Friday, May 20, 2016

Μια αξιοζήλευτη "καριέρα"

Η Σκεύη είναι μια συνηθισμένη Κυπραία. Μεγάλωσε σε χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, ήταν σχετικά καλή μαθήτρια, nothing special, τέλειωσε το πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε και ένα master να βρέθεται, είναι παντρεμένη, έχει ένα παιδί, δουλεύει και οδηγεί ένα Golf. Ξέρει κάτι λίγα αγγλικά, θυμάται κάτι λίγα γαλλικά από το σχολείο και έχει πάει 2 χρονιές ιταλικά στα επιμορφωτικά. Είναι γραμμένη σε γυμναστήριο και πάει ανελλιπώς 3 φορές την εβδομάδα για να κάνει τάξη Zumba, power pilates και step. Η Σκεύη διαφέρει από τις χιλιάδες άλλες Κυπραίες που κυκλοφορούν ανάμεσα μας σε ένα μόνο σημείο.

Η Σκεύη είναι μέλος πολιτικού γραφείου κόμματος.

Η Σκεύη ξεκίνησε την καριέρα της ως κομματόσκυλο όταν ήταν ακόμα στο δημοτικό και συμμετείχε στον πολιτιστικό όμιλο του χωριού της όπου ασχολήθηκε με τη εκμάθηση ελληνικών και κυπριακών χορών, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νεολαίας με θέμα τον χορό και την εκπαίδευση (βασικά πήγαν εκδρομή στην Αυστρία σε ένα φεστιβάλ), μέλος της θεατρικής ομάδας του ομίλου (έπαιξε τη φίλη της Αροδαφνούσας όταν ανέβασε το θεατράκι ο όμιλος), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και συμμετείχε σε εκδηλώσεις μνήμης Αμμοχώστου (πήρε και free tickets για τις παραστάσεις του Εις Γην Εναλίαν Κύπρον).

Με το που μπήκε στο πανεπιστήμιο η Σκεύη, γρήγορα αντιλήφθηκε ότι μόνο τα μέλη των παρατάξεων πάνε μπροστά, με την έννοια ότι πετυχαίνουν περισσότερα, κάνοντας λιγότερα. Αυτό είναι ένα καλό moto για να έχεις στη ζωή. Maximum benefits with minimum effort (η Σκεύη θα το έλεγε στα ελληνικά αλλά δεν πειράζει). Έτσι η Σκεύη κανόνισε να γίνει οργανωτικό μέλος, γραμματέας εκδηλώσεων, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης της στο πανεπιστήμιο, εκπρόσωπος των φοιτητών στο τμήμα που φοιτούσε, εκπρόσωπος φοιτητών στην επιτροπή οργάνωσης και προγραμματισμού κτιρίων, της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου (νομίζω εν έτσι που το λαλούν), γραμματέας διεθνών σχέσεων της φοιτητικής ένωσης του πανεπιστημίου και άλλοι διάφοροι τίτλοι που ουσιαστικά σήμαιναν ότι η Σκεύη περνούσε άπειρες ώρες σε καφετέριες και αίθουσες να συζητά για θέματα που δεν απασχολούν κανένα, να κουτσομπολεύει τις άλλες παρατάξεις, να κανονίζει που θα γίνει το φοιτητικό πάρτι, ποιος μαλάκας θα έρθει να μιλήσει για την τάδε επέτειο, και να παραγοντοποιείται σε όλα.

Η Σκεύη όπως καταλαβαίνετε, εκείνη την περίοδο έψαχνε για γκόμενο.  

Μαζί με όλα τα πιο πάνω, έκανε και κάμποσες αγγαρείες της παράταξης, όπως να συμμετέχει σε φιλανθρωπικά και κοινωνικά happenings όπως καθαρισμός του πανεπιστημίου από τα σκουπίδια, συμμετοχή σε αιμοδοσία, συμμετοχή σε σεμινάρια για την πρόληψη λήψης ουσιών (οργανώθηκε από την παράταξη της άρα έπρεπε να το υποστηρίξει). Όπου της έλεγαν, πήγαινε πρόθυμα. Σε διαλέξεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, βιωματικά εργαστήρια για τη συναισθηματική νοημοσύνη, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις μαθησιακές δεξιότητες. Έδειχνε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τα κοινά. Από μέσα της σκεφτόταν ότι χτίζει καλά το προφίλ του ενεργού πολίτη, plus την είχαν μάθει όλοι στην παράταξη.

Μετά το πανεπιστήμιο συνέχισε να είναι ενεργό μέλος του κόμματος, συμμετέχοντας στα συμβούλια οργανώσεων του κλάδου της, στην οργάνωση νέων επιστημόνων και όπου αλλού πίστευε ότι θα την βοηθήσει στην «καριέρα» της.

Πράγματι, μερικά χρόνια αργότερα οι κόποι της ανταμείφθηκαν διότι το κόμμα τη διόρισε ως μέλος Συμβουλίου ημικρατικού οργανισμού. Δεν ήταν κανένας glamorous οργανισμός αλλά ήταν σχετικός υποτίθεται με τα προσόντα της άρα μπορούσε να δικαιολογηθεί στους τρίτους. Η Σκεύη συμμετείχε σε μερικές συναντήσεις όπου άκουσε κουτσομπολιά, ήπιε καφέ, έφαγε τυροπιτάκια αλλά κυρίως μπορούσε να δηλώνει «μέλος συμβουλίου οργανισμού» που είναι ένα πάρα πολύ καλό stepping stone σε καριέρα στο πολιτικό σκηνικό. Θα μπορούσε να αρχίσει να αρθρογραφεί, αλλά η Σκεύη δεν είναι τέτοιου βεληνεκούς.

Κάπου εκεί, σε κάτι εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της, έβαλε υποψηφιότητα για μέλος του πολιτικού γραφείου. Την είχαν διαβεβαιώσει ότι ο τίτλος αυτός δεν σημαίνει ότι θα κάνει οποιαδήποτε meaningful δουλειά, απλώς  θα είναι εκεί και θα περιμένει τη σειρά της για μια πιο glamorous θέση. Στις εκλογές δεν εξελέγη, ήρθε κάτι σαν δεύτερη επιλαχούσα αλλά μετά από μερικούς μήνες, όταν ένα actual μέλος του πολιτικού γραφείου διορίστηκε Επίτροπος για Άσχετο Θέμα και αποχώρησε, άδειασε μια θέση, και η επιλαχούσα Σκεύη έγινε μέλος του πολιτικού γραφείου (οι θέσεις είναι όπως τις μουσικές καρέκλες).

Ως μέλος του πολιτικού γραφείου η Σκεύη έχει πρόσβαση σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος (τους φωνάζει με το μικρό τους όνομα), έχει στο speed dial τον Αρχηγό και όταν της «γυαλίσει» μια θέση, θα έχει την απαίτηση (και το απαραίτητο τουπέ και θράσος) να κάνουν τη γη πηγή να της την δώσουν. Και δεν θα σταματήσει μέχρι να αποκτήσει αυτό που θέλει.

Η Σκεύη, όπως θα έλεγε και η μακαρίτισσα Μαλβίνα Κάραλη, ήταν και είναι ένας «κώλος που γυρεύει καρέκλα».     

 
ΥΓ: Η Σκεύη είναι υπαρκτό πρόσωπο.

7 Comments:

At 20 May, 2016 16:55, Blogger Πίπη said...

Μακάρι η Σκεύη να ήταν ο μόνος τέτοιος κώλος που υπάρχει.

 
At 20 May, 2016 17:42, Anonymous roam365 said...

Dear Drakouna,
no matter how many years stroll by, always remember this, I LOVE YOU! ( σόρρυ ήσιε τζαιρό να σου αφήκω μεσσάζ θαυμασμού)

 Άτε τζαι ο κάθε κώλος στη θέση του.

 
At 20 May, 2016 18:21, Blogger Woofis said...

Απολαυστικόν κείμενον, εθθύμισε μου πολλά πράματα. Θα επρόσθετα ότι η κάθε Σκεύη τζιαι ο κάθε κώλος είναι επουσιώδεις πτυχές του "προβλήματος" (για όσους το θωρούν ως πρόβλημαν τέλος πάντων). Η ουσιαστική πτυχή του προβλήματος εν η ίδια η καρέκλα τζιαι οι βεντούζες της, τόσον πάνω σοτ κάθισμαν όσον τζιαι ως προεκτάσεις "αφαίμαξης" ανυποψίαστων τζιαι πιστών ψηφοφόρων....

 
At 21 May, 2016 00:40, Anonymous Anonymous said...

Ναι, αλλά δούλεψε για όλα αυτά! Με τον τρόπο που ενδεικνυόταν γι'αυτές τις θέσεις!

 
At 23 May, 2016 16:16, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Θέλει πουτανιάν η μάχη με την πατριαρχίαν για να κερδιθεί. Αλλιώς πεθαίνεις απο απαξίωση σαν κανονική πουτάνα. Έκαμες με να σκεφτώ την ανάλογη Σκεύη της οποίας ο κώλος μόνο καρέκλες τράπεζας γυρεύκει!!

 
At 23 May, 2016 17:46, Anonymous Noor said...

Αυτό που είπε ο πιο πάνω. Από την περιορισμένη μου εμπειρία στην Κύπρο (πήρα των ομματιών μου νωρίς...) μόνο άντρες ξέρω που να έκαναν αυτή τη ῾σταδιοδρομία῾. Οι αντίστοιχες γυναίκες - κομματόσκυλα τα παρατούσαν με το παντρεύονταν και έκαναν παιδί. Αν η Σκεύη συνεχίζεται να ασχολείται με αυτό που θεωρεί ότι είναι η καριέρα της, είναι ένα μικρό βήμα μπροστά, in a perverted way. I guess.

 
At 05 August, 2016 11:26, Blogger drakouna said...

Ναι, τώρα εκτός από κομματόσκυλους, έχουμε και κομματόσκυλες!

Gender equality!!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.