fotografies tou gamou?!i esto orea ktiria!

 
At 14 April, 2006 14:14, Anonymous Anonymous said...

Δρακουνίτσα, παρέληψες τη φοβερή ιδέα της φωτογράφησης όπου το ζευγάρι αναδύεται αγέρωχο (και συνήθως χαμογελαστό) από ποτήρι της σαμπάνιας, από το κέντρο του υάκινθου και άλλων παραδοσιακών φυτών του κήπου πίσω που το ΘΟΚ, από γυάλα με χρυσόψαρα, και τέλος, από τον πολυέλαιο της εκκλησίας...

Εγώ προσωπικά τα βρίσκω όλα αυτά υπέροχα και πάντα ήθελα να δω τη φάτσα μου ασορτί με το χρυσόψαρο...

Επίσης, οι φωτογραφίσεις στην Πέτρα του Ρωμιού προϋποθέτουν σίγουρα άνεμο να ανακατεύει την κόμη της νύφης (ο γαμπρός συνήθως δεν διαθέτει κόμη αφού οι μισοί Κυπραίοι παντρεύονται επειδή εκκελιάσαν και είπεν τους η μάμα τους ότι δεν θα τους παίρνει καμιά αν καρτερούν αλλό λλίο), πολύχρωμη ομπρέλα θαλάσσης με την οποία παλεύει ο μπρατσαράς γαμπρός διότι (πάντα τυχαία) εκείνη τη μέρα φυσά μανιασμένα και είναι όλα πολύ ρομαντικά), σηκωμένα ρεβέρ εκ μέρους του γαμπρού(σε στυλ "μόλις-ήρθα-από-το-ψάρεμα)και πόζες του ζεύγους την ώρα που κοιτά πιτσιαρίζοντας με θαυμασμό και αγαλλίαση τα πολύχρωμα βοτσαλάκια...Το καθάρισμα της ξιπόλιτης μεσοδαχτυλιάς του γαμπρού και το μανικιούρ - πεντικιούρ της νύφης κρίνεται άκτως απαραίτητο.... Πόσα να αντέξει άλλωστε και ο φτωχός συγγενής την ώρα που πρέπει να περιχαρίσει μετροφυλλώντας το άλμπουμ του συγκεκριμένου γάμου...

 
At 08 January, 2007 01:39, Blogger Mario Christoforides said...

egw sth ffwtografish tou gamou mou 8elw na fantasei san na xepidise apo editorial periodikou modas h telos pantwn, kati parastash 8eatrou h skhnh apo film nouar.

 
At 01 March, 2007 02:15, Anonymous Anonymous said...

best regards, nice info »

 
At 26 April, 2007 09:47, Anonymous Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. »

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.