Wednesday, November 26, 2014

Η απουσία ΜΜΜ οφείλεται στην έλλειψη μίζας (the Wednesday epiphany)

Κάτι που δεν περίμενα να συμβεί όταν μετακομίσαμε εδώ στα εξωτερικά, ήταν η κουκλάρα και η Mini me να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη λατρεία για τα μέσα  μαζικής μεταφοράς. Δώσε τους ΜΜΜ και πάρε τους την ψυχή. Τρένα, λεωφορεία, τραμ, οτιδήποτε κινείται και μπαίνεις με εισιτήριο το λατρεύουν. Σε σημείο να αρνούνται να μπουν στο αυτοκίνητο και να επιμένουν να πηγαίνουμε παντού με τις δημόσιες μεταφορές. Σε σημείο να βγάζουν ονόματα στα βαγόνια. Μέχρι και στο μουσείο του τραμ πήγαμε (έχουν).

Δεν λέω, καλό το σύστημα που έχουν εδώ και φτηνό και reliable (και  ελπίζω να μην το έχω μόλις ματιάσει). Και εγώ πλέον στη δουλειά κάθε μέρα έχω εγκαταλείψει το αυτοκίνητο και πάω με τις δημόσιες μεταφορές. Κάθομαι όπως την κοτούλα μέσα στο θερμαινόμενο βαγόνι και διαβάζω περιοδικό/βιβλίο/εφημερίδα, παίζω στο Internet (διότι η σύνδεση εδώ είναι για όλα α πακέτα 3G -ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?-) και φτάνω στη δουλειά χαρωπή και ανάλαφρη. Ούτε κίνηση στα φώτα του Καλησπέρα, ούτε πήξιμο στην Κυριάκου Μάτση, ούτε Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ με την κακομοίρα Βρετού να ανακυκλώνει ανακατσιασμένους πολιτικούς από το χάραμα, ούτε Love radio και αππωμάρες δεκαετίας του 80.

Είμαι  τόσο ήρεμη που δεν έχω τίποτα να σχολιάσω πια.

…..

(αν είναι δυνατόν)

Οι γκόμενες λοιπόν λατρεύουν να πηγαίνουμε εκδρομές με το τρένο και το τραμ. Η όλη διαδικασία είναι για αυτές κάτι καινούργιο και φανταστικό. Με ρωτούν γιατί δεν είχαμε τέτοια στην Κύπρο.

Έλα ντε.

Ένα πρωί που κάθομαι χαλαρή μέσα στο βαγόνι σκέφτομαι ξανά την ερώτηση. Γιατί δεν έχουμε στην Κύπρο? Η αλήθεια είναι ότι συγκοινωνίες με λεωφορεία υποτίθεται ότι έχουμε (τα έχω δει, είναι κάτι τεράστια πράγματα που άμα κόψεις πίσω τους θέλεις να αυτοκτονήσεις με χάπια, ή να αυτοκτονήσεις προσπαθώντας να τα προσπεράσεις με επικίνδυνο τρόπο). Νομίζω τα χρησιμοποιούν μόνο οι αλλοδαποί/ες. Παλιά τα χρησιμοποιούσαν και οι συνταξιούχοι αλλά πλέον είναι πιο efficient να τους αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο Micra και να εργοδοτήσεις ένα Πακιστανό να κάνει τον οδηγό τους (μη γελάς, ξέρω κόσμο στην Κύπρο που το έχει κάνει. Με μεγάλη επιτυχία μάλιστα). Δεν ξέρω κανένα άτομο της ηλικίας μου, in full employment που να χρησιμοποιεί το λεωφορείο για να κυκλοφορήσει. Πως θα μπορούσε άλλωστε? Το typical πρόγραμμα της average Κυπραίας μεταξύ 30-45 χρονών είναι ως ακολούθως:

-          Αναχώρηση από το σπίτι το πρωί με 1,2,3 παιδιά plus αντίστοιχος αριθμός από σχολικές τσάντες, τσάντες για εξωσχολικές δραστηριότητες, αγγλικά, γαλλικά, μαθηματικά, ρακέτα του τένις, μπουρνούζι πισίνας, 5 τάπερ πλυμένα που πρέπει να επιστρέψεις στο σπίτι της μάνας σου, plus τη δική σου τσάντα, και αν είναι χειμώνας παλτά, κασκόλ, σκουφιά για όλους τους προαναφερόμενους.

-          Διαδρομή μέχρι το σχολείο για να αφήσεις 1,2,3 παιδιά.

-          Διαδρομή μέχρι δεύτερο σχολείο για να αφήσεις υπόλοιπα παιδιά.

-          Διαδρομή μέχρι τη δουλειά.

-          Αναχώρηση από δουλειά και «πέταγμα» μέχρι τη μαμά σου για να της αφήσεις τα τάπερ/πάρεις 1,2,3 παιδιά/ φάεις.

-          Παίρνεις παιδί 1 στα ιδιαίτερα αγγλικά.

-          Παίρνεις παιδί 2 στο κολυμβητήριο για το μάθημα κολύμβησης.

-          Παίρνεις παιδί 1 από τα αγγλικά και το πας μπαλέτο.

-          Παίρνεις παιδί 2 από κολυμβητήριο και το πας γενέθλια.

-          Μόλις θυμάσαι ότι ξέχασες το παιδί 3 τη μάνα σου και τρέχεις να το πάρεις.

-          10λεπτη μουρμούρα από μάνα σου στην πόρτα με τη μηχανή αναμμένη.

-          Κούρσα για να πάρεις παιδί 1 από μπαλέτο.

-          Κούρσα να πάρεις παιδί 2 από γενέθλια. Παιδί 2 δεν θέλει να φύγει από γενέθλια. Παιδί 3 κατουριέται μέσα στο αυτοκίνητο.

-          Καταφέρνεις να έχεις ξανά τα 1,2,3 παιδιά σου όλα μαζί στο αυτοκίνητο με όλα τα υπάρχοντα σας όπως ξεκινήσατε το πρωί.

-          Stop-over στο supermarket/φούρνο για να αγοράσεις γάλα και ψωμί που μόλις θυμήθηκες ότι δεν έχεις στο σπίτι. Παιδί 2 θέλει να του αγοράσεις ….. (fill the gap με οτιδήποτε ανθυγιεινό μπορείς να σκεφτείς). Αρνείσαι. Ακολουθεί 2λεπτη συζήτηση χωρίς νόημα. 

-          Φτάνεις σπίτι. Over.

Πως θα μπορούσες να κάνεις αυτό το πρόγραμμα με τα ΜΜΜ της Κύπρου? Πως θα μπορούσες να κάνεις αυτό το πρόγραμμα με οποιοδήποτε σύστημα ΜΜΜ του κόσμου? Καλά, μπορεί το παράδειγμα της Κύπριας μάνας να μην είναι καλό διότι είμαστε βιονικά over achieving όντα που θέλουμε να κάνουμε 45 πράγματα στο χρονικό περιθώριο που άλλοι κάνουν 10.

Η έλλειψη ΜΜΜ όμως είναι ένα issue

Όπως πληρώνουμε μίζες για να αγοράζουμε άχρηστα οπλικά συστήματα, δεν μπορούμε να πληρώνουμε μίζες αλλά τουλάχιστον να μας μείνει κάνα τραμ? Εκεί που ένα συγκεκριμένο κόμμα, ας πούμε, εκφράζεται μονίμως για την τουρκική απειλή για να δικαιολογήσει την ανάγκη να αγοράζουμε μαλακίες του στρατού, θα μπορούσε να εκφράζεται σθεναρά για το διοξείδιο του άνθρακα και την ανάγκη μείωσης της χρήσης αυτοκινήτου. Πάλι θα κέρδιζε από τις μίζες (χωρίς καν να χρειάζεται να έχει ποδοσφαιρική ομάδα) αλλά τουλάχιστον θα είχαμε ΜΜΜ. There’s a thought.

(μην ακούσω τη δικαιολογία ότι οικονομικά δεν είναι βιώσιμα, γι’ αυτό δεν υπάρχουν. Ούτε η Cyprus Airways ήταν οικονομικά βιώσιμη αλλά γαλούχησε και προίκισε πολλές γενεές κομματικών wannabes).    

10 Comments:

At 27 November, 2014 09:52, Blogger Kolona said...


Thumb up

 
At 27 November, 2014 12:22, Blogger the Idiot Mouflon said...

Αφού Μάνα Ρέηβερ μου... στην Κύπρο τα τελευταία εκατό χρόνια η "ανερχόμενη" τάξη που μας κουμαντάρει -μαζί με το παπαδαριό -εν' οι μεταπούληδες (δες Αυτοκίνητα, Καύσιμα) τζιαι οι δικηγόροι τους... πως να γενούν ΜΜΜ της προκοπής;

Εννα φκάλουν μόνοι τους τα μμάθκια τους;

 
At 28 November, 2014 11:02, Blogger kaisi said...

Το πρόβλημα της λειτουργίας ΜΜΜ στην Κύπρο είναι ότι προσπαθούμε να αντιγράψουμε πράγματα και καταστάσεις από χώρες της Ευρώπης χωρίς να βλέπουμε τα δεδομένα της Κύπρου και εξού και είναι καταδικασμένα πάντα σε αποτυχία.

Οι πόλεις οι κυπριακές ουδεμία σχέση έχουν με τις ευρωπαϊκές και όσον αφορά τη διασπορά και την "πυκνότητα" του πληθυσμού/οικοδομικό τετράγωνο είτε όσον αφορά το κλίμα κτλ. Συν του ότι επιμένουν οι (ιδιωτικές) εταιρίες λεωφορείων να ακολουθούν ακτινωτό σύστημα που δεν είναι καθόλου μα καθόλου πρακτικό, με μεγάλα λεωφορεία και αραιά δρομολόγια.

Τέλος πάντων εν μεγάλο θέμα που ποτέ δεν εξετάστηκε υπό τις σωστές παραμέτρους.

 
At 01 December, 2014 14:29, Blogger Moonlight said...

what Kaisi said. as usual.

 
At 04 December, 2014 17:04, Anonymous Anonymous said...

Drakouna eisai Bxl?

 
At 04 December, 2014 19:36, Anonymous Anonymous said...

I ise CH?

 
At 23 February, 2016 02:59, Blogger Unknown said...

ninest123 16.02
gucci outlet, ray ban sunglasses, nike outlet, oakley sunglasses, tiffany and co, ugg boots, replica watches, ray ban sunglasses, tory burch outlet, prada outlet, ugg boots, polo ralph lauren outlet, oakley sunglasses, louboutin shoes, louis vuitton, michael kors outlet, replica watches, louboutin outlet, michael kors outlet, christian louboutin outlet, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, longchamp, nike air max, burberry outlet online, nike air max, tiffany jewelry, louis vuitton outlet, michael kors outlet, burberry, longchamp outlet, chanel handbags, ray ban sunglasses, louboutin, oakley sunglasses, jordan shoes, prada handbags, uggs on sale, polo ralph lauren outlet, longchamp outlet, michael kors, nike free, oakley sunglasses, louis vuitton, ugg boots, louis vuitton, ugg boots

 
At 23 February, 2016 03:04, Blogger Unknown said...

hogan, true religion jeans, hollister pas cher, nike huarache, lululemon, nike air max, michael kors, air max, ray ban pas cher, converse pas cher, nike blazer, oakley pas cher, hermes, north face, nike air max, burberry, vans pas cher, north face, nike roshe run, abercrombie and fitch, true religion outlet, ralph lauren uk, ralph lauren pas cher, mulberry, michael kors, tn pas cher, nike roshe, louboutin pas cher, sac longchamp, timberland, coach outlet, lacoste pas cher, new balance pas cher, nike free run uk, michael kors, air jordan pas cher, longchamp, sac guess, michael kors, air force, vanessa bruno, nike free, hollister, longchamp pas cher, nike trainers, replica handbags, true religion jeans, nike air max, ray ban uk, coach purses, true religion jeans

 
At 23 February, 2016 03:10, Blogger Unknown said...

moncler, moncler, doudoune canada goose, barbour jackets, pandora charms, marc jacobs, doke gabbana outlet, wedding dresses, louis vuitton, canada goose uk, pandora charms, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, karen millen, canada goose, toms shoes, canada goose outlet, thomas sabo, swarovski, louis vuitton, montre pas cher, juicy couture outlet, pandora jewelry, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, canada goose, ugg,ugg australia,ugg italia, sac louis vuitton pas cher, ugg boots uk, moncler outlet, louis vuitton, juicy couture outlet, moncler, moncler, replica watches, converse outlet, hollister, pandora jewelry, supra shoes, links of london, lancel, moncler, ugg pas cher, barbour, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose, moncler, coach outlet
ninest123 16.02

 
At 05 November, 2018 04:29, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350
longchamp handbags
yeezy shoes
birkin bag
goyard handbags
michael kors uk
adidas tubular
vapormax
chrome hearts online
yeezy boost 350

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.