Friday, July 31, 2009

«Λογοτεχνικές» προτάσεις για την παραλία

Το φαινόμενο του Άρλεκιν μεταμφιεσμένο σε λογοτεχνικά βιβλία. Συνήθως στοιχίζουν 15-20 Ευρώ και έχουν πολύχρωμο glossy cover που δεν χαλάει από το λάδι μαυρίσματος με το οποίο είναι πασαλειμμένα τα δάχτυλα σας. Οι συγγραφείς των βιβλίων αυτών έχουν hyphen names (είναι το σύνδρομο που θέλει είτε το όνομα, είτε το επίθετο σου να χωρίζεται από παύλα, για παράδειγμα Άννα-Μαρία Κομνηνού, Ρένα Αναγνωστοπούλου-Δασκαλάκη), είναι ΠΑΝΤΟΤΕ γυναίκες, και τα βιβλία είναι τυπωμένα με μεγάλου μεγέθους γράμματα για μύωπες αναγνώστριες που δεν θέλουν να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια ξαπλωτές στην παραλία. Συγγραφείς και αναγνώστριες δηλώνουν φανατικές fan του Paulo Coelho.

Έρχονται σε ευφάνταστους τίτλους όπως:

- Έρωτας σαν βροχή (αυστηρά ακατάλληλο για την Κύπρο που επικρατεί ξηρασία)
«Κλαίλια... Eνα όνομα-σταθμός στη ζωή της. Η μητέρα της λάτρεψε την ηρωίδα του Ξενόπουλου και της έδωσε, λίγο προτού φύγει από τη ζωή, το όνομά της. Μαζί όμως της δώρισε χωρίς να το θέλει και τη μοίρα της λαμπερής κοντεσίνας. Υπήρχε και για κείνην ένας Παύλος, βαθιά, απόλυτα ερωτευμένος, για μια ζωή. Αλλά η Κλαίλια ήθελε να γνωρίσει τον έρωτα όπως ζωντάνευε μέσα στις σελίδες των βιβλίων. Και βρήκε τον Ντένη της στο πρόσωπο του Νικηφόρου...» (να υποθέσω ότι το βιβλίο περιέχει hot sex, under age sex, orgies και άλλα εμπριμέ όπως τα βιβλία του Ξενόπουλου?)

- Φωνές το καλοκαίρι (ανησυχητικό. Αν ακούτε και φωνές στο μπάνιο, να το κοιτάξετε)
«Η Λόρα είναι νιόπαντρη, αλλά την ευτυχία της τη σκιάζει η ανάμνηση της πρώτης γυναίκας του Αλεκ. Οταν πηγαίνει οικογενειακές διακοπές στην Κορνουάλη, η Λόρα μαγεύεται από το ωραίο παλιό σπίτι κι από τους ανθρώπους που γνωρίζει και σιγά σιγά αγαπάει. Η θέα της λαμπερής θάλασσας καθησυχάζει για λίγο την ανήσυχη ψυχή της. Και τότε ένα ανώνυμο γράμμα που την κατηγορεί ότι έχει εραστή, απειλεί την πολύτιμη ηρεμία της.» (ενδεχομένως η Λόρα θα κάνει hot sex με το hubby της, τον εραστή ΚΑΙ τη λαμπερή θάλασσα της Κορνουάλης…)

- Χαμένο Χθες (χαμένο μέλλον, χαμένο προχθές, χαμένο σήμερα. Οτιδήποτε… χάνεται, αποτελεί άξιο τίτλο)
«Χαμένοι στην ανωνυμία της μεγαλούπολης, σαν σε χωνευτήρι ψυχών και σωμάτων, ζουν δύο άνθρωποι.
Εκείνος, στη δύση της ζωής του - εξήντα δύο χρόνια που κύλησαν σε ένα απομονωμένο σπίτι στην Κηφισιά, με συντροφιά τις μνήμες από ένα παρελθόν γεμάτο ένοχα μυστικά, μια υπέργηρη, δεσποτική μητέρα, και μόνη του παρηγοριά την Εκκλησία. Εκείνη, στην άνοιξη της νιότης της - μοναχοκόρη πάμπλουτου επιχειρηματία, ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν διάσημο γιατρό και φέρελπι πολιτικό, προορισμένη να ζήσει μια αξιοζήλευτη ζωή, βγαλμένη κατευθείαν από παραμύθι...»
(ο sixty year old virgin meets την typical Κυπραία)

- Νύχτες Υποταγής (διότι τις μέρες μεταμορφώνεσαι σε fraulein Χέλγκα με μαστίγιο)
«Η Σάσα, ανήλικη από χώρα που δοκιμάζεται (!!!), φυγαδεύεται από τον Αντζελο, διασχίζοντας τα βουνά, για να φτάσει στη «Γη της Επαγγελίας». Εδώ, μετά τους σωματικούς και ψυχικούς βιασμούς που στιγμάτισαν την παιδική της ηλικία, θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του σωτήρα της, έως ότου λίγο καιρό μετά αντιληφθεί ότι το μόνο που άλλαξε ήταν το πρόσωπο του δυνάστη. Μια νύχτα χειμωνιάτικη, οικτρά κακοποιημένη στο Αλσος, εκεί που θα νομίσει ότι όλα έχουν χαθεί, μια σπίθα θα ανάψει στο πίσω μέρος της καρδιάς της, που θα την κρατήσει ζωντανή, εφόσον ο ωραίος άγνωστος θα σκύψει με συμπόνια από πάνω της. Ο Ιωάννης, αριστούχος της Νομικής, πάμφτωχος και ακέραιος, γιορτάζει με φίλους το τέλος των σπουδών, ώσπου η νύχτα γιορτής, μετατρέπεται σε εφιάλτη, εφόσον κάποιος που γλεντά με δύο κορίτσια, μαχαιρώνει το ένα και φεύγει τρέχοντας.» (η φράση με κίτρινα γράμματα χρησιμεύει για να μας θυμίσει ότι το βιβλίο ανήκει στη σφαίρα του fiction.. Συγκεκριμένα, του science fiction).

- Όταν Κλαίνε τα Αστέρια (…γελάνε οι αστροναύτες?)
«Ο σαραντάρης Ελληνοαμερικανός έμεινε σιωπηλός. Η δεκαεπτάχρονη Ρουμάνα τσιγγάνα τον κοίταζε σοβαρή. (η τριαντάρα blogger σκέφτηκε ότι είναι ώρα να σηκωθεί να πάει να κάνει φραπέ) Πενήντα χρόνια μετά, η μοίρα έμελλε να παίξει με τις ζωές δύο νέων ανθρώπων. Του νεαρού επιτυχημένου Ελληνοαμερικανού Στέφανου και της όμορφης, μυστηριώδους Κασσάνδρας. Η μοιραία συνάντησή τους άλλαξε τραγικά τη ζωή του Ελληνοαμερικανού Στέφανου, γιατί η Κασσάνδρα θέλησε ν’ αλλάξει αυτό που έγραψαν τ’ άστρα.»

Η Δρακούνα προτείνει να διαβάσετε τα αληθινά Άρλεκιν που αγοράζεις από τα περίπτερα (και στοιχίζουν μόνο 3 Ευρώ), ή απλώς στην παραλία να παίζετε ρακέτες.

Καλές διακοπές!

19 Comments:

At 31 July, 2009 11:49, Blogger DaisyCrazy said...

μια άλλη εναλλακτική είναι να τα διαβάζεις στο πρωτότυπο, δηλ. αγγλιστί και paperback. έτσι γλυτώνεις ένα κάρο ευρώ αφού για κάποιο λόγο τα βιβλία από αγγλία είναι πιο φτηνά από αυτά που έρχονται από ελλάδα..
έτσι γλυτώνεις και τη ρετσινιά της αρλεκινόπληκτης από τη μια, αλλά από την άλλη φαίνεσαι και γραμματιζούμενη αφού διαβάζεις βιβλίο σε μια ξένη γλώσσα. 2 σε 1 δηλ.

 
At 31 July, 2009 12:04, Blogger MARINOS said...

χεχε!
Μου έφτιαξες τη μέρα με την ανάρτησή σου!
Καλες διακοπές και σε σένα!

 
At 31 July, 2009 12:09, Anonymous Anonymous said...

Δρακούνα,

Νομίζω σήμερα εθκιάβασες την Οφσαιτ.

Alkis

 
At 31 July, 2009 12:26, Blogger drakouna said...

Το παραδέχομαι. Τη διάβασα. Shoot the damn sheriff! :)

 
At 31 July, 2009 12:39, Blogger ΦΟΥΚΟΥΒΙΟΣ said...

ΕΓΩ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ "ΠΙΚΡΑ ΚΕΡΑΣΙΑ" ΚΑΠΟΙΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (ΧΩΡΙΣ ΠΑΥΛΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ) ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ.

ΕΝ ΚΑΚΟ ?

 
At 31 July, 2009 13:01, Blogger frou-frou said...

egw prosopika den diavazw vivlia, varkoumai... protimw na vlepw tis eikones kai tis photos apo ta periodika :P

 
At 31 July, 2009 13:51, Blogger νηφάλια said...

πρέπει να ομολογήσω οτι το καλοκαίρι απολαμβάνω να διαβάζω μαλακίες!

 
At 31 July, 2009 14:13, Anonymous mrg said...

Proswpika, otan dw vivlia me titlous pou thumizoun klapsiariko tv-series (tou eidous "Kalimera zwi" as poume) krataw apostaseis asfalias!

Poso mou ti spaei pou i irwida panta prepei na exei perasei "swmatikous k psuxikous viasmous pou stigmatisan tin paidiki tis ilikia". Etsi na kanoume ti noikokura na anatrixiasei oso ginetai. Persi thumamai to vilvio "Eleni i porni" ekane ena mpam! Kai einai alithini istoria, kai dwstou perigrafes oi geitonisses gia to viasmo tis elenis apo ton papa tis me ti mama tis sunergo. Eleos!

Kathe sterimeni pou tis teleiwnoun ta lefta mou ginetai siggrafeas kai mazevei oti diastrofi tis katevei sena vivio -- kai den peirazei pou to senario einai conflicting me ilikies kai xronologies. Kouventa na ginetai twra, panta me oles tis anatrixiastikes leptomereies.

Poulaei omws - afto tha mou peis. Kai dikio tha xeis. Aporw giati aresei toso ston kosmo na sokaretai...

Alla "nuxtes upotagis"? Ti na pw... "grafei"!

 
At 31 July, 2009 15:39, Blogger Firebolt said...

Όλες τις πιο πάνω ιστορίες τις είδαμε και σε βραζιλιάνικα και σε όλα τα φωσκολικά έπη, σε διάφορες παραλλαγές, μάλιστα. :P

Εγώ προτείνω να πας στο περίπτερο, να βρεις το ράφι με τα άρλεκιν και να στρέψεις το βλέμμα σου, δυο ράφια πιο πάνω, που έχει κάτι ωραιότατα κόμιξ με τον Mickey Mouse και τον Donald Duck.

Αν είσαι πολύ απελπισμένος, και δεν σου αρέσουν και τα κόμιξ, αγοράζεις ένα βιβλίο με σταυρόλεξα και ψάχνεις να βρεις το μικρό όνομα του ηθοποιού Πατσίνο (2 γράμματα). :P

 
At 31 July, 2009 19:09, Anonymous χέλεν said...

αχαχαχαχαχαχα!!!!!!!!!!!!!

στην πυρά στην πυρά με τις ξενέρωτες...

...αναγνώστριες

γιουχουυυ δημουλίδου γουι λάβ γιουυυυυυυυυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


p.s. ειρωνικώ τω τρόπω

 
At 31 July, 2009 21:43, Anonymous Anonymous said...

Μεν εσιεις έγνοια Δρακούνα μου,

Nobody is shooting anybody.

Yours is still the mightiest pen in town, and the most fun to read.

Alkis

 
At 01 August, 2009 03:02, Blogger the Idiot Mouflon said...

Καλά να περνάς. Να περιμένουμε ανάρτηση για τις "άλλες χρήσεις" αυτών των λογοτεχνημάτων; (Π.χ. προσάναμμα)

 
At 01 August, 2009 09:41, Blogger Unknown said...

re dragouna exis facebook na ginoume filoi?

 
At 01 August, 2009 11:22, Blogger YO!Reeka's said...

Η αγαπημένη μου κατηγορία είναι τα βιβλία γυναικείας αναζήτησης. Που στην περιγραφή λένε ορισμένες ασάφειες, σε μικρές προτάσεις, να βάζουμε λίγο ατμόσφαιρα και μυστήριο. Ας πούμε

Ένα ταξίδι την αυγή

Αυτή, επιστρέφει στην παιδική ηλικία. Εκείνος, δοκιμάζει τα όρια. Η συνάντησή τους μοιραία. Η σύγκλιση αναπόφευκτη. Θα καταφέρουν να βρεθούν την αυγή;

ενώ θα έπρεπε να λέει

Αγάμητη 40αρα επιστρέφει στο χωριό της μπας και βρει γκόμενο. Γνωρίζει έναν 50άρη με τάσεις παλιμπαιδισμού και τα φτιάχνουν. Τελικά τα κάνουν σκατά.

 
At 02 August, 2009 06:40, Blogger Δεσποινα Ζ. said...

Διόρθωση: με μεγάλα γράμματα για πρεσβύωπες αναγνώστριες που ξέχασαν τα γυαλιά τους (ή που δεν τα φοράνε για ξεκάρφωμα).

Το καλό με τα αυθεντικά άρλεκιν είναι ότι ξέρεις ακριβώς τι να περιμένεις.

 
At 02 August, 2009 13:43, Anonymous Anonymous said...

προφανώς ο συγγραφέας είναι ο νέος σχεδιαστής μόδας... όλες μπορούν φτάνει να πιάνει το χέρι τους... χελπ!

 
At 03 August, 2009 14:51, Anonymous Anonymous said...

Προβλέπω σύντομα να σου την πέφτει η "συγγραφέας" , συνηθισμένο φαινόμενο τον τελευταίο καιρό...
για την Ελληνίδα μιλώ...

 
At 03 August, 2009 16:20, Blogger zekia said...

το ποστ και το θέμα του τα σπάνε κανονικά! γιατί άμα δε διαβάσεις thrash το καλοκαίρι, πότε θα το κάνεις;;;

 
At 20 August, 2009 23:27, Anonymous ιων said...

Εγέλασα με την καρδιά μου, είσαι άπαιχτη. Μεγάλο θέμα τα Αρλέκιν και τα περιοδικά κουτσομπολίστικου περιεχομένου. Αμα διαβάσεις ένα, νομίζω τα έχεις διαβάσει όλα. Περίπου είναι τα ίδια. Ενώ τα ποστ της Δρακούνας έχουν και πρωτοτυπία και αγγίζουν πολλά θέματα.

Καλές διακοπές.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.