Monday, June 01, 2009

Μεγάλοι Κύπριοι (2)

Συνεχίζω δυναμικά από την προηγούμενη εβδομάδα, με τους επόμενους δέκα υποψηφίους. Στόχος μου θυμίζω, να εντοπίσω τους «Μεγάλους Κύπριους» (πάντοτε με αλφαβητική σειρά):

6. Βάσος Λυσσαρίδης: Αν ο Βάσος Λυσσαρίδης σκοτωνόταν στην απόπειρα δολοφονίας που έγινε εναντίον του το 1974, θα τον θυμούνταν όλοι ως ένα βουλευτή/πολιτικό που ήταν ενεργά εναντίον της Χούντας και δολοφονήθηκε από την ΕΟΚΑ Β. Αντί αυτού, άφησε τον εαυτό να μετατραπεί σταδιακά σε δεινόσαυρο της πολιτικής σκηνής. Εξακολουθεί να έχει πιστούς υποστηρικτές. Το ίδιο και οι Grateful Dead.

7. Γεώργιος Γρίβας: Μικροκαμωμένος αρχιστράτηγος του απελευθερωτικού αγώνα. Όσο έχανε στο μπόι, τόσο κέρδιζε στο πάθος. Φανατικός οπαδός της καθαρεύουσας και της Ένωσης με την Ελλάδα. Και τα δύο αυτά θέματα εξαφανίστηκαν από την agenda. Αν και δεν έφερε αυτός την ιδέα της Ένωσης στην Κύπρο, εντούτοις είναι το σύμβολο των Ενωτικών. Και έχω μείνει έκθαμβη με την ουδετερότητα μου.

8. Γιώργος Βασιλείου: Όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το 1987, ούτε η μάνα του δεν τον ήξερε. Προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι ανήρ μη αγωνιστής έγινε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί προεδρίας του η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (θεωρήθηκε ότι ή ένταξη θα ήταν ένας τρόπος να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όχι, δεν ανακάλυψε το κόλπο το ΕΥΡΩΚΟ) και ο Ρώσοι ανακάλυψαν την Κύπρο για money laundering. Και τα δύο μας βγήκαν σε καλό.

9. Γιώργος Παρασκευαίδης: Επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος. Έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες άνεργους Κύπριους μετά την εισβολή στέλλοντας τους να εργαστούν στις επιχειρήσεις του στις αραβικές χώρες. Όλοι πέρασαν τέλεια. Δημιούργησε κέντρο μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο, έλαβε τον τίτλο του ΟΒΕ (Αξιωματικός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) για το φιλανθρωπικό του έργο. Ο Γκάντι του οικονομικού κατεστημένου.

10. Γιώργος Τσιάκκας: Ηθοποιός, σεναριογράφος, πολύτεκνος. Τον ψάχνει η κυπριακή διάλεκτος για να τον σκοτώσει, όπως την σκοτώνει αυτός τόσα χρόνια στις σειρές του. Χάρις σε αυτόν είδαμε την κυπριακή κοινωνία για αυτό που είναι: Τεμπέλα, συμφεροντολόγα και ξεροκέφαλη. Πρόσφατο φετίχ του, οι καλόγριες.

11. Γλαύκος Κληρίδης: Ευφυής πολιτικός. Θεραπεύτηκε από την αρχομανία του μόλις έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από το 1976-2003 το κόμμα του εξέφραζε και τους ακροδεξιούς της Κύπρου, πράγμα που ακόμα δεν του έχουν συγχωρέσει οι αριστεροί. Από το 2003, οι ακροδεξιοί δεν του συγχωρούν ότι εργάστηκε για να συμφωνήσει το Σχέδιο Ανάν. Από τους λίγους πολιτικούς που αντιλήφθηκαν πολύ νωρίς ότι χρειάζεται συμβιβασμός για να λυθεί το Κυπριακό. Το αντιλήφθηκε μεν, αλλά δεν έκανε και πολλά πράγματα για να προετοιμάσει τον κόσμο.

12. Εζεκίας Παπαϊωάννου (Πάπης): Ο original αριστερός της Κύπρου. Υπήρξε εργάτης στα μεταλλεία, οικονομικός μετανάστης στο Λονδίνο, φυλακίστηκε ως συνδικαλιστής, πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, επέστρεψε στην Κύπρο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έμεινε για πάντα στο ΑΚΕΛ. Η ζωντανή απόδειξη ότι ο αριστερός άνθρωπος, είναι από τη φύση του και ολίγον μαζοχιστής. Πέθανε πριν προλάβει να μετατραπεί σε Βάσο Λυσσαρίδη.

13. Ευαγόρας: Βασιλιάς της Σαλαμίνας περί το 411 π.Χ.. Προώθησε την ανάπτυξη και τη σύναψη σχέσεων με την Ελλάδα. Την εποχή του Ευαγόρα οι Κύπριοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το ελληνικό αλφάβητο. Προσπάθησε να ενώσει και τα υπόλοιπα βασίλεια της Κύπρου και να διώξει τους Πέρσες. Κυρίεψε την Ταμασό, το Κίτιο και την Αμαθούντα αλλά αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει μετά που οι Έλληνες σύμμαχοι του σύναψαν ειρήνη με τους Πέρσες χωρίς να του το πουν (officially η πρώτη φορά που μας την «έκατσαν» οι καλαμαράδες).

14. Ηγούμενος Εφραίμ: Δαιμόνιος businessman-πρώην ηγούμενος με έδρα του το μοναστήρι του Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Αντί να επενδύει τα λεφτά του, βρήκε τρόπο να επενδύει τα λεφτά των πιστών (zero risk factor). Έκανε τα μέγιστα για να ενδυναμώσει και να εμπλουτίσει τον τουρισμό στο όρος Άθως. Η ζωντανή απόδειξη ότι οι Κύπριοι είναι καλοί businessmen.

15. Κύπρος Νικολαίδης: Επιστήμονας, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα της εμβρυικής ιατρικής. Το ultrasound test που κάνουν όλες οι έγκυοι για να ελέγξουν κατά πόσο το έμβρυο τους είναι υγειές, είναι αντικείμενο των μελετών του και της πρακτικής του. Φυσικά και δεν ζει στην Κύπρο.

(συνεχίζεται)

14 Comments:

At 01 June, 2009 12:19, Blogger anais8isia said...

Μα τον Τσιάκκα; Γιατί όχι ο Βασίλης Μιχαηλίδης που εξύψωσε την κυπριακή διάλεκτο;

 
At 01 June, 2009 13:55, Anonymous Anonymous said...

"zero risk factor" xaxaxaxaxaxaxa

 
At 01 June, 2009 15:24, Blogger iveks said...

Giorgos Grivas : To simvolo tou praxikopimatos.

 
At 01 June, 2009 17:19, Blogger Anef_Oriwn said...

Dragon Woman,
Παρακαλώ (και μ’ όλο το σεβασμό) την προσοχή ΣΟΥ για δυο μικρά διορθωτικά σχολιάκα:

1. Ο Γιώργος Βασιλείου εκλέχτηκε Πρόεδρος το Φεβράρη του 1998 (κι όχι το 1987) – Θυμάμαι ότι ο Ββου Γύρος των προεδρικών εκλογών ήταν τες Σηκωσες!
2. Έχω την εντύπωση ότι “… επί προεδρίας του η Κύπρος [ΔΕΝ] υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση …”, αλλά στην Τελωνειακή Ένωση – όμως για αυτό το ζήτημα ίσως να κάνω και λάθος και να ‘χεις δίκιο ΕΣΥ!

@ Iveks,
“To simvolo tou praxikopimatos …”, δεν είναι ο Γρίβας αλλά ο Σαμψός! Ο Γρίβας εν το Σύμβολο του Φασισμού!!!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 1/6/2009 – 5:19 μ.μ.

 
At 01 June, 2009 17:20, Anonymous Anonymous said...

Εξέχασες τον Πελλαντρίκκο με την τζυλιτούρα, τον Γιώρκο της Κάκας και άλλους σύγχρονους.

Στα πιό σοβαρά, πιστεύω η συμβολή του Ζήνωνος του Κιτιέα ως εκπροσώπου της στωική φιλοσοφίας εις την διαμόρφωση ιδεών παγκοσμίως πρέπει να τον τον κατατάσσει στην κορυφή.
ΚΚΚ

 
At 01 June, 2009 21:20, Blogger loulloudi tis anatolis said...

Ουάου που ήταν Σήκωσες αλλά ο Βασλείου εκλέγηκε τον Φεβρουάριο του '88. Για την ΕΕ έχει δίκιο η Δρακούνα.

 
At 02 June, 2009 00:48, Blogger Avevaios said...

Αίτηση έγινε το '92 επί Βασιλείου και ναι έχει δίκαιο η Δρακούνα.
Και ναι, βγήκε το '88 ως το '93. Αυτά.

 
At 02 June, 2009 01:07, Blogger iroico said...

protino Kosta Monti kai Stavro Flatley

 
At 02 June, 2009 07:59, Blogger axairefti said...

Έβαλες τον Εφραίμ, άρα μεν ξιχάσεις τον Κουτσού!! Όλη η οικογένεια αξίζει μια θέση στο κυπριακό πάνθεον.

 
At 02 June, 2009 09:08, Blogger drakouna said...

Δεν θα με πελλάνετε. Επήεαννα ακόμα δημοτικό όταν εφκήκε ο Βασιλείου. Το 1998 είχαμε το S300 saga (και εγώ δεν επάτησα να ψηφίσω.)

Ο Ζήνωνας ο Κιτιέας είναι στο επόμενο slot (και ναι, έκανα πότσες την αλφαβητική σειρά).

 
At 02 June, 2009 12:38, Blogger iveks said...

@Anef_Oriwn : Akoume ti sou leo!

 
At 02 June, 2009 14:38, Blogger Anef_Oriwn said...

Dragon Woman,
Απολογούμαι! Εν 1988 που έθελα να γράψω ... Τώρα (μετά το σχόλιο σου) είδα την πατάτα που έγραψα ...
Για την αίτηση για ένταξη στην ΕΟΚ (επί Βασιλείου) είπα πως δεν είμαι και πολύ σίγουρος ... Θυμάμαι όμως ότι υπήρξε μια εκστρατεία (από το ΑΚΕΛ) για συλλογή υπογραφών κατα της ΕΟΚ (δεν ήταν λίγοι που νόμιζαν ότι ήταν κατα της ΕΟΚΑ!!!).

@ Iveks,
Πως τεκμηριώνεις αυτό που λες;

Anef_Oriwn
Τρίτη 2/6/2009 – 2:37 μ.μ.

 
At 02 June, 2009 19:26, Anonymous Anonymous said...

Em gia epistimones na milisoume ,polla megalos epistimonas o Kipros Nikolaidis alla na men ksiasoume kai ton hristoforo pissaridi ipopsifio vraviou nobelgia fetos sta ikonomika pou to ehase sto tsak apo kathigites tou harvard

 
At 27 April, 2020 20:51, Blogger yanmaneee said...

nike react
kyrie 5 shoes
kd 12
supreme
michael kors outlet online
curry shoes
lebron james shoes
golden goose sneakers
hermes birkin
yeezy 500

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.