Friday, May 27, 2011

Drama Queen

Θα έχετε ίσως προσέξει στις ειδήσεις και στα ελληνικά blogs το κίνημα των Ισπανών στις πλατείες και από προχθές κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Είναι κίνημα ελεύθερων, αγανακτισμένων πολιτών, αγανακτισμένων με την οικονομική κατάσταση, τη χρεοκοπία των χωρών τους, τη διαφθορά, την έλλειψη προοπτικής και μέλλοντος.

Οι εικόνες που είδα από τη χθεσινή συνάντηση στο Σύνταγμα είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Δεν μιλάμε για οργανωμένη διαδήλωση συνδικάτων, συντεχνιών ή κάποιου κόμματος που έχει το μηχανισμό και τον τρόπο να κατεβάσει κόσμο στο δρόμο. Μιλάμε για αυθόρμητη εκδήλωση που διαδόθηκε με sms και μέσω του internet. Τόσοι άνθρωποι να κινητοποιηθούν μη-οργανωμένα είναι (για μένα) εντυπωσιακό.

Νομίζω θα έπρεπε να μας προβληματίσει αυτή η κίνηση. Διαφθορά και έλλειψη προοπτικής και κατεστημένο υπάρχει και στην Κύπρο αλλά προφανώς εμείς δεν είμαστε (ακόμα) τόσο απελπισμένοι όσο οι Έλληνες.  

Αντίθετα, τα ΜΜΕ στην Κύπρο ασχολούνται με το τι θα κάνει ο Κουλίας, ποιον θα υποστηρίξει και ποιος θα γίνει επόμενος Πρόεδρος της Βουλής. Το πολιτικό μας σύστημα «κρέμεται» από τα χείλη του κάθε μικροπολιτικού που ζει τα 10 λεπτά φήμης του.

Να και αν ακολουθήσει το κόμμα του, να και αν δεν το ακολουθήσει.



Σκέφτηκα και άλλο λόγο που εμείς οι Κύπριοι δεν βγαίνουμε στους δρόμους. Δεν έχουμε πλατείες και ακόμα και αν είχαμε, δεν έχουμε την κουλτούρα της πλατείας (να τη χρησιμοποιούμε σαν χώρο σύναξης). Κάτι δείγματα που υπάρχουν, προς το παρόν ανακαινίζονται. Ο μόνος χώρος στη Λευκωσία που χρησιμοποιείται σαν πλατεία (με την έννοια της πλατείας) -η Φανερωμένη-, έχει σοκάρει τους συντηριτικούς που θυμήθηκαν την ευπρέπεια γύρω από την εκκλησία. Διότι αν είσαι νύφη και κατεβαίνεις από τη λιμουζίνα με το ξώπλατο, το νυχούδι το βαμμένο να ξεπροβάλλει που το πέδιλο με τα στρασάκια και 3 χέρια σουβά στο πρόσωπο, δεν έχει πρόβλημα ευπρέπειας. Άμα κρατάς όμως μια κιθάρα, βεβηλώνεις το χώρο.


Reading material: "Streetlife: The Untold History of Europe's Twentieth Century -Leif Jerram-

Tuesday, May 24, 2011

The Throne Room

Το toilet των ξένων, αποφάσισα ότι henceforth will be referred to as The Throne Room (το δωμάτιο του Θρόνου – καμία σχέση με την ελληνική σειρά «η Αίθουσα του Θρόνου»).

Είναι μικρό αλλά άνετο. Η «ησυχία» που προσφέρει (είναι άλλωστε το μέρος που πάει ο βασιλιάς μόνος του) είναι ιδανική για φιλοσοφικές αναζητήσεις αλλά και για extreme makeover. π.χ.
- να καλύψω τους τοίχους του με τη τεράστια συλλογή μου από beer mats (ο αγώνας τώρα, δικαιώνεται)
- να καλύψω τους τοίχους του με την τεράστια συλλογή αυτοκόλλητων της κουκλάρας (αλλά δεν ξέρω αν με αφήνει).
- Να καλύψω τους τοίχους του με την τεράστια συλλογή μου από διαφημίσεις της Absolut vodka. (ξέρεις πως ξεκίνησε αυτό. Κράτησα μια που μου άρεσε, κράτησα μια δεύτερη που μου άρεσε, μετά λόγω compulsive behavior δεν μπορούσα να σταματήσω να μετροφυλλώ περιοδικά για να βρίσκω τις συγκεκριμένες διαφημίσεις.)
- Να το βάψω έντονο φούξια/πράσινο/κόκκινο και αντί toilet να γίνει love parade.

Μια ξαδέρφη που έχω και ζει στην Αγγλία, φανατική οπαδό της Liverpool, κάλυψε το guest toilet της με αφίσες και αποκόμματα εφημερίδων με την αγαπημένη της ομάδα. Κάθεσαι και διαβάζεις π.χ. την ανάλυση του προχθεσινού ματς (τα αποκόμματα ανανεώνονται με ευλάβεια). Το σαπούνι στο νιπτήρα είναι Liverpool. Η πετσέτα του προσώπου επίσης. Το χαλάκι στο πάτωμα είναι έντονο κόκκινο με το σήμα της Liverpool. Όπως επίσης και το ττόρενο κάλυμμα της τουαλέτας (you know, εκείνο που σηκώνεις πάνω για να κάτσεις). Στην εύλογη ερώτηση πως σκατά (Oh! How appropriate!) βρήκε κάλυμμα τουαλέτας με το σήμα της Liverpool, η απάντηση είναι ότι απ΄ όλα έχει το souvenir shop της ομάδας, απλώνεις χέρι και τ’ αρπάς.

Πίσω στις φιλοσοφικές αναζητήσεις του χώρου, έχω ετοιμάσει ένα μίνι κατάλογο με μερικά βιβλία που θα τοποθετήσω εκεί ως suggestions για τους επίδοξους… βασιλιάδες.

Χιούμορ:

They Call Me Naughty Lola: The London Review of Books Personal Ads: A Reader
(ένα βιβλίο με το καλύτερο selection personal ads αγγλικών εφημερίδων.) Ενδεικτικά:
“My finger on the pulse of culture, my ear to the ground of philosophy, my hip in the medical waste bin of Glasgow Royal Infirmary. 14% plastic and counting – geriatric brainiac and compulsive NHS malingering fool (M, 81), looking for richer, older sex starved woman on the brink of death to exploit and ruin every replacement operation I’ve had since 1974. Box no. 7648 (quickly, the clock’s ticking, and so is this pacemaker).”

Murphy’s Law on Parents
 (ένα βιβλίο για να νιώθεις ότι υπάρχουν και άλλα ΟΥΦΟ όπως εσένα out there)
Ενδεικτικά:
“1. The day you decide to sleep late will be the day your child(s) will wake up very, very early (something like 5 or 6 in the morning.
- Should you overslept by a few minutes, and is late for work, your child will struggle to get awake.

2. If you think you have enough nappies, bum cream, etc, you don't.
- If you think you don't have enough of said objects, and you buy them, you'll find a whole cupboard full of them.

3. Babies will poo anytime, anywhere. The stinkiness and messiness of the poop is directly proportional to the importance of the people being visited. Eg - visit to mother - no stinky and cleans up quick, but a visit to the Boss - stinks most horrible and will mess everywhere, necessitating a change of baby clothing.
If you put on a clean nappy, poo will follow.”

The Book of Bunny Suicides
(black humor στα καλύτερα του. Διαθέτει μόνο σκίτσα)

Γκομενικά:

Άννα Καρένινα
Το σκεπτικό είναι το εξής: Θα μπει ο guest στο toilet. Θα πέσει το μάτι του στο βιβλίο (που είναι και θεόρατο σε μέγεθος), θα δει Τολστόι και θα ψαρώσει. «Πω, πω… άμα αυτή διαβάζει Τολστόι για πλάκα στο toilet, φαντάσου τι διαβάζει στα σοβαρά της…» (instant respect για την οικοδέσποινα και ξεχνάει ότι είναι η μαγειρική της οικοδέσποινας που τον ώθησε να πάει εκεί μέσα).

2-3 random Άρλεκιν
Όταν βιάζεσαι, δεν μπορείς να μετροφυλλάς για ώρες την Άννα Καρένινα και να αναλύεις την αυτοκαταστροφική σχέση της με τον Vronsky. Θέλεις πάραυτα μια Μπάρμπαρα και ένα Πάτρικ με μαγιό στη Μαγιόρκα ή πάνω σε άλογο στην αγγλική εξοχή, θέλεις θεληματικό πιγούνι και σφικτό βυζί και τα θέλεις τώρα.

Harry Potter and the Deathly Hallows (το έβδομο βιβλίο)  
Για να διαβάζεις ξανά και ξανά τα τελευταία 2 κεφάλαια που γίνεται η μεγάλη μάχη και ο κακός χαμός και όλοι οι μάγοι μπερδεύουν τα μπούτια τους και ο Lord Voldermort κάνει το Hogwarts καλοκαιρινό αλλά στο τέλος νικάνε οι καλοί και ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Wednesday, May 18, 2011

Ρεζουμέ

Η Κυριακή πλησιάζει και πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη ανακεφαλαίωση διότι με τόσες πληροφορίες που έχουμε βομβαρδιστεί, ένας εγκέφαλος είναι, κοντεύει να καεί.

Τι μου έμεινε από την προεκλογική εκστρατεία:

ΔΗΣΥ: Απ’ όλα έχει το πανέρι - υποψήφιους υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ομοφυλοφίλων, υπέρ του κυνηγιού των αμπελοπουλιών (διότι είναι μέσα στην παράδοση μας), όχι υπέρ του κυνηγιού των gay (δεν είναι μέσα στην παράδοση μας), άλλους που θέλουν ομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, ομοσπονδία mix, ναι στο σχέδιο ΑΝΑΝ, όχι σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης και θα σου εξηγήσουμε με νομικούς όρους γιατί, υποψήφιο που βαστά Volvo 4X4 αλλά δεν βαστά (imish) να το γεμίσει με βενζίνη, φακκά τους η νυν οικονομική πολιτική αλλά έχουν για υποψήφιο το πιο λαμπρό αστέρι της εποχής του Χρηματιστηρίου. «Τολμάει» αλλά ανεξήγητα (ντάξει, για να μην χάσει ψήφους) το γυρίζει στο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια μόλις βρεθεί μέσα στα δύο στενά. Έχουν ταυτόχρονα αξιόλογα άτομα και άτομα που διερωτάσαι πως σκατά βρέθηκαν μέσα στο ψηφοδέλτιο τους. Λένε ότι είναι άτομα με μοντέρνες και ανατρεπτικές ιδέες αλλά μην ντζίσετε της εκπαίδευσης, μην αναθεωρήσετε την ιστορία, γενικά μην αλλάξετε το status quo. Έχουν και ένα υποψήφιο που νομίζει ότι η Φανερωμένη είναι Εξάρχεια. Τόσο καλά.

ΑΚΕΛ: Με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι του
-δεν έχουν προσωπικές ιστοσελίδες (εκτός από τον Παντός Καιρού)
- δεν έχουν διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους
- δεν έχουν τραπεζώσει
- δεν έχουν στείλει sms (;ένας έχει στείλει με πληροφόρησαν)
- δεν έχουν στείλει διαφημιστικά φυλλάδια/ δακρύβρεχτα emails (δύο έχουν βάλει σε εφημέριδα διαφ. φυλλάδια και ο Πρόεδρος έκλαψε στην Ελίτα και κάλυψε το θέμα)
- δεν έχουν κάνει βασικά προεκλογική εκστρατεία (σε σύγκριση με τους άλλους)
είναι σαν το κυνήγι του θησαυρού για να ανακαλύψεις ποιοι τελικά είναι. Νομίζω έχει διανεμηθεί κατά επαρχία φυλλάδιο που πληροφορεί ποιοι είναι και τι κάνουν αλλά ως εκεί. Αν το πέτυχες, κέρδισες! Από μια άποψη είναι καλό αυτό το σύστημα διότι δεν σπαταλούνται χρήματα για αλλότριους σκοπούς, από την άλλη, άμα δεν αφήσεις τον υποψήφιο σου να εκφραστεί, να προβάλει τον εαυτό του όπως κόψει ο νους του καλύτερα κτλ, πως θα ανακαλύψει ο ψηφοφόρος το πραγματικό ποιόν του? Επειδή είπε το κόμμα ότι είναι καλός, is not good enough. Για παράδειγμα, αν δεν βλέπαμε την εκπληκτική διαφημιστική πινακίδα με τον υποψήφιο –αγόρι του καιρού- από άλλο κόμμα, πως θα καταλαβαίναμε καλύτερα εμείς οι ψηφοφόροι τον πραγματικό εσωτερικό του κόσμο (και να πράξουμε ανάλογα)?
Επίσης, σε ένα κόσμο υποθετικά πλασμένο όπου υποθετικά το Κυπριακό θα έχει λυθεί και όλα θα είναι ωραία και πεταλουδίτσες θα πετάνε στον ουρανό, το ΑΚΕΛ προτιμά αριστερό Τ/Κ για Πρόεδρο. Και έτσι έχουμε κάτι να συζητάμε μέχρι το επόμενο σχέδιο λύσης.

ΔΗΚΟ: Το κόμμα με το πιο πλούσιο ψηφοδέλτιο. Το προαναφερόμενο αγόρι του καιρού (σου πούλησα ένα βραστήρα), το αγόρι -ο παπάς μου ήταν Πρόεδρος άρα δικαιούμαι και εγώ-, ο άνθρωπος που γύρισε από τους πάγους (λέγε με Πιττοκοπίτη), το αγόρι που ήξερε καράτε και άλλους πολλούς. Ψήφισε το για να είναι στην Κυβέρνηση αλλά να μην κυβερνά (όπως λέει). Να έχει ρυθμιστικό ρόλο για να κανονίζει τα στελέχη του καλύτερα, για να επιστρέψουμε στη χρυσή δεκαετία του 80. Αν ήταν στο χέρι του, θα έκανε άλλου είδους εσωτερική πολιτική, άλλου είδους οικονομική πολιτική, άλλου είδους συνομιλίες για το Κυπριακό, γενικά όλο άλλα πράγματα θέλουν να κάνουν. Συμμετέχουν σε πορείες ακροδεξιών στοιχείων αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν ότι είναι οι μεγαλύτεροι fans της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Οι μισοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα και πάνω από τους μισούς υπουργούς, προέρχονται από την παράταξη αυτή (και δεν πάθαμε τίποτα... περίπου). Όλοι έκαναν «ρυθμιστικό» έργο. Η υποψήφιος τους που παρουσιάζεται στις διαφημιστικές πινακίδες ντυμένη Βίκτορ Βικτόρια δεν το έκανε ξεπίτηδες. Έτσι είναι και στην πραγματική της ζωή. Θέλουν ΔΔΟ με «σωστό περιεχόμενο». Κάνε τους «like».  
  
ΕΔΕΚ: Το κόμμα της πρόσθεσης. 10+1 προτάσεις για την οικονομία, 6+1 προτάσεις για το Κυπριακό, 6+1 προτάσεις για καλύτερη ζωή. Όλα θαυμάσια. Όλα θεωρητικότατα ή εκείνα που δεν είναι θεωρητικά ήδη εφαρμόζονται (μπαρδόν guys αλλά ΗΔΗ υπάρχουν κίνητρα για επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν άνεργους νέους). Κατά τα άλλα, δεν τους αρέσει η πορεία των συνομιλιών, δεν τους αρέσει η βάση των διαπραγματεύσεων, δεν τους αρέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, θέλουν δημοψήφισμα για τα πάντα (άμα τους έκατσε μια φορά why not?) Όλα είναι λάθος, είμαστε χάλια, πάμε σκατά. Υποψήφιοι τους περιλαμβάνουν τη Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια,  τον διεθνούς φήμης τραγουδιστή/ πρώην δικαστή, πρώην υπουργούς, σύζυγο πρώην υπουργού, και άλλους που δεν έχουν ιστοσελίδα και δυσκολεύουν το έργο μου. Ψηφίστε τους για να λάβουν μέρος στην επόμενη Κυβέρνηση και να αποχωρήσουν στη μέση διαμαρτυρόμενοι (αφού πρώτα κατηγορηθούν για διάφορα θέματα διαφθοράς). Θέλουν και αυτοί ΔΔΟ με «σωστό περιεχόμενο» αλλά δεν ξέρω αν εννοούν το ίδιο περιεχόμενο με τους πιο πάνω ή κάτι άλλο.

ΕΥΡΩΚΟ: Το ότι τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη του αποτελούν πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ που μάλωσαν / τα έδιωξαν / αποχώρησαν με τα μούτρα κατεβασμένα μετά τον πανικό του 2004 είναι εντελώς συμπτωματικό. Κατά τα άλλα έχουν πολύ πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις. Να βρούμε Ευρωπαϊκή λύση, να φύγουμε από το πλαίσιο της ΔΔΟ, να καταγγείλουμε την Τουρκία, να την κάτσουμε στο σκαμνί, να μην δεχτούμε τίποτα και οποιοσδήποτε μιλά για οποιοδήποτε άλλο θέμα είναι κόλπο για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να μην ασχολείται με το Κυπριακό. Πως η Άντζελα Δημητρίου είπε ότι όλοι ασχολούνται με τα mafia hits που διέταξε για να «ξεχάσει ο κόσμος το τσουνάμι και τη ραδιενέργεια στην Κίνα»? Κάτι τέτοιο. Μέχρι πρόσφατα έπρεπε να τους ψηφίσουμε διότι οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες στη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ. αλλά με την εμφάνιση του ΕΛΑΜ θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ τους ποιοι είναι πιο γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων διότι μας έχουν συγχίσει και δεν ξέρουμε ποιο τσαρούχι να ακούσουμε.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Οι Οικολόγοι λογικά θα ήταν ένα συμπαθητικό κόμμα με καλές ιδέες. Υποστηρίζει την οριζόντια ψηφοφορία, την πράσινη ανάπτυξη, τα βιολογικά προϊόντα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όλα αυτά τα ωραία πράγματα που τα ακούς και σκέφτεσαι Greenpeace και φάλαινες και πουλιά του Αμαζονίου και λιοντάρια στο φυσικό τους περιβάλλον και ανακυκλωμένο χαρτί. Έχουν τον Επίτροπο Περιβάλλοντος που είναι ένας πολύ cool τύπος, έκαναν τις καλύτερες συναυλίες στα camping της Κύπρου (τον καιρό που πρωτοξεκινούσαν), έχουν υποψήφιο που έγραψε άρθρο σε εφημερίδα να μην τον ψηφίσουν όσοι θέλουν να καπνίζουν μέσα σε κλειστούς χώρους (brave), ως εδώ καλά. Οι θέσεις τους στο Κυπριακό δεν διαφέρουν από το ΔΗΚΟ ή την ΕΔΕΚ ή το ΕΥΡΩΚΟ άρα υπάρχει πάντοτε το δίλημμα γιατί να ψηφίσεις αυτούς και όχι τους άλλους. Επίσης πιστεύουν ότι οι Άγγλοι πυροβολούν τα σύννεφα για να μην βρέχει πάνω από την Κύπρο, όπως πολύς κόσμος στην Αμερική πιστεύει ότι τα ΟΥΦΟ είναι φίλοι μας. Άμα δεν είχαν και τον Περδίκη για spokesman θα ήταν καλύτερα.
      
ΕΛΑΜ: Το ΕΛΑΜ έχει σχεδιάσει την προεκλογική του εκστρατεία όπως το ΑΚΕΛ, με minimum έξοδα. Έχει απλώς καλύψει όλους τους άδειους τοίχους των πόλεων με συνθήματα, μια προσέγγιση θα έλεγα πολύ ρετρό (θυμάσαι τότε μωρέ στον αγώνα?) Για να το ψηφίσεις πρέπει απαραίτητα να έχεις κάνει στρατό, preferably στα hard core σώματα του όπως ΛΟΚ και ΟΥΚ (Όλοι Υπήρξαν Καταπληκτικοί). Τους υποστηρίζουν όλα τα καλά καταστήματα που πουλούν εξοπλισμό στρατού, camping (όταν δεν εξυπηρετούν τους οικολόγους), καθώς και DIY stores (ρόπαλα, ιστοί σημαίας, spray για τους τοίχους). Όλοι οι υποψήφιοι του έχουν κάνει στρατό και το αναφέρουν στο βιογραφικό τους πριν το επάγγελμα τους εκτός από ένα που είναι σχετικά ηλικιωμένος και δεν είχε στρατό τότε, αλλά ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ άρα ξέρει να χειρίζεται όπλο, άρα είναι οκ. Σίγουρα θα χτυπήσουν τη φυγοστρατία. Και τους επαναπροσεγγιστές. Και τους μετανάστες. Και τους ξένους. Και τους Τούρκους. Και όσους δεν είναι αρκετά Έλληνες. Και όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους.

ΚΥ.ΠΡΟ.Σ: Για τη Θέκλα μιλήσαμε στο παρελθόν και για τιμωρία μου άφησε 482 comments. Αν την ξαναβάλω στο στόμα μου είπε, θα μου αφήσει άλλα 500.

ΖΥΓΟΣ: Το Ζυγός είναι ένα πρόγραμμα στο computer το οποίο χρησιμοποιούν κυρίως τα δικηγορικά γραφεία για να αρχειοθετούν τις υποθέσεις τους. Είναι και ζώδιο. Είναι και Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών. Πολιτών που για μεταναστευτική πολιτική σκέφτηκαν ότι είναι καλή ιδέα οι  «Μεγάλοι, προσωρινοί χώροι φιλοξενίας να κατασκευαστούν για την σύντομη φιλοξενία όλων των παράνομων αλλοδαπών οι οποίοι θα συλληφθούν από την αστυνομία και άλλες δυνάμεις του κράτους” Αυτό το «θα συλληφθούν από την αστυνομία και άλλες δυνάμεις του κράτους» με κάνει να φαντάζομαι μια τεράστια επιχείρηση σκούπα, όπου χιλιάδες άτομα συλλαμβάνονται λόγω του ότι φαίνονται ξένοι, και κρατούνται μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Επίσης έχουν αρκετές εισηγήσεις για χρηματική εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλουν οι οικιακές βοηθοί για να μην φεύγουν από τα σπίτια που μένουν, επίπεδο γλώσσας που θα πρέπει να έχουν, πιστοποιητικά θεωρημένα από πρεσβεία κτλ. Makes me wonder ότι αυτοί οι ανεξάρτητοι πολίτες δεν μπορούν να στεριώσουν οικιακή βοηθό και έχουν σπάσει τα νεύρα τους. Επίσης θέλουν «να παταχθούν συμπεριφορές από αλλοδαπούς που δεν συνάδουν με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, όπως πορνεία σους δρόμους (η Ελένη η πόρνη δεν είναι Κύπρια?) , πώληση κλοπιμαίων ειδών, κατανάλωση αλκοόλ σε περίπτερα (???), διαμονή σε αυτοκίνητα, γάνωμα χάλκινων δοχείων σε δημόσιους χώρους κλπ. Αμεση απέλαση για σοβαρά παραπτώματα η και για δημιουργία επεισοδίων.» Ντάξει, για τη φυγοστρατία είναι καλύτερες οι εισηγήσεις τους

    


ΛΑΣΟΚ: Δεν κατάφερα να εντοπίσω ούτε την ιστοσελίδα τους. Σίγουρα είναι υποψήφιοι?
Απάντηση: Ναι, είναι υποψήφιοι και έχουν και ιστοσελίδα που το search engine του computer μου δεν εντόπισε. Είναι όμως μια πολύ λιτή και σπαρτιάτικη σελίδα. Έχει μερικά άρθρα, ένα εκ των οποίων αναφέρεται στην παιδεία. (παιδεία και μεταναστευτικό είναι ενδεικτικά θέματα που αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία κάποιου). Δες πιο πάνω το παράδειγμα του Ζυγού. Λένε λοιπόν ότι «Ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι η ξενομανία στα σχολεία. Σχεδόν σε όλα τα σχολεία υπάρχει ένας αριθμός από πολιτικούς πρόσφυγες. Ένα ποσοστό από αυτούς δυσκολεύονται να ενσωματωθούν στη σχολική κοινότητα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά τη νεολαία μας και να αποτελούν κακά πρότυπα. Λόγω των κακών συνηθειών που έχουν π.χ. κυκλοφορούν με αιχμηρά αντικείμενα, λεπίδες, ,μαχαιράκια, η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνήθως σε μορφή τσιγάρων όπως επίσης δεν συμμετέχουν στα μαθήματα αλλά παραμένουν έξω έπο τις αίθουσες διδασκαλίας.»

Διότι μόνο οι πολιτικοί πρόσφυγες κρατούν μαχαίρια, καπνίζουν και κάνουν κοπάνα.

Το έργο Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα ας πούμε, γυρίστηκε από πολιτικούς πρόσφυγες και αναφέρεται στις μαθησιακές συνήθειες τους.
Και παλιά (early nineties ας πούμε) που μας έλεγαν ότι αν πάμε στη δισκοθήκη, θα μας βάλουν ναρκωτικά μέσα στο ποτό μας και θα μας βιάσουν, εννοούσαν πολιτικούς πρόσφυγες μέσα στη δισκοθήκη.
Και πίσω από το Bowling (στην Έγκωμη) υπήρχε μια τρύπα (??) και μέσα σε αυτήν γίνονταν όργια. (καλά, αυτό είναι άσχετο)

Monday, May 16, 2011

Live music - Ανατροπή


Την πρώτη φορά που είδα την πινακίδα, νόμισα ότι διαφήμιζε κέντρο/πίστα με live ελληνική μουσική, το οποίο ονομάζεται «Ανατροπή» (πως λέμε Ασμάτιον? Κάτι τέτοιο). Πρώτο όνομα στην πίστα είναι η δυναμική παρουσία της νέας τραγουδίστριας του κέντρου, Ξένιας (πως ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη «Κατερίνα» στο πιο λαμπρό αστέρι? Κάτι τέτοιο).

(δεν βοηθούσε και το μαλλί που παρέπεμπε σε αιθέρια ύπαρξη παρά σε υποψήφια βουλευτή.)

By far η πιο δυναμικοεξυπνονεαρογκομενέ εμφάνιση στις βουλευτικές εκλογές. Αν είναι και διατεθειμένη να κοντραριστεί in public με τα άλλα μέλη του κόμματος της που δηλώνουν διάφορα τρελά κατά καιρούς, θα ήταν τέλεια. 

Ανατροπή.
(€100 η μπουκάλα το ουίσκι μεταξύ 4 ατόμων σε τραπεζάκι κοντά στην πίστα. Πίσω από κολώνα έρχεται πιο φθηνά).

Έχει και ιστοσελίδα.
Έχει και blog (αλλά δεν γράφει για γκομενικά, μόνο για σοβαρά θέματα).
Μάλλον έχει και facebook αλλά δεν καταλάβω που τζείνο.

Wednesday, May 11, 2011

Υποψήφιοι για πάντα

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλω ότι το λιμανάκι της Κερύνειας είναι και πάλι υποψήφιο στις βουλευτικές εκολογές!!!!






Όπως επίσης και ο Γιάνης Χατζηγιάννης!!!!


Monday, May 09, 2011

Pashμάνες και λιγότερο μάνες

Χθες ήταν η γιορτή της Μητέρας και η Πολιτεία τίμησε τις πολύτεκνες μάνες διότι μόνο αυτές είναι πραγματικές μάνες, οι άλλες μάνες με λιγότερα παιδιά είναι imitation και να μην συγχύζονται οι μεν με τις δε. Αν μάλιστα είσαι πολύτεκνη μάνα που έστειλε 4 αγόρια στο στρατό, είσαι pashμάνα (να μην συγχύζεται με τη pashmina), διότι η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι να πλένεις σώβρακα και στολές παραλλαγής για 4 άτομα είναι δύσκολο εγχείρημα, δεν βγαίνουν εύκολα οι λεκέδες και φρακάρει το πλυντήριο των ρούχων, να μην σου πω και για το πόσο δύσκολο είναι να σιδερωθούν. Προφανώς η Πολιτεία θεωρεί ότι δύσκολο έργο που χρειάζεται επιμονή και βράβευση έχει μόνο μια πολύτεκνη μάνα. Δεν είναι το ίδιο δύσκολο ας πούμε για μια μάνα που κατάφερε να τεκνοποιήσει μετά από πολυετή και πολυέξοδη προσπάθεια με εξωσωματική γονιμοποίηση. Μάλλον δεν χρειάζεται επιμονή να νικήσεις τη φύση που αποφάσισε ότι έχεις μια ανωμαλία και δεν μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης. Η μάνα που κατάφερε να γίνει μάνα μετά από 6 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις είναι προφανώς (για την Πολιτεία) λιγότερο μάνα από την πολύτεκνη και την άλλη του στρατού.

Λιγότερο μάνες είναι και αυτές που δεν έχουν λεφτά να κάνουν εξωσωματική και υιοθετούν παιδάκια από το εξωτερικό. Εκτός βέβαια αν τα στείλουν μετά στρατό, άρα οκ, θα μπουν και εκείνες στο club των pashμανάδων.

Τιμούν λοιπόν τις πολύτεκνες μάνες που στέλνουν κόσμο στον στρατό, διότι είναι που είναι υποχρεωτικό, η Πολιτεία στην ουσία τιμά τους νομοταγείς πολίτες της που δεν προσπαθούν να πάρουν απαλλαγή θητείας. Στη φάση που έχουμε φτάσει τώρα με τις απαλλαγές, η Πολιτεία θα πρέπει να τιμά οποιονδήποτε στέλνει το γιο του στο στρατό. Ούτε καν, δεν θα έπρεπε να μείνει εκεί. Θα πρέπει να τιμά οποιονδήποτε πολίτη πληρώνει την Έκτακτη Εισφορά στην Άμυνα διότι έχουμε που έχουμε κρίση, είναι και αυτό μια θυσία.

Στη γιορτή βράβευσης της Μάνας τέλος, άκουσα, τιμήθηκε … ένας άντρας! Ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Διότι ήταν η πιο μεγάλη Μάνα απ’ όλες και μόνο αυτός τις καταλάβαινε.     

Friday, May 06, 2011

Πρόβλημα



Από την Offsite σήμερα:

ΥπουργόςΠαιδείας - Κόβονται τα βιβλία από την Ελλάδα
Δυόμισι εκατ. ευρώ θα στοιχίσουν στο υπουργείο Παιδείας τα βιβλία που δεν θα προμηθευτεί δωρεάν από την Ελλάδα για την επόμενη χρονιά. Αυτό ανέφερε χθες ο «VIP» υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου. «Υπάρχει», συνέχισε, «μία κοινή αντίληψη ανάμεσα στις δύο χώρες ότι θα πρέπει η καθεμία να προχωρήσει σε δικούς της μηχανισμούς ανάπτυξης διδακτικού υλικού και στη συνέχεια να συνεργαστούν επί ίσοις όροις δίνοντας και παίρνοντας η μία από την άλλη». Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο «VIP» υπουργός Παιδείας είπε ότι τα μηνύματα που παίρνει είναι μηνύματα συνολικής (!) αποδοχής και πολύ συχνά ενθουσιασμού (!!) για το νέο πνεύμα το οποίο έρχεται με τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τις νέες μεθόδους διδασκαλίας. Φαίνεται ότι ο VIP υπουργός (μακράν με τη χαμηλότερη δημοτικότητα από όλους τους υπουργούς) έχει κλειστά τα αυτιά του και ακούει μόνο ό,τι επιλεκτικά επιθυμεί. Το έγκλημα της διάλυσης της ελληνοκεντρικής παιδείας συνεχίζεται. Ας αντιδράσουν εκείνοι που πρέπει.

(το κείμενο ακολουθούν διάφορα μη κολακευτικά σχόλια για τον Υπουργό, ότι τώρα θα κάνει προπαγάνδα, θα φέρει βιβλία από την Τουρκία κτλ)

Oh mon Dieu! Ακόμα ένα ύπουλο χτύπημα από τον ανθέλληνα Υπoυργό, non? Άγχος, στρες και αγωνία για το ελληνικό μέλλον των παιδιών μας. Θα μας φέρουν τα σχολικά βιβλία της Κούβας άραγε? Της Τουρκίας? Η ένταση κορυφώνεται.

Μετά κάνω pause (κάτι δεν κολλά) και πάω να βρω την είδηση από κάπου αλλού.

Από Το Βήμα ας πούμε:

Ακόμα και από το Φιλελεύθερο ας πούμε:

Πως? Τι? Δεν είναι αριστερή συνομωσία να αφελληνίσουν την παιδεία? Απλώς κάνει οικονομία η Ελλάδα? Και θα αγοράσουμε τα βιβλία από αυτούς, ενισχύοντας τους? Oh mon Dieu! (ξανά) Μα δεν τους σκέφτονται καθόλου? Και τώρα πως θα συνεχίσουν να μαλακίζονται ομαδικά οι patriots?

Όπως είπε και η Πίτσα Νταλάρα:
"Τελικά να διαβάζεις Οffiste, είναι σαν να διαβάζεις Μίκυ Μάους και να περιμένεις να ενημερωθείς για το Κυπριακό."

 

Tuesday, May 03, 2011

Kiss the cook (or not)

6 πράγματα που έμαθα από το «Κάτι Ψήνεται α λα κυπριακά» (διότι μαθαίνουμε κάτι καινούργιο κάθε μέρα).

1. Η σειρά δεν μπορεί να προβληθεί στην Ελλάδα. Εκτός αν βάλουν από κάτω υποτίτλους. Οι παίκτες στο πρώτο δεκάλεπτο του επεισοδίου παλεύουν για λίγο το ελληνικό (είμαστε μπροστά στις κάμερες, ας κάνουμε μια προσπάθεια να καλαμαρίσουμε) αλλά όταν αντιλαμβάνονται ότι «δεν γυρίζει η γλώσσα τους» επιστρέφουν στο κυπριακό που τους έρχεται πιο αυθόρμητο. Και καλά κάνουν.

2. Ενώ στο ελληνικό version της σειράς, βλέπαμε το ένα μίζερο διαμερισματάκι των γονιών του διαγωνιζομένου μετά το άλλο (με σεμεδάκι πάνω από την τηλεόραση και παιδικό δωμάτιο για τον 30χρονο φοιτητή-διαγωνιζόμενο), στο κυπριακό version (όπου ο πληθυσμός έχει ζήσει ένα πολύ πρόσφατο land developing boom και συνεχίζει να χτίζει μετά μανίας) τα σπίτια είναι άνετα έως τεράστια, τα περισσότερα κάτω από 10 ετών, δεν έχω δει ούτε μια formica κουζίνα (όλες ξύλινες και με εντοιχισμένες συσκευές) και την παντελή απουσία σεμεδιού (ή έστω ένα λευκαρίτικο, κάτι με κέντημα τέλος πάντων) συμπληρώνει μια πανδαισία γήινων και πορτοκαλιών χρωμάτων η οποία μου θυμίζει BoConcept, Super Home και sale του Μαλλούπα & Παπακώστα. Τα δε έπιπλα το ίδιο. Καφέ και μπεζιούδι καναπέδες και πολλά έπιπλα χρώματος βεγκέ. Ποιος μαλάκας έφερε στην Κύπρο τη μόδα του βεγκέ να τον πατήσω με το αυτοκίνητο? Επίσης, πότε έγινε μόδα να βάφουμε τον ένα τοίχο του σπιτιού κάτι έντονο (μπορντό, βαθύ πράσινο)? Έγινε ο Μινωικός πολιτισμός η νέα τάση (βλέπε Κνωσσός)? Σε 100 χρόνια, τα δισέγγονα μας θα νομίζουν ότι το παραδοσιακό κυπριακό σπίτι (της γιαγιάς) περιλαμβάνει αρωματικά κεράκια, runner πάνω στο τραπέζι, ιταλικά έπιπλα σε «μοντέρνα γραμμή» (έτσι τη λέγαμε τότε μικρή μου) και venetian blinds.

3. Σε όλα τα επεισόδια βλέπεις την έντονη και απλόχερη χρήση της ανταύγειας και της βαφής. Είπαν της Κύπριας να πάει κομμωτήριο και ενθουσιάστηκε. Ένα απλό χτένισμα δεν είναι ποτέ αρκετό, έτσι προστίθενται πορτοκαλιές και ξανθές και κόκκινες και πράσινες και θαλασσιές ανταύγειες. Στα 15 επεισόδια που παρακολούθησα, ζήτημα αν είδα 4 διαγωνιζόμενες με το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους. Οι υπόλοιπες, από τις πολλές βαφές βάζω στοίχημα ότι δεν θυμούνται καν το αρχικό χρώμα των μαλλιών τους. Θα πρέπει ανατρέξουν στις παιδικές (ούτε καν εφηβικές) φωτογραφίες τους. Μετά το ψωμί, το γάλα και το νερό, η βαφή των μαλλιών είναι το επόμενο είδος πρώτης ανάγκης. Απαιτούμε την επιβολή πλαφόν στις τιμές του τώρα αμέσως!

4. Οι Κύπριοι διαγωνιζόμενοι είναι εξαιρετικά αυστηροί κριτές. Κανένας δεν μένει ευχαριστημένος με το φαί, όλοι βρίσκουν πάντοτε το λάθος. Η σαλάτα είχε πολύ ξύδι, το κρέας ήταν στεγνό, βάλε λίγο παραπάνω βαλσάμικο, το γλυκό δεν έχει ικανοποιητική εμφάνιση. Δες δες προγράμματα μαγειρικής, έχουμε γίνει όλοι Βίκτωρες Μποντρίνι και Παρλιάροι και αλίμονο στον κοινό θνητό που θα τολμήσει να μας μαγειρέψει κάτι. Είμαστε ΠΑ-ΝΕ-ΤΟΙ-ΜΟΙ να το σχολιάσουμε αρνητικά.

5. Στο ελληνικό Κάτι Ψήνεται, μάθαμε ότι οι Έλληνες τρέφονται με κρέμα γάλακτος και ζυμαρικά και bacon και λιωμένα τυριά και γενικά ότι δε ξέρουν τι είναι δεν το τρώνε. Στο Κάτι Ψήνεται α λα κυπριακά, μαθαίνουμε ότι οι Κύπριοι είναι εμφανώς πιο περιπετειώδεις τύποι όσον αφορά τη διατροφή τους και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με προϊόντα της εξωτικής κουζίνας. Satay chicken και avocado oil και ginger και κινέζικα και ινδικά και mango chutney και οτιδήποτε εκτός από την παραδοσιακή κουζίνα. Στο μυαλό του ο Κύπριος κάνει rationalize ότι η παραδοσιακή κουζίνα είναι γεμάτη λαδερά (άρα ανθυγιεινά), ενώ άμα φας κινέζικο είναι σαν να κάνεις δίαιτα (αφού όλοι οι Κινέζοι είναι σας βίτσες) άρα το τρώμε. Αν τυλίχτηκε από κάποιον κάπου ένα κουπέπι, πρέπει να ήταν σε επεισόδιο που δεν είδα και το έχασα. Κλαψ.    

6. Ο σχολιαστής είναι το ίδιο εκνευριστικός και χαζοχαρούμενος με το ελληνικό version.  Σε κάποια φάση διερωτήθηκα ποιος γράφει τα κείμενα του, αλλά μετά είδα ένα επεισόδιο από το αγγλικό Κάτι Ψήνεται και αντιλήφθηκα ότι τα κείμενα προσαρμόζονται στο τι λένε οι διαγωνιζόμενοι. Αν οι διαγωνιζόμενοι σου δεν λένε ή κάνουν κάτι συναρπαστικό, δεν υπάρχει περίπτωση να «ζωντανέψεις» την κατάσταση με λίγα σχόλια. Στο αγγλικό επεισόδιο που είχα δει (και ελπίζω να ήταν αντιπροσωπευτικό του είδους) όλοι οι καλεσμένοι έπιναν ασταμάτητα, κανένας δεν πρόσεξε τι έτρωγε διότι ήταν όλοι μεθυσμένοι, δύο από τους διαγωνιζομένους κόντεψαν να κάνουν one night stand μέσα στο μπάνιο και η host ήταν τόσο τύφλα που δεν κατάφερε να τελειώσει το γλυκό. Typical αγγλικό dinner party. Ο σχολιαστής δεν προλάβαινε να σχολιάζει τα τεκταινόμενα. Στο κυπριακό version οι διαγωνιζόμενοι ανταλλάζουν συνταγές και decorating tips. Lovely.       


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.