Friday, November 26, 2010

Μάντεψε τι κάνουν τα πρωινά

Αν έχεις γονείς συνταξιούχους και εσύ εργάζεσαι (as able bodied grown up people usually do) πολύ πιθανό οι γονείς σου να είναι επιφορτισμένοι με τη δουλειά να πιάνουν τα παιδιά σου από το σχολείο, μέχρι εσύ να σχολάσεις και να τα παραλάβεις στη συνέχεια από τους γονείς σου. Μιλώ για γονείς συνταξιούχους in their sixties, όχι μαυροφορεμένα χούφταλα που σέρνονται μέχρι τον καφενέ και την εκκλησία.

Τι κάνουν όμως οι συνταξιούχοι γονείς σου τις υπόλοιπες ώρες του πρωινού? Μετά από προσεκτικό observation και κατασκοπευτική αποστολή, είμαι σε θέση να σας αποκαλύψω πως περνούν οι συνταξιούχοι τις ώρες τους. Long gone είναι οι μέρες που οι συνταξιούχοι έκαναν τους messengers των παιδιών τους (οκ, ακόμα τους κάνουν όταν χρειαστεί αλλά σε λιγότερο βαθμό. Έχουμε και internet και πληρώνουμε τους λογαριασμούς online.)

Λοιπόν, έχουμε και λέμε.

Καταρχήν οι συνταξιούχοι της Λευκωσίας, μεταξύ 9.00 με 10.30 το πρωί συχνάζουν στο ΙΚΕΑ για καφέ και πρόγευμα. Πήγαινε στο ΙΚΕΑ οποιαδήποτε καθημερινή, όσο πιο νωρίς μπορείς και θα πρέπει να διεξάγεις μάχη για να βρεις τραπεζάκι ελεύθερο στην καφετέρια του. Νομίζω την Τρίτη παίζει και δωρεάν καφές και έχει παραπάνω κίνηση. Με €1,40 το πρόγευμα (αυγά, bacon, λουκάνικα και ψωμί) including όσο καφέ μπορεί να σηκώσει η ουροδόχος κύστη σου, οι συνταξιούχοι μας κάνουν καθημερινά πάρτι. Πάνε ως ζευγαράκια, πάνε με παρέα, πάνε με φίλους τους. Μικρά groups ασπρομάλληδων συνταξιούχων απολαμβάνουν πάμφθηνο καφέ με πανοραμική θέα της Λευκωσίας μέσα στην τρελή χαρά. Κάποιες μέρες της εβδομάδας τους δίνουν και δωρεάν μπισκοτάκια. Heavenly bliss! Δώσε του συνταξιούχου κάτι δωρεάν και πάρε του τη ψυχή.

Μετά τον πρωινό καφέ, αρχίζει ανελέητο shopping. Τι εννοώ:

Το γραμματοκιβώτιο σας δεν είναι αιωνίως γεμάτο με διαφημιστικά flyers καταστημάτων και supermarket με προσφορές? Εσείς συνήθως τα πετάτε. Οι συνταξιούχοι γονείς σας (ειδικά εκείνα των supermarket με τα κρέατα φωτογραφισμένα πάνω στα μαρούλια και τις perfect looking μπανάνες) τα μελετούν προσεκτικά και βγάζουν εβδομαδιαίο πρόγραμμα:

Δευτέρα στον Ορφανίδη η αρνίσια σούβλα είναι στη μισή τιμή – Check!
Τρίτη στο Carrefour το ψωμί είναι στο ένα τρίτο της κανονικής του τιμής – Check!
Τετάρτη στη φρουταρία του Αλφαμέγα με €10 αγορές, παίρνετε δώρο μια ωραιότατη ζυγαριά ακριβείας της κουζίνας – Check!
Πέμπτη στο Metro τα αναψυκτικά είναι μισή τιμή – Check!
(και ούτω καθεξής)

Οι συνταξιούχοι μας κάνουν το tour των supermarket αγοράζοντας πάντα μόνο ότι είναι σε προσφορά και προχωρούν παρακάτω. Είναι σαν παιγνίδι, με πόσα λιγότερα χρήματα μπορούν να αγοράσουν ότι χρειάζονται. Άσε που περνά και η μέρα τους ευχάριστα. Άσε που τους αρέσει να γίνονται pampered με προσφορές και δωρεάν δωράκια από τα εν λόγω supermarket.

(αυτή την εβδομάδα by the way, αγοράζουν όλοι φόρμες γυμναστικής από τα Lidl).

Δεν πιστεύω ότι είναι αποκλειστικά οικονομικό το θέμα (ότι δηλαδή οι συνταξιούχοι κυνηγούν τις προσφορές διότι έχουν χαμηλά εισοδήματα). Αυτού του είδους οι προσφορές παλιά δεν γίνονταν. Ο ανταγωνισμός ήταν ανύπαρκτος, τα προϊόντα λιγότερα και καμία υπεραγορά ή μπακάλης δεν έκανε τόσο συχνά και τόσο δυναμικά προσφορές. Οι συνταξιούχοι μας το ξέρουν καλά, γι ‘αυτό και το εκμεταλλεύονται όσο περισσότερο μπορούν. Άμα τόσα χρόνια δεν είχες κάτι, τώρα που το έχεις, δεν ηλεκτρίζεσαι από τη χαρά σου?

13 Comments:

At 26 November, 2010 09:27, Blogger kangerlussuaq said...

Θυμάμαι τον παππού μου, διάσημο πρώην μπακάλη του αθηναϊκού προαστίου, όπου ζούσα, να ξεκινάει Σάββατο πρωί και να κάνει το γύρο τριών σουπερμάρκετ παίρνοντας μόνο ό,τι ήταν φθηνότερο από το καθένα, σε σχέση με τα άλλα. Είχε προηγηθεί μεσοβδόμαδα δειγματοληπτικός έλεγχος των τιμών από όλα τα σουπερμάρκετ σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το σπίτι του.

Εμένα πάλι το σουπερμάρκετ είναι η πιο βαρετή ώρα της ημέρας.

 
At 26 November, 2010 09:58, Anonymous matilta said...

Που εννά έβρεις σήμερα τυχαία διάφορους γνωστούς τζε εννα κόψεις μάτι τζε στους άγνωστους? Στους "σύγχρονους ναούς" της κοινωνίας μας.
Τους παλιούς εξητάρει τους γιατί αντικαθιστά τούτο το οικείο αίσθημα της κοινωνικότητας που τους εδίαν η εκκλησιά ο καφενές τζε η πλατέα που εν πολλής εχαθήκαν.
Ή κάπως έτσι γιατί κοινωνιολόγος ένι με - αλλά έχω μάνα που όποτε πάω Lidl τρακάρω την να πίνει τους δωρεάν χυμούς ή να πατά τον τροχό της τύχης.

 
At 26 November, 2010 10:09, Blogger Αχάπαρη said...

Τούτο το group συνταξιούχων εν οι κοιλιόδουλοι νομίζω. Διότι υπάρχει τζιαι ενα άλλο group που κάθε πρωί πάει στο μώλο για περπάτημα τζιαι γυμναστική.

 
At 26 November, 2010 11:04, Blogger Mana said...

οι πιο ενημερωμένοι καταναλωτές. Ρώτα τους που θα βρεις τις πιο φτηνές σερβιέτες. θα ξέρουν και με λεπτομέρειες, αν τις θέλεις με φτερά, normal ή plus.

 
At 26 November, 2010 11:12, Blogger DaisyCrazy said...

Δρακούνα μου τι όμορφα κι αισιόδοξα όλα όσα περιγράφεις!
Έτσι θέλω να σκέφτομαι τους συνταξιούχους όχι να αργοπεθαίνουν στις στέγες.

 
At 26 November, 2010 11:21, Blogger drakouna said...

Ελάλεν μου ο παπάς μου για τον τροχό της τύχης και δεν καταλάβαινα. Το όνειρο του είναι να κερδίσει όλο το ψούμνισμα του δωρεάν :)

 
At 26 November, 2010 12:03, Blogger Moonlight said...

Χαχα! Εψές ήμουν με τρελλό παρεάκι συνταξούχων τζαι εσυζητούσαμεν το. Καφέ, τσίπουρο, τσίμπημα, σπίτι, τιβί, φαΐ, σιέστα, βόλτα, ποτάκι, κοκ...
:p

 
At 26 November, 2010 15:35, Anonymous postbabylon said...

Παράξενο αλλά μολις επεριέγραψες την ημέρα των συνταξιούχων στην Κρυοχώρα.
Ενασ γνωστός μασ ταχυδρόμος είπεν μας οτι μερικοί εθυμώνναν του αμμαν τους επερνεν τες προσφορές αργά, τάχα ινταλως να ψουμνίσουμεν δίχα τους....

 
At 26 November, 2010 16:14, Anonymous drSpock said...

Πρέπει να τους βάλλουν κάτι στο νερό γιατί ο πατέρας μου που σημειωτέον το Σεπτέμβριο αφυπηρετησε έχει ακριβώς αυτό το πρόγραμμα, συν λαϊκή! Δεν το πίστευα όταν επήε στα Lidl τη μέρα που ανοίξαν!

 
At 26 November, 2010 17:50, Anonymous ματιλτα said...

Μόλις είπα της μάνας μου να μεν μου φέρνει χόρτα που την λαϊκήν αγορά, επειδή οι ρέντες μου εγινήκαν (and proud of it). Τζε εβαρυφάνην της.

Τωρά που το σκέφτουμε γιατί εν την κουρτίζω να μου τα πουλά στην αγορά του ΟΧΙ? Τζε να περνά καλά τζε να φκάλλουμε τζε καμμιάν μπακίρα.....

 
At 27 November, 2010 09:25, Blogger drakouna said...

Εγώ υπολογίζω να τους παραχωρήσω ένα spot μέσα στον κήπο μου για να τον μετατρέψουν σε λαχανόκηπο και να μεγαλώσουν ότι θέλουν (πιπεριές, λάχανα, σέλινο, τομάτες κτλ).

Θα έχουμε δωρεάν λάχανα και θα ποσκολιούνται με τις ώρες :)

 
At 27 November, 2010 21:09, Anonymous μάμμα said...

Εύχομαι το 2040 να πωλείται το ελιξήριο της νιότης. Το πρωί γυμναστήριο με τεκνό trainer, shopping (οϊ προσφορές), lunch με τις κορούδες, χαρτάκι, σιέστες, κόκτεϊλ, μακρινές κρουαζιέρες .

Εννοείται πως θα πρέπει να έχει ήδη εισπραχθεί καμιά ασφάλεια :)

 
At 29 November, 2010 11:09, Blogger iveks said...

Mana mou re.... simpatho tous sintaksiouxous.... episis den ine i moni asxolia tous oi prosfores kai to shopping, ine kai to thapsimo. Koinos katinio!Thafkoun tous pantes apo tin oikogeneia tous, alla kata vathos agapoun mas. Paradigma i giagia mou koutsompolevei sto xorio tis gia to ti kanoume me kathe leptomeria, p.x : pote na valei tzai touti kopelloui stefani pas tin tzefali tis....pote;;;;
alla meta otan pame spiti tis lionei apo tin chara tis (i pezei to) den xero. By the way diladi proi Tritis na min katevoume IKEA.
Drakouna, xana piges Savvato mesimeri sto Mall? Pio megalo arithmo apo paidika karrotsakia en ides pote sou, ma pote sou...:)

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.