Wednesday, June 04, 2008

How to abuse a word

Η λέξη «τραγικό» είναι φαίνεται αγαπημένη των δημοσιογράφων. Σε σημείο, αν κάτι δεν είναι «τραγικό», δεν αποτελεί είδηση. Ποιος αποφασίζει τι είναι τραγικό? Μα, οι δημοσιογράφοι φυσικά:

- Τραγική είναι μια δασική πυρκαγιά
- Τραγικό είναι ένα αεροπορικό/αυτοκινητιστικό/ναυτιλιακό/εργασιακό κτλ δυστύχημα. (βασικά οτιδήποτε έχει νεκρούς και τραυματίες)
- Τραγική είναι η οποιαδήποτε ιστορία γονιών με ατίθασο παιδί (που «μπλέκει» με ναρκωτικά.) Η τραγικότητα συνήθως συνοδεύεται και από «κραυγή απόγνωσης», για να το εμπεδώσουμε καλύτερα.
- Τραγικές είναι οι ιστορίες με άτομα που έχουν κάποια ασθένεια και χρειάζονται επειγόντως αρωγή.

Όλα είναι «τραγικά» και όλα μπαίνουν στο ίδιο σακί.

Καταντά το δελτίο ειδήσεων…. τραγικό!

Επομένως οι δημοσιογράφοι «χρωματίζουν» την είδηση όσο καλύτερα μπορούν (με το περιορισμένο λεξιλόγιο και φαντασία που διαθέτουν)

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Η είδηση: Χθες 17χρονος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μάλλον λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Τραυματίστηκε ο 15χρονος αδερφός του.

Τι μεταδόθηκε:
Ο 17χρονος απανθρακώθηκε στα συντρίμμια του αυτοκινήτου.
Ήταν μια ανείπωτη τραγωδία
Τον 15χρονο έσωσε διερχόμενο τρίτο άτομο
Βρίσκεται στο νοσοκομείο
Εκτός κινδύνου
Το δυστύχημα ήταν (βεβαίως) τραγικό
Ο 17χρονος ήταν από συγκεκριμένο χωριό (είπε ποιο)
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθησαν στο χωριό
Έσβησαν τα όνειρα του
Δεν είχε άδεια κυκλοφορίας
Ήταν εθνοφρουρός
Κατατάγηκε τον Ιανουάριο
Ήταν με δεκαπενθήμερη άδεια
Διότι γέννησε η αρραβωνιαστικιά του
Την οποία αρραβωνιάστηκε πρόσφατα
Και έκανε κορίτσι
Μόλις 4ων ημερών
Η αρραβωνιαστικιά θα επέστρεφε σήμερα στο σπίτι
Σε άλλο συγκεκριμένο χωριό (είπε ποιο)
Και εκεί σκηνές αρχαίας τραγωδίας
Ο πεθερός του 17χρονου του έλεγε να μην τρέχει με το σαράβαλο
Διότι δεν είχε άδεια κυκλοφορίας

Quiz: Από όλα τα πιο πάνω, τι αποτελεί είδηση, και τι κουτσομπολιό?

Ανείπωτη τραγωδία: Στα αγγλικά, «unspeakable tragedy». Θεωρητικά, αν οι τραγωδίες που καλύπτονταν από τα ΜΜΕ ήταν πραγματικά «ανείπωτες» (δηλαδή, δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια), δεν θα έπρεπε τα ΜΜΕ να λένε οτιδήποτε. Αντιθέτως, όσο πιο «ανείπωτη» περιγράφεται η τραγωδία, τόσο πιο φλύαρο το ρεπορτάζ και ο δημοσιογράφος. Αν μπορούσε να μας πει και τι χρώμα μπλουζάκι φορούσε το θύμα και τι έφαγε πριν το συμβάν, θα μας το έλεγε. Στις ανείπωτες τραγωδίες, δεν υπάρχει scale. Ανείπωτη τραγωδία είναι μια καταστροφή με χιλιάδες νεκρούς στην Μπαγκλαντές, ανείπωτη τραγωδία είναι και το οποιοδήποτε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λόγω υπερβολικής ταχύτητας με σαράβαλο αυτοκίνητο.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας: Στο σχολείο με έμαθαν ότι «αρχαία τραγωδία» είναι είδος θεατρικού έργου, το οποίο στην αρχαιότητα συνδύαζε τον ποιητικό λόγο, τη μουσική και την όρχηση και, αναπαριστώντας σκηνές της καθημερινότητας (όπως εσωτερικές συγκρούσεις και διλήμματα των ανθρώπων) προκαλούσε το φόβο και τον οίκτο των θεατών για τη μοίρα των ηρώων. Spielberg του είδους ήταν ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης και ο Σοφοκλής. Επομένως, προσωπικά, όταν ακούω στις ειδήσεις ότι κάπου εκτυλίχθηκαν «σκηνές αρχαίας τραγωδίας», μου έρχεται στο νου χορός από γέροντες να περπατούν κυκλικά και ταυτόχρονα να απαγγέλλουν ποίηση, ενώ άλλοι πρωταγωνιστές (όλοι με κουστούμια εποχής) να χτυπιούνται έξαλλα (επίσης απαγγέλλοντας ποίηση). Όταν η είδηση είναι αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αντιλαμβάνεστε το παράλογο της υπόθεσης.

7 Comments:

At 04 June, 2008 15:14, Blogger Έλατο Χελιδόνι said...

Πραγματικά περιμένεις να πιστέψουμε οτι εν είπαν τίποτε για "Θυσία στο βωμό της ασφάλτου"?

 
At 04 June, 2008 15:43, Blogger Blackbeard said...

Στον Μολώχ της ασφάλτου... Όντως τα πιο πάνω περιγράφουν την τραγικήν κατάστασην με τα ΜΜΕ μας ;-)

 
At 04 June, 2008 16:22, Anonymous Anonymous said...

Ma na min peis tpt gia to "panemorfo goal"? Mou fainetai o etairos parakolou8ei monos tou ta a8litika

 
At 04 June, 2008 20:34, Anonymous Anonymous said...

Sixaritiria gia to post su, apolita to the point, katantun adia en alithkia i kaimeni, dioti prokite gia kaimenus. Ine ulli tus i idii, me to idio lexilogio, tes idies saxles erotisis (eprosexes potte ama pernun "sinentefxi" pu aftopti martira pos katefthinun tin erotisi me tethkion tropon pu monon "ne" i "oi" mpori na pi o athropos?

Sinexise etsi!

 
At 05 June, 2008 02:56, Blogger PB-CyFans said...

Πιστεύω πως στα κανάλια και ιδιαίτερα στα δελτία ειδήσεων, δεν υπάρχει η πρωτοτυπία - το κάτι διαφορετικό. Επαναλαμβάνεται καθημερινά το ίδιο ξαναβρασμένο και χιλιοειπωμένο "ποιήμα" (αν μπορέσω να χαρακτηρίσω τις "αντικειμενικές", "έγκυρες" "έγκαιρες" και με σεβασμό(?) στον πολίτη, ειδήσεις τους).


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εαν προσέξει κανείς την καθημερινή δομή των ειδήσεων όλων των δελτίων ειδήσεων είναι σχεδόν ίδια..Συγχρονίζουν τα θέματά τους , ακόμα και στην ώρα των διαφημίσεων όλα είναι συγχρονισμένα.."δίνει" την μπάλα το Σίγμα (το κανάλι που δείχνει τις περισσότερες διαφημίσεις-κατά τη γνώμη μου- την ημέρα) και ακολουθούν τα υπόλοιπα.


Γενικά κυριαρχεί η ανία και η πληκτικότητα στα δελτία ειδήσεων μας. Ας το πάρουν ως μάθημα και καιρός να αλλάξουν έστω και λίγο.

(και επειγόντως να αλλάξει το σκηνικό του δελτίου ειδήσεων του ΡΙΚ. Φτάνει πια το πολύχρωμο πανηγύρι που θυμίζει οτιδήποτε άλλο εκτός από σκηνικό κρατικού καναλιού ειδήσεων, ας σοβαρευτούν λιγάκι. Τόσα λεφτά φεύγουν απο τις τζέπες του κύπριου φορολογούμενου για να καταλήξουν στα ταμεία του κράτους και κατ΄επέκταση του ΡΙΚ)

ΥΓ.Καλό θα έκανε στο ΡΙΚ αν έπαιρναν καμιά ιδέα από τη δομή και το σκηνικό της ΝΕΤ. Αξίζει τον κόπο. Αλλά πιος μας ακούει?

 
At 06 June, 2008 11:31, Blogger BlaCk piTt said...

Τραγικό είναι ότι πουλάει...
Αυτή τη φιλοσοφία ακολουθούν τα ΜΜΕ στην κύπρο και δεν τους αδικώ. Αφού έτσι πουλάνε γιατί να αλλάξουν;
Δεν παρακολουθώ ειδήσεις στην τηλεόραση. Ποτέ δεν μου άρεσαν. Προτιμώ να πάρω μια εφημερίδα ή να μπω στο ιντερνετ. Έτσι επιλέγω ότι θέλω να διαβάσω και δεν είμαι υποχρεωμένος να παρακολόυθώ όλα τα ανούσια θέματα που παρουσιάζουν τα κανάλια.

 
At 06 June, 2008 12:23, Anonymous Anonymous said...

They're not even good enough to brainwash us anymore...

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.