Wednesday, March 18, 2015

A social dissection

Είσαι ένας Κυπραίος. Είχες την τύχη να μην υπήρξες ποτέ σου άνεργος. Από τη μέρα που τέλειωσες το πανεπιστήμιο εργάζεσαι συνέχεια, πληρώνεις κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρο εισοδήματος, δημοτικούς φόρους και όποιο άλλο λογαριασμό σου στείλουν. Είσαι μέσα το 20% του πληθυσμού που καθαρίζει περίπου €20,000 – €40,000 μισθό ετησίως. Είσαι μορφωμένος, όχι πολύ αλλά πάνω από το average. Εργάζεσαι σκληρά, δεν ζήτησες χάρη από κανένα, δεν κλαίγεσαι τη μοίρα σου.

Πάνω από σένα, ξέρεις ότι υπάρχει ένα 10% του πληθυσμού σε πιο ψηλές θέσεις και θέσεις κλειδιά που λαμβάνει το διπλάσιο (τουλάχιστον) μισθό από σένα και λυμαίνεται (μέσω ενός πολύ πετυχημένου network μίζας) το 40% του εθνικού πλούτου. Αυτά δηλαδή που πληρώνεις εσύ ως φόρους.

Κάτω από σένα υπάρχει το υπόλοιπο 70% του πληθυσμού. Που ανάλογα με τα κριτήρια της κάθε κυβέρνησης (όσο πιο αριστερή, τόσο πιο χαμηλά τα κριτήρια) θεωρούνται «ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» και πρέπει το κοινωνικό κράτος να τους προστατεύσει. Που ζουν μια tax free ζωή επιδοτούμενη με επιδόματα και ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα και παροχή στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προέρχονται από τους φόρους (που πληρώνεις εσύ). Δεν έχεις πρόβλημα με την ύπαρξη κοινωνικής πολιτικής και ξέρεις ότι υπάρχουν όντως προβληματικές περιπτώσεις που πρέπει να στηριχτούν από το κράτος. Διότι ζούμε στον εικοστό πρώτο αιώνα και όχι στο Λονδίνο του Καρόλου Ντίκενς και του Όλιβερ Τουίστ.

Έλα όμως που βλέπεις διάφορα μέλη της «ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού» να ζουν εις βάρος σου και σηκώνεται η τρίχα σου. Που το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα γίνεται ταξιδάκια στην Αθήνα και στο Λονδίνο για διακοπές, κινητά των €500 και άλλες υλικές πολυτέλειες και τελικά νιώθεις ότι επιδοτείς τη ζωή μιας ομάδας που μια χαρά βολεύτηκε να ζει με τους γονείς του και τη σύνταξη τους και να βγάζει extra pocket money με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μερικοί βγάζουν και μαύρα on the side με διάφορες δουλειές του ποδαριού. Και η ζωή κυλά ωραία, με τους φόρους σου να γίνονται λεφτά χαρισμένα για τους λάθος λόγους.

Εσύ τελικά πληρώνεις φόρους σε μια χώρα που δεν σου προσφέρει τίποτα. Δεν σου προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη διότι τα εισοδήματα σου είναι λίγο πιο πάνω από το bracket της «ευάλωτης ομάδας», δεν σου προσφέρει ποιοτική παιδεία, δεν σου προσφέρει ασφάλεια ή μέλλον για τα παιδιά σου. Μια φορά που αρρώστησες και χρειάστηκε να κάτσεις σπίτι για 1 μήνα, οι κοινωνικές ασφαλίσεις απέρριψαν το αίτημα σου για καταβολή μισθού με αποτέλεσμα εκείνο το μήνα να μείνεις απλήρωτος. Αντί για τα παιδιά που κάνεις να λαμβάνεις κάποια tax incentives, σου έκοψαν την επιδότηση διότι και πάλι έκοψες έξω από το bracket της "κοινωνικής πολιτικής" (εξάλλου, πως να κάνεις κοινωνική πολιτική με tax incentives? Ενώ με επιδόματα είναι σαφώς καλύτερα. Λεφτά στο χέρι). Πληρώνεις φόρους κανονικά αλλά δεν βλέπεις κανένα αποτέλεσμα.

Καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι το 10% που λυμαίνεται το 40% του εθνικού πλούτου, είναι το ίδιο 10% συν friends, που ψηφίζεται από το 70% του πληθυσμού με την επιδοτούμενη ύπαρξη. Βασικά το 10%, παίρνει τους φόρους σου, κρατά ένα 40% για τον εαυτό του και μοιράζει το υπόλοιπο 60% στις «ευάλωτες ομάδες» που σε αντάλλαγμα τους ψηφίζουν. Όλοι κερδίζουν εκτός από εσένα. Μερικοί μάλιστα κερδίζουν περισσότερο διότι δεν ανήκουν definitely σε κάποιο χώρο άρα κολλούν παντού, όπως τον joker στην τράπουλα.

Αποφασίζεις να μην είσαι άλλο θύμα. Αρχίζεις να κλέβεις το κράτος με όποιο τρόπο μπορείς αλλά δεν νιώθεις τύψεις διότι το κράτος δεν έδωσε ποτέ κάτι σε σένα. Στόχος σου είναι να καταφέρεις να μπεις μέσα στο bracket του 10% που λυμαίνεται το 40% του εθνικού πλούτου. Ίνδαλμα σου γίνονται τα λαμπρά αστέρια του κυπριακού system. Όσα πιο πολλά boards συμμετέχει κάποιος (χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο) τόσο το καλύτερο.   

Όταν τελικά τα καταφέρεις, χέστηκες για το υπόλοιπο 90% του πληθυσμού.    

13 Comments:

At 18 March, 2015 12:38, Anonymous Anonymous said...

Αυτό το να κάνουμε την εξαίρεση κανόνα για να δικαιολογούμε αδικαιολόγητες στάσεις ζωής, ή απλά για να γράφουμε έξυπνα ποστάκια, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.
Εγώ ξέρω ότι μια τεράστια μερίδα πραγματικά ευαλωτης ομάδας του πληθυσμού περιμένει ένα ΕΕΕ που του υποσχέθηκαν κάποιοι, που κρατούν στα χέρια τους όλες τις οικονομικές και μη απόρρητες του πληροφορίες, χωρίς κανένα εισόδημα, λόγω ανεργίας, με τα χρέη και τις καθημερινές ανάγκες να τρέχουν και χωρίς καμμιά βοήθεια από πουθενά.

Τα έβαλες με τις ευάλωτες ομάδες αντί να τα βάλεις με τους κυβερνώντες (μοιράζουν το 60% στις ευάλωτες ομάδες για να τους ψηφίζουν? Που το είδες να συμβαίνει?) Έρχεσαι να δικαιολογησεις -με τη μορφή του social dissertation~ ότι μια και συμβαίνουν τα πιο πάνω,"αποφασίζεις να μην είσαι άλλο θύμα. Αρχίζεις να κλέβεις το κράτος με όποιο τρόπο μπορείς αλλά δεν νιώθεις τύψεις διότι το κράτος δεν έδωσε ποτέ κάτι σε σένα."

Σίγουρα κάποιοι κλέβουν το κράτος, αλλά πίστεψέ με είναι εκείνοι που έχουν το χρήμα να ρέει άφθονο και που μπορεί και να μην κοπιασαν ποτέ για να το αποκτήσουν.

Μου φαίνεται ότι θυματοποιεις τον εαυτό σου, "που καθαρίζει €20000-€40000 ετησίως" επειδή "εργάζεσαι σκληρά και δεν ζήτησες χάρη από κανένα". Guess what? You are not alone. Αλλά οι υπόλοιποι τα φορτώνουμε εκεί που πρέπει. Και μείναμε εδώ και το παλεύουμε.

 
At 18 March, 2015 13:12, Anonymous Anonymous said...

η πρωτη προταση του πποστ αντικρουει τα υπολοιπα που εγραψες. καποιοι( με σπουδες και εμπειρια) ειχαν την ατυχια να μεινουν ανεργοι τζιαι καποιοι που εκαθαριζαν 2000 τον μηνα τωρα παρακαλουν να ηβρουν δουλεια για 800 να επιβιωσουν. δεν εκαμαν δανεια για να χτισουν παλαθκια ουτε για να γορασουν μερτσεντε.Που το 20% πππππεφτουν στο επειπεδο ζωης του 70% σε λλιο χρονικο διαστημα τζιαι αν δεν ηταν οι συνταξιουχοι γονεις εννα βλεπαμε πολλους να τζοιμουντε μες τες κασσιες τζιαι πα στα παγκουθκια δαμε στο χρυσοπρασινο.Για να σου δωκουν το ΕΕΕ διας εξουσιοδοτηση στο κρατος να ελεγξει τους τραπεζικους σου λοαρκασμους, θελουν κοττσσσανια, βεβαιωσεις κλπ. ππιανουν το τα ατομα που το εχουν αναγκη.

 
At 18 March, 2015 17:18, Blogger drakouna said...

Και αν σου πω οτι ξερω πλασμα που με το ΕΕΕ του ειναι τωρα στο Λονδινο διακοπες?

Και αν σου για αλλο πλασμα που κρατα το iphone6 (εγω μονο με το κυαλι) αλλα κατα τα αλλα ανεργος?

Η μεγαλη ανεργια ειναι φαινομενο των τελευταιων 3-4 χρονων. Το social dissection του κειμενου ηταν ο κανονας.

 
At 19 March, 2015 00:28, Blogger Anef_Oriwn said...

Drakouna,

Ο ηπιότερος (αρνητικός) χαρακτηρισμός για το κείμενο ΣΟΥ, θα ‘ήταν το «ατυχέστατο», ή/και το «επιφανειακό»...
Όμως ΕΓΩ δεν θα περιοριστώ σ’ αυτά. Θα συμπληρώσω ότι είναι και ισοπεδωτικό [μέσα από το γεγονός ότι μπορεί να «ξερεις (ΕΝΑ) πλασμα που με το ΕΕΕ του ειναι τωρα στο Λονδινο διακοπες» και ΕΝΑ «αλλο πλασμα που κρατα το iphone6 (...) αλλα κατα τα αλλα (είναι) ανεργος», έβγαλες συμπεράσματα για το 70% των κυπρίων] κι απαξιωτικό για μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων [αυτούς που κατατάσσεις στο 70% και αυθαίρετα θεωρείς ότι «ανάλογα με τα κριτήρια της κάθε κυβέρνησης (όσο πιο αριστερή, τόσο πιο χαμηλά τα κριτήρια) θεωρούνται “ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού” και πρέπει το κοινωνικό κράτος να τους προστατεύσει»], ενώ όζει και ελιτισμού, υπεροψίας κι αυταρέσκειας για να μην πω ότι είναι και ρατσιστικό ή ακόμα και φασίζον...
Κοντολογίς κι συμπερασματικά θες να πεις ότι «το 20% του πληθυσμού που καθαρίζει περίπου €20,000 – €40,000 μισθό ετησίως» συντηρεί [πάνω στη ράχη του] τόσο το «10% του πληθυσμού [που βρίσκεται] σε πιο ψηλές θέσεις και θέσεις κλειδιά [και] λαμβάνει το διπλάσιο (τουλάχιστον) μισθό από σένα και λυμαίνεται (μέσω ενός πολύ πετυχημένου network μίζας) το 40% του εθνικού πλούτου...», όσο και το 70%, το οποίο προφανώς ΠΟΤΕ δεν δουλεύει [δεν παράγει καθόλου “εθνικό” πλούτο και ούτε συνεισφέρει στο ΑΕΠ], αλλά «ζει μια tax free ζωή επιδοτούμενη με επιδόματα και ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα και παροχή στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προέρχονται από τους φόρους (που πληρώνεις εσύ)...»
Κάτσε λλίο τη μάππα χαμέ, μανδάμ Drakon Woman!!!

 
At 19 March, 2015 09:58, Anonymous Sike said...

όπως η δρακούνα ξέρει ΔΥΟ άτομα που με το ΕΕΕ τους κάμνουν ταξιδάκια, έτσι κι εσείς ξέρετε 2, άτε 3, που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Εγώ πάντως συμφωνώ με το ότι πληρώνω φόρους σε μια χώρα που δεν μου προσφέρει τ ί π ο τ α. Και ξέρω κι εγώ 2-3 άτομα που πρόκειται να σταματήσουν να πληρώνουν φόρους μέχρι να πληρώσουν οι υπόλοιποι που χρωστούν.

 
At 19 March, 2015 12:01, Blogger drakouna said...

Και δεν είναι μόνο τα επιδόματα σε λάθος πλάσματα. Είναι και οι χιλιάδες προσλήψεις ανειδίκευτων στο δημόσιο (αυτοί και αν είναι το 70% που ψηφίζει το 10%) που ούτε παράγουν, ούτε προσφέρουν. Η δικαιολογία είναι ότι είναι χαμηλόμισθοι αλλά είναι χιλιάδες αυτοί οι χαμηλόμισθοι...

 
At 19 March, 2015 19:05, Blogger Anef_Oriwn said...

Το ερώτημα (ΜΟΥ) όμως παραμένει (αναπάντητο) κυρία Drakouna ... [Εύκολο να κάνεις γάργαρα ό,τι δεν ΣΟΎ συμφέρει να απαντήσεις]: «το 20% του πληθυσμού που καθαρίζει περίπου €20,000 – €40,000 μισθό ετησίως» [καις το οποίο προφανώς ανήκεις κι ΕΣΥ] συντηρεί το 70% που «ζει μια tax free ζωή επιδοτούμενη με επιδόματα και ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα και παροχή στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προέρχονται από τους φόρους (που πληρώνεις εσύ)...» [Τίποτα άλλο δεν κάνει αυτό το 70%; Δεν εργάζεται πουθενά, δεν παράγει τίποτα κι απλώς περιμένει να ζήσει από το λεγόμενο εγγυημένο εισόδημα;]...

 
At 24 March, 2015 22:59, Anonymous Anonymous said...

Έαν θεωρεί η Δρακούνα ότι το 70% του κυπριακού πληθυσμού αυτή την περίοδο παίρνει επιδόματα και το ΕΕΕ τοτέ ζει σε άλλη πραγματικότητα. Υπάρχει και το 50% απο το 70% που παίρνει ψίχουλα, πληρώνει κανονικά τις κοινωνικές του ασφαλίσεις και προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς να έχει πάρει σεντ απο επιδόματα. Επομένως, είναι καιρός η ομάδα των 20000-40000 να εκτιμήσει το γεγονός ότι εργάζονται και αμοίβονται με αυτά τα ποσά, να εύχονται να μην μειωθούν οι μισθοί τους και ακόμη χειρότερα να μείνουν άνεργοι.
Είναι καιρός να σταματήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι που οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέλουν να παίζουμε. Ποιο παιχνίδι; Το παιχνίδι του διαχωρισμου σε στρατόπεδα με αποτέλεσμα να τρωγόμαστε μεταξύ μας και στο μεταξύ οι πολιτικές να επιβάλλονται χωρίς διαμαρτυρία αφού εμείς έχουμε να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές.
Δυστυχώς, διαβάζοντας τόσο καιρό το ιστολόγιο αυτό, εξαιρόντας την άρτια πένα της, έχω διαπιστώσει τις εμμονές της Δρακούνας, πάντα με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, έχοντας την τάση να γενικεύει συμπεράσματα ούτως ώστε να φανατίζεται κάποιος που έχει κοινή αντίληψη μαζί της. Η πιο πάνω κριτική στάση δεν αντιπροσωπεύει όμως ένα above average μορφωμένο άτομο, το όποιο θα έκανε τον κόπο να απάντησει με επιχειρήματα χειροπιαστά και όχι με κακεντρέχεια.

 
At 28 March, 2015 11:14, Blogger cheaps said...

Η Δρακουνα εχει αποτυπωσει ευστοχα πολλες σκεψεις που κατα καιρους εχουν περασει απο το μυαλο μου
Δεν ξερω με σιγουρια αν υπερβαλλουμε η οχι οταν κανουμε αυτες τις "κατ εξαιρεσην " παρατηρησεις γυρω μας . Τα παραδειγματα που παρεθεσε και συλλογιστικη της ομως βρισκουν βαση ..
Τουτος ο τοπος ειναι αντιπαραγωγικος πλεον ..

 
At 02 April, 2015 22:59, Anonymous Anonymous said...

Δρακούνα μετακόμισες στις Βρυξέλλες;

 
At 21 April, 2015 12:59, Blogger cheaps said...

η καλλιττερη δουλεια που εκαμεν !!

 
At 23 February, 2016 03:20, Blogger Unknown said...

hogan, true religion jeans, hollister pas cher, nike huarache, lululemon, nike air max, michael kors, air max, ray ban pas cher, converse pas cher, nike blazer, oakley pas cher, hermes, north face, nike air max, burberry, vans pas cher, north face, nike roshe run, abercrombie and fitch, true religion outlet, ralph lauren uk, ralph lauren pas cher, mulberry, michael kors, tn pas cher, nike roshe, louboutin pas cher, sac longchamp, timberland, coach outlet, lacoste pas cher, new balance pas cher, nike free run uk, michael kors, air jordan pas cher, longchamp, sac guess, michael kors, air force, vanessa bruno, nike free, hollister, longchamp pas cher, nike trainers, replica handbags, true religion jeans, nike air max, ray ban uk, coach purses, true religion jeans

 
At 23 February, 2016 03:29, Blogger Unknown said...

moncler, moncler, doudoune canada goose, barbour jackets, pandora charms, marc jacobs, doke gabbana outlet, wedding dresses, louis vuitton, canada goose uk, pandora charms, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, karen millen, canada goose, toms shoes, canada goose outlet, thomas sabo, swarovski, louis vuitton, montre pas cher, juicy couture outlet, pandora jewelry, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, canada goose, ugg,ugg australia,ugg italia, sac louis vuitton pas cher, ugg boots uk, moncler outlet, louis vuitton, juicy couture outlet, moncler, moncler, replica watches, converse outlet, hollister, pandora jewelry, supra shoes, links of london, lancel, moncler, ugg pas cher, barbour, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose, moncler, coach outlet
ninest123 16.02

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.