Friday, February 27, 2009

Πρόγευμα

Το καλύτερο part του να μένεις σε ξενοδοχείο είναι το πρόγευμα. Το buffet breakfast για την ακρίβεια. Ξυπνάς λοιπόν, ποκνιάζεσαι και κατεβαίνει να φας πρόγευμα. Το buffet breakfast είναι ένα φανταστικό service που σου επιτρέπει να τρουλλώσεις το πιάτο σου με φαί (βλέπε καλεσμένος κυπριακού γάμου σε τραπέζι) και να ικανοποιήσεις ότι πρωινή λαιμαργία έχεις (μαζί και το σύνδρομο Κατοχής). Και όλα αυτά μόλις ξυπνήσεις! Το όνειρο κάθε Κύπριου (και Κύπριας φυσικά).

Ενώ σπίτι σου συνήθως πίνεις μισό καφέ στο πόδι, στο ξενοδοχείο θα πιεις 2 καφέδες, τουλάχιστον 2 ειδών αυγά (scrambled eggs ή ομελέτα, ή αυγό τηγανητό ή eggs Benedict κ.α.), bacon να τρέχουν τα λάδια που πάνω του, 3 ειδών τυριά, 3 ειδών αλλαντικά, αν έχει και smoked salmon θα βάλεις και ποτζείνο και ας είναι πρωί ξημέρωμα, διάφορα είδη ψωμί που τρως 2 μπουκιές και δεν σου αρέσει, ότι pastry καταφέρεις να ισορροπήσεις πάνω από τα προαναφερόμενα και φυσικά 2-3 κρέπες ή waffles με το maple syrup τους. Ξέχασα τίποτε? Βάλε και κανένα ακτινίδιο (αν έχει καθαρισμένα), βάλε και λίγα baked beans (μη σοκάρεστε, έχει κόσμο που τα τρώει), βάλε και κάνα μανιτάρι, καθάρισες.

Για το finish, θα πιείς και ένα ποτήρι χυμό (για να πάρεις πολύτιμες βιταμίνες και οξέα).

- Οι πολύ cool τύποι, σερβίρονται 2 φορές (1 φορά για τα τηγανητά και 1 για τα pastries). Δεν τα αναμιγνύουν όλα μαζί στο πιάτο (μόνο στο στομάχι τους).
- Οι άνω των 50 (και δεδομένου ότι είναι σε ξενοδοχείο στην Κύπρο) θα προσθέσουν και καμιά ντομάτα, φέτα και 2-3 ελιές στα προαναφερόμενα.
- ΚΑΝΕΝΑΣ Κύπριος δεν θα βάλει (μόνο) φρουτοσαλάτα για πρόγευμα.
- ΚΑΝΕΝΑΣ Κύπριος δεν θα φάει (μόνο) corn flakes για πρόγευμα.

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι πάνε ξενοδοχείο και δεν τρώνε τίποτα, χαλούν την πιάτσα και μας εκνευρίζουν.
Μείναμε στο ξενοδοχείο για να κάμνουμε ότι και σπίτι μας? Κρίμα και άδικο.

Τι απογοήτευση νιώθεις σε όλα εκείνα τα ξενοδοχεία σε Ευρωπαϊκές χώρες που σε σερβίρουν 1 καφέ, 1 φρυγανιά και μισή μαρμελάδα και το ονομάζουν continental breakfast (τσιγκουνιό breakfast έπρεπε να το λένε). Στο Παρίσι συγκεκριμένα, είναι ειδικοί του είδους. Αν ζητήσεις δεύτερη φρυγανιά θα σου τη χρεώσουν. Ναι, ξέρω ότι τα περισσότερα affordable ξενοδοχεία σε Ιταλία, Γαλλία και λοιπές χώρες της περιοχής είναι του continental breakfast. Αν είχαν ζήσει ποτέ τη μαγεία του τρουλλωμένου πιάτου, είμαι σίγουρη ότι θα αναθεωρούσαν.

29 Comments:

At 27 February, 2009 11:34, Blogger Αντρικκος said...

Εγώ δεν πιστέφκω να έshι κυπραίον που να μεν κάμνει γουρουνιές στα breakfast των ξενοδοχείων. Το top πάντως είναι μετά που τελειώνουν που τον αγλέωρα κάθουνται στο τραπέζι τζαι σχολιάζουν τους άλλους που τρουλλώνουν τα πιάτα τους...

 
At 27 February, 2009 11:44, Blogger Ttallou said...

Τι έγινε εδώ, δοκιμάζεις τα νέα προγράμματα του ΚΟΤ ενόψει κρίσης;

 
At 27 February, 2009 12:34, Blogger Σοφία said...

Μία λέξη έχω μόνο να σου πω: Marriott!

Τα καλύτερα και πλουσιότερα πρωινά. Διαπιστωμένο.

 
At 27 February, 2009 12:40, Anonymous Anonymous said...

mmm... breakfast :)

 
At 27 February, 2009 12:42, Blogger Marco said...

Για την Σοφία
Μarriot ποίον Marriot;

 
At 27 February, 2009 12:42, Blogger Marco said...

Για την Σοφία
Μarriot ποίον Marriot;

 
At 27 February, 2009 13:05, Blogger MARINOS said...

Νομίζω θα εννοεί ΌΛΑ τα Marriot!

:)

Και εγω ενθουσιάζομαι με τα προγευματα των ξενοδοχείων. Ειδικά αν έχουν και εκπλήξεις (δες: να κάνουν φρέσκες κρέπες ή do it yourself ομελέτες κλπ κλπ) μου φτιάχνουν το κέφι για όλη τη μέρα.

Αυτό που επίσης μου αρέσει να κάνω ειναι να κάθομαι στο ίδιο τραπέζι κάθε πρωϊνό... Πάω καλά ή να αρχίσω να κόψω το πολύ διάβασμα;;;

 
At 27 February, 2009 14:58, Anonymous Anonymous said...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΕΧΩ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ ΣΥΝΗΘΩΣ. ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ποκνιάζεσαι" ??
ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
ΝΤΙΝΑ

 
At 27 February, 2009 15:00, Blogger bestman said...

Ποκνιάζομαι: Τεντώνομαι, συνήθως απο το χασμουρητό

 
At 27 February, 2009 15:41, Anonymous Anonymous said...

hehe tsigkounio breakfast!!
gyftoi karakiozies me katoxika complex galloi belgoi kai loipoi cintinentales.. oi kyprioi toulaxiston filosofisan kalytera tin eirini...!!!!

 
At 27 February, 2009 15:51, Anonymous Anonymous said...

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!
Bacon!!!!!!!!
Slourp!!!!!!

 
At 27 February, 2009 16:46, Blogger Eólica said...

Εν θα ξεχάσω που είχα μείνει σε ένα καλό ξενοδοχείο στην Πορτογαλία με μια φίλη μου εξ Ελλάδος η οποία (παρόλο που γνωρίζει ΠΟΣΟ τρώω εγώ προσωπικά) έμεινε άφωνη όταν με είδε να καταβροχθίζω ΚΑΙ τα baked beans στο πρωινό! Το καλλύττερο, όταν μένεις σε ξενοδοχείο στο εξωτερικό τζιαι είσαι τζιαι λλίο on a budget είναι ΜΕΤΑ που τρώεις τον αγλέουρα να κάμνεις τζιαι ένα σαντουιτσάκι περιποιημένο, να το τυλίεις στη χαρτοπετσετούλα και, τσουπ, δεκατιανό is served!

 
At 27 February, 2009 17:01, Blogger Sourkouna said...

To Δεκεμβρη πηγαμε London.Καθε πρωι(για 6μερες)τρωγαμε freshly cooked (full) english breakfast.
Ετζιημουμουν τη νυκτα και ανυπομονουσα να ξυπνησω να παω να φαω(ελεος).
Εννοειται οτι εσπαζαμε που το φαι και το μεσημερι και τη νυχτα αλλα το θεμα μας τωρα εν το breakfast.
Μαλλον μονο οι Αμερικανοι,οι Εγγλεζοι και οι Κυπριοι ξερουν να τρων μη ξενερωτο breakfast.

 
At 27 February, 2009 17:26, Blogger rocky smarties said...

to kallyttero bfast pou efaa potte mou itan stin scandinavia. 10 metra pagkos gematos me fayia(psarika, pastries, bacon hame etc.) kai na men xegasw to 8ryliko english bfast esp. i wra 4 to prwi meta to club :)

 
At 27 February, 2009 18:03, Anonymous Anonymous said...

Όπως πάντα πρωτότυπα έξυπνη ανάρτηση για τα μικρά και ωραία της καθημερινότητας. Φρόντισε να κρατάς το ίδιο στυλ και στην στήλη σου στην "Καθημερινή της Κυριακής" γιατί η πρωτη προσπάθεια μου φάνηκε λίγο συντηρητική..... άκου η κουκλάρα να γίνει 'η κόρη μου'.

 
At 27 February, 2009 21:21, Blogger Παύλος said...

Πριν 5 χρόνια ήρταν κάτι φίλοι που το εξωτερικόν τζιαι εμείναν μιαν νύχταν στη μάνα μου. Το πρωίν εφάαν κουλλούριν βραστόν (σάββατον πρωί πάει ο τζιύρης μου τζιαι φέρνει) ελιά τσακκιστή, χαλλούμι, τομάτα τζιαι καφέν. Τελικά το Cyprus Breakfast έμεινεν εις τον νουν τους παραπάνω που ότιδήποτε εφάαν στν Κύπρο!

 
At 27 February, 2009 23:38, Blogger Pak said...

Σε πρόσφατο επαγγελματικό ταξίδι στην Βαρκελώνη, μολις έφτασα, είπαν μου ότι στην κράτηση μου εν επεριλαμβάνετουν breakfast. Μόλις μου είπε εσκοτεινιάσαν ούλλα... Αφου η κουβέντα ούλη εν το πρέκφαστ ρε αμιγκο! Αλλιώς έπερνα τσιατίρι!

 
At 28 February, 2009 00:01, Blogger Sunflyer said...

Που να δεις το σκηνικό με 80φεύγα πεινασμένους εφήβους με hangover να τρουλλώνουν τα πιάτα τους... Στέναξε ο μπουφές :) 4ήμερη γαρ...

 
At 01 March, 2009 14:37, Blogger frou-frou said...

san to fai en exei idiaitera to breakfast.... re pelle mporei tin nixta na 3enixtousamen alla to proino en proino... idiaitera ekei pou exei to english me to afkou sou to scrable tzai to mpeiko....... mporei spiti mou pou lalei o loos na men trww kan proino alla to proino tou 3enodoxeiou exei alli xara

 
At 01 March, 2009 15:39, Anonymous Anonymous said...

Εγώ δηλαδή που συνήθως τρώω κορνφλέϊκς, άτε και λίγη φρουτοσαλάτα πρέπει να κοιτάξω τα γονίδια μου? Υπάρχει περίπτωση να ανήκω σε άλλον είδος που το Homo Cyprioticus? Ου, Παναγία μου!

 
At 01 March, 2009 23:57, Anonymous Anonymous said...

Εθθύμισες μου έναν παρέα μου τωρά... Εν κανεί που έφαεν 3 πιάτα γεμάτα για πρόγευμα, ήπιεν και 4-5 καφέδες "επειδή εν μούχτιν..." μίσιημου

 
At 02 March, 2009 21:22, Anonymous Anonymous said...

Οι πιο πολύ κουλ τύποι πιάνουν βουτυρούθκια τζαι μαρμελάδες τζαι βάλλουν τα στην πόρτα του ψυγείου τους δίπλα που τα αυκά! Κυπριακή παράδοση, I'm lovin' it!:D

 
At 03 March, 2009 08:39, Blogger drakouna said...

Χε χε, fans τους τρουλλωμένου πιάτου, ενωθείτε!!

 
At 03 March, 2009 15:40, Anonymous Anonymous said...

Τελικά ο Κυπραίος ξέρει να φροντίζει τη διατροφή του. Δεν λένε οι γιατροί ότι το πρόγευμα είναι το πιο συμαντικό γεύμα της ημέρας?

 
At 03 March, 2009 22:39, Blogger BlaCk piTt said...

Αφού πληρώνουμε που πληρώνουμε, γιατί να μην τα φάμεν ούλλα???

 
At 04 March, 2009 09:11, Anonymous Anonymous said...

Εγω, η μονη ωρα του 24ωρου, που ΕΝ μπορω να φαω, εν το πρωιν.. τζαι παλαι , αμα βρεθω σε ξενοδοχειο, αλλασσει ο μεταβολισμος μου αλοπως, τζαι πιαννουν με κατι πεινες, μα κατι πεινες, που ξυπνω που το χαραμαν του φου τζαι κατεβαινω στην τραπεζαριαν πρωτη που ουλλους, αμπα τζαι χασω το !!!

 
At 04 March, 2009 11:15, Blogger Tanila said...

όχι μόνο κυπραίοι, και ελλαδίτες δρακούνα μ'
Διότι μπορεί να πεινάς σαν έφηβο πιράνχας το πρωί, αλλά άμα ξυπνάς από τα εφτά μεσάνυχτα για να πας στη δουλειά ΔΕΝ κάθεσαι να φτιάξεις πρωϊνό.
Ενώ άμα το βρεις έτοιμο το τσακίζεις.
Αααα.... ακόμα θυμάμαι διακοπές σε ξενοδοχείο της Πάφου όπου, κλασσικά, εγώ κατεβαίνω στον μπουφέ 10 λεπτά πριν κλείσει κι ετοιμάζω πιάτο. Κάθομαι και μόλις με βλέπει καθισμένη ο (κυπραίος) συνοδός μου με ρωτάει αν μπορεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι. Τον κοιτώ έκπληκτη και τον ρωτάω τι εννοεί. Και μου απαντά ότι νόμιζε πως κάθεται κι άλλος στο τραπεζάκι επειδή είναι τόσα πολλά πιάτα.



Υπογραφή: η γουρούνα

 
At 05 March, 2009 11:49, Blogger iveks said...

To fai enonei tous kypraious!! Exo dikaio? Ine diapistomeno.
Any way, ta perasmena Christmas piga Athina gia 3 meres, kathe proi trogame ena plousio proino,ximous, kafedes kai oti allo mporei na fantastei enas kypraios. Telos panton ixame sinithisei 3 meres se plusio proino. Fevgontas apo Athens tha pigainame France gia 4 meres. Proti mou fora stin Gallia. Katevaino gemati xara gia na apolafso to proino m. Kai ti vlepo? Diaforoi na perimenoun stin oura, gia na teliosoun oi upolipoi to proino tous kai na kathisoun aftoi. To miristika oti tha eknevrizomoun. Otan katafera telika na mpo kai na kathiso se ena mikroskopiko trapezaki, antikrizo me megali m explixi 2-3 piata....(tiria, meli, votiro ate kai kanena frouto)oti emeine diladi. Axxxx...Ti apotelesma eixe i oli istoria? Evala to gkarsoni na mou ferei zesto krouasan apo ton fourno pou ixe pio kato apo to xenodoxeio. (Me koitaze toso aporimena kai gematos misos) O pelatis exei panta dikaio. Ennen?? Eleos pion. Yi' afto oti kai na lene gia tous Kypraious kai to fai en malakies. Ego tha sinexizo na troo akathekti to plousio proino mou se Kypro kai Ellada kai as lene...oi dithen Evropaioi tou kolou.

 
At 07 March, 2009 04:08, Blogger Castiel said...

ama dis fai fae :P

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.