Thursday, October 09, 2014

Good bye Goddess, we loved you

Η γιαγιά Μαγκάιβερ (άλλως θεά) μας άφησε χρόνους.

Η γιαγιά Μαγκάιβερ βασικά έχει περίπου 3 χρόνια που μας άφησε νοητικά αλλά προχθές αποφάσισε να φύγει και σωματικά. Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι το τέλος περπατούσε και δεν έμεινε ακινητοποιημένη στο κρεβάτι, όπως συμβαίνει με άτομα της ηλικίας της. Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπόρεσα να επιστρέψω έγκαιρα για την κηδεία.

Εγώ πάντα νόμιζα ότι η γιαγιά Μαγκάιβερ ήθελε να μορφωθεί και να βρει μια δουλειά αντί να είναι οικοκυρά. Πρέπει να ήταν καλή μαθήτρια στο σχολείο διότι τα γράμματα της ήταν πανέμορφα, διάβαζε συνέχεια (και το Άρλεκιν θεωρείται reading material ντάξει?) και ήξερε πολύ καλά αγγλικά. Δυστυχώς όμως για την ίδια, έχασε τη μάνα της στα 17 της και την έβγαλαν από το σχολείο για να φροντίζει στην αρχή τον μπαμπά και αδερφό της, στη συνέχεια τον μπαμπά, τον αδερφό της και τον άντρα της, στη συνέχεια τον μπαμπά και την οικογένεια της, λίγο πιο μετά κάτι ηλικιωμένες θείες της που δεν είχαν παιδιά, μετά τα εγγόνια της (υποφαινόμενη included) και όποιον άλλον ήθελε φροντίδα. Δεν είπε ποτέ ότι δεν της άρεσε. Μπορεί πάλι να νόμιζα λάθος. Η γιαγιά Μαγκάιβερ ήταν βασίλισσα και αρχηγός στο σπίτι της και έκανε ότι της κατέβαινε. Θεά.

Όταν τελικά τέλειωσε με τις υποχρεώσεις φροντίδας που ανάλαβε, αποφάσισε να ταξιδέψει. Μπορεί να ήθελε να το κάνει από πριν αλλά δεν είχε χρόνο, δεν ξέρω. Πάντως με το που χήρεψε άρχισε να ταξιδεύει non stop. Όποιος έφευγε για διακοπές πήγαινε μαζί του και γενικά ήταν με το ένα πόδι έξω από την πόρτα. Μαζί ένα καλοκαίρι, πήγαμε back packing (ναι, καλά διάβασες) στο Πήλιο και τις Κυκλάδες. Νομίζω ήμουν 12 χρονών. Περάσαμε καταπληκτικά.

Είχε μια και μοναδική ιστορία να διηγηθεί από την περίοδο 1955-59 και μου την είπε μια φορά:

Η γιαγιά Μαγκάιβερ τότε ήταν γύρω στα 25-27 χρονών και newly wedded με μωρό. Οι Εγγλέζοι έκαναν τακτικούς ελέγχους στα σπίτια για να βρουν οπλισμό/φυλλάδια/ αγωνιστές και ξέρω γω τι άλλο έψαχναν. Έβρισκαν κυρίως γλυκά του κουταλιού και λευκαρίτικα κεντήματα μέσα στα ερμάρια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Πάντα είχαν μαζί τους και γυναίκα αστυνομικό (Αγγλίδα) για να μην νιώθουν οι Κύπριες οικοκυρές intimidated από την παρουσία στρατιωτών (ας πούμε). Σε ένα τέτοιο έλεγχο στο σπίτι μιας φίλης της γιαγιάς Μαγκάιβερ (οι Άγγλοι ήταν ιδιαίτερα suspicious όταν έβλεπαν βαζάκια με καρυδάκι διότι είναι μαύρα και μπορούσαν να κρύβουν –κατά την άποψη τους- σφαίρες, χειροβομβίδες, ένα τζίνι που εκπληρώνει ευχές και άλλα χρήσιμα πράγματα) η Αγγλίδα κατουρήθηκε και έψαχνε τουαλέτα. Ρώτησε την οικοδέσποινα που είναι το «toilet??» αλλά η φίλη της γιαγιάς Μαγκάιβερ δεν ήξερε αγγλικά και δεν κατάλαβε. Η Αγγλίδα συνέχισε να ρωτά για toilet, toilet, να δείχνει τον εαυτό της κτλ (να φανταστούμε επιτόπια πηδηματάκια ίσως), η φίλη της γιαγιάς Μαγκάιβερ κατάλαβε «τουαλέτα» και πήγε την Αγγλίδα στο υπνοδωμάτιο, στην τουαλέτα που… καλλωπίζεσαι. Η Αγγλίδα πλέον έτοιμη να εκραγεί άρχισε να φωνάζει, βγήκαν οι γείτονες, μπήκαν οι στρατιώτες νομιζόμενοι ότι βρέθηκε παράνομος οπλισμός, βρέθηκε η γιαγιά Μαγκάιβερ στη μέση να κάνει το δραγομάνο και η Αγγλίδα τελικά οδηγήθηκε στο… toilet έξω στην αυλή. Ακολούθησε το γέλιο της αρκούδας.

Μου λείπει τα τελευταία χρόνια που δεν είναι ο εαυτός της. Θα μου λείψει ακόμα παραπάνω τώρα. Απ’ ότι μου είπε ο Έτερος ήταν πολύ ωραία η κηδεία. Σαν reunion. Όπως θα το ήθελε. Είχε πει παλιά, ότι τα μνημόσυνα είναι όπως τα πάρτυ.

Σήμερα το πρωί νόμισα ότι μου χαμογέλασε στον καθρέφτη. Μετά αντιλήφθηκα ότι έβλεπα τη φάτσα μου.

12 Comments:

At 09 October, 2014 14:32, Anonymous sofiagk said...

Συλληπητήρια. Μ'αρέσει που τη θυμάσαι όμορφα. Εγώ που την ξέρω μέσα από το blog σου πολύ λυπήθηκα. Να ζήσετε για να θυμάστε τα καλά.

 
At 09 October, 2014 15:30, Blogger Moonlight said...

Που τα πιο όμορφα ποστ για τέτοια θέματα. Συλληπητήρια, ξέρεις ότι νιώθει και το αναγνωστικό κοινό μια απώλεια με τούτο. :/

 
At 09 October, 2014 17:53, Anonymous Anonymous said...

Σήμερα το πρωί νόμισα ότι μου χαμογέλασε στον καθρέφτη. Μετά αντιλήφθηκα ότι έβλεπα τη φάτσα μου.

:)

 
At 09 October, 2014 18:10, Blogger ruth_less said...

Συλλυπητήρια Δρακουνα.

Όπως το είπε και η Moonlight πιο πάνω- Την γνωρίσαμε μέσω σου, την αγαπήσαμε και θα μας λείψει. Οι ιστορίες της όμως και ότι την χαρακτήριζε θα μείνουν όσο την θυμόμαστε.


 
At 10 October, 2014 00:27, Anonymous Anonymous said...

αγαπητή μου Δρακούνα, συλλυπητήρια.
ελπίζω να την θυμούνται τζαι οι κόρες σου μέσα που τες ιστορίες σου μετά που πολλάααα χρόνια!

 
At 10 October, 2014 09:33, Blogger Η ωραία ζυμωμένη said...

Συλληπητήρια δρακόυνα.
έζησα τζιαι εγώ σχεδόν τα ίδια με την γιαγιά μου, τζιαι συνέχεια νιώθω την να μου χαμογελά (αν τζιαι εν μοιάζουμε)

 
At 10 October, 2014 13:48, Blogger DaisyCrazy said...

έγραψα ένα σχόλιο αλλά χάθηκε...

όταν διάβασα το προηγούμενο σου ποστ πριν λίγες μέρες τη θυμήθηκα τη γιαγιά κι αναρωτήθηκα αν ζει.. για να μπω σήμερα να μάθω ότι ζούσε οταν το διάβαζα αλλά όχι πια.
κρίμα που δεν μπόρεσες να πας στην κηδεία.
συλληπητήρια.

 
At 11 October, 2014 03:08, Anonymous Δυστροπο Λίλη said...

Συλλυπητήρια.

("Κι όπως φεύγουνε οι μέρες και περνάνε οι βδομάδες, έτσι κρύβουνε οι κοπέλες τις μελλοντικές γιαγιάδες")

 
At 14 October, 2014 07:27, Blogger the Idiot Mouflon said...

"...Σήμερα το πρωί νόμισα ότι μου χαμογέλασε στον καθρέφτη. Μετά αντιλήφθηκα ότι έβλεπα τη φάτσα μου..."

!!!

 
At 17 October, 2014 13:21, Blogger kaisi said...

Συλλυπητήρια Δρακούνα..
Δύσκολο να χάνεις γιαγιά..

 
At 23 February, 2016 02:59, Blogger Unknown said...

ninest123 16.02
gucci outlet, ray ban sunglasses, nike outlet, oakley sunglasses, tiffany and co, ugg boots, replica watches, ray ban sunglasses, tory burch outlet, prada outlet, ugg boots, polo ralph lauren outlet, oakley sunglasses, louboutin shoes, louis vuitton, michael kors outlet, replica watches, louboutin outlet, michael kors outlet, christian louboutin outlet, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, longchamp, nike air max, burberry outlet online, nike air max, tiffany jewelry, louis vuitton outlet, michael kors outlet, burberry, longchamp outlet, chanel handbags, ray ban sunglasses, louboutin, oakley sunglasses, jordan shoes, prada handbags, uggs on sale, polo ralph lauren outlet, longchamp outlet, michael kors, nike free, oakley sunglasses, louis vuitton, ugg boots, louis vuitton, ugg boots

 
At 23 February, 2016 03:11, Blogger Unknown said...

moncler, moncler, doudoune canada goose, barbour jackets, pandora charms, marc jacobs, doke gabbana outlet, wedding dresses, louis vuitton, canada goose uk, pandora charms, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, karen millen, canada goose, toms shoes, canada goose outlet, thomas sabo, swarovski, louis vuitton, montre pas cher, juicy couture outlet, pandora jewelry, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, canada goose, ugg,ugg australia,ugg italia, sac louis vuitton pas cher, ugg boots uk, moncler outlet, louis vuitton, juicy couture outlet, moncler, moncler, replica watches, converse outlet, hollister, pandora jewelry, supra shoes, links of london, lancel, moncler, ugg pas cher, barbour, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose, moncler, coach outlet
ninest123 16.02

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.